Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec umów "śmieciowych"

testosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Ostrożnie ze stereotypami. Nagrody Nobla też zdobywają. A ten konkretny Amerykanin to był akurat na studiach w Hamburgu.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ostrożnie ze stereotypami. Nagrody Nobla też zdobywają. A ten konkretny Amerykanin to był akurat na studiach w Hamburgu.

I kto tu komu zarzuca stereotypy? :)

Powtarzanie, że Europa jest komunistyczna jest tak samo prawdziwe, jak Amerykanie walczyli wolność i demokrację w Iraku.

I kto tu komu zarzuca stereotypy? :)

Powtarzanie, że Europa jest komunistyczna

No właśnie. Wskaż, gdzie stwierdziłem/powtórzyłem, że Europa jest komunistyczna.

Less is more

Less matole pracuj na umowę o dzieło a później spróbuj odzyskać z takiej umowy pieniądze, którzych ci nie zapłacą. Zobaczysz ile to kosztuje jak nie masz co do gara włożyć. To bardzo dobra lekcja dla wszystkich przygłupów korwinowskich.

No właśnie. Wskaż, gdzie stwierdziłem/powtórzyłem, że Europa jest komunistyczna.

Nie żartuj, przytoczyłem wcześniej Twój wpis, który odnosił się do innego wpisu- testosterona. Z nim nie będę dyskutował - nie widzę sensu.

Chyba, że mylisz socjalizm z socjałem. Wtedy to rzeczywiście się również ludziom miesza się komunizm z komunałem. ;)

Jutro premiera w swoim "drugim expose" ma ogłosić koniec tzw. umów śmieciowych. Co jeszcze usłyszymy w piątkowym expose?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mówi się, że to dla dobra ludzi, że będą mieć ubezpieczenie. A czy to nie jest przypadkiem tak, że chodzi tylko i wyłącznie o łatanie dziury bez dna w ZUSie?

Odpowiedziałes sam sobie na to pytanie.

Uzusowienie umów cywilnych nie spowoduje ich likwidacji. Co najwyżej pogłębi szarą strefę, bo pracodawcy i tak będą rąbać pracowników na ubezpieczeniach, tak jak rąbią ich obecnie. Umowy śmieciowe pozwalają jedynie rąbać ich zgodnie z prawem, w przeciwieństwie do umów o pracę. Ale jak się tę legalną wycinkę zlikwiduje to będą rąbać nielegalnie.

Gdyby Rzad chciał rzeczywiście zlikwidować umowy śmieciowe to nie pieprzyliby od tygodnia o uzusowieniu tylko o zmianach w kodeksie cywilnym i kodeksie pracy.

A takie zmiany są bardzo proste do wprowadzenia. Wystarczy wprowadzić przepis, że każda praca wykonywana w oparciu o jakąkolwiek umowę poza działalnością gospodarczą, jest wykonywana w oparciu o zasady prawa pracy. To jest domniemanie ustawowe, bardzo klarowne nawet dla sejmowych osłów.

Jednak do tej pory nie słyszałem nawet jednego słowa z telewizorni ze coś takiego mają zamiar wprowadzić.

Chodzi więc tylko o zgarnięcie składek bo w nędznej gospodarce brakuje im już na wypłatę emerytur. Ale bez rozszerzania uprawnień np. procesowych i windykacyjnych wynikających z kodeksu pracy.

ps.

pamięć mnie zawodzi ale w jakiej formacji politycznej była niejaka Zyta Gilowska kiedy występowała z pomysłem reformy podatkowej 3x15% ??? Czyli 15% VAT, 15% dochodowy od osób fizycznych i 15% CIT ?

Bo jak na razie idą w kierunku 3x15% czyli 45% VAT.

Ukryta Zawartość

Odpowiedziałes sam sobie na to pytanie.

Chodzi więc tylko o zgarnięcie składek bo w nędznej gospodarce brakuje im już na wypłatę emerytur. Ale bez rozszerzania uprawnień np. procesowych i windykacyjnych wynikających z kodeksu pracy.

To wydaje się być zupełnie oczywiste.

Na starość trzeba odkładać, a nie przeżerać lub przepijać wszystkiego

Tornada i fale tsunami również. Nie powinny i już, bo ja tak chcę.

Jak widać z cytowanych wpisów, debile też. A jednak w Internecie się mocno promują,

E tam, dzisiejsze bezrobocie jedynie napędza dynamikę gospodarki. :)

Jak tak dłużej będzie napędzało dynamikę, to może kiedyś przegonimy trzeci świat w rozwoju.

Emeryci, popierajcie PO czynem, umierajcie przed terminem.

A śmiały matoły, że to niby PZPR tak źle życzyła, kiedy składki na ubezpieczenia społeczne były 12-15%, bulone przez kazdego pracodawcę za swoich pracowników, a nie 46% jak obecnie i dalej brakuje na emerytury.

Sam odprowadzaj sobie składkę emerytalną. Mieszkaj skromnie, oszczędzaj, wakacje spędzaj u babci.

Żebyś tak jeszcze zlikwidować sobie dostęp do Internetu z oszczędności.

Ograniczyłbyś wylew swojego intelektu w przestrzeń publiczną.

Normalnie. Zamiast te pieniądze pakować do ZUSu, gdzie i tak "nie pracują", bo nie są nawet na oprocentowanych kontach sam je odkładaj i inwestuj.

żeby "odłozyć" sobie na ubezpieczenie to trzeba najpierw zarobić na to ubezpieczenie. A tak się składa że w POlsce już 10mln ludzi pracuje na umowach śmieciowych, które służą okradaniu ich z pieniędzy na składki ubezpieczeniowe.

Te umowy nie są podarunkiem kapitalistów żeby pracownik mógł sobie oszczędzać na emeryturę, tylko dokładnie przeciwnie. Są do okradania ludzi z ich przyszłej emerytury.

Ukradzionych pieniędzy nie ulokujesz sobie na koncie.

Możesz sobie więc odłożyć pieniądze, jeśli najpierw okradniesz okradającego cie z nich pracodawcę.

A tak się składa że w POlsce już 10mln ludzi pracuje na umowach śmieciowych,

Dobre! Prawdziwy fenomen! Na umowach śmieciowych pracuje więcej ludzi niż jest w ogóle zatrudnionych. Każdy na kilka etatów? Myślałem, że tylko lekarze tak mogą.

W końcu czerwca br. liczba pracujących1 wyniosła 8518,0 tys. osób i była

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Dla pracodawcy liczy się koszt końcowy brutto. Jak będzie musiał płacić przymusowy ZUS to pracownik dostanie mniej netto i tyle. Jakoś wątpię, by raptem wszyscy pracodawcy chętnie lecieli opłacać składki i dawali pracownikom na rękę tyle samo co do tej pory, mimo że ich koszt znacząco wzrósł. Nie rozumiesz, że pracodawców często na to nie stać?

Ten Wasz zły kapitalista to chyba śpi na pieniądzach i dla niego bez różnicy, czy minimalna krajowa, czy 10 000 zł pensji? Tylko to wynika z jego zachłanności, że daje tak mało ludziom, tak? W ogóle co to za bezsensowne dzielenie ludzi. Pracodawca = kapitalista. Przecież to bez sensu. Sprawdźcie sobie ile jest w naszym kraju firm. Pojmowanie świat według tego, że szary pracownik to ten dobry, a pracodawca to zawsze zły wyzyskiwacz to jakieś nieporozumienie.

Muzyka muzyka muzyka!

Dla pracodawcy liczy się koszt końcowy brutto. Jak będzie musiał płacić przymusowy ZUS to pracownik dostanie mniej netto i tyle.

A inny mondrołek wcześniej napisał ze przecież się mogli na tak niską płacę nie zgodzić :-)

raptem wszyscy pracodawcy chętnie lecieli opłacać składki i dawali pracownikom na rękę tyle samo co do tej pory

jak będzie przymus płacenia składek to nie. Ale jak będzie poddanie roszczeń pracowniczych restrykcyjnemu prawu pracy to nie będą mieli wyjścia.

Nie rozumiesz, że pracodawców często na to nie stać?

Kiedy idę do sklepu, to nikt mi nie proponuje zapłaty połowy ceny, dlatego że mnie nie stać.

Ale jak ja sprzedaję swoją pracę, to każdy łachmyta chce mnie okraść twierdząc ze go nie stać.

Mam w dupie na co takiego pracodawcę stać. Jak go nie stać to nie może być pracodawcą, niech się sam bierze do roboty, a wtedy będzie się cieszył, że ma na swoją przyszłą emeryturę, czy sobie oszczędzi jak proponuje tu inny mondrołek i będzie szkłem dupę podcierał czy sobie odprowadzi zgodnie z prawem do ZUSu.

Pod warunkiem że okradnie sam siebie, a nie innych, bo złodziejstwo nie jest żadnym biznesem.

Dobre! Prawdziwy fenomen! Na umowach śmieciowych pracuje więcej ludzi niż jest w ogóle zatrudnionych. Każdy na kilka etatów? Myślałem, że tylko lekarze tak mogą.

Po pierwsze jesteś zbyt wątły umysłowo żeby zrozumieć statystykę.

Bo zauważyłbyś, że statystyka obejmuje tylko umowy rejestrowane. Czyli umowy o pracę i niektóre formy umów cywilnych. A większość umów śmieciowych do takich się nie zalicza.

W Polsce liczba pracujących szacowana jest na 14-16mln ludzi. Z tego 4-5 miliony zaledwie ma umowy o pracę. Sektor publiczny, to kolejne 800tys.

Cała reszta pracuje na umowach śmieciowych.

zauważyłbyś że statystyka obejmuje tylko umowy rejestrowane.

Gdzie? Przez kogo? Każda formalna umowa o pracę jest lub przynajmniej powinna być gdzieś rejestrowana, również śmieciowa.

W Polsce liczba pracujących szacowana jest na 14-16mln ludzi.

Zależy, kto szacuje. Szacunki są różne, a twój wcale nie musi być obowiązujący.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Nie masz pojęcia o zawieraniu umów i obowiązkach z nich wynikających.

Co potwierdzasz przytaczając kolejne szacunki, których podstawy nie rozumiesz - tym razem jest tam mowa o pracy dla podmiotów zatrudniających. A jeszcze kilka milionów ludzi którzy pracują nie zatrudniajac gdzieś znikło tak jak ewidencji bezrobotnmych znikło ponad milion ludzi bez pracy.

Rzeczywiste bezrobocie wg spisu powszechnego wynosi w Polsce ponad 3 miliony a nie 2.2 jak chciałby Rzad. Więc stopa bezrobocia wynosi faktycznie bliżej 20% niż 13%

Jakoś wątpię, by raptem wszyscy pracodawcy chętnie lecieli opłacać składki i dawali pracownikom na rękę tyle samo co do tej pory, mimo że ich koszt znacząco wzrósł.

Już kiedyś temat był poruszany. Przy najniższej krajowej głodowej pracodawca nie odczuje różnicy przy zmianie umowy zlecenia na normalny etat. 1600 brutto to jakieś 1200 netto. O czym my tu rozmawiamy?

Testo rozmawia o realiach polskiego łachmyty , skąpca i złodzieja którego się nazywa pracodawcą. Takiego co by za te 400zł. różnicy przejechał swoim Porsche Cayenne po zwłokach własnej matki.

To jest właśnie obraz polskiej nędzy - przywyknięcie.

Pracodawców nie stać, Niemcy są brzydcy, Amerykanie grubi, Polacy kradną, blondynki są głupie..... Świat w stereotypach naprawdę wygląda płytko. Ludzie chcą żyć i Ci co żyć nie będą mogli zwieją, tak jak już zrobiło to miliony emigrantów. Ludzi nie obchodzi czy pracodawcę stać, czy nie. Zresztą to wyświechtany argument, który bezpodstawnie tłumaczy absolutnie wszystkich. Tak więc Kowalski z Nowakiem mają to w dupie, ich celem jest ich życie a nie żywot pracodawcy. Deweloper też ma to gdzieś, nie wybuduje tanich mieszkań dla ludzi z umowani z wysypiska. Bank..... tak, on też leje ciepłym sikiem na śmieciowych pracowników, zedrze z człowieka ile wlezie, a jak ten się przewróci to... dawaj bratku mieszkanko. Takie teorie, żeby odkładać z pensji i oszczędzać są dobre na forum, z pozycji zapulpitowej. Wątpię, aby ktoś się odważył wejść z taką myślą w prawdziwy tłum i wykrzyknąć swoją receptę na życie. Odkładajcie kasę z 1200 zł-2000! Problemem wielu piszących jest spoglądanie na problem przez swój własny pryzmat. Ja dałem radę, wszyscy dadzą radę. Ja mam-inni też muszą mieć, a jak nie mają to są leniwi, głupi lub łakomi. Patrzenie na sprawę z pozycji własnego siusiaka kompletnie nie ogarnia problemu, a życie pokazało, że Polacy kręcą i kłamią, choć spora część z nich co niedziele lata do kościoła. Umowy śmieciowe po coś wymyślono, miały byc receptą na bezrobocie, ręką podaną obywatelowi, także pracodawcy. Życie jak zwykle pokazało, że spora liczba pracodawców korzystając z sytuacji na rynku, zaczęła kręcić wałki i oszukiwać i tak naprawdę sami sobie ukręcili bata. Skala zjawiska niezmiernie urosła i się zemściła. Ucierpią jak zwykle Ci najsłabsi, Ci którzy faktycznie sa małymi pracodawcami i te kilka setek, było dla nich znaczącą kwotą. Do sytuacji przyczynili sie jednak takze Ci, którzy wożąc swoją dupę w Audi za 500 tysięcy, twierdzili że ich nie stać i doili krowę aż do śmierci. Jeden ksiądz zgwałci ministranta a na wszystkich ciąży pedofilska opinia. Niestety, efekt domina, w tym przypadku na własne życzenie.

Żebyś tak jeszcze zlikwidować sobie dostęp do Internetu z oszczędności.

Mnie akurat stać, Ciebie jak widać na nic nie stać, ale i tak bredzisz tutaj od lat. Utrzymanek?

Wiadomo, że decyduje masa czynników, czasem pech, czasem sytuacja na rynku czasem coś innego. Życie nie jest uczciwe, ktoś rodzi się głupszym, ktoś mądrzejszym, ktoś piękniejszym, ktoś brzydszym. To już ustaliliśmy i się wszyscy z tym zgadzamy. Czy to znaczy, że Państwo powinno wszystkich równać na siłę? To nie jest przecież możliwe. Jak będziemy chcieli dawać tym mniej zaradnym, to trzeba zabrać tym nieco bardziej, z pustego to i Salomon nie naleje. Tylko czy uczciwym jest zabieranie temu co ma średnią krajową i dawanie temu co ma najniższą? Czy powinniśmy niejako karać tego bardziej zaradnego, tego któremu chce się rano wstawać, być przedsiębiorczym, prowadzić coś?

Wbrew pozorom własna firma to też nie jest taka bułka z masłem. Na etacie przychodzisz, odbębniasz swoje i idziesz sobie do domu. Mając firmę nie rzadko pracujesz 24/7, bo musisz tego pilnować cały czas. Powtarzam jeszcze raz: skoro działalność to taka super rzecz, to czemu nie wszyscy ją zakładają? Przecież to nic nie kosztuje. Kapitał na start można często pozyskać z jakichś dotacji, albo użyć swoich oszczędności.

Nie chodzi mi o to aby ludziom mniej zaradnym , mniej wykształconym , bardziej leniwym , itd. , itp. dać kosztem tych , którzy ciężej lub więcej pracują , postuluję jedynie aby każdy pracobiorca za wykonywaną pracę był godnie traktowany i wynagradzany .

Piotr

Od kiedy zaczyna się "godnie"?

Od wtedy kiedy mozesz nakarmić rodzinę, zapłacić zobowiązania i nie chodzić w starych łapciach. Od wtedy, kiedy stać cię na dentystę, lekarza i buty na zimę. Dobrze by było, gdyby na czaszkę było więcej niż 2450 zł, bo tyle kosztuje miesięcznie kryminalista w pierdlu. Zważywszy, że obywatel uczciwie pracuje i odprowadza składki, nikogo nie morduje, leje i okrada, to zasługuje chyba na lepszy los niż więzień, albo?

Od kiedy takie dwa pseudofilozoficzne mułki będą mogły bez bólu zębów pieprzyć swoje farmazony wyłącznie u cioci na imieninach.

Zresztą już jest lepiej bo bez obawy o zęby mogą się produkować tylko w Internecie i to na forum o zupełnie innej tematyce gdzie ich wspaniałe poglądy społeczno-polityczne nie naruszą niczyjego intelektu.

Od wtedy kiedy mozesz nakarmić rodzinę, zapłacić zobowiązania i nie chodzić w starych łapciach. Od wtedy, kiedy stać cię na dentystę, lekarza i buty na zimę.

Nie stać cię - to nie żeń się, nie podejmuj zobowiązań, chodź w starych łapciach. Dentystę bierz z NFZ, lekarza też - a w zimie noś onuce.

Na porodówce nikt Ci nie dawał gwarancji "godnego" życia.

Zobacz, jak żyją mieszkańcy Nigru - ciesz się, że masz jeden garnek bez dziury.

Nie stać cię - to nie żeń się, nie podejmuj zobowiązań, chodź w starych łapciach. Dentystę bierz z NFZ, lekarza też - a w zimie noś onuce.

Na porodówce nikt Ci nie dawał gwarancji "godnego" życia.

Zobacz, jak żyją mieszkańcy Nigru - ciesz się, że masz jeden garnek bez dziury.

Opozycjonista na siłę, wszyscy chcą okno przy 30 stopniach otworzyć, tylko ty zamykasz. Już nawet mnie to nie denerwuje, tu zawsze znalazł sie ktoś, kto gałke głośności pragnął mieć pod wzmacniaczem. Jesteś takim pociesznym korwinem, tylko że jemu zdarza się mówić z sensem. Tak naprawdę dyskutujesz tu sam ze sobą, bo wszyscy wiemy o co chodzi, gdzie tkwi problem, co nas wkurza i porusza. Nic tam, walcz dalej na samotnym froncie. Argumenty masz z dupy wzięte, tandetne i bezmyślne. Troll jak diabli.

wszyscy wiemy o co chodzi

Wiecie inaczej.

Ale tez nie dawał gwarancji dziadowskiego usługiwania złodziejom.

Nie chcesz, nie usługuj, Twoja wola.

To może inaczej czubku dwudziesty.

Nie chcesz płacić za prace ,nie prowadź biznesu.

Jesteś takim pociesznym korwinem, tylko że jemu zdarza się mówić z sensem.

Odróżniaj pociesznych od typowych tłuków. Z tym że akurat Korwin do pociesznych też się nie zalicza. Jest żałosny.

ps.

może ten topek dwudziesty ma coś z atoposa?

On staje na sztorc jak połknięta wykałaczka w niespodziewanym zakręcie jelit.

Nie wiem, był podobny gość na portalu Golden Line. Dla ludzi temat był oczywisty, a on wyciągał odstępstwo od reguły i robił z tego dogmat. Do tego był strasznie chamski. Na początku łagodnie mu tłumaczono, potem ludziom puszczały nerwy, a na końcu zawsze wypieprzali faceta, bo burzył całą dyskusję. To przypominało słowny onanizm. Fajnie jest podyskutować, ale jak czuję, że pojawia sie kosmita, to taki dialog traci sens. Można się różnić, ale argumenty muszą mieć wagę, sens, zawierać logikę, chociażby elementarną. A tak? Z czym tu dyskutować, to nawet nie zasługuje na komentarz. Forumowe szczyny, werbalna pleśń, a braku logiki nie cierpię. Piszemy o godnym życiu wynikającym z pracy, a gość wyciąga porodówkę z rękawa, pisząc, że nikt nie daje gwarancji godnego życia na porodówce...... Szkoda czasu na bełkot. Można sie sprzeczać z czymś, z kimś, ale to tu, to próżnia, dyskusja z pietruszką.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.