Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

dziwna rzecz Panowie..

gdy uruchamiałem wzmacniacz z pierwotną wersją zasilania (na pcb głównym), odpalił od kopa i z regulacją, też nie miałem żadnego problemu.. natomiast, gdy odpaliłem nowe spencery, na jednej gałęzi w jednym z kanałów spada napięcie, a bezp. polimerowy F1 rozłącza się..

jakieś pomysły, może ktoś spotkał się z podobnym problemem??

• 2 tygodnie później...

tym miłym świątecznym akcentem... parę fotek tego co mi mikołaj w tym roku przyniósł :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-46703-0-39314600-1387970505_thumb.jpg

post-46703-0-57767500-1387970512_thumb.jpg

post-46703-0-75038100-1387970516_thumb.jpg

post-46703-0-86200200-1387970521_thumb.jpg

post-46703-0-96725500-1387970526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ŁaŁ !!! Wygląda super, zwłaszcza środek, rewelacyjne ułożenie elementów. Napisz proszę jak sprawuje się potek? Poprzednio jaki miałeś?

Edytowane przez rayfe

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Potek sprawuje się bardzo dobrze. Wcześniej miałem drabinkę 24 kroki na takmanach ale zależało mi na obsłudze pilotem.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Czy ktoś z Panów ma może do sprzedania płytki do przeróbki zasilania z forumowego zamówienia? Chętnie odkupię.

Pozdrawiam,

Teraz dopiero kończę układ i się zastanawiam, czemu C20 to bipolar?

Czy do połączenia zasilania wzmaków i zasilaczy dać zwykłą linkę 1,5mm2 ze sklepu elektrycznego czy polecacie jakąś lepszą linkę?

Teraz dopiero kończę układ i się zastanawiam, czemu C20 to bipolar?

Bo jest możliwość, ze pojawi się na nim napięcie ujemne

Czy do połączenia zasilania wzmaków i zasilaczy dać zwykłą linkę 1,5mm2 ze sklepu elektrycznego czy polecacie jakąś lepszą linkę?

Nie wkładaj kija w mrowisko ...

Bo jest możliwość, ze pojawi się na nim napięcie ujemne

Nie wkładaj kija w mrowisko ...

Bardzo dziękuję :)

Obudowa podobna do Twojej pięknej z wersji 2012 czekała i zastosuję ją dopiero teraz. HA2012 z racji swojej eleganckiej kompaktowości cały czas na biurku bez obudowy :)

Jak już poskładasz do kupy, koniecznie się pochwal, choć trzeba przyznać ze michau_r podniósł poprzeczkę naprawdę wysoko :-)

obudowy, frezowanie, grawerowanie, plexi - zgłaszajcie się do kolegi r1212. Efekt widać na powyższym zdjęciu. Mnie to już chyba ma dosyć :)

obudowy, frezowanie, grawerowanie, plexi - zgłaszajcie się do kolegi r1212. Efekt widać na powyższym zdjęciu. Mnie to już chyba ma dosyć :)

Oj tam, oj tam - daliśmy radę - i to najważniejsze. A środkiem i tak mi Pan zaimponował. Warto było dłubać budkę dla takich wnętrzności :).

To ja się spytam: guzik power był robiony czy można taki kupić??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

allegro - FUTURE1

mają też monostabilne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mihau_r

Całość i tak chyba załącza u ciebie przekaźnik dyskretny sterowany z lcduino, zasilanego napięciem 5V stabd by, zgadza się ?

Całość i tak chyba załącza u ciebie przekaźnik dyskretny sterowany z lcduino, zasilanego napięciem 5V stabd by, zgadza się ?

tak, dlatego napisałem że mają też dostępne monostabilne na którym jest chwilowe 5V, którym steruje się (załącza lub wchodzi w tryb ustawień) lcduino.

Takie pytanie - potek na minimum a w prawej słuchawce cichutko gra muzyka... Bez brumów szumów itp.

Takie pytanie - potek na minimum a w prawej słuchawce cichutko gra muzyka... Bez brumów szumów itp.

Sprawdź połączenie skrajnej, masowej nogi potencjometru z masa dla prawego kanału, jeśli nie budzi zastrzeżeń, to potencjometr do wymiany.

No generalnie nie były ruszane kable sygnałowe, poprawiałem kable transformatorów żeby się z trafami nie stykały, tyle. Może coś tam dotknąłem ale nie odłączyłem... IC wykluczyłem, sprawdzałem na innym. Słuchawki tak samo. Jak to jest z kablami i trafami? Bardzo wpływają na siebie?

No generalnie nie były ruszane kable sygnałowe, poprawiałem kable transformatorów żeby się z trafami nie stykały, tyle. Może coś tam dotknąłem ale nie odłączyłem... IC wykluczyłem, sprawdzałem na innym. Słuchawki tak samo. Jak to jest z kablami i trafami? Bardzo wpływają na siebie?

Potencjometr to regulowany dzielnik rezystorowy, gdzie w ustawieniu minimum jeden z rezystorów jest sprowadzany do zwarcia z masą, a tym samym sygnał audio powinien zostac całkowicie wytłumiony.

Jeśli cos tam sobie pogrywa, to oznacza, że albo nastąpiła przerwa na owej masie, albo - co bardziej prawdopodobne - uszkodzeniu uległ potencjometr.

Poprawiłem ułożenie kabli i zdaje się być w porządku. Jeszcze jedno pytanie, takie z BHP :P

Czy w przypadku awarii potka sygnał zanika czy występuje jakiś huk czy bum itp? Chodzi mi o to czy nie uszkodzi mi to słuchu?

• 3 tygodnie później...

Witam!

Po zmianie okablowania wewnątrz wzmacniacza pojawił się u mnie brum (poprzednio na słuchawkach niskoimpedancyjnych również miałem brumienie...). Poniżej foto jak to wygląda obecnie

Ukryta Zawartość

Dodam że jak łączyłem do punktu wspólnego tj przed rezystor 10ohm na masę i od wyjścia out i od masy z pcb wzmacniacza (przy tych drucikach między kondensatorami CA i CB) to nadal brumiło...

- Obudowa reaguje na dotyk, brum się zwiększa jak dotykam

- przełącznik w pozycji ON daje najmniej brumiący efekt

- połączenie według zasad podawanych na stronie 56 niestety nie pomogło... brum był nieznośny i zakłócał muzykę

- połączenie mas razem na rca powodowało efekt echa, musiałem je rozdzielić

- potek odizolowany od obudowy ale jak łapię gałkę brum narasta

- odłączenie daca nic nie daje

- lewy kanał brumił mniej

- kiedy masę puszczałem z rca na gniazdo in i z niego na potek brumienie również było

Szczerze to nakombinowałem się, stosowałem się do zasad ale nic to nie dało w moim przypadku, działało w miarę ok jak łączyłem kabel ekranowany na tej samej zaszadzie co obecnie ALE z out szedł sygnał i masa na potek (brum na niskoimpedancyjnych słuchawkach)...

Widzi ktoś może rażący błąd w tym połączeniu? Tutaj już nie ma kabli ale jak wspomniałem - przed rezystor wpinałem kable które stykały się z masą na pcb wzmaka i to chyba najmniej brumiło... Jak komuś by się chciało to poproszę o porady :)

Ukryta Zawartość

nie bardzo widać jak gniazdo słuchawkowe jest połączone z płytkami wzmacniaczy,można fotkę gdzie to jest lepiej widoczne?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

nie bardzo widać jak gniazdo słuchawkowe jest połączone z płytkami wzmacniaczy,można fotkę gdzie to jest lepiej widoczne?

Lepszej dziś już nie zrobię ... Potek połączony jest tak (widok z góry):

- lewa strona - masy i z rca i z in

- środek - sygnał z in

- prawa - sygnał z rca

Coś jeszcze podać?

Edytowane przez rayfe

Lepszej dziś już nie zrobię ... Potek połączony jest tak (widok z góry):

- lewa strona - masy i z rca i z in

- środek - sygnał z in

- prawa - sygnał z rca

Coś jeszcze podać?

tak,podłączenie gniazda słuchawek

Słuchawkowe w ten sam sposób co na tym obrazku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na pewno nie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na pewno nie

Zgodzę się z artw, przeanalizuj, dokładnie, masy, jak masy obu kanałów łącza się z gniazdem słuchawek ?

Czy dobrze analizuje ze "masa" na gnieździe jest za rezystorem który to z kolei wisi tylko na ekranie z trafa i obudowie ?Jesli tak, to brakuje ci masy sygnałowej na gnieździe ...

Rozepnij ekran trafa, i ten drugi żółty przewód który chyba jest przewodem ochronnym z gniazda zasilania trafa, i wtedy ta twoja "masa" wisi w powietrzu,

Przeanalizuj dokładnie układ połączeń ze szkicu który sam zlinkowales, lub z wielu wcześniejszych w tym wątku

Jeśli potrzebujesz pomocy pisz śmiało, nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni który ma z tym problem ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeremy
  • Pokaż nowe odpowiedzi