Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Tesseract

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście nie sądzę, aby design był wysoko na liście priorytetów podczas projektowania zestawów WAMM.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Widać że konstruktor szukał i się uczył bo obecnie wszystko poszło podobno we właściwym kierunku? :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tamte głośniki powstały w 1980 roku. Przez ten czas technika mocno poszła do przodu. Lepsze przetworniki, lepsze materiały, większe możliwości ich obróbki (CNC). A i doświadczenie jako konstruktora tez pewnie ma tu znaczenie.

Inna sprawa, że mam takie wrażenie, że od kilku lat to nie David Wilson projektuje głośniki. Tzn. jakiś wkład na pewno ma (i to pewnie spory), ale ostateczny voice'ing produktów robi teraz kto inny (Darryl Wilson - syn Davida Wilsona, do spółki z Vernem Credille - 'lead acoustic and electrical engineer').

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tamte głośniki powstały w 1980 roku. Przez ten czas technika mocno poszła do przodu. Lepsze przetworniki, lepsze materiały, większe możliwości ich obróbki (CNC). A i doświadczenie jako konstruktora tez pewnie ma tu znaczenie.

I tak i nie!

Musisz sobie zdawać sprawę że masa świetnych patentów z lat 30"-80"mimo ze wygasła została w nowy sposób także przez innych opatentowana :)

Bardzo dużo rewelacyjnych rozwiązań dalej nie można zastosować na skalę zarobkową no może poza DIY-to ostatnia coś tam próbuje korzystać ale marnie im to idzie bez tej "najnowszej" technologii której nie ma po domach :) Materiały używane w przemyśle są już bardzo długo znane , np wystarczy poszperać np. u takiego Du Ponta :) Jeśli chodzi o obróbkę to narzędzia poza powłokami nie zmieniły się szczególnie od lat 60". Cały ten kop poszedł tylko dzięki komputeryzacji a co za tym idzie automatyce procesów wytwórczych-stąd te legendy :) o CNC. Dalej najtrudniejszym tematem jest opór materii,oraz dokładność wykonania i czy to obrabiamy CNC czy na obrabiarkach klasycznych to dalej kosztuje ale nie czarujmy się to nie kosztuje tak drogo jak u wcześniej wymienianych producentów kolumn :)

Dużo rzeczy jak pewnie zauważysz jest wtórna popatrz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kto z kogo sobie coś tam zapożyczył :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powodzenia w wycinaniu paneli z żywicy fenolowej z jakich zrobione są kolumny Wilsona (z wymaganą dokładnością) na klasycznej obrabiarce :)

Powodzenia w wycinaniu paneli z żywicy fenolowej z jakich zrobione są kolumny Wilsona (z wymaganą dokładnością) na klasycznej obrabiarce :)

Przeczytałeś po łebkach proszę przeczytaj jeszcze raz!

HPL czyli w.g. Wilsona materiał X :D to nic innego jak prasowane kartki papieru (taka prasowana celuloza), spojone szkodliwą żywicą-formaldehyd to trucizna (tak poglądowo)

Fakt na razie fajniejszego spoiwa w tanich technologiach nie wymyślono.Spod grubej warstwy szpachli i lakieru uwalnia się bardzo wolno tak ze na pocieszenie możemy przyjąć że jest szkodliwy jak typowe meble ;)

Tak że spoko nic Wilsona nie sprzedawaj ale jednak poproś o certyfikat TOXPROOF

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak samo będzie w tym roku na Audio Show.Będą ISIS które jestem pewien że w pełni wygrzane nie są i nie będą.

Do tego będzie je napędzała elektronika Spectrala które jest świetna ale wg nie do tych kolumn.

To dość ciekawe spostrzeżenie,szczególnie w kontekście faktów,że jest to zestawienie uważane za kanoniczne:Avalon=Spectral

HPL czyli w.g. Wilsona materiał X :D to nic innego jak prasowane kartki papieru (taka prasowana celuloza), spojone szkodliwą żywicą-formaldehyd to trucizna (tak poglądowo)

Oj chyba musisz pracę domową odrobić :)

Fajny 'papier':

wilson6.jpg

usatour167.jpg

usatour163.jpg

wilson2h.jpg

To dość ciekawe spostrzeżenie,szczególnie w kontekście faktów,że jest to zestawienie uważane za kanoniczne:Avalon=Spectral

Jesteś w błędzie.

Polecane, kanoniczne i uważane za najlepsze zestawienie to Avalony ze wzmacniaczem Jeff Rowland.

W fabryce Avalona kolumny testuje się, dostraja a potem prezentuje na wzmacniaczach JRDG(Jeff Rowland Design Group)

Podobnie jest przy produkcji sprzętu JRDG. Do testów, prezentacji itd używa się kolumn...Avalon.

Sam Spectral to wyśmienite urządzenie i gra bardzo dobrze ale jednak wyraźnie inaczej niż JRDG.

Można zestawić Avalona ze Spectralem pod warunkiem bardzo ciepłego okablowania i źródła i tu mały problem

bo DAC MSB choć najwyższej klasy nie należy do bardzo muzykalnych co potwierdza większość osób która miała z nim

styczność.

Kolega jamówię wyraża swój pogląd z własnych odsłuchów czy tak...mu się wydaje?

Bo ja miałem u siebie zarówno MSB i to w 2 wersjach w tym Diamond DAC IV+Femto Clock, jak też miałem

topowego Spectrala dzielonego, znam też brzmienie JRDG, jak i Avalonów. A kolega zna?... na pewno?

A jeżeli prezentacja Avalon ISIS ze Spectralem wypadnie nieźle na Audio Show czego serdecznie życzę zarówno dystrybutorowi jak i słuchaczom to można przyjąć za pewnik że może to zagrać jeszcze znacznie lepiej np z JRDG i cieplejszym, muzykalnym DAC np Metronome, Accustic Arts.

Okablowanie też ma znaczenie.

Oj chyba musisz pracę domową odrobić :)

Fajny 'papier':

Wrzuć zbliżenie :)

Wracając do frezarki CNC to spytaj niezależnych fachowców ile Wilsonowa CNC ma osi i co w związku z tym poza obróbką prostych płyt można na niej robić :)

Widziałem chyba na filmiku Wilsona kolejną oś zastępuje "Pan Johny" z ręczna frezarką.

Wracając do tematu produkcji odjazdowych kolumn większośc producentów ma związane ręce o czym pisałem wyżej.

Pytając krajowego producenta kolumn z solidnymi aspiracjami dla czego nie robi kolumn z materiału X-o podobnego ;) tłumaczył się jak dzieciak że jest drogi?!

Nawet jak by kolumna była pełna w środku to i tak spokojnie by się zmieściła w budżecie!

Za te pieniadze...300 000 $ ....to zdecydowalbym sie kupic wolny czas na sluchanie muzyki....

Pieniądze rzecz nabyta pewnie by szybko Ci ich brakło o czasie nie wspominając :)

Wrzuć zbliżenie :)

Ja nie muszę, ja tam byłem i ten materiał miałem w ręku. W odróżnieniu od ciebie, który zna go tylko ze zdjęć oglądanych w internecie :)

Widziałem chyba na filmiku Wilsona kolejną oś zastępuje "Pan Johny" z ręczna frezarką.

I znowu lekcje nieodrobione :)

wilson5.jpg

bo DAC MSB choć najwyższej klasy nie należy do bardzo muzykalnych co potwierdza większość osób która miała z nim

styczność.

Znam bardzo wiele osób które słuchało MSB, czytałem wiele opinii na forum, sam miałem MSB w domu, i jesteś JEDYNĄ znaną mi osobą która twierdzi że MSB nie jest muzykalny.

Dla mnie jest to jeden z najbardziej analogowo i nie cyfrowo brzmiących DACów dostępnych na rynku.

Pewnie, nie ma lamp na wyjściu jak twój Metronome, w związku z czym nie ociepla, nie pogrubia faktury dźwięku. Metronome w niektóry systemach może bardziej zauroczyć, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że to tylko podbarwienie.

Elb masz pecha ja już miałem do czynienia z obrabiarkami CNC już w 1976 roku.

Branże drzewną ,meblową obsługiwałem 17 lat i własnie od strony narzędzi :)

HPL,Trespę Alucobond, Dibond, Poliwenglan, Kevlar,Nomex i wiele innych strategicznych materiałow miałem w rekach.

Nie neguję twojej znajomości obrabiarek.

i jesteś JEDYNĄ znaną mi osobą która twierdzi że MSB nie jest muzykalny.

Muszę ciebie rozczarować.Znam co najmniej 2 osoby które i ty bardzo dobrze znasz

i jedna ma fatalne zdanie o MSB a druga ma dobre ale też zauważa brak pewnego pierwiastka

muzykalności.

Ta pierwsza osoba to nie doszły dystrybutor który po wysłuchaniu zrezygnował z dystrybucji

uważając że MSB gra zimno, chudo i technicznie.Znasz go doskonale!!

Moje zdanie o MSB jest znacznie lepsze.Dla mnie nie gra ani zimno ani chudo ale faktycznie

czegoś mi brakuje, czegoś co wciąga w muzykę,

Miałem MSB ponad tydzień z nastawieniem na kupno najlepszego DAC-a i gdyby okazał się

taki the best to już by u mnie został a nie został.

Nie twierdzę że jest zły.To bardzo dobry, wyczynowy DAC który wyciska z materiału cyfrowego

chyba wszystko co jest możliwe ale czegoś mi brakuje, czegoś co ma AA i Metronome albo Audio Aero.

I wcale nie chodzi o lampę bo Metronome C-8 ma przełączane wyjście Tube/SS i na SS jest jeszcze bardziej

dosadny, nasycony, szybki, z mocniejszym, pełniejszym basem!!

Po prostu Metronome gra muzykę i robi to najlepiej z tych DAC-ów które znam.

MSB wyciska wszystko co możliwe z zapisu cyfrowego i robi to perfekcyjnie a z graniem muzyki idzie mu

nieco gorzej ale nie dużo.To mimo wszystko najwyższa klasa.

Sam jestem ciekaw jak to wypadnie ze Spectralem i Avalonami ISIS.

Powinien to być dźwięk wystawy a mam wrażenie że nie będzie.

Nie w tej konfiguracji.

Dystrybutor o którym piszesz to Fast Audio. Znam jego zdanie. Najlepsze jest to, że nigdy tego nie słuchał :) Więc jedną z tych osób możesz skreślić z tej listy 'wielu osób' liczącej ... dwie osoby. Drugą osobą jest jak mniemam nasz znajomy dealer z Wrocławia, który ... jest dystrybutorem Metronome. Nie wiem czy tylko ja dostrzegam tu konflikt interesów ...

Poczytaj co o MSB piszą na zagranicznych forach ludzie nie będący dystrybutorami, zobacz z czym to ludzie porównują. NIGDZIE nie spotkałem się z opinią, że MSB brakuje pierwiastka muzykalności. Wręcz przeciwnie - wszyscy podkreślają fakt, że jest to najbardziej analogowo brzmiący DAC jaki słyszeli.

Fenomenalnie rozdzielczy - tak. Ale również fenomenalnie gładki, płynny i nie techniczny.

Avalony to świetne kolumny. W zasadzie jak już ktoś ma to nie pozbywa się chyba że wymienia na wyższy model.

Znam kilka osób które mają i za nic nie zamienią na inne kolumny, innej marki.

Zresztą dość ciekawa jest sytuacja na rynku kolumn używanych.

Avalonów jest bardzo mało i jak już to niskie modele.

Wysokie modele uźywane prawie nie występują. Wiem bo rozglądałem się za Isis.

A na świecie jest już ponoć 300 par i nikt nie chce sprzedać swoich.

Ale to kolumny twarde i wymagają bardzo długiego rozgrzania, rozrusznia.

Osoby które je posiadają lub miały z nimi dłuższą styczność twierdzą że dobrze grają dopiero po

kilku miesiącach a dealerzy w Azji mówią o min 1000h grania a raczej o 1500h.

Poza tym Avalony są wymagające w doborze elektroniki i okablowania.

Najlepiej sprawdza się ciepłe okablowanie jak Harmonix, MIT, Transparent itd.

Tak samo dobór wzmacniacza jest kluczowy. Ponoć najlepiej ciepłe,wybitne tranzystory lub lampy.

I wtedy Avalony odwdzięczają się na wiele lat.

Być może nie są to spektakularne kolumny na Audio Show żeby słuchacze westchnęli.....Wow!!!

Ale za to do wielogodzinnego słuchania każdego dnia przez lata...jak najbardziej.

Dlatego obawiam się że niewygrzane w pełni Isis na Audio Show podpiete pod Spectrala i MSB nie pokażą na co je

stać i można to określić pechem dla nich.

A tak jakoś idę o zakład, że niewygrzane JBL nie będą miały problemu z pokazaniem się z dobrej strony. Nie słyszałem ich, ale mam takie podejrzenie :-)

PS. Myślę, że takie kolumny, jak Avalon nie kupują ludzie dla dźwięku, więc i nie mają potrzeby odsprzedaży. Taka moja obłędna teoria :-))

Dystrybutor o którym piszesz to Fast Audio. Znam jego zdanie. Najlepsze jest to, że nigdy tego nie słuchał :) Więc jedną z tych osób możesz skreślić z tej listy 'wielu osób' liczącej ... dwie osoby. Drugą osobą jest jak mniemam nasz znajomy dealer z Wrocławia, który ... jest dystrybutorem Metronome. Nie wiem czy tylko ja dostrzegam tu konflikt interesów ...

Poczytaj co o MSB piszą na zagranicznych forach ludzie nie będący dystrybutorami, zobacz z czym to ludzie porównują. NIGDZIE nie spotkałem się z opinią, że MSB brakuje pierwiastka muzykalności. Wręcz przeciwnie - wszyscy podkreślają fakt, że jest to najbardziej analogowo brzmiący DAC jaki słyszeli.

Fenomenalnie rozdzielczy - tak. Ale również fenomenalnie gładki, płynny i nie techniczny.

Też jestem wyczulony na subiektywizm dystrybutorów i na konflikty interesów.

Gdy miałem u siebie MSB nie było jeszcze nic wiadomo o nowych modelach Metronome wiec zakup C-8 w ogóle

nie wchodził w grę. MSB było na szczycie opcji które rozważałem do zakupu i osoba która dostarczyła mi MSB była bardzo zainteresowana żebym to kupił. Bardzo mnie namawiali. Ale jednak nie mogłem się przekonać.

Wpierw miałem tego Signature i nie powalił mnie.

Ale wersja Diamond z Femto miała mnie powalić na kolana i nic takiego się nie stało.

Grał bardzo dobrze ale nie porywał, nie wciągał tak jak bym chciał i jak pól roku później robił Metronome.

Znam opinie z Audiogona i znam też inne opinie z zachodu i są różne.

Nie jestem odosobniony w swojej ocenie.

A tak jakoś idę o zakład, że niewygrzane JBL nie będą miały problemu z pokazaniem się z dobrej strony. Nie słyszałem ich, ale mam takie podejrzenie :-)

PS. Myślę, że takie kolumny, jak Avalon nie kupują ludzie dla dźwięku, więc i nie mają potrzeby odsprzedaży. Taka moja obłędna teoria :-))

A ja myślę dokładnie odwrotnie. Uważam że ludzie kupują Avalony tylko dla dźwięku, nie dla wyglądu czy prestiżu.

Avalon nie ma takich fajnych malowań jak np Focal, MBL czy Wilson.

Jest też trudny do napędzenia. Łatwiej uniwersalny system zbudować w oparciu o Focal-Utopia, Wilsony, MBL, czy Sonus Faber,

albo B&W.

Po prostu Avalony kupują ci którzy wiedzą jak pod nie skonfigurować system i nie zależy im na poklasku czy odsprzedaży bez straty.

Nie znaczy to że wszystkim Avalony muszą się podobać. Gusta,gusta....wiadomo.

JBL gra bardziej pokazowo. Te które ja miałem okazje słuchać miały podbiły bas i grały dość ostro.

Avalony grają bardziej liniowo, bez podbarwień.

Przede wszystkim wydaje mi się, że nie wykorzystałeś w pełni możliwości MSB - zamiast do firmowego transportu (z synchronizacją zegara) podłączyłeś go do swojego Linna przez SPDIF. Na przykładzie dCSa mogę ci powiedzieć, że na tym poziomie taki 'drobiazg' robi olbrzymią różnicę.

Druga rzecz to chętnie poczytałbym opinie o których piszesz - bo mimo że sam śledzę temat MSB, z opiniami takimi sie nie spotkałem (ale oczywiście nie jestem Chuck Norris, i całego internetu nie przeczytałem).

PS. Avalony zagrają na Audio Show z Constellation Audio.

A co do chęci pochwalenia się wśród znajomych to właśnie JBL-em można zrobić większe wrażenie.

Marka znana, bardzo popularna, każdy wie co to jest i pewnie doceni prestiż właściciela.

Poza tym JBL jest bardziej dostępny finansowo co jest niewątpliwym plusem.

Avalon jest bardzo drogi i nieznany wśród przeciętnych użytkowników audio więc nie nadaje się na

podbudowanie ego czy prestiżu.

Przede wszystkim wydaje mi się, że nie wykorzystałeś w pełni możliwości MSB - zamiast do firmowego transportu (z synchronizacją zegara) podłączyłeś go do swojego Linna przez SPDIF. Na przykładzie dCSa mogę ci powiedzieć, że na tym poziomie taki 'drobiazg' robi olbrzymią różnicę.

Druga rzecz to chętnie poczytałbym opinie o których piszesz - bo mimo że sam śledzę temat MSB, z opiniami takimi sie nie spotkałem (ale oczywiście nie jestem Chuck Norris, i całego internetu nie przeczytałem).

PS. Avalony zagrają na Audio Show z Constellation Audio.

Znam też ustne opinie od osób które przymierzały się do MSB.

Pewnie nie wiesz ale miałem MSB z transportem i grał z nim bardzo dobrze.

Ale nadal czegoś mi brakowało, tego czegoś co wciąga.

Pierwszego MSB Signature miałem bez transportu CD ale topowy Diamond IV Femto był

już z transportem.

Na plus muszę przyznać że po USB pliki AIFF z MacBooka grały najlepiej z wszystkich plików

jakie słuchaliśmy u mnie, USB użyte przez MSB(to Signature USB) jest świetne.

A ja myślę dokładnie odwrotnie. Uważam że ludzie kupują Avalony tylko dla dźwięku, nie dla wyglądu czy prestiżu.

Avalon nie ma takich fajnych malowań jak np Focal, MBL czy Wilson.

Jest też trudny do napędzenia. Łatwiej uniwersalny system zbudować w oparciu o Focal-Utopia, Wilsony, MBL, czy Sonus Faber,

albo B&W.

Po prostu Avalony kupują ci którzy wiedzą jak pod nie skonfigurować system i nie zależy im na poklasku czy odsprzedaży bez straty.

Nie znaczy to że wszystkim Avalony muszą się podobać. Gusta,gusta....wiadomo.

JBL gra bardziej pokazowo. Te które ja miałem okazje słuchać miały podbiły bas i grały dość ostro.

Avalony grają bardziej liniowo, bez podbarwień.

Ciekawy jestem jakich modeli słuchaleś, które to grały ostro i miały podbity bas?:)

Owszem może tak być, ale w nieodpowiedniej konfiguracji systemu, lub w budżetowych seriach.

Dla mnie w ogóle nie mają ostrości. Sam na nich słucham, wyłącznie na AlNiCo z aluminiowymi membranami i dźwięk jest bardzo naturalny, klarowny, dźwięczny, przestrzenny, szeroki i głęboki z bardzo wysoką ilością mikro-detali.

Oczywiście nie posiadam firmowej konfiguracji/zestawienia głośników, jak i zwrotnic, co robi jakąś różnicę między orginalną kolumną, a tą po upgrade.

Pozdrawiam

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Spokojnie, nie denerwuj się bo wcale nie uważam JBL za złe kolumny.

Słuchałem JBL gdy przymierzałem się do czegoś dla siebie ok 15 lat temu.

Pamiętam że jeden to były takie prosto wyglądające, dość duże podłogówki

z alu przetwornikami, chyba seria Norridge czy Northridge a potem słuchałem

też jeszcze większych o dziwnym kształcie zwężającej się piramidy, chyba model

TI ale nie wiem czy TI10 czy TI250.To już dawno było i mnie się to granie podobało,

przy czym w tamtych zestawieniach było to mocne,amerykańskie rockowe granie,

czyli takie jakie lubiłem i nadal lubię choć dziś już nieco mniej.

Wszystkiego było dużo i mocno podane.

Napisałem swoją opinię z kontekście zarzutu kolegi WLM że pewnie z tym roku znów

Avalony będą miały pecha bo obok będzie JBL.

Avalony grają bardzo liniowo i w ogóle nie podbijają basu choć to też amerykańskie

paczki.

JBL przy nich jednak grają z mocniejszym, rockowym basem co na takim Audio Show

będzie zaletą chwytającą gawiedź za serce podczas gdy dla kogoś słuchającego dużo

jazzu,klasyki i muzy wokalnej może być wadą.

Pewnie że wszystko zależy od konfiguracji i można tak zestawić system z Avalonami że

bas będzie mocniej atakował a z JBL-ami że bas będzie powściągliwy i zróżnicowany.

I właśnie tego zestawienia się obawiam na AS ale może będzie dobrze.

Wiadomo że każdy dystrybutor pokaże sprzęty jakie ma w dystrybucji i z nich zrobi zestawy,

które niekoniecznie będą najlepszymi np dla danych kolumn.

Wiadomo że każdy dystrybutor pokaże sprzęty jakie ma w dystrybucji i z nich zrobi zestawy,

które niekoniecznie będą najlepszymi np dla danych kolumn.

I to jest głównym źródłem niepowodzeń na Audio Show.Może po prostu pokazać co mamy do sprzedania ale tego lepiej nie podłączać ;)

Bardzo przepraszam. Nie mogłem się powstrzymać. Cała ta dyskusja przypomina pogaduszki członków klubu miłośników VW Golf na temat wad i zalet najnowszego Rolls-Royce'a. I tak nikt z tu zebranych tych kolumn nigdy nie usłyszy, nie mówiąc już o kupnie.

Akurat kilka ostatnich wpisów było o Avalon Isis które będą na Audio Show i bez problemu będzie można ich posłuchać.

Co do tych topowych Tessaract to pewnie żadnej pary w Polsce nie będzie ale posłuchać gdzieś w USA będzie można.

Czy trzeba miec te...Avalony by goscila w domu muzyka? Nie sadze....

Pewnie że nie! Wystarczy całkiem przeciętny sprzęt, dobrze zestawiony i będzie w domu fajnie grać,

tyle że wtedy istnienie tego portalu nie ma sensu bo o czym tu dyskutować?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.