Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie ja zrobiłem komputerek , ale do tego konwerter usb , nie byle jaka karta muzyczna z wyjściem spdif która jest dożo gorsza poczytaj ..

No nie wiem. Karta jest podłączona do PCI-a a nie przez USB. A jaka by karta nie była to spdiff to spdiff, Myślę że USB jest najgorszym ogniwem w łańcuchu przesyłu danych i stosujemy je tylko z konieczności (nowe notebooki nie mają spdif)

No nie wiem. Karta jest podłączona do PCI-a a nie przez USB. A jaka by karta nie była to spdiff to spdiff, Myślę że USB jest najgorszym ogniwem w łańcuchu przesyłu danych i stosujemy je tylko z konieczności (nowe notebooki nie mają spdif)

no właśnie nowe notebooki nie mają spdif bo są przeznaczone do innych celów ,

no właśnie nowe notebooki nie mają spdif bo są przeznaczone do innych celów ,

Ale skoro złożyłeś komputerek specjalnie do grania to trzeba było znaleźć taką płytę żeby miała spdif. Albo pomyśl może o jakiejś pci karcie jezeli tam można coś wsadzić.

Ale skoro złożyłeś komputerek specjalnie do grania to trzeba było znaleźć taką płytę żeby miała spdif. Albo pomyśl może o jakiejś pci karcie jezeli tam można coś wsadzić.

Ejjj... Ta płyta ma spdif:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) subsystem in the following configuration:

• 2+2 Intel® HD Audio via codec:
    • Stereo line-out (back panel jack)
    • S/PDIF output (internal header)
    • In-chassis stereo speakers output (internal header)
    • DMIC digital microphone input (internal header)
    • Analog line-in (back panel jack)
    • Front panel HD Audio/AC’97 (internal header)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ejjj... Ta płyta ma spdif:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) subsystem in the following configuration:

• 2+2 Intel® HD Audio via codec:
    • Stereo line-out (back panel jack)
    • S/PDIF output (internal header)
    • In-chassis stereo speakers output (internal header)
    • DMIC digital microphone input (internal header)
    • Analog line-in (back panel jack)
    • Front panel HD Audio/AC’97 (internal header)

Panowie zaśmiecacie wątek. Temat wałkowany był na forum "1000 razy". Wyjście spdif z płyty głównej będzie gorszej jakości przede wszystkim z powodu zasilacza impulsowego zastosowanego w pc-cie i kiepskiej jakości układu generującego w/w sygnał. Stosując konwerter usb/spdif zasysamy tylko "dane"przez usb natomiast zasilanie jest zewnętrzne - u mnie np. bateryjka +5V. Część konwerterów posiada izolację galwaniczną. Dobre rezultaty można osiągnąć stosując bardzo dobre karty dźwiękowe np. Emu. Czy sygnał będzie lepszy od konwertera?Nie wiem.

Ukryta Zawartość

Koledzy mam kolejne pytanie a mianowicie czy może ktoś się orientuje jak sprawdzić PCB do WM bo za chiny ludowe nie ma zamiaru zagrać mi w ixsie, mam wsadzony WM8740

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie zaśmiecacie wątek. Temat wałkowany był na forum "1000 razy". Wyjście spdif z płyty głównej będzie gorszej jakości przede wszystkim z powodu zasilacza impulsowego zastosowanego w pc-cie i kiepskiej jakości układu generującego w/w sygnał. Stosując konwerter usb/spdif zasysamy tylko "dane"przez usb natomiast zasilanie jest zewnętrzne - u mnie np. bateryjka +5V. Część konwerterów posiada izolację galwaniczną. Dobre rezultaty można osiągnąć stosując bardzo dobre karty dźwiękowe np. Emu. Czy sygnał będzie lepszy od konwertera?Nie wiem.

Co Ty bredzisz kolego? Wyjscie spdif jest synchroniczne. Konwertując je na USB i potem znowu na spdif to masakra.

Ale nie będę bredził. NIech się Waldek wypowie bo nie jestem stwórcą....

Jeżeli się pomyliłem to z góry przepraszam.

Co Ty bredzisz kolego? Wyjscie spdif jest synchroniczne. Konwertując je na USB i potem znowu na spdif to masakra.

Jeśli uważasz, że bredzę i wiesz lepiej to po co w ogóle zadajesz pytania na forum? Przetestowałeś oba rozwiązania, masz swoje zdanie na ten temat to po co zaśmiecasz wątek, który poświęcony jest DAC X? Ja porównywałem u siebie oba rozwiązania i zdecydowanie lepiej wypada konwerter...ale to jest tylko moje zdanie. Ja ze swojej strony uważam dyskusję za zakończoną.

Edytowane przez adigrzelczak

niech kolega troszekę poczyta dlatego wymyślono konwertery USB na spdif, a ten spdif z karty muzycznej to jest masakra

Koledzy poratuje ktoś generatorami 12Mhz i 24,xxx do DACx?

Stabilizatory LT1763 w TME to podróbki - tak dla informacji napisałem ;-)

Edytowane przez adigrzelczak

To ciekawe z tymi LT bo jak rozmawiałem z TME jak ich nie mieli powiedzieli że czekają na dosatwę z Lineara więc nie sądzę, ale zawsze mogli nie powiedzieć prawdy :)

To ciekawe z tymi LT bo jak rozmawiałem z TME jak ich nie mieli powiedzieli że czekają na dosatwę z Lineara więc nie sądzę, ale zawsze mogli nie powiedzieć prawdy :)

Oni zawsze twierdzą, że wszystko jest oryginalne i tak za mostek prostowniczy Vishay w farnell płaci si 25-30zł a w tme 7zł.

Mam na stole stabilizatory oryginalne i te z tme. Pod lupą napisy tych z tme wyglądają masakrycznie.

niech kolega troszekę poczyta dlatego wymyślono konwertery USB na spdif, a ten spdif z karty muzycznej to jest masakra

Niech się Waldek wypowie. Milczenie jest złotem.

Oni zawsze twierdzą, że wszystko jest oryginalne i tak za mostek prostowniczy Vishay w farnell płaci si 25-30zł a w tme 7zł.

Mam na stole stabilizatory oryginalne i te z tme. Pod lupą napisy tych z tme wyglądają masakrycznie.

No ok niech będzie ale działać działają tak jak powinny - a i powiem że moje napisy pod lupą są ok - ale niech będzie gwarancji teraz nie ma nigdzie chyba że zamówimy u producenta

Na zdjęciu po prawej LT z tme. Popatrzcie na sam znaczek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To, że znaczek jest trochę inny jeszcze o niczym nie świadczy. Podzespoły powstają w kilku fabrykach porozrzucanych po całym świecie i bywa tak, że oznaczenia w każdej z fabryk różnią się od siebie. Tak było np. w przypadku Burr Brown'a.

To, że znaczek jest trochę inny jeszcze o niczym nie świadczy. Podzespoły powstają w kilku fabrykach porozrzucanych po całym świecie i bywa tak, że oznaczenia w każdej z fabryk różnią się od siebie. Tak było np. w przypadku Burr Brown'a.

Nie tylko różnią się napisami ale także gabarytami. Niby zgodne z datasheetem ale jakoś do mnie nie przemawiają.

Chciałem tylko ewentualnie ostrzec:-)

Zamawiałem z TME kompleksowo wszystkie stabilizatory na wszystkie przetworniki ... i przyszły takie i takie ...więc nie szukaj spisku, bo rozprowadza to dystrybutor LT , no chyba że .........

Edytowane przez MARER

No mi też przyszły w zeszłym tygodniu i mam takie jak na twoim zdjęciu po lewej więc nie wiem o co chodzi

Nie szukajmy już wszędzie spisku. MIałem kilka razy sample bezpośrednio z Lineara i przychodziły RÓZNE!. No i po co miano by podrabiać te scalaki, co innego np. taki PCM1704, ale scalak aktualnie produkowany?

jakby to były podróbki to by kosztowały 1cent, więc byłyby zawsze i nie bawili by sie w jakieś oczekiwanki

dioda redy zapala się, jak na SRC wystąpi zdekodowanie sygnału. dodatkowo sygnał z nóżki redy jest spięty z nóżką Mute, więc jak gra to dioda musi swiecić.

Może faktycznie źle to ująłem. Powinienem napisać, że "wydaje mi się". Kiedyś czytałem na forum, że lt'ki z tme lubią się przepalać i stąd wywnioskowałem, że mogą być podrobione. Do tego jak zobaczyłem ten lipny napis pod lupą i to że jego grubość jest mniejsza od tych oryginalnych....

dotąd nie uwaliłem elteka - a jednego przylutowałem odwrotnie - są pozabezpieczane na wszelkie sposoby.

Udało się odpalić IXa w połączeniu AKM i Fuji ale jakoś mi to połączenie dziwnie działa bo po zmierzeniu DC na wyjściu miernik pokazał aż 2.10V więc dobrze nie jest.

Nie sprawdzałem przy podłączeniu z CDFet ale to mnie niepokoii

Ma ktoś jakieś, a na pewno, doświadczenie z DC na wyjściu może ktoś wie czym może być to spowodowane

No właśnie sobie pomierzyłem i jest tak na wyjściu z płytki AK mam DC na poziomie 2-2.5V i po podłączeniu Fuji tak jak pisałem DC na poziomie 2V natomiast na CDfet na jednej DC na poziomie 1.8V a na drugiej dobiło do 4V więc kurcze nie bardzo to rozumiem.

Aha po podpięciu PCM1795 na wyjściu przetwornika jest DC na poziomie 5V ale po przejściu przez Spencery na wyjściu już mam tylko 0-0.15mV więc tu jest chyba ok

Edytowane przez Mufcore

Coś jest bardzo nie tak!!! Nie podłączaj przetwornika w takim stanie do wzmacniacza bo w złych okolicznościach uszkodzisz wzmacniacz lub co gorsza głośniki.

No właśnie tylko co bo nie bardzo mam pojęcie jak to ugryźć

Na tym etapie idzie na PCM na którym DC jest ok więc tu bezpiecznie ale co z pozostałymi

kurcze już nie bardzo wiem co jest nie halo

Czy ktoś może posprawdzać jaki jest offset na wyjściu z przetwornika AKM i PCM bez podłączenia czegokolwiek samo wyjście

5V DC na wyjściu z PCM1795 to nie jest OK. Prawidłowy offset na wyjściu tego PCM'a to jest około 1,5 - 2 mV. To, że napięcie stałe nie pojawia się na wyjściu DAC'a zawdzięczasz tylko kondensatorowi na wyjściu w stopniu analogowym Spencer'a.

ERRATA!!!

To jest przetwornik prądowy więc cytując za TI - powinno być połowa napięcia zasilającego czyli 2,5V jeśli zasilany jest z 5V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to wyjaśnione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zephyr

Aha dzięki czyli w ogóle jest kicha kur.... ja to mam szczęście ciekawe co skopałem albo co się podziało fuck już nie mam pojęcia o co chodzi

To może ktoś podpowie w ogóle od czego zacząć sprawdzanie

No to i tak jest coś nie halo

Generalnie z tego co widzę mierząc w oznaczonych punktach pomiarowych oznaczonych jako 5V na PCB mam dokładnie tako samo napięcie jak na wyjściu czyli 4,88V

Edytowane przez Mufcore
  • Pokaż nowe odpowiedzi