Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

A co jest źródłem? Ja w głupi sposób jakiś czas temu uwaliłem DACa na PCM1704. Okazało się, że konwerter JKSpdif MK3 miał 2,5V na wyjściu. Jak napisałem do J.Kenny czy to normalne odpisał, że tak bo większość DACów ma trafo albo konda na wejściu. Trochę mam żal do siebie, że tego nie sprawdziłem ale kto by pomyślał, że kupując taki pseudo komercyjny sprzęt spotka go taka niespodzianka.

No i wczoraj się zabrałem za sprawdzanie wszystkiego a potem każdy element przelutowany jeszcze raz i moje spostrzeżenia są następujące.

Jeżeli chodzi o PCM1795 nadal na wyjściu z przetwornika mam DC na poziomie zasilania części analogowej przetwornika czyli w okolicach 5V

Co do AK4399 sprawa wygląda lepiej bo wszystkie napięcia na wyjściu ustabilizowały się na poziom 2,2V

Natomiast co do Fuji oraz CDfet jest kicha bo wyglądają tak jakby w ogóle nie miały zamiaru zadziałać i się nie wzbudzić, np. na Fuji w tym momencie już nawet nie da się ustawić prądu bo pokazuje 0,00 na rezystorach R16 i R17 na obydwóch PCB

Może się ktoś wypowiedzieć a najlepiej autor projektu bo szczerze to już mi się pomysły skończyły i bez pomocy nie zdziałam już nic

Wrzuć dobrej jakości (duże) zdjęcia obu stron płytek - może coś wypatrzymy. Uruchomiłem 2 komplety i obyło się bez większych problemów (poza zgłaszanymi przez mnie problemami z 1704 i 1865). Trochę mi zajęło znalezienie tej usterki, tym bardziej że na samym multimetrze nic nie wskazywało na uszkodzenie jednego z kondensatorów.

Ok już się robi może wy koledzy coś wypatrzycie czego ja nie widzę :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - PCM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Fuji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - CDfet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mufcore

Ok tylko to już nie takie proste :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - MB Cyfra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - MB Analog

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla analogówki spencera sprawdź napięcie na za pierwszym rezystorem oraz na obu okładzinach Cwy

Ale przedtem zakładam , że sprawdzasz napięcia i częstotliwość na R2, 3, 4 i 5 na pcb 1795, potem pogadamy.

co małych fuji i CD to jest duża szansa , że fety są uwalone, lub źle włożone,

No to tak po kolei napięcia na R2, R4, R5 po 1,62V a na R3 mam 0

Co do spencerów spadek za R9 jest na poziomie 12,52V

A jak mogę sprawdzić fety

R3 to linia data, czyli sygnał nie dochodzi do pcma,

pomierz te napięcia z sygnałem SPDIF zapodanym na wejście

( a ana pewno, przestawiłeś soft na PCM1795)?

napisałem tez na PW

Dobrym pomysłem będzie wstawić przy SRC SANYO OS-CON?

Mam też do wyboru tantale, Roe, Panasonic FC... Co polecacie w to miejsce?

No to wczoraj do nocy próba powymieniania kilku elementów w opCD i tak:

- wymienione 2sk170, 2sa970, 2sk389 i dalej to samo DC na oziomie 4V

Co do Fuji to ma ona ciekawą przypadłość bo w zasadzie nic nie robiąc wczoraj wieczorem nagle zaczęła działać poprawnie bo wszystko dało się u stawić i DC na poziomie 2-6mV i jest ok, dzisiaj również jak na razie jest w porządku ale ciekawi mnie co może być przyczyną że raz jest tak a za chwilę znowu kicha

najlepiej Tantale,

Jeżeli suche oscony to przez rezystor ok 3omy

No to wczoraj do nocy próba powymieniania kilku elementów w opCD i tak:

- wymienione 2sk170, 2sa970, 2sk389 i dalej to samo DC na oziomie 4V

Co do Fuji to ma ona ciekawą przypadłość bo w zasadzie nic nie robiąc wczoraj wieczorem nagle zaczęła działać poprawnie bo wszystko dało się u stawić i DC na poziomie 2-6mV i jest ok, dzisiaj również jak na razie jest w porządku ale ciekawi mnie co może być przyczyną że raz jest tak a za chwilę znowu kicha

Niedokładne lutowanie. nie ma innego wytłumaczenia.

W analogówce opCD na okładzinie dodatniej, czyli na fecie wyjściowym musi być napięcie dodatnie - tak jest zbudowany ukłąd.

aby pozbyc sie składowej stałej stosuje się w tym przypadku kondensator odsprzęgający,

teoretycznie można by pozbyć się składowej stałej w inny sposób za pomocą tranzystorów ale ideą układu jest brak sprzężenia zwrotnego a to determinuje konieczność maksymalnego uproszczenia układu - reasumując Na C9, a dokłądnie jego okładzinie dodatniej musi być nap dodatnie - ten typ tak ma,

dodatkowo wynika z powyższego, że nie należy tam stosować kondensatorów bipolarnych.

Dobrym pomysłem będzie wstawić przy SRC SANYO OS-CON?

Mam też do wyboru tantale, Roe, Panasonic FC... Co polecacie w to miejsce?

jeszcze jedno - tantali nie podrabia się masowo, więc zakupiony tantal w TME niskoimpedancyjny gwarantuje poprawność ukłądu, po drugie tantal ma zdecydowanie dłuższą żywotność przy wysokich temp niż aluminiowy,

czyli kupujac tantala kupuj niskoimpedancyjny w skepie markowym a napewno zrobisz najlepiej, jak kupisz słynny kondensator aluminiowy na alle lub gdzie indziej to masz mniejsze szanse na to , że kupisz to co się wydaje, że kupujesz :-)

Edytowane przez Waldi_06
Niedokładne lutowanie. nie ma innego wytłumaczenia
Lutowałem wszystko jeszcze raz z dużą ilością topnika żeby nie było już problemu, wszystko oglądnięte pod lupą i tu raczej nie widzę podejrzanego zobaczymy co będzie dalej na razie jest spokój.
W analogówce opCD na okładzinie dodatniej, czyli na fecie wyjściowym musi być napięcie dodatnie - tak jest zbudowany ukłąd.aby pozbyc sie składowej stałej stosuje się w tym przypadku kondensator odsprzęgający,teoretycznie można by pozbyć się składowej stałej w inny sposób za pomocą tranzystorów ale ideą układu jest brak sprzężenia zwrotnego a to determinuje konieczność maksymalnego uproszczenia układu - reasumując Na C9, a dokłądnie jego okładzinie dodatniej musi być nap dodatnie - ten typ tak ma,dodatkowo wynika z powyższego, że nie należy tam stosować kondensatorów bipolarnych.
No tak to rozumiem tylko czemu na wyjściu jest aż tak duży offset, czy aby te kondensatory na wyjściu nie powinny całości układu odsprzęgać żeby właśnie na wyjściu DC miało wprzynajmniej w okolicach 0,00A co myślisz o tym zachowaniu się PCM bo zasłyszałem że tam powinno być mniej więcej napięcie połowa z wejściowego a jest pełne wejściowe, niby układ gra i nic się nie dzieje ale jest to zastanawiające no i w sumie po przejściu przez spencery jest całkowite 0,00mV DC na wyjściu Edytowane przez Mufcore

na wyjściu z analogówki opCD musi być 0v stałego, jeżeli jest inaczej to jest coś źle,

generalnie kondensator nie ma prawa przepuszczać napięcia stałego.

a tak ogólnie to nieprecyzyjnie określasz miejsce o którym piszesz - wówczas nie mam szans odpowiedziec jasno na pytanie.

PCM1795 jest przetwornikiem pradowym, napięcie pojawia się obciążeniu,

sprawdź temp stabilizatora i temp kości, jeżeli nie parzą to jest ok,

Przy okazji jak włączę pcma swojego to dam znac jakie tam jest napięcie

Ok to już podaję:

Na T5 noga na wyjściu do kondensatora (S) napięcie 10,5V na obydwóch PCB

Na złączu na jednej PCB 700mV na drugiej PCB (nota bene tej w której wszystko powymieniałem) na złączu 4,5V

No i właśnie włączyłem Fuji i oczywiście co kicha znowu DC takie jak wychodzi z części cyfrowej czyli 2,2V mi już ręce opadają

Aha i chyba znalazłem winowajcę w przypadku opCD bo wymieniłem kondensator 10uF na inny i nagle jakimś cudem DC spadło na 10mV

Edytowane przez Mufcore

No i jednak jeszcze coś jest nie halo z opCD bo pomimo spadku DC na wyjściu zaraz po włączeniu jest ono na poziomie 500mV natomiast po "załadowaniu kondensatora" dopiero spada choć też nie do 0, zastanawia mnie jakby w to miejsce wsadzić jakiegoś o większej pojemności czy wtedy było by w końcu 0 na wyjściu ?

I pytanie dodatkowe - jak już się pogrążam w niewiedzy to do końca - może mi ktoś opisać jak uruchomić płytkę od AD żeby nic nie skopać, wolę za wczasu dopytać niż później płakać. Tzn co mam ustawić na heltrimach i do czego mam ze zworki po obu stronach AD, no i jak traktować te dwa wyjścia.

Wiem wiele osób załamie ręce ale trudno jestem przygotowany na słowa krytyki.

Tych helitrimów nie montuj, masz przyrządy pomiarowe aby wyregulować zniekształcenia?

Te zworki po bokach AD służą do wyboru metody konwersji, można wykorzystać wewnętrzną konwersję ale nie polecam. Jeżeli chcesz wykorzystać analog-ivDiscrette to musisz pobrać sygnał z IoutRR i IoutRL wyprowadzenia nr 4 i 21 AD opisane jako Iout..

Wszystko masz na schemacie.

Na T5 noga na wyjściu do kondensatora (S) napięcie 10,5V na obydwóch PCB

tak ma być !

Aha i chyba znalazłem winowajcę w przypadku opCD bo wymieniłem kondensator 10uF na inny i nagle jakimś cudem DC spadło na 10mV

Nic nie da zmiana na wiekszy, a dzwięk się pogorszy.

Wymień te kondy. Zrób cos dla mnie - wywal je i kup coś w dobrym SKLEPIE, a nie na allegro. jak nie pokażesz paragonu to nie gadam :-)

No i jednak jeszcze coś jest nie halo z opCD bo pomimo spadku DC na wyjściu zaraz po włączeniu jest ono na poziomie 500mV natomiast po "załadowaniu kondensatora" dopiero spada choć też nie do 0, zastanawia mnie jakby w to miejsce wsadzić jakiegoś o większej pojemności czy wtedy było by w końcu 0 na wyjściu ?

może masz również trefne rezystory na wyjściu? sprawdź ich lutowanie.

ma być cos około zera, ale nigdy równego zera nie uzyskasz

Kondy były kupowane w Mouser (Vishay Spraque elektrolit) i w TME (Epcos foliowy) a rezystory to PRP kupione w HiFiCollective więc raczej nie oszczędzałem tutaj i nie to jest przyczyną trany sk170 kupione jako parowane w Ambaudio a sk389 kupiony w North więc i tu nie ma powodu się przyczepić lutowanie już sprawdziłem dwa razy i już nie mam pojęcia co to może być ?

Ale Waldku słuszna uwaga i za to szacun teraz idą do mnie jeszcze do mnie MKP ROE 10uF jak polecałeś w wątku i zobaczę co będzie po ich wsadzeniu w układ ale wydaje mi się że nie tu chyba jest problem ale jutro jeszcze spróbuję wsadzić inne kondzie na wyjście i zobaczę co będzie

Co do paragonu jak bardzo chcesz mogę pokazać :) na prawdę nie szukam dziury w całym tylko mam problem

Edytowane przez Mufcore

Że pozwolę się wtrącić, w North niestety czasami mogą zdarzyć się buble...

Edytowane przez ja_brzoza

Ja kupowałem w North i nie mam zadnych problemów.

Ukryta Zawartość

Potwierdzam ...również mam od nich i niema najmniejszych problemów

Ukryta Zawartość

Ja kupowałem w North i nie mam zadnych problemów.

Ukryta Zawartość

No i mój również był kupiony taki jak w linku

Pierwszy problem przy montażu X.

Dzisiaj zmontowałem analogówkę: DAC-X-analog-opFujiwara-2.5.26-sch

i wystąpił problem. Na wyjściu po włączeniu mam napięcie + 2,3V przez tranzystory końcowe T9 i T10 nie płynie prąd, spadek napięcia na R16 i R17 - 0V.

Podczas montażu sprawdzałem wszystkie elementy, pomimo że nie były nigdy lutowane, wszystkie sprawne. Nie sprawdziłem tylko BF245 zastosowany z literą B.

Przez przypadek mój palec dotknął elementy D1 i D2 oraz rezystory R5 i R6 po przeanalizowaniu schematu dotknięcie palca spowodowało połączenie kolektora z bazą tranzystora T4.

Układ wtedy zaczyna pracować, prąd wyregulowany na 15mA, na wyjściu w jednym kanale 3mV na drugim 4mV.

Po wyłączeniu i ponownym włączeniu X sytuacja się powtarza, znowu muszę użyć palca aby analogówka zaczęła "normalnie" pracować.

Identyczne objawy występują na obu płytkach, płytka cyfrowa na WM8741, myślę ,że trzeba wymienić BF245 a może wstawić 2SK170?

No i właśnie dokładnie tak to u mnie działa właśnie w tej chwili przetestowane

Ukryta Zawartość

nie wiem co jest

ale poszukajmy:

proszę

1. ustawić prąd wyjściowy spoczynkowy na 15mA poprzez pomiar na rezystorze 6R8,

2. podać wartości spadków napięcia na R7 i R13 - przez R7 musi płynąć prąd ok 4mA - jeżeli taki nie płynie to albo zimny lut, albo zostały wlutowane elementy inne niż na schemacie.

No to drogi Waldku na wstępie wielkie dzięki za chęć pomocy i wygląda to tak:

Na rezystorach R16 i R17 ustawione ok 15mA (dlatego ok bo jak ustawiam na R16 15mA to na R17 mam wtedy 16,2mA) natomiast na rezystorze R7 mam 135mA a na R13 120mA

A dodam że mam jedną zmianę aczkolwiek nie sądzę aby miała ona wpływ ale napiszę a więc zamiast diod 1N4148 mam wlutowane diody 1N4448 reszta zgodnie ze schematem i wartościami

No to po dzisiejszej zabawie mały sukces po wymianie wszystkiego co było możliwe, przelutowaniu wszystkiego trzeci raz i wsadzeniu na wyjściu 10uF MKP DC mam na poziomie od -1 do 1mV.

Mam nadzieję że to już koniec zabawy z tymi płytkami i wszystko będzie działało dobrze ale to zobaczymy z czasem.

Natomiast co do fuji to czekam na jakąś poradę bo już czwarty raz przelutowywać nie będę gdyż na 99,9% jestem pewny że zimnych lutów nie ma

Na rezystorach R16 i R17 ustawione ok 15mA (dlatego ok bo jak ustawiam na R16 15mA to na R17 mam wtedy 16,2mA) natomiast na rezystorze R7 mam 135mA a na R13 120mA

Moja pomyłka na R16 i 17 ustawione po ok 15mA (100mV) a na R7 i R13 po ok 4,5mA

Ale mimo wszystko dalej za rozrusznik robi palec :)

Edytowane przez Mufcore

Koledzy pomóżcie. Moich problemów z przetwornikiem ciąg dalszy. Wczoraj robiąc pomiar dla kolegi Mufcore wykryłem u siebie uszkodzenie jednego z kanałów analogówki Fujiwara. Co najdziwniejsze z przetwornika cały czas płynie muzyka z obydwu kanałów. Gdybym nie przyłożył miernika to bym się nawet nie zorientował, że coś jest nie tak. Mianowicie mierząc spadek napięcia na rezystorach R7 i R13 otrzymałem wynik 0,000V a muzyka cały czas z tego kanału sobie płynęła.Przez rezystory 6R8 prąd również nie płynie. Jak dalej mam postępować, aby zdiagnozować tą usterkę?

zapodam jutro schemat z wartościami napięc w kilku miejscach - co ułatwi Wam szukanie problemu.

Koledzy pomóżcie. Moich problemów z przetwornikiem ciąg dalszy. Wczoraj robiąc pomiar dla kolegi Mufcore wykryłem u siebie uszkodzenie jednego z kanałów analogówki Fujiwara. Co najdziwniejsze z przetwornika cały czas płynie muzyka z obydwu kanałów. Gdybym nie przyłożył miernika to bym się nawet nie zorientował, że coś jest nie tak. Mianowicie mierząc spadek napięcia na rezystorach R7 i R13 otrzymałem wynik 0,000V a muzyka cały czas z tego kanału sobie płynęła.Przez rezystory 6R8 prąd również nie płynie. Jak dalej mam postępować, aby zdiagnozować tą usterkę?

Wydrukuj schemat, pomierz napięcia na rezystorach , nóżkach tranów i policz prądy na tych rezystorach,

wymyć izopropanolem, woda, wysuszyć suszarką w okolicy 300* przez kilka sekund, aby woda odparowała, obejrzeć i sprawdzić,

jak nie bedzie poprawy - jeszcze raz,

w końcu pod lupą x10 coś zobaczycie, nie ma siły.

• Pokaż nowe odpowiedzi