Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 1600 za parę

anubis76x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem kupić Tosil Siesta/Fiesta ale są za wysokie ( 1,17 m) potrzebuję coś do max 1 metra i szerokości ok 20 cm.

Kolumny będą stały po bokach zawieszonego na ścianie telewizora między szafami na zabudowanym stoliku RTV takim jak na zdjeciu w załączniku.

Kolumny mają grać równie fajnie, jasno bo maja działać z lampą Manta V7, mogą być używki lób nowe do 1600 zł za parę.

Właśnie pomierzyłem i szerokość do 22 cm aby było trochę przerwy między ramą TV a szafkami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97955-jakie-kolumny-do-1600-za-par%C4%99/

sorry literówka ;) nie ma możliwości edycji postu.

Wracając do pytania, jakie kolumny warto w tym przedziale zastosować do tego wzmacniacza mieszczące się w przedziale cenowym i wymiarach ?

Niestety.. mam takie ułożenie czyt zagracenie salonu że tylko takie miejsce na kolumienki wchodzi w rachubę dla tego chcę kolumny wąskie i niskie na kolcach...

Na chwilę obecną mam monitorki od kompletu, gra dobrze ale przydało by się coś lepszego.

Odległość między obecnymi kolumnami to ok 114 cm

ewentualnie mogę podwiesić małe kolumny w rogach pokoju ale w pozycji leżącej, nie wiem czy było by to lepsze rozwiązanie.

Ani podwieszanie , ani stawianie kolumn podłogowych na szafce nie ma sensu jeśli jakość grania ma dla Ciebie znaczenie.

Rozstaw kolumn 114 to też mało, ale czasem nie ma innej możliwości.

Pomyśl raczej o lepszych monitorach i postaw je na szafce na dodatkowych podstawkach tak by głośniki - głównie wysokotonowy był na poziomie twoich uszu w miejscu odsłuchu.

Ewentualnie coś takiego - jeśli juz chcesz wieszać

Ukryta Zawartość

są również znacznie lepsze modele kolumn do powieszenia na ścianie, te z linku to tylko przykład.

Ukryta Zawartość

To mogą być monitory byle by większe, kolumny metrowej wielkości to kompromis między monitorami a podłogowcami, chciałbym mieć większą scenę dźwiękową a z małych głośników to nie możliwe.

Mam w dobrej cenie w super stanie B&W 685 jest jeden mankament podczas przeprowadzki niestety zostaly maskownice mi osobiscie nie przeszkadza kolumny są u mnie od nowości jak chcesz pisz na priva.

Roth Oli 30 zmieszczą Ci się,

trochę trzeba się będzie potargować i słuchać na stołku barowym ale....

Tą szafkę RTV już masz, czy jest w planach?

sorry literówka ;) nie ma możliwości edycji postu.

Wracając do pytania, jakie kolumny warto w tym przedziale zastosować do tego wzmacniacza mieszczące się w przedziale cenowym i wymiarach ?

Sorry ... nie literówka tylko poważny błąd ortograficzny. LÓB ... jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Dzieci w drugiej klasy podstawówki wiedzą jak napisać lub. Wstydź się.

W moim liceum polonistka za jeden błąd ortograficzny stawiała (skala 2-5) tróję. Za taki błąd na pewno pała.

W dobie komputerowych słowników ortograficznych to wstyd podwójny.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Wieksza scene zapewniaja podstawkowce,jak piszesz o to Ci chodzi.

... i rzeczywiscie zainteresowalbym sie oferta glosnikow do powieszenia na sciane w Twoich warunkach,

No tak podwieszane ale to będą monitory, które nie są zbyt sprawne, proponowałbym rozważyć "bardzo nie audiofilskie rozwiązanie": Usher S520 + sub ale taki trochę lepszy (Velodyne lub Rel) ten pierwszy na nawet system kalibracji i powiem że działa, oczywiście dostrojenie już takie na gotowe to sprawa gustu. Podłogówki w niewielkim pomieszczeniu mogą nie zagrać, oczywiście te z bassrefleksem z przodu mają większą szansę ale to też nie jest normą.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Te ushery wyglądają fajnie, ciekawe jak zagrają z Mantą, mam zamiar trochę w niej pozmieniać na pewno kondensatory i lampy.

U mnie w rogu stoi dość wysoka jest szafa więc monitory musiały by być przymocowane na leżąco. Same kolumny Mantowskie są dobre ale ich wygląd mnie denerwuje szczególnie te boczne udające drewno plastiki.

A co myślicie o Pylon Pearl front ? wizualnie nie dokońca mi się podobają ale słyszałem że garają wyśmienicie no i ta cena 499 za sztukę..

lub Pylon Pearl Monitor ale kolumny mają chyba niską skuteczność, mój wzmacniacz ma tylko 2x 30W

Nie znam głośników Manty, ale S520 Usher to jest naprawdę bardzo dobry stosunek jakosci do ceny, zresztą zobacz jak trzymają cenę, zgadzam się z każdym recenzentem tych głośników pierwszy raz każdy napisał prawdę. Jeszcze jedna sprawa potrafią zagrać też bez suba. Warte posłuchania i w Twoim zestawie to może być to.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam

Chciałem kupić Tosil Siesta/Fiesta ale są za wysokie ( 1,17 m) potrzebuję coś do max 1 metra i szerokości ok 20 cm.

Kolumny będą stały po bokach zawieszonego na ścianie telewizora między szafami na zabudowanym stoliku RTV takim jak na zdjeciu w załączniku.

Kolumny mają grać równie fajnie, jasno bo maja działać z lampą Manta V7, mogą być używki lób nowe do 1600 zł za parę.

Właśnie pomierzyłem i szerokość do 22 cm aby było trochę przerwy między ramą TV a szafkami.

Pomyśl o tych kolumnach ? Link do recenzji poniżej :

Ukryta Zawartość

Do Manty będą idealne !

Ukryta Zawartość

Piotr

Za szerokie i nie ten przedział cenowy

poczytam o tych S520 tylko wydają mi się jakieś bardzo małe, na allegro widzę używane Tanoy'e M3 w cenie poniżej 600 zł za parę, ciężka sprawa bez odsłuchu, na pewno kolumny muszą mieć jasną górę bo lampa ociepla.

Jak padają tu propozycje S520 to wolałbym w tym samym budżecie monitorki, które sobie sam zrobiłem...

Ukryta Zawartość

W tej samej cenie mamy klasę wyżej kolumny... Przerabiałem już ushery z dolnej półki...

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

O obudowy możesz zapytać Pawła S na diyaudio, marko3t tu na forum lub na allegro się ludzie ogłaszają. Do STXa piszesz, że potrzebujesz komplet do budowy monitorów na głośnikach, które masz w linku i cała filozofia za Tobą.

Jak mieszkasz blisko Gdańska to zapraszam na odsłuch tych monitorów.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

To mogą być monitory byle by większe, kolumny metrowej wielkości to kompromis między monitorami a podłogowcami, chciałbym mieć większą scenę dźwiękową a z małych głośników to nie możliwe.

Niemożliwe z każdych głośników źle ustawionych lub wciśniętych w kąt.

Chcesz wydac kasę na przestrzenne kolumny by później zabić tę przestrzeń poprzez niepoprawnie ustawienie? Dziwne, ale to wolny kraj.

O obudowy możesz zapytać Pawła S na diyaudio, marko3t tu na forum lub na allegro się ludzie ogłaszają. Do STXa piszesz, że potrzebujesz komplet do budowy monitorów na głośnikach, które masz w linku i cała filozofia za Tobą.

Jak mieszkasz blisko Gdańska to zapraszam na odsłuch tych monitorów.

STX sprzedaje takie komplety ? zależy mi żeby było wszystko czyli gniazda, obręcze do kolumn, śruby maskownice, wata wygłuszająca no i dobra zwrotnica i tu problem jaka ?

ile to wszystko mniej wiecej kosztuje dla 2 monitorów ?

Na razie widzę że STX nie sprzedaje obudów, firma pyle ma ale wizualnie mnie nie przekonują.

ok ceny już mniej wiecej znam, widzę opisaną zwrotnicę, mógłbyś jednak więcej napisać skąd obudowa, dokładne oznaczenia elementów na zwrotnicy.

albo pomyślę o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie musiał bym się bawić w dobór i montarz elementów zwrotnicy na płytce uniwersalnej tu mam wszystko pasujące.

Ukryta Zawartość

Gdzieś czytałem wątek , że te głośniki z Manty są optymalnie dobrane .

Dalsze szukanie może okazać się tylko błądzeniem .

Przed kupnem zalecam odsłuch w swoich warunkach lokalowych , żadne studio itp.

Pozdrawiam .

Maciej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.