Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

Na schemacie płyty analogowej kondensatory C31 i C32 mają wartość 220nF czy aby nie za dużo?

Dzisiaj słucham na PCM1792 w porównaniu z PCM1704 bas już nie jest taki punktowy, mam wrażenie, że góra bardziej sycząca.

Ale wada X to ta nieszczęsna czkawka, zauważyłem że występuje ona po przełączeniu w dowolnie inny tery niż BYPASS, SRC zaczyna wtedy pracować i się nagrzewa.

Czy wyższa temperatura może być przyczyną przycinania się dźwięku, jutro postaram przykleić na SRC radiator może ten zabieg pomoże.

A co z tymi kondensatorami, czy ich wartości na schemacie są prawidłowe, kondensatory C31 i C32 na płytce analogowej.

Co dziwne na drugiej płytce też występuje to krótkotrwałe przerywanie dźwięku. Jutro jeszcze raz przelatuję i umyję płytkę.

Na jednym z twoich zdjęć widzę przy SRC kondensatory 100uF ja wlutowałem według schematu i opisie na płytce 10uF, spróbuję jutro je podmienić na 47uF.

Edytowane przez bomarek

Odnośnie zapytań o występujące przerwy " czkawkę " to występuje ona u mnie przy korzystaniu z zegara WMa i po ustawieniu SRC na medium i low znika ...na High i bypass jest dość częsta.

Przy wykorzystaniu generatora nic takiego nie występuje.

Edytowane przez MARER

Włączyłem u siebie zegarek z WMa i mam to samo.

Prywatnie słucham zawsze na zewnetrznym zegarze.

No ale cos jest nie tak.

>bomarek

R43 i R62 zapodaj cos pomiedzy 100om a 470om

Waldi_06

Mnie chodzi o wartości kondensatorów C31 i C32 przy OPA604 czyli na schemacie płytki matki części analogowej.

Coś mi ta wartość 220nF nie pasuje, czy aby nie powinny być kondensatory o wartości 220pF lub 2,2nF.

Miałem tam wlutowane własnie 220nF i patrząc na schemat coś mi ta wartość nie pasowała, szczególnie przy dyskretnej analoówce i PCM1704, tak duża wartość tego kondensatora powodowała "mieszanie " się wyższych częstotliwości kanału lewego i prawego.

Po wlutowaniu tego kondensatora teraz dopiero PCM1704 rozwinął skrzydła:)

Zegar zewnętrzny podłącze dopiero w poniedziałek po jego skalibrowaniu, będę miał dostęp do miernika częstotliwościowi.

Edytowane przez bomarek

Waldi_06

Mnie chodzi o wartości kondensatorów C31 i C32 przy OPA604 czyli na schemacie płytki matki części analogowej.

Coś mi ta wartość 220nF nie pasuje, czy aby nie powinny być kondensatory o wartości 220pF lub 2,2nF.

Słusznie. Tam jest błąd w opisie wartości.

Poprawna wartość to od zera do 3n3.

Proponuję tam wstawić 100p - to jest wartość typowa w tym miejscu.

Najlepiej styrofleks.

No i jeszcze jedno - a do czego używasz desymetryzatora na płycie głównej?

Nie ma analogówki , która by go używała. Czyli nie ma w oficjalnym zestawie analogówki z wyjściem symetrycznym.

I ostatnie pytanie.

Jaki masz zegar zewnętrzny, że musisz go ustawiać?

Patrzyłem teraz na PCB i myślę, że ścieżka zegara biegnąca z WM8805 to selektora zegara przebiega zbyt blisko SRC, może to jest przyczyną zakłóceń.

Przy montażu płytki matki analogowej z rozpędu wlutowałem także rezystory i ten kondensator.

Zegar zewnętrzny będzie XO3.

Edytowane przez bomarek

Patrzyłem teraz na PCB i myślę, że ścieżka zegara biegnąca z WM8805 to selektora zegara przebiega zbyt blisko SRC, może to jest przyczyną zakłóceń.

Jeżeli tak, to powinno pomóc zaterminowanie tego sygnału, ale myślę , że wcześniejsza rada bedzie właściwsza.

Na zewnętrznym zegarze wszystko jest ok. trochę bałagan w obudowie z kablami ale zasilanie tymczasowo wzięte z głównego trafa, zegar będzie miał własny transformator.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na zewnętrznym zegarze wszystko jest ok. trochę bałagan w obudowie z kablami ale zasilanie tymczasowo wzięte z głównego trafa, zegar będzie miał własny transformator.

Masz trafo w pobliżu układu z SRC i kabel do wyświetlacza zdaje się, ze idzie dokładnie pod pcb na wysokości src . Ciekawe czy te problemy byłyby też, gdyby całośc wyjąć z obudowy i potestować jako "rozłożone" .

W układzie biurkowym tez to zjawisko występuje.

Mam dwa komplety X.

Tez podejrzewałem te kable ale ich odpięcie nie powodowało zniknięcia zakłóceń.

Po kilkugodzinnych odsłuchach problem krótkiego przerywania dźwięku z zegarem XO3 nie występuje.

Odsłuchałem wszystkie przetwornik, dzisiaj słucham AKM4399.

Mój ranking przetworników:

1. PCM1704 z oczywiscie z dyskretną analogówką

2. AD1865 z tą samą analogówką co PCM1704 bo innej na razie nie ma

3. AK4399 z analogiem opFujiwara

4. PCM1792 ze Spencerem

5. WM8741 z analogiem opCD

Po kilkugodzinnych odsłuchach problem krótkiego przerywania dźwięku z zegarem XO3 nie występuje.

Odsłuchałem wszystkie przetwornik, dzisiaj słucham AKM4399.

Mój ranking przetworników:

1. PCM1704 z oczywiscie z dyskretną analogówką

2. AD1865 z tą samą analogówką co PCM1704 bo innej na razie nie ma

3. AK4399 z analogiem opFujiwara

4. PCM1792 ze Spencerem

5. WM8741 z analogiem opCD

ad cz1 - Wg mnie winny jest mój "dobry uczynek" czyli wydłużenie ścieżki sygnału zegarowego do SRC , tak aby długość scieżki zrównac z ta do filtra,

niestety praktyczna realizacja nie jest doskonała, przyłożenie palca powoduje nieprawidłowości, lekarstwo jest jedno zaterminować ścieżkę zegara wychodzącą z mikroswicza, porada nie dotyczy układów , które działają, oczywiście zwiekszenie rezystorów szeregowych z 33R do większej wartości pomoże.

generalnie przerwy byłby niesłyszalne gdyby nie to, że w SRC podłączyłem nóżke lokowania do nóżki mute - zaletą jest wyciszanie śmieci, a wada, to , że wyciszanie ma okreslony minimalny czas trwania,

ponadto układ działa poprawnie na zegarach zewnetrznych i z generatora,

ad cz2

u mnie

poz 2 i 3 pozycja sa blisko w kontekscie równowagi tonalnej

poz 3 jest niezwykle blisko poz 2,

poz 5 jest wyżej niż poz 4 (w moim rankingu),

Shark700 podłaczył PCM1794 do discrette i ocenił to połaczenie wyżej niż ze spencerem,

jak ktos lubi 179x to bardziej polecam połaczenie 1795 i discrette. Ale to walka o pietruszkę.

Wygrzej każda płytke po kilka dni i posłuchaj ponownie, potem porównaj notatki (jak notujesz)

Edytowane przez Waldi_06

Zwiększyłem wartość R43 i R62 na jednej płytce do 150R bo takie akurat rezystory miałem pod ręką i teraz na zegarze z WM8805 jest wszystko ok, nie ma żadnych przerw.

Ale bardziej mi się podoba granie z zegara zewnętrznego i tak już zostanie.

Po dłuższym odsłuchu AK4399 analogiem opFujiwara przesunął się na drugie miejsce.

Szkoda że mamy jedną parę uszu, ja rozwiązałem ten problem dwoma X_mi i selektorem we wzmacniaczu. Mogę już teraz jednocześnie porównywać dwa przetworniki jednocześnie :)

Szkoda, że kończy mi się "laba" i w czwartek muszę iść do pracy, chwilowy koniec zabawy.

Edytowane przez bomarek

nooo .... nie przewiduję daca na kilka przetworników :-)

ale czasami mam podobny problem - rozwiazałem go tak, że w obudowie pre mam drugiego małego i jakoś starcza sprzętu na rózne klimaty i rózne płyty.

FAQ

na płytce córce cyfrowej dla AK4399 oznaczenie pod diodą LED 5v dotyczy punktu pomiarowego istotnego podczas pierwszego uruchomienia.

dioda led jest zwykłą diodą smd - ja stosuje zielone, bo są najbardziej stonowane.

nie lubię oczojebnych.

W załaczeniu zdjęcie mojej analogówki discrette.

Użyte kondensatory to ZL'e dzięki uprzejmości HK.

Hey Waldku;)

Jak już się bawisz serią Rubycona ZL to sprawdź sobie ZLG szczególnie przy D/A ;-)

Proponuję też zainteresować się BHC ''136 RVI'' ,a jeszcze lepiej ''150 RMI'' ( o te nie będzie łatwo) ;-))) w sekcjach filtrowania D/A, możesz być zaskoczony efektem odpowiedzi na impuls :-)

Miłej zabawy.

Btw.

Ty to masz zdrowie, wyrazy współczucia ;-|

dioda led jest zwykłą diodą smd - ja stosuje zielone, bo są najbardziej stonowane.

nie lubię oczojebnych.

Ostatnio nawet "zwykłe" 20mA ledy są very głazaszczypatielne;/

Do zegarków nabyłem niby zwykłe, a tak walą po oczach jak sygnalizator na ulicy ;)

Hey Waldku;)

Jak już się bawisz serią Rubycona ZL to sprawdź sobie ZLG szczególnie przy D/A ;-)

Proponuję też zainteresować się BHC ''136 RVI'' ,a jeszcze lepiej ''150 RMI'' ( o te nie będzie łatwo) ;-))) w sekcjach filtrowania D/A, możesz być zaskoczony efektem odpowiedzi na impuls :-)

Miłej zabawy.

Btw.

Ty to masz zdrowie, wyrazy współczucia ;-|

Cześć

Spoko. To dobra zabawa. Dopóki , ktoś chce złożyć to co i ja mam, to bardzo fajnie.

Ten projekt jest dość drogi, więc tylko nieliczni złożą , a szkoda.

Narazie nie mam czasu na zabawę w kondensatory.

wysłałem kolejny soft - a to znaczy, że jest szansa na kolejnego działającego Xa

Następny szczęśliwiec :-)

Ja chciałbym szykować budkę dla DACa X, ale trzyma mnie sprawa wyświetlacza OLED ...w zasadzie nie wiadomo czy ten windstar zagada czy nie ...

Trochę się napracowałem z zegarami aby dostroić ich częstotliwość, wynik tej pracy widać na zdjęciach.

Wybrałem zegar o częstotliwości 22.579.2MHz.

DAC już prawie skończony, pozostało rozwiązanie problemu z jego włączeniem i wyłączeniem przy pomocy pilota. Przeglądając zawartość moich szuflad :) znalazłem płytkę AVT594 która umożliwia włączenie i regulację głośności potencjometrem z silnikiem. Mam tyle miejsca w obudowie, że jeszcze zastanawiam się na włożeniem do niej także wzmacniacza słuchawkowego zbudowanego na LT1210, płytka także z forumowego zamówienia z przed lat ale teraz chyba się przyda.

Do regulacji głośności wykorzystałbym wtedy Alpsa z silnikiem.

Drugi zestaw chyba umieszczę na jakieś płycie, będzie łatwiej żonglować płytkami i porównywać brzmienie różnych konfiguracji, bardzo mi przypadł do gustu AK4399, szkoda ze nie zamówiłem dwóch sztuk.

Ukryta Zawartość

post-8095-0-25793900-1369565009_thumb.jpg

post-8095-0-08194200-1369565018_thumb.jpg

post-8095-0-32464800-1369565050_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki ale mam obudowę komputerową big z czasów kiedy miałem bzika na punkcie komputerów a raczej chłodzenia procesorów cieczą :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi