Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne przebitki w głośnikach ok g.1:30 w nocy.

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam od pewnego czasu taki problem. Regularnie około godziny 1:00-1:30 czasem trochę wcześniej, słyszę nagle w głośnikach dość głośne popierdywanie (pojedyncze strzały, rwanie... itp). Taka sytuacja trwa około 10-15s i ustaje. Mieszkam w kamienicy, mam w mieszkaniu jedną fazę, którą zapewne dzielę z jakimś sąsiadem. Mój najbliższy sąsiad, dziwny człowiek, wraca często grubo po północy do domu. Możliwe, że coś u niego jest nie tak i przebija do mnie? Może włącza coś dziwnego. Ale jak mówię, nie jestem pewien czy leci na tej samej fazie i czy w ogóle ma to jakieś znaczenie (elektrykiem nie jestem).

.

Gdyby sąsiad nie był dziwny to najprościej go zapytać.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No własnie ja z nim zbytnio nie rozmawiam. A teraz proszę, znowu zapierdziało, jest parę minut przed 1:00. O co tu kurka wodna chodzi ? 0__o ? Ufo mam na strychu czy co?

.

Zaraz po pierdnięciu w głośnikach idź i pożycz soli , sam rozejrzysz się .

To na pewno nie jest szpieg .

Te odgłosy są gdy jest wyłączony wzmacniacz ?

Tego może lepiej nie wiązać z prądem zasilającym twój wzmacniacz .

Nie spotkałeś się ze zjawiskiem gdy z niczego popierdują sobie głośniki ?

Czasami tak jest i związane to jest promieniowaniem elektromagnetycznym o częstotliwościach chyba radiowych wytwarzanych przez telefonię komórkową ..

Mam czasami takie krótkie popierdywania w głośnikach , gdy sprzęt jest wyłączony , ale powtarzalności o tej samej porze nie ma .

Głośniki popierdują tylko gdy wzmacniacz jest włączony. Dźwięk na moje ucho dobiega z tweeterów. Dzieje się to prawie zawsze w okolicach 1:00 - 2:00. Nie raz mam sprzęt włączony do rana i nic się takiego nie dzieje poza wspomnianą godziną. Nie wiem w którą stronę myśleć. W mieszkaniu wieczorem mam włączony tylko komputer, wzmacniacz, lampę i lodówkę.

.

, jeżeli masz gramofon w swoim systemie , to należy go " uziemnić " z wzmacniaczem , ale to nie to .

Nie wiem co to jest , to jest generowane z zewnątrz . Jedynie co mi przychodzi do głowy to że masz przewody nie ekranowane .

To są szpilki w sieci energetycznej o częstotliwości kilku kHz i czasie trwania kilku ms. Najprościej sprawdzić to za pomocą oscyloskopu. Ale zapewne nie posiadasz, więc doświadczalnie musisz zaopatrzyć się w solidny filtr przeciwzakłóceniowy, np typu EMI, bądź kondycjoner. Zakłócenia takie powstają, gdy na tej samej fazie w sieci energetycznej na niewielkiej odległości załączane są np. silniki itp najczęściej poprzez stycznik, lub dużej mocy, słabej jakości zasilacze impulsowe bez filtrów.

@ Audiotechnology

Takie krótkie pyknięcia np podczas włączenia lodówki czy pralki rozumiem, ale tutaj występuje szereg tych pyknięć (mniejszych i większych) trwających tak około 10s. Istotnie, sa to dźwięki z okolicy kilku kHz. Coś jakby Może zaopatrzę się w filtr przeciwzakłóceniowy Filtercona.

.

Ktoś kiedyś mi opowiadał, że aby uniknąć pewnych być może identycznych efektów należy "wyzerować" gniazdo sieciowe, do którego zapięta jest listwa sieciowa o ile oczywiście

wspomniane gniazdo nie jest uziemione.

Kup filtr za 500 zeta zeby zwalczyć 10s popiardywania :)

Albo lepiej kup taki za 2k. ;)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Głośniki popierdują tylko gdy wzmacniacz jest włączony....

Czy sąsiad ma instalacje alarmowa, bo jeśli tak, to może być sygnał do centrali o włączeniu/wyłączeniu wysyłany przez moduł GSM.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.