Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza karta dźwiękowa do testów audio?

dio

Rekomendowane odpowiedzi

Co polecacie?

E-mu 1212, może coś lepszego.

W sumie to wolałbym coś mobilnego np E-mu 404 na USB, ale czytałem o problemach ze sterownikami no i ma gorsze parametry niż 1212.

Cena do 1000zł w porywach 1500.

Ma to działać z win XP 32bity, a jeszcze lepiej z laptopem win 7 64bity.

Też od pewnego czasu zastanawiam się nad budową systemu pomiarowego dla audio.

Przy czym mój wybór idzie raczej w kierunku przetwornika ADC PCM4222 firmy Texas Instruments i gotowego zestawu Startowego PCM4222EVM.

To aktualnie chyba jeden z najlepszych przetworników na rynku.

Krótki cytat z instrukcji"

The primary features of the PCM4222EVM include:

· Simple configuration using switches and power-supply jumpers.

· Two differential input buffer/filter circuits employing the Texas Instruments OPA1632 fully differentialamplifer integrated circuit.

· Two Texas Instruments DIT4192 digital audio interface transmitters, providing AES3-encoded outputdata.

Transformer coupled 110W balanced and 75W unbalanced outputs are provided. Single-Channel,Double Sampling Frequency operation is supported.

· A buffered audio serial port header supports connection to external hardware or test equipment supporting Philips' I2S™, Left Justified,

or Time Division Multiplexed (TDM) audio interface formats for PCM output data.

· A buffered data port header provides one-bit Direct Stream Digital (DSD) output data and the associated bit clock for the DSD output.

· A buffered modulator output port header provides access to the PCM4222 6-bit modulator data outputs and clocks.

· Support for onboard or external clock generation. Two onboard crystal oscillators provide support for common audio sampling rates,

including 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, and 192kHz.

· Light emitting diode (LED) overflow indicators for the left and right audio channels.

· Minimum power-supply requirements: ±6V to ±15V for the analog section, and +5V for the digital section.

· The PCM4222 analog supply may be generated from an onboard +4.0 linear voltage regulator, or an external regulated dc power source.

· A +3.3V supply, used to power the majority of the digital circuitry and the PCM4222 digital section, may be generated from the +5.0V digital supply

using an onboard linear voltage regulator.

Alternatively, an external regulated dc power source may be selected, supporting digital supply voltages as low as +2.4V.

Tutaj sa np porównawcze pomiary PCM4222EVM i EMU0404

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W necie mozna znaleść trochę opisów wykorzystania tej karty, np z zasileniem z akumulatorów.

Sam EVM daje większe mozliwości ingerencji w tor niż zwykła karta dzwiekwa, dostępna jest też pełna dokumentacja.

Problemem pozostaje tylko podpięcie tego do PC. do wyboru mamy I2S, PCM, DSD lub SPDIF.

Chyba najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie karty z wejsciem SPDIF 192kHz ale tych nie ma na rynku za wiele i są dość drogie.

Fajnie wyglada karta "Infrasonic Quartet" u nas trudno dostępna, do kupienia w Niemczech.

Ukryta Zawartość

Cana takiego zestawu to ok150$+VAT (PCM4222) i 130Euro "Infrasonic Quartet

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście wolałbym coś przenośnego, na USB (może nawet i 3.0) najlepiej aby można to było podłączyć do laptopa... Aczkolwiek, wem, że z USB są czasami problemy.

Tzn. ten EVM jak najbardziej, tylko kartę dźwiękową wolałbym na USB.

System gra dobrze, albo nie....

Tutaj sa np porównawcze pomiary PCM4222EVM i EMU0404

Ciekawe, ale różnice chyba nie są takie wielkie.

No i to 2 urządzenia, chyba wolałbym jedną zwartą obudowę.

Osobiście wolałbym coś przenośnego, na USB (może nawet i 3.0)

No właśnie, USB 3.0, tylko takie porty mam w laptopie.

A gdzieś czytałem że to EMU 404 ma problemy z z tym 3.0 a możne nie? ma ktoś doświadczenia?

Dla mnie jedną z najciekawszych i najlepszych jest karta:

Ukryta Zawartość

Tu nawet można sobie podmieniać kostki, co nie jest bez znaczenia

Ukryta Zawartość

To aktualnie chyba jeden z najlepszych przetworników na rynku.

Jest jeszcze ES9102. i nieco gorszy od tego PCM-a CS... ileś tam (nie pamiętam numeru) ale za to dużo tańszy i łatwiej dostępny .

Myślałem żeby to skleić z USB dołożyć dzielniki wejściowe i jakiś dac - zrobić amatorski analizator audio.

Do tej pory nie było jednak czasu się tym zająć no i sam stopień analogowy z dzielnikami to już wyczynowy projekt bo musi mieć mniejsze zniekształcenia i mniej szumieć niż przetwornik.

Ale co autor tematu chce mierzyć ? bo jak wzmacniacze to e-mu 0404 czy 0204 zmierzysz metodą mostkową THD spokojnie do 1ppm (0.0001%) trzeba tylko nieco wysiłku lub możesz zapatrzyć się w to:

Ukryta Zawartość

Więcej tu :

Ukryta Zawartość

i tu:

Ukryta Zawartość

ale czytałem o problemach ze sterownikami

ja mam teraz do lapka 0204 i nie ma problemu

e-mu pomierzysz też proste przetworniki typu ad1865 itp. i spr z grubsza co wyszło z samoróbek na tych lepszych.

Jak chcesz wyczynowo to tylko pro analizator używka dScope na przykład albo AP1 ale to wydatek już duuuuuużo większy niestety.

Co o tym sądzicie?

To sam przetwornik. Goły bez dzielników wejściowych i bez generatora w mało praktycznej formie.

Dla amatora E-mu wydaje mi się wystarczające.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

No ale dla miłośników wyższych cen wersja (USB) z wyższej półki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne urządzenie ale to dac a nie karta dźwiękowa.

Przynajmniej ja nie znajduje w nim ADC, czyli wejścia analogowego, co jest niezbędne do pomiarów.

Ale co autor tematu chce mierzyć ?

Kilka własnych konstrukcji, dac, wzmacniacz słuchawkowy, ale głównie to mam w rodzinie kogoś kto chciałby pomierzyć kilka dostępnych na rynku popularnych dac-ów itp. (mam do nich dostęp) a następnie być może to opublikować gdzieś w internecie.

Wobec tego wejście pomiarowe powinno być nie gorsze od mierzonych urządzeń, aby było to w miarę wiarygodne.

Do pomiarów

0204 lub 0404 spokojnie wystarcza

Wydaje mi się że to jedyna alternatywa jeśli chodzi o USB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapętlona E-MU 0202 wygląda tak:

e-mu 0202.png

Niezłą kartą jest X-FI Elite PRO ale osiągnięcie poniższych wyników wymagało dobrania odpowiedniego zasilacza, dysku SSD i wyłączeniu wszystkich napędów ;) PC to strasznie zaśmiecone środowisko.

Wyjście liniowe/słuchawkowe:

x-fi elite pro.png

Wyjście liniowe 2:

x-fi elite pro out 2.png

Z ciekawości wymieniłem jeden z przewodów pomiarowych z PROLINK na KLOTZ (warunki pomiaru takie same jak na drugim zdjęciu - wyjście liniowe/słuchawkowe)/

x-fi elite pro out 2 KLOTZ.png

Karta jest w komplecie z panelem, ale zaszyte tam przetworniki są już słabsze ;) Jego podłączenie odbija się też na parametrach karty.

X_FI.jpg

No to jeszcze E-Mu z lapkiem podłączonym do AC vs z baterii :)

Ukryta Zawartość

19853085.th.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

No właśnie, dzięki Panowie za obrazki, widać ciekawe rzeczy.

X-FI Elite PRO rzeczywiście ciekawa karta, z bardzo dobrym ADC, ale gdzie taką nową kupić?

Coraz bardziej przekonuje się do E-mu 0404.

Przy zasilaniu zewnętrznym dobrym zasilaczem albo nawet z akumulatora samej karty, plus laptop na własnej baterii. (dzięki raven1985 za obrazki) może to być dobry wybór.

EMU 0404USB można też ładnie uzupełnić o to, co proponuje Andrrea Ciuffoli w swoim "tanim systemi pomiarowym". Masz pomiary i schemat prostej przystawki rozszerzającej z dzielnikiem napięcia oraz trybem pomiaru różnicowego (pomija się wówczas spadek ch-ki częstoliwościowej filtru DP)..

Ukryta Zawartość

Po pierwsze zaczyna to mierzyć napięcia 1kV (jak masz wzmak na 845, to docenisz ;-)", po drugie płaskie pasmo pomiarowe do 96 kHz (!).

EMU ma wzmacniacze mikrofonowe wejściowe o dużej impedancji wejściowej i niskich szumach przyzwoicie zrealizowane, wzmacniacz wyjściowy, są potencjometry regulujące poziomy, wejścia xlr, nawet phantom +48V - staje się to również szybko systemem pomiarowym do pomiaru mikrofonem, nie wspominając o możliwości porządnego nagrania czegoś z mikrofonu.

Może to też służyć jako źródło SPDIF z kompa, na pewno lepsze, niż większość kart.

Gra to całkiem przyzwoicie ("magic DAC" na AKM 4396), ma całkiem dobrze grające wyjście słuchawkowe.

Wadą są sterowniki i to, ze już tego zdaje się nie produkują. Z WinXP nie ma żadnych problemów, z Vistą 64 mi w końcu poszło, kumpel próbował zainstalować na Win 7 64 i pomimo prób, nie udało mi się, chociaż wiem, że są osoby, którym to chodzi (stery w wersji beta -> forum Estrada).

Są dedykowane sterowniki ASIO - aczkolwiek karta jest zawsze w trybie 32bitowym.

Można zadbać o optoizolację na USB (patrz projekt forumowy na ADUM), na pewno nie zaszkodzi zasilacz liniowy zamiast impulsowego maleństwa aby poprawić S/N.

Ukryta Zawartość

No to jeszcze E-Mu z lapkiem podłączonym do AC vs z baterii :)

Ukryta Zawartość

19853085.th.png

U siebie dodałem jeszcze optoizolację z osobnym, stabilizowanym zasilaczem ;)

ISO.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak przetestować wzmacniacz słuchawkowy i jakim programem?

SpectraPLUS

ja sobie cenię TrueRTA

popularny RMAA

i kilka innych

U siebie dodałem jeszcze optoizolację z osobnym, stabilizowanym zasilaczem ;)

A masz może pomiary porównawcze z optoizolacją i bez?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

http://pl.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_Essence_One/

http://pclab.pl/art48551.html

Obawiam się, że nie zrozumiałeś istoty rzeczy. Koledzy dyskutują "o chlebie", a Ty piszesz "o wodzie" Watek dotyczy karty do testów audio, czyli do pomiarów.

Do tego potrzebny jest, możliwie najlepszej klasy, przetwornik analogowo-cyfrowy, a nie cyfrowo-analogowy.

Essence One w ogóle nie ma takiego przetwornika, więc się do tych zastosowań nie nadaje kompletnie. Niezależnie jak by dobrej klasy DACa nie posiadała, to ADC nie ma wcale.

Tak samo, możliwość wymiany wzmacniaczy operacyjnych w STXie zda się do takich zastosowań psu na budę, gdyż one nie są w torze analogowo-cyfrowym.

• 2 miesiące później...

Jakiś czas temu kupiłem tą kartę E-mu 0404 USB, jest rzeczywiści świetna.

Jakość wyjścia słuchawkowego rewelacyjna, i to wszystko tylko z 5V !

Działa jako zewnętrzny dac niezależnie od komputera.

Wszystko fajnie, ale wpadłem na pomysł aby sprawdzić sobie ewentualny wpływ kabli cyfrowych na jakość sygnału - czy jest.

Teoretycznie prosto, karta ma wyście cyfrowe i wejście cyfrowe, spinam to jednym kablem, puszczam sinus 1kHz i... nic

Sprawdzam to w TrueRta, przebieg płaski - widać poziom szumów z wejścia analogowego.

Jak ją zmusić aby pobierała sygnał z wejścia cyfrowego?

Może inny program? ma ktoś jakieś doświadczenia?

Czy urządzenie ma służyć precyzyjnym pomiarom czy odsłuchom audio, nie zrozumiałem.

Poza fabryczną kością Realtek na płycie głównej, która często źle przechodzi pomiary w RMAA miałem takich urządzeń w sumie kilkanaście.

Pomiary w RMAA a jakość dźwięku jakie dane urządzenie reprodukuje to dwie zupełnie nie idące w parze często zjawiska.

Najlepiej brzmiące urządzenia wcale nie miały jakiś super wyników w RMAA i paradoksalnie dość tanie karty muzyczne które grały tylko prawidłowo miały te wyniki bardzo dobre

Karta służy dobrze do celów jaką ją kupiłem.

Rozumiem Twoje przemyślenia, ale się z nimi nie zgadzam - generalizujesz pojedyncze przypadki.

Pytanie pozostaje.

Jest jeszcze jedna karta USB i to z wyjściem S/PDIF oraz AES/EBU działa nawet pod USB1.0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.