Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  73 członków

Octave Klub
IGNORED

Klub miłośników marki OCTAVE

Rekomendowane odpowiedzi

Ale do takiego repertuaru tylko mocny tranzystor

Panowie, a może hybryda w postaci Pathos'a dała by radę? Mocny tranzystor z prampem lampowym, może to jest rozwiązanie do "demonicznej" nuty?

ps. przepraszam ze tak w klubie OCTAVE ;)

Edytowane przez Bootsy
Ja bym posłuchał Octave z Black Box, może się okazać, że niczego nie brakuje. Choć przyznam, że to nie mój repertuar, ale posłuchać trzeba.

Mnie też ciągle po głowie chodzi ten Black Box ...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

• 3 tygodnie później...

Święta idą i stało się... Black Box w roli głównej. Upgrade do v70se jest i to bardzo poważny. Głębia, przestrzeń, lekkość grania... piękne. Polecam.

Teraz po głowie chodzi mi streamer Ayon S-10. Chciałabym zmienić z Cambridge Audio 851n. Gra warta świeczki? Słuchał ktoś tego? Z recenzji niby super. Lampy na wyjściu i podobno nie będzie naleciałości cyfrowej jak w przypadku 851n ???

...

Teraz po głowie chodzi mi streamer Ayon S-10. Chciałabym zmienić z Cambridge Audio 851n. Gra warta świeczki? Słuchał ktoś tego? Z recenzji niby super. Lampy na wyjściu i podobno nie będzie naleciałości cyfrowej jak w przypadku 851n ???

Czy to musi być Streamer ?

W tej lidze zaczyna się zabawa, z całym szacunkiem do CA - wchodzisz w inny świat. Np dobry CD z wejściem na DAC + jakiś odtwarzacz plików bo rozumiem że o to chodzi ? U mnie wygląda tak - serwer Synology + Oppo 103 jako odtwarzacz plików (z ciekawym programem do odtwarzania i przeglądania) + CD Shanling CD 3.2 z DAC lampowym. Niestety nie słyszałem tego Ayona, jedynie CD tego producenta i nie wszystkie grają "lampowo". Pozdrawiam. Krzysiek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy to musi być Streamer ?

W tej lidze zaczyna się zabawa, z całym szacunkiem do CA - wchodzisz w inny świat. Np dobry CD z wejściem na DAC + jakiś odtwarzacz plików bo rozumiem że o to chodzi ? U mnie wygląda tak - serwer Synology + Oppo 103 jako odtwarzacz plików (z ciekawym programem do odtwarzania i przeglądania) + CD Shanling CD 3.2 z DAC lampowym. Niestety nie słyszałem tego Ayona, jedynie CD tego producenta i nie wszystkie grają "lampowo". Pozdrawiam. Krzysiek

CD odpada, raptem kilka plyt posiadam. Zatem tylko streamer. Ten Ayon ma duzy wyświetlacz jak w 851n, a dzwiek podobno bajka... Ma w Sobie dobrego Dac-a i nie beda potrzebne sieciòwki, interconnect, osobny Dac i jeszcze miejsce na to... Zatem szukam jednego urzadzenia. Zajrzalem do klubu Ayon i tam nie za ciekawie pisza... Ze niby ceny kosmos, kilka razy zawyzone, ze sie psuja itd. Mial ktos stycznosc z ta marka? A moze ktos ma jakies dojscie do lepszych cen?

Odnosnie CA to faktycznie taka przejsciowa zabawka, ale nie jest az znowu tak zle ...

Wysłane z mojego Lenovo A5500-F przy użyciu Tapatalka

...

CD odpada, raptem kilka plyt posiadam. Zatem tylko streamer. Ten Ayon ma duzy wyświetlacz jak w 851n, a dzwiek podobno bajka... Ma w Sobie dobrego Dac-a i nie beda potrzebne sieciòwki, interconnect, osobny Dac i jeszcze miejsce na to... Zatem szukam jednego urzadzenia. Zajrzalem do klubu Ayon i tam nie za ciekawie pisza... Ze niby ceny kosmos, kilka razy zawyzone, ze sie psuja itd. Mial ktos stycznosc z ta marka? A moze ktos ma jakies dojscie do lepszych cen?

Odnosnie CA to faktycznie taka przejsciowa zabawka, ale nie jest az znowu tak zle ...

Wysłane z mojego Lenovo A5500-F przy użyciu Tapatalka

No jest w tym sporo racji co piszą. Trochę ten Ayon jakiś "oszukany". Ma napisane z tył Ayon Austria a nie Made on Austria co sugeruje produkcje w krajach wschodnich. Ja jak jestem u dystrybutorów tej marki to proponują mi Octave Accuphase nawet chińskiego Cat-a a co do Ayona to tak z dystansem. Osobiście streamera Ayona też bym za 20 tys nie kupił. Wole moje rozwiązanie - a w tej cenie magia CD jest dla mnie nie do pobicia . CD Accuphase / Audio Research / T+A / nawet polski Lector - można by jeszcze wymieniać i zobacz wszystko Made in ...... a nie ściema. Hegel ma Hegel / Oslo / Norway - od kiedy Oslo leży w Chinach - marketing jak w Ayonie!

Dużo złego na tym forum napisali o Ayon, ale po tygodniu testowania ich odtwarzacza CD powiem, że ładnie to gra i poważnie myślę o zakupie.

Ayon 07s ?

Pianie pisaniem ale czemu sprzedawcy nie promują kompletnie tej marki - szczególnie wzmacniaczy ?

Aha a Octave - Made in Germany - wszystko w temacie "ściemy ". Niech Ayon produkuje w Chinach - sam mam chińskie CD, to więc niech napiszą jak u mnie Made In China - cena o 50% w dół o wszystko gra :-)

Święta idą i stało się... Black Box w roli głównej. Upgrade do v70se jest i to bardzo poważny. Głębia, przestrzeń, lekkość grania... piękne. Polecam.

Zapomniałem oczywiście o :

LUMIN T1 lub lepiej U1 - poczytaj !

Zapomniałem oczywiście o :

LUMIN T1 lub lepiej U1 - poczytaj !

U1 to tylko transport więc musiałbym znów szukać dobrego Dac-a i dodatkowe koszty, T1 to już stara konstrukcja z początku 2015r (DSD tylko 2,8Mhz). Zostaje odsłuchać w Krakowie tego Ayona i jakiś rabat z 50%...

...

U1 to tylko transport więc musiałbym znów szukać dobrego Dac-a i dodatkowe koszty, T1 to już stara konstrukcja z początku 2015r (DSD tylko 2,8Mhz). Zostaje odsłuchać w Krakowie tego Ayona i jakiś rabat z 50%...

To te streamery to chyba już w ogóle nie dla mnie. A jest tak prosto i fajnie z dyskiem, odtwarzaczem i tylko dopinasz dac-a (lampowego czy nie i już) - potem zmieniasz tylko DAC-a a nie całość. A jeszcze do tych nie wiadomo jak z oprogramowaniem tych streamerów, czy mają jakieś aktualizacje ? Najlepszy jaki miałem transport to o dziwo było Yamaha CD-N 500 - kapitalny program, zresztą do Synology jest podobnie.

A ja mam odmienne spostrzeżenia po wizytach w salonach Nautilusa niż kolega CINETEC. Zarówno w Krakowie gdzie mieszkam jak i w Warszawie gdzie często bywam sprzedawcy moim zdaniem bardziej eksponują i polecają Ayona niż Octave. W KR Octave nie ma nawet swoich półek z logo producenta - tak mi się przynajmniej wydaje. W salkach odsłuchowych częściej widuje sprzęt Ayona niż Octave. Jeden ze sprzedawców w Warszawie otwarcie powiedział mi że poleca obydwie marki ale osobiście woli dźwięk Ayona - może ma lepszą prowizje - tego nie wiem.

A co do promocji marki Ayon i pochlebnych recenzji zwłaszcza w jednym z magazynów (też z Krakowa). Rozmawiałem podczas tegorocznego AVS z panem redaktorem naczelnym i zapytałem o to - twierdzi że w PL cześć tzw. branży robi Ayonowi czarny PR bo firma zbyt dobrze zaczęła sobie radzić na rynku - wcześniej kiedy sprzedawało się mniej produktów tej marki nikt specjalnie się nie czepiał.

Swoją drogą w zagranicznych recenzjach też głównie superlatywy, podobno Ayon sprzedaje się również w Japonii (???). Nie wiem czy Herr Hirt wszystkich sobie kupił...

Rozmawiałem też z właścicielem Nautilusa - twierdzi że zna zarzuty pojawiające się min. na tym forum co do miejsca produkcji sprzętu Ayona. Podobno planowana jest relacja z linii montażowych z Austrii i z Bułgarii - jak będzie zobaczymy...

przepraszam za wpis głównie poświęcony Ayonowi w klubie Octave ale w sumie obydwie marki łączy dystrybutor w PL

Edytowane przez Sardyn

Trudno porównywać skalę Ayona i Octave. Octave to raczej manufaktura, Ayon to już poważny przemysł. Lubię obie marki, ale wzmacniacze Octave zdecydowanie bardziej mnie urzekły dźwiękiem dlatego kupiłem Octave. Ayony wyglądają odlotowo, jednak wolę pancerne obudowy Octave, przesiadłem się z Hegla coś mają te urządzenia wspólnego z wyglądu.

A ja mam odmienne spostrzeżenia po wizytach w salonach Nautilusa niż kolega CINETEC. Zarówno w Krakowie gdzie mieszkam jak i w Warszawie gdzie często bywam sprzedawcy moim zdaniem bardziej eksponują i polecają Ayona niż Octave. W KR Octave nie ma nawet swoich półek z logo producenta - tak mi się przynajmniej wydaje. W salkach odsłuchowych częściej widuje sprzęt Ayona niż Octave. Jeden ze sprzedawców w Warszawie otwarcie powiedział mi że poleca obydwie marki ale osobiście woli dźwięk Ayona - może ma lepszą prowizje - tego nie wiem.

A co do promocji marki Ayon i pochlebnych recenzji zwłaszcza w jednym z magazynów (też z Krakowa). Rozmawiałem podczas tegorocznego AVS z panem redaktorem naczelnym i zapytałem o to - twierdzi że w PL cześć tzw. branży robi Ayonowi czarny PR bo firma zbyt dobrze zaczęła sobie radzić na rynku - wcześniej kiedy sprzedawało się mniej produktów tej marki nikt specjalnie się nie czepiał.

Swoją drogą w zagranicznych recenzjach też głównie superlatywy, podobno Ayon sprzedaje się również w Japonii (???). Nie wiem czy Herr Hirt wszystkich sobie kupił...

Rozmawiałem też z właścicielem Nautilusa - twierdzi że zna zarzuty pojawiające się min. na tym forum co do miejsca produkcji sprzętu Ayona. Podobno planowana jest relacja z linii montażowych z Austrii i z Bułgarii - jak będzie zobaczymy...

przepraszam za wpis głównie poświęcony Ayonowi w klubie Octave ale w sumie obydwie marki łączy dystrybutor w PL

Super że kolega Saradyn mówi o tym aby raz na zawsze sprawę wyjaśnić z Ayonem - ale czemu to jednak takie czasochłonne ? Co do samych produktów nie mam żadnych zastrzeżeń, zresztą słuchałem kilka z nich i złego słowa bym nie powiedział.

Nie pamiętam też czy mają jakieś logo czy półki w salonie w KR i WR ale co proponowali mi do odsłuchu.

Moim zadaniem jeśli ktoś produkuje coś np w Austrii i tak to przedstawia to niech napisze jak inni : Made in Austria. Sprawa byłaby CLEAR!

Trudno porównywać skalę Ayona i Octave. Octave to raczej manufaktura, Ayon to już poważny przemysł. Lubię obie marki, ale wzmacniacze Octave zdecydowanie bardziej mnie urzekły dźwiękiem dlatego kupiłem Octave. Ayony wyglądają odlotowo, jednak wolę pancerne obudowy Octave, przesiadłem się z Hegla coś mają te urządzenia wspólnego z wyglądu.

Co do Octave - wzmacniacze lampowe jak dla mnie biją Ayona zdecydowanie (V70 SE i V80 SE) a są w swojej kategorii tańsze. Hmm... coś chyba w tym jest ... może właśnie te nierozdmuchane i rzetelne podejście... do muzyki ? (Art Sonum ma w ofercie 2 wzmacniacze i grają pięknie lampowo za nieduże pieniądze -coś w tym jest ... )

Moim zadaniem jeśli ktoś produkuje coś np w Austrii i tak to przedstawia to niech napisze jak inni : Made in Austria. Sprawa byłaby CLEAR!

Sprawdziłem - na wszystkich wzmacniaczach Ayon - ale UWAGA: z bierzącej produkcji od Spirita aż do końca oferty jest grawerowane na obudowach Made in Austria. Poniżej Spirita (Scorpio, nowy wzmacniacz słuchawkowy etc.) jest na obudowach Made in EU - to ponoć składane w Bułgarii

Na wzmacniaczach starych nawet tych droższych często było wygrawerowane tylko Ayon Austria. Teraz to się zmieniło. Pytanie zatem czy Ayon grawerując aktualnie na obudowach Made in Austria czy Made in EU kłamie? Czy generalnie można kłamać bezkarnie? Nie znam się na zagadnieniach prawnych...

Na wszystkich źródłach nawet najnowszym CD35 z tyłu jest tylko napis Ayon Austria - tu nie wiem co myśleć:-)

pozdrawiam

Sprawdziłem - na wszystkich wzmacniaczach Ayon - ale UWAGA: z bierzącej produkcji od Spirita aż do końca oferty jest grawerowane na obudowach Made in Austria. Poniżej Spirita (Scorpio, nowy wzmacniacz słuchawkowy etc.) jest na obudowach Made in EU - to ponoć składane w Bułgarii

Na wzmacniaczach starych nawet tych droższych często było wygrawerowane tylko Ayon Austria. Teraz to się zmieniło. Pytanie zatem czy Ayon grawerując aktualnie na obudowach Made in Austria czy Made in EU kłamie? Czy generalnie można kłamać bezkarnie? Nie znam się na zagadnieniach prawnych...

Na wszystkich źródłach nawet najnowszym CD35 z tyłu jest tylko napis Ayon Austria - tu nie wiem co myśleć:-)

pozdrawiam

Oznaczenie : Made in Austria - musi być prawdziwe bo to może ich dużo kosztować gdyby tak nie było i tu jest Ok. Co do Made in EU - to już może być tzw "składak" - gdzieś w Europie. Ale sam widzisz ten grawer Ayon Austria jest podejrzany . Mogliby wstawić jak inni :

Octave - Made in Germany

Accuphase - Made in Japan

Lector - Made in Poland

Itd.

Na wszystkich urządzeniach oczywiście.

Hej a jak tak technicznie, może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tymi black boxami.

Wyczytać można jeden zwiększa pojemność zasilacza cztero jeden dziesięciokrotnie a ma ktoś pojęcie jak to wyglada liczbowo amperowo czy jak kolwiek? Aby mieć jakiś punkt odniesieni ;)

Hej a jak tak technicznie, może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tymi black boxami.

Wyczytać można jeden zwiększa pojemność zasilacza cztero jeden dziesięciokrotnie a ma ktoś pojęcie jak to wyglada liczbowo amperowo czy jak kolwiek? Aby mieć jakiś punkt odniesieni ;)

Witam, nie wiem jak to amperowo ale robi swoje... dodaje lekkości w graniu, więcej powietrza jest na scenie. Na pewno na plus...

...

W to akurat wierze bo się przymierzam do zakupu, ale ciekawiło mnie co i jak i czy różnica midzy bb a sbb jest na tyle spektakularna by wydać 3 razy więcej No i z czego się to bierze oprócz 4x lub 10x większej pojemności ;)

Dodatki zawsze są droższe. Jednak z tego co piszą tu na forum bb wart jest tych dość sporych pieniędzy. Na święta nie kupię ale też bardzo poważnie o tym dodatku myślę.

• 3 tygodnie później...

No i stało się Octave już gra z Luminem A1. Piękna sprawa. Nie pamiętam już kiedy tak miałem że jak rano włączy się muzykę to gra cały czas i nic nie męczy... A te wybrzmienia... trąbki ... po prostu świetne... Każdemu kto szuka dobrego streamera polecam...

...

Widzę, że sporo się tu mówi na temat box'ów.

No to powiem, co ja wiem na ich temat.

Black-Box - to nic innego jak dodatkowe kondensatory, o pojemności cztery razy większej niż w zasilaczu wzmacniacza.

Super Black-Box - to pojemność ok. 10 razy większa niż w zasilaczu wzmacniacza + dodatkowy układ z rezystorem, który je rozładuje po wyłączeniu wzmacniacza.

Czy Box się sprawdza i który najlepiej, wydaje mi się, że to zależy od kolumn i ich impedancji. Ja używam Tempo VI i u mnie najlepiej wypadł Super Black-Box.

Niekiedy się zastanawiam, czy jeszcze lepiej nie było by podłączenie np. 2x Super Black-Box do jednego wzmacniacza. Na to nie znalazłem jeszcze czasu i chęci.

Poza tym wszystkim, co powyżej (w necie w zasadzie, to wszystko już powiedziano) powiem, też że taki box można zrobić samemu.

Ja tak zrobiłem. Kosztowało mnie to z tego, co pamiętam ok. 1500PLN

No i było warto, bo to inne granie - tak najprościej ujmując, takie na sterydach.

Edytowane przez Tomasz__

Widzę, że sporo się tu mówi na temat box'ów.

No to powiem, co ja wiem na ich temat.

Black-Box - to nic innego jak dodatkowe kondensatory, o pojemności cztery razy większej niż w zasilaczu wzmacniacza.

Super Black-Box - to pojemność ok. 10 razy większa niż w zasilaczu wzmacniacza + dodatkowy układ z rezystorem, który je rozładuje po wyłączeniu wzmacniacza.

Czy Box się sprawdza i który najlepiej, wydaje mi się, że to zależy od kolumn i ich impedancji. Ja używam Tempo VI i u mnie najlepiej wypadł Super Black-Box.

Niekiedy się zastanawiam, czy jeszcze lepiej nie było by podłączenie np. 2x Super Black-Box do jednego wzmacniacza. Na to nie znalazłem jeszcze czasu i chęci.

Poza tym wszystkim, co powyżej (w necie w zasadzie, to wszystko już powiedziano) powiem, też że taki box można zrobić samemu.

Ja tak zrobiłem. Kosztowało mnie to z tego, co pamiętam ok. 1500PLN

No i było warto, bo to inne granie - tak najprościej ujmując, takie na sterydach.

A jak podłączyć dwa?? Chyba żadna Octave nie ma dwuch wejść??

Tempo 6 to chyba łatwe w występowaniu były? Wiec jak przy łatwych jest postęp to przy trudniejszych powinno być rewelacyjne :)

Witam kolegów ponownie w klubie tym razem z końcówką RE290. Gra to fantastycznie.

Gratuluje zakupu, dużo radości życzę ;)

Końcówka sterowana z pre czy CD?

Drodzy klubowicze czy ktoś próbował do v70se lamp kt150? Może ta lampa sprawi że Octave znowu mnie oczaruje? Niby jest ok,wszystko poprawnie ale jak porównałem raz do Reymio (PAT777 +CAT777) to ciśnienie na zmiany gwałtownie wzrosło. Nie potrzebuję mocy KT150 ale większej równowagi niż jest w 6550

Tez jestem ciekawy obiektywnej oceny 6550/KT150. KT120 w V70se słyszałem. Równy, przejrzysty dźwięk. Ale jakiś taki "pusty", bezbarwny...może właśnie KT150 być tym fajnym....ktoś porównywał 1:1?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.