Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Może zamówienie zbiorowe na te caddocki? Sam też bym wziął ze dwa.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Ja dlatego bede je brac w Mouser,

Zaplace 2 razy tyle za sam rezystor, bede zamawiac za ponad £50 wiec wysylke bede miec za darmo, nie bede szukal oszczednosci tam gdzie ich nie ma.

Korzystajac z okazji,

Gdyby ktos chcial doczepic sie do zamówienia na LSK 389/489 zapraszam na pw. Za kilka dni bede zamawial dosc male ilosci elementów do HA na swoje wlasne potrzeby,

Pozdrawiam

W partsconnexion są po 6,5 dolara podacie ilość, wycenią towar oraz koszty przesyłki. Możliwe, że dostaniecie jakiś rabat.

CADDOCK-51243 1M0 / 0.75 (3/4) Watt, MK-132 Series, 1%,

Ja dlatego bede je brac w Mouser,

Zaplace 2 razy tyle za sam rezystor, bede zamawiac za ponad £50 wiec wysylke bede miec za darmo, nie bede szukal oszczednosci tam gdzie ich nie ma.

Korzystajac z okazji,

Gdyby ktos chcial doczepic sie do zamówienia na LSK 389/489 zapraszam na pw. Za kilka dni bede zamawial dosc male ilosci elementów do HA na swoje wlasne potrzeby,

Pozdrawiam

jestem zainteresowany (kupię ) 4 szt LSK 389

W skrócie, odpowiedź z Caddocka:

"The resistor in the photo does appear to be a Caddock part number MK132-1.00M-0.1% (1 Megohm, 0.1% tolerance).

The leads appear to have been cut-off, Caddock does not supply these resistors in this manner."

Pytanie kolegi SomekPoland, było zasadne. Mam też odpowiedź od sprzedawcy, sprzedawane części to:

"unused leftover parts from finished or cancelled production runs (...) sometimes prepped for soldering by having the leads trimmed or spacers/insulators attached"

Plus przeprosiny za błąd w opisie, podziękowanie za jego wskazanie i propozycja małego rabatu.

Wyprowadzenia trochę krótkie, ale jakby ktoś chciał te Caddocki 1Mohm proszę o PW, będę zamawiał.

Od jakiegos juz czasu myslalem o kilku zmianach w swoim wzmacniaczu,

Wczoraj po tym jak z sukcesem zastosowalem kondensatory vishay bc seria 15RMI w innym projekcie, zasotosowalem kondensatory tej samej serii w ha2013,

Rezultat dosc pozytywny,

Podmienilem 10m w zasilaczu na 4700/25, z dosc dobrym efektem,

Ma ktos podobne doswiadczenia jesli chodzi o kondensatory vishay bc ?

Zamierzam sie im dokladniej przyjzec i wyprubowac kilka innych serii, w kilku róznych miejscach w ukladzie,

Pozdrawiam

W bclu kiedyś je zastosowałem i brzmienie przyciemniły ogólnie względem elny re3. Mniej pozytywe doświadczenie... Konkretnie na odsprzęganiu tranów bd 139/140. Nie wykluczone że to kwestia aplikacji w innej może grają. Ja wolę jasne jednak.

Stosowałem BC w zasilaniu SOHA MK III. Nie podbarwiały, nie degradowały. Ostatecznie zaaplikowałem Mundorfy M-Lytic

• 2 tygodnie później...

Może ktoś chętny na zakup uruchomionego i mało używanego HA-2013 z zasilaczami Spencera?

Pisać na pw

• 4 tygodnie później...

Jakie są twoje spostrzeżenia po wymianie zenerek na ledy, wymieniałeś może tez rezystory na jfety ?

Ja ostatnio dokonałem kilka małych zmian, (wszystkie opisane w tym wątku), dobrałem kilka elementów i jestem naprawdę zadowolony z brzmienia układu,

Jestem w trakcie, jedyny "minus" edukacyjny, to że nie chce mi się odsłuchiwać każdej zmiany i jadę hurtem zgodnie z "najlepszą" wiedzą. Rez. do masy Caddock, w sygnale Carbon Film, w sprzężeniu metalizowane Takmany (na tantal się już nie porywałem), w bramkach fetów węglowe Takmany, jeszcze zbocznikowałem kilka kondów w zasilaniach i wczoraj złożyłem te stoliki, jfety też leżą, może jutro uda mi się je wlutować, bo tylko to mi zostało. Ciekaw jestem... Mam AKG Q701 i po pierwszych odsłuchach HA2013 zachwycony nie byłem (momentami nie do słuchania, temat był chyba poruszany, u mnie się ten zestaw darł tak, że zdejmowałem słuchawki), po stabilizacji zasilania lepiej (choć te słuchawki akurat chyba mistrzami ciepełka i "klimatu" nie są). Zobaczymy co będzie teraz.

To ja tak tylko krótko dodam

Ja mam K701 zrecablowane OCC i z otwartym bassrefleksem i na HA2013 brzmią pięknie i sorry za kontrę ale u mnie grają dość przyjemnie dla ucha i wcale się nie "drą".

Aczkolwiek to może moje odczucie

Ja nie doświadczyłem na swoich beyerach jako takiego darcia się wzmaka ale może zależy od utworu... Czego słuchasz Brzoza? Moim zdaniem bardzo dużą rolę grają kondensatory, należy unikać nichiconów i silmic2. Ja u siebie po modyfikacji z fetami na miejscu r20 i r21 i po wywaleniu c10 i c11 mam obstawę w postaci panasoniców fm, nie wiem czy oryginalne bo z ebaya ale od dobrego sprzedawcy, tak samo z c14 i c15, tutaj rubycony z Jeszcze wiele do zrobienia min podmiana R1 na Caddocka i R8 na shinkoh, ledy zamiast zenerek i ogólna reogranizacja oraz estetyka ale wzmak jest ok.AKG nie słuchałem na nim ale zdecydowanie barwę da się trochę po swojemu dostroić z tym że należy szukać po kondach.

Właśnie kondy też trochę "doprawiłem". Zbocznikowałem główne w Specnerze błękitnymi 10uf ROE, wymieniłem Silmici II 10uf z zestawu (C14, C15, mam czerwone płytki) na Philipsy 220UF zbocznikowane 47uf Nipponem LXY. Pozostałe MUSE'y na razie zostawiłem, najpierw je może zbocznikuję jakimś 0,1uf MKS, póki co zobaczę jak zagra tak jak jest.

Ja akurat lubię dość otwarte brzmienie i zbytek lukru i ciepła mnie nie cieszy, ale, tak jak pisałem, początek był dla mnie dramatyczny :-) Jako najczęściej używany mam zestawiony, w miarę przyzwoity, sprzęt "stacjonarny", tzn. podłogówki i mniej więcej "wiem" które płyty jak grają. A słucham bardzo różnych rzeczy, od Jazzu w różnych odmianach, przez różne śpiewające panie, popy typu DMB, U2, Roisin Murphy, klimaty islandzkie, po Reicha, różny elektroniczny minimal typu Alva Noto, Murcoff plus kilka płyt horałowych ;-) Muszę organizować sobie sprzęt grający dość uniwersalnie, co wierzę, że da się zrobić i mieć wyrozumiałość dla słabych realizacji.

"Wracajac do modyfikacji zasilacza to polecam sprobowac czegos takiego: przed glowny elektrolit nalezy wlutowac rownolegle kondensator o malej pojemnosci, np. 4.7uF. Ja mam Panasonic FC. Kondensator ten powinien praktycznie siedziec na wyprowadzeniaach diod prostowniczych. Ciekawy jestem jaki bedzie efekt w waszym przypadku." To frd pisał gdzieś wstecz w temacie, jeszcze nie robiłem ale mam w zamiarach. Ja bym kondów roe nie pakował jako boczniki bo są słabe po prostu. Spróbuj mkse miflex. Bocznikowanie elektrolita drugim elektrolitem jak w przypadku philipsów 220uf (spora pojemność swoją drogą) nie przypuszczam żeby dało dobry efekt... Te nichicony powywalaj bo nawet bocznikowanie Ci nie pomoże. Silmic miałem i po zmiane na fm zrobiło się neutralniej i lżej. Szukaj też elna re3 super kondy i tanie.

Dzięki za rekomendacje. Co do ROE muszę sprawdzić, opinie co do kondów są bardzo rozbieżne, te błękitne ROE niektórzy używali do bocznikowania niemal wszystkiego w zasilaniu... Podobnie słyszałem bardzo dobre opinie o Nichicon MUSE i są tacy co je lubią. Co do pojemności 220uf to wg poprawionego/zmienionego schematu dla nowych PCB tam chyba było nawet 470uf. A te 10uf dałem właśnie na diody. Co do FC z kolei krążyły opinie, że trzeba uważać i do cyfry spoko a w analog nie koniecznie... no i bądź mądry :-) trzeba słuchać.

Ja polece sprawdzic kondensatory Vishay BC, Bardzo wpasowaly sie w moje gusta, w tym ukladzie,

Ja takze nie zbyt wiem skad opinie o nadmiernej "jaskrawosci" o tym ze piskliwe itp ...

Jak dla mnie i moich sluchawek, nic takiego nie zauwazylem, pasmo jest rowne, basu nie brakuje, nie brakuje tez detali i moze tutaj nalezy szukac wytlumaczenia ?

Testowane na K701, Q701, HD650 i HD800

Dzięki wpisowi kolegi Mufcore odkryłem opis modyfikacji Q701 :-) dzięki, właśnie jestem po "uwolnieniu" bassreflexu - fajny mod, dodaje fajnego... uderzenia (ang. punch tu dobrze chyba pasuje).

Ale mam ciekawostkę/pytanie... Przed modyfikacjami tego nie doświadczyłem. Uruchomiłem wczoraj wieczorem całość, ruszyło. Dziś rano odpalam wzmacniacz i po kilkunastu sekundach wyłącza mi się dodatnia gałąź zasilania w jednym kanale (gasną ledy) i uruchamia się zabezpieczenie na wyjściu. Wyłączyłem, włączyłem - znowu. Przejrzałem PCB czy gdzieś nie ma zwarcia, podłączyłem ponownie, bez słuchawek dla bezpieczeństwa, po kilku minutach jak wszystko było stabilnie podłączyłem słuchawki, jest OK. W ciągu dnia grał sobie na boku. Nie było mnie, teraz wieczorem odpalam, znów to samo tylko w drugim kanale i od tego czuję "ciepły zapach" - w DIY to często zły znak :-) Sprawdziłem i okazuje się, że siada zasilacz... i bardzo grzeją się radiatory... zacząłem szukać i 'odkryłem', że bez słuchawek jest OK, a po ich podłączeniu lawinowo rośnie prąd spoczynkowy, aż do (chyba) przeciążenia zasilacza i w rezultacie zadziałania bezpiecznika. Po odłączeniu słuchawek (przed wyłączeniem się gałęzi zasilania i zadziałaniem zabezpieczenia) prąd automatycznie wraca do normy. Ale żeby było ciekawiej, sprawdziłem na innych 'zwykłych' słuchawkach i tego efektu nie było i finalnie okazało się, że 'winny" jest długi przewód słuchawkowy, bo po podłączeniu moich AKG na krótkim przewodzie (2,5m.) jest ok, podłączam słuchawki prąd na sekundę skacze i wraca do ustawionej wartości, ale na długim przewodzie (nie pamiętam 4-5m. - drugi stockowy) coś się chyba wzbudza. Może to kwestia jego pojemności. Nie mam niestety oscyloskopu. A przy okazji mam tzw. brum, choć starałem się zrobić dobrze, ale jeszcze raz przeanalizuję i może wkleję.

I tu przy okazji pytanie, czy te kłujące w uszy wysokie tony dręczące niektórych to nie mogą być jakieś wzbudzenia wzmacniacza. Może jednak w tej topologii monoblokowej w pewnych sytuacjach coś się za przeproszeniem pieprzy. (Byli tacy co pisali, że HA2012 był lepszy... może był stabilniejszy...?) Ot takie gdybania, ale może ktoś mądry coś podpowie. A może jest ktoś w wątku z Poznania lub okolic z oscyloskopem i wiedzą?

Pozdrawiam

Łukasz

• 1 miesiąc później...

Moja kolejna wersja tej klasyki - tym razem z Salasami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30447-0-71205800-1415226764_thumb.jpg

post-30447-0-40151500-1415226796_thumb.jpg

post-30447-0-96318300-1415226803_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to nie PCB Spencer'ów ?

Oczywiście, mały error.

Co to za kondensadorki na gniazdach? Dobrze widzę, że łączą masę z masą?

Nichicony - bipolarny 10uF + poliestrowy 470nF równolegle - odcięcie składowej stałej

Mam 2 wejścia - połączone galwanicznie i odseparowane - w moim zestawie gram na bezpośrednim, ale jak podłączam nie sprawdzone źródło to lepiej prze kondensatory - aczkolwiek jest zabezpieczenie i w razie czego odłączy słuchawki gdyby poziom stałego napięcia byłby za wysoki na wejściu.

Edytowane przez r1212

I tu przy okazji pytanie, czy te kłujące w uszy wysokie tony dręczące niektórych to nie mogą być jakieś wzbudzenia wzmacniacza. Może jednak w tej topologii monoblokowej w pewnych sytuacjach coś się za przeproszeniem pieprzy. (Byli tacy co pisali, że HA2012 był lepszy... może był stabilniejszy...?) Ot takie gdybania, ale może ktoś mądry coś podpowie. A może jest ktoś w wątku z Poznania lub okolic z oscyloskopem i wiedzą?

Witam,

Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba się przy okazji przyznać, że posiadany wzmacniacza się wzbudza;) Rzeczywiście miałem z tym problemy, od razu powiem, że nie z tym układem, ale z różnymi opampami. Pomiary mówią, że zniekształcenia 0,00... a tymczasem słychać zniekształcenia...wzmacniacz obciążony rezystorem pracuje idealnie, a ze słuchawkami niestety nie, dlatego nie pozostaje nic innego jak stworzyć mu podobne warunki pracy jak by był obciążony jedynie rezystorem. Proponuje zastosować dzielnik rezystorowy na wyjściu wzmacniacza np. 100 do 2000 Om i 5 do 20 Om.

Chyba coś może być na rzeczy. Ostatecznie udało mi się usunąć problem zmieniając trochę prowadzenie mas. Wydawało mi się, że przy poprzednim pętli nie było, ale się wzbudzał. Teraz jest spokój, w skrócie centralny punkt masy na gnieździe słuchawkowym.

• 1 miesiąc później...

Hejka chłopaki,

Miałem ostatnio urodziny i otrzymałem taki oto tort...ciekawe czy zgadniecie co znajduje się na jego szczycie ;)

P.S.

Niezłą mi moja narzeczona zrobiła niespodziankę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dużo ciekawych projektów życzę, gratulacje dla narzeczonej!

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Hejka chłopaki,

Miałem ostatnio urodziny i otrzymałem taki oto tort...ciekawe czy zgadniecie co znajduje się na jego szczycie ;)

P.S.

Niezłą mi moja narzeczona zrobiła niespodziankę :)

Wszystkiego najlepszego i gratuluje narzeczonej - musi miec dobry gust skoro trafiła w tak zacna konstrukcje. Samo wykonanie tortu super!

• Pokaż nowe odpowiedzi