Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem konwerter WaveIO, który naprawdę polecam i pokazuje wszystko jak należy, także wydaje mi się ze nie jest to wina softu.

pozdrawiam

nie, nie jest to wina softu,

jak koledzy wyżej napisali - niektóre urządzenia nie wpisują do sygnału spdif informacji o fs, takim jest TAS ,

i mamy to co mamy.

Nowa Discrette z dc serwem, szał;-)

a poco Ci to?

No i FUJI mnie pokonała niestety wymiana BF245B na BF 545A nic nie dała czy to 2k R10 czy 840ohm dalej wymagany start "z palca" jestem zawiedziony bo podoba mi się gra tego analoga.

No i FUJI mnie pokonała niestety wymiana BF245B na BF 545A nic nie dała czy to 2k R10 czy 840ohm dalej wymagany start "z palca" jestem zawiedziony bo podoba mi się gra tego analoga.

widać wstawiłeś coś niezgodnego ze schematem,

jakie fety masz na wejściu?

2SK389-GR SONY z north

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posprawdzam wszystkie wartości jeszcze raz jutro.

Ukryta Zawartość

Nowa Discrette z dc serwem, szał;-)

a poco Ci to?

Będą różnie pływać napięcia na wyjściu i desymetryzator nie wystarczy, aby dostać zero na wyjściu.

Edytowane przez shark700

Jest szansa na dołożenie 2,3 wejść analogowych przełączanych pilotem nawet kosztem ilości wejść cyfrowych? Idealnie było by gdyby była jeszcze możliwość regulowania głośności tych wejść, nie mogę wypatrzyć na schemacie w jaki sposób regulowana jest głośność więc domyślam się że jest to realizowane w samych przetwornikach.

A jednak u mnie z USB z konwerterem JarkaC się nie wyświetla prawidłowo częstotliwość. Testowałem plikiem flac jazz side of the moon192kHz z winampa a dac pokazuje 44,48 nadal.

A jednak u mnie z USB z konwerterem JarkaC się nie wyświetla prawidłowo częstotliwość. Testowałem plikiem flac jazz side of the moon192kHz z winampa a dac pokazuje 44,48 nadal.

A jakie FS wskazują diody LED na konwerterze?

Ponieważ konwerter obsługuje do 96kHz to plik musiał być przesamplowany z 192kHz do niższej Fs.

Diody na konwerterze pokazują rzeczywista Fs.

Pozdrawiam

JarekC

Będą różnie pływać napięcia na wyjściu i desymetryzator nie wystarczy, aby dostać zero na wyjściu.

Nie widzę powodu, przy prądzie wejściowym maks 6.2mA i skali +/-i 3.9mA na żadnym tranzystorze nie wydzieli się więcej niż 100mW. Układ testowy pracuje poprawnie. W układzie zmieniłem żródła pądowe, a jednym miejscu wstawiłem podówjne. I zastosowałem oddzielne źródła dla tranzystora wejściowego i oddzielne dla kolejnych stopni w miejsce Ledów.

Jarek

Owszem przy takich prądach każdy podobny układ będzie miał tendencję do pływania.

Ale dla PCM1795 jest ona tylko nieco większa od PCM1704.

Gorzej bedzie z PCM1794. Pierwsze testy są ok, ale na płytce znajdzie się awaryjnie miejsce dla kondensatora sprzęgającego za konwersją.

A jakie FS wskazują diody LED na konwerterze?

Ponieważ konwerter obsługuje do 96kHz to plik musiał być przesamplowany z 192kHz do niższej Fs.

Diody na konwerterze pokazują rzeczywista Fs.

Pozdrawiam

JarekC

I wszystko jasne. Przesadziłem z jakością pliku :-)

Jak te diody czytać?

Jak te diody czytać?

Wersja z 3 diodami LED

Sygnalizacja Fs jest następująca:

LED żółty LED czerwony

OFF......... OFF.................. 44.1kHz

ON.......... OFF................... 48 k Hz

OFF........ ON .....................88.2 kHz

ON......... .ON.................... 96 Khz

LED zielony służy jedynie do sygnalizacji połaczenia USB

Miganie - brak połączenia z PC

ON - połączenie nawiązane

Wersja z 5 diodami LED:

LED czerwony 1 (najbliższy zielonego) - 44.1 kHz

LED czerwony 2 - 48 kHz

LED czerwony 3 - 88.2 kHz

LED czerwony 4 - 96 kHz

LED zielony służy jedynie do sygnalizacji połaczenia USB

Miganie - brak połączenia z PC

ON - połączenie nawiązane

Pozdrawiam

JarekC

Wszystko Jarku jest w najlepszym porządku, Miałem mało czasu i nie zajrzałem do sterownika. Dlatego było na sztywno ustawione na 44.1

:-)

Jest szansa na dołożenie 2,3 wejść analogowych przełączanych pilotem nawet kosztem ilości wejść cyfrowych? Idealnie było by gdyby była jeszcze możliwość regulowania głośności tych wejść, nie mogę wypatrzyć na schemacie w jaki sposób regulowana jest głośność więc domyślam się że jest to realizowane w samych przetwornikach.

regulacja jest na SRC,

w Xie nie ma wejść analogowych.

Nie widzę powodu, przy prądzie wejściowym maks 6.2mA i skali +/-i 3.9mA na żadnym tranzystorze nie wydzieli się więcej niż 100mW. Układ testowy pracuje poprawnie. W układzie zmieniłem żródła pądowe, a jednym miejscu wstawiłem podówjne. I zastosowałem oddzielne źródła dla tranzystora wejściowego i oddzielne dla kolejnych stopni w miejsce Ledów.Jarek

Owszem przy takich prądach każdy podobny układ będzie miał tendencję do pływania.

Ale dla PCM1795 jest ona tylko nieco większa od PCM1704.

Gorzej bedzie z PCM1794. Pierwsze testy są ok, ale na płytce znajdzie się awaryjnie miejsce dla kondensatora sprzęgającego za konwersją.

Kondensator w ścieżce sygnału, ble;-)

A jaki jest najlepszy?

->lad

Najprościej byłoby połączyć dac i osobny selektor z regulacją w jednym urządzeniu, do jednego z wejść selektora podłączasz dac i po kłopocie.

Regulacja głosności odbywa się w domenie cyfrowej bezpośrednio w kości daca, jako jedyny pcm1704 jej nie ma.

Regulacja głosności odbywa się w domenie cyfrowej bezpośrednio w kości daca, jako jedyny pcm1704 jej nie ma.

Nie używam tej regulacji więc sam nie wiem co mam. Ech

A jaki jest najlepszy?

zworka :-)

Edytowane przez Waldi_06

Najprościej byłoby połączyć dac i osobny selektor z regulacją w jednym urządzeniu, do jednego z wejść selektora podłączasz dac i po kłopocie.

Można tak ale to wymaga selektora i dodatkowego modułu ir

Co się dzieje na wejściach które aktualnie są odłączone? Jeśli są zwierane do masy to podłącze tam przekaźnik i tak będę załączał wejście analogowe. Żadnej regulacji nie będzie ale dobre i tyle.

Wyświetl postUżytkownik shark700 dnia 29.01.2014 - 19:53 napisał

A jaki jest najlepszy?

zworka :-)

Do tej pory nie musiałem stosować w torze więcej niż jednego kondensatora.

Zwykle jest to MKP, chociaż teraz w nowym wzmacniaczu wstawiłem MKS Wimy, ale płytka jak wiesz - bo widziałeś i słyszałeś - prototypowa.

Docelowo będzie MKP.

Reszta toru bez kondensatora, chociaż czasami to przeszkadza.

No i przygód z Fuji ciąg dalszy po sprawdzeniu i wymienieniu prawie wszystkich części nic dalej start z palca inne rezystancje trochę w górę trochę w dół alej to samo.

No i na płytce pod BF-em jest błąd wyprowadzeń zamienione są bramka i źródło ale po wlutowaniu BF-a zgodnie ze schematem dale to samo .Wygląda na to że jak ktoś wlutował bf-a zgodnie z układem na pcb i układ mu startuje od początku sam (a nie jest to bf245 od ONSemi w wersji style22) to nie od BF-a zależy działanie układu bądź nie.Nieśmiało powiem że przyczyny należy szukać gdzie indziej.

Już to było pisane.

Sa różne BFy

Poniżej pdfy dla BF niezgodnych z pcb.

Przy stosowaniu tych BFów należy zamienić nóżki G i S - nóżkę środkową wysunąc do przodu a obie boczne nieco do tyłu. Nóżkę D w swoje miejsce, i całość obrócić zgodnie z ruchem zegara patrząc z góry. Można też przylutować od dołu bez zmian.

(a nie jest to bf245 od ONSemi w wersji style22)

Style 22 jest kolejnością wyprowadzeń dla BF244, a nie BF245.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jak to by nie było to na pcb baza T4 idzie bezpośrednio do nóżki oznaczonej S a przez rezystor R12 do nóżki oznaczonej G czyli źle czy coś odczytuje nie tak? Gdzie o tym było bo przegapiłem?

No jak to by nie było to na pcb baza T4 idzie bezpośrednio do nóżki oznaczonej S a przez rezystor R12 do nóżki oznaczonej G czyli źle czy coś odczytuje nie tak? Gdzie o tym było bo przegapiłem?

Wg tych dwóch załączonych pdfów odczytujesz dobrze.

Nie zamieszczam starszego pdfa , wg którego zrobiłem projekt, to juz nie ma sensu.

Należy pamiętać aby przy kupnie BFa z F, ONs lib Micro zmienić kolejność G i S.

Waldi, jaka jest właściwa kolejność?

Albo inaczej - której formy BF pasuje do PCB bez odginania nóżek?

Footprint firm ON i Farchild i NXP jest taki sam a mianowicie: GSD;

Co prawda numeracja w NXP jest odwrotna (321) i układ DSG czyli wychodzi tak samo jak w ON i F.

Edytowane przez Luiis

Prawidłowe połączenie jest na schemacie czyli bramka bezpośrednio z T4 a źródło przez rezystor R12.Na pcb jest błąd w opisie no przynajmniej na tej ,którą mam Apropos Waldi nie działają linki do schematów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rextytus

Waldi, jaka jest właściwa kolejność?

Albo inaczej - której formy BF pasuje do PCB bez odginania nóżek?

Footprint firm ON i Farchild i NXP jest taki sam a mianowicie: GSD;

Co prawda numeracja w NXP jest odwrotna (321) i układ DSG czyli wychodzi tak samo jak w ON i F.

Błędnej noty nie pokarzę bo stara jakaś i nie ma tego w handlu a i mój zapas tych BFów się kończył jakiś czas temu..

Ogólnie to należy wszystkie wymienione doginać.

Prawidłowe połączenie jest na schemacie czyli bramka bezpośrednio z T4 a źródło przez rezystor R12.Na pcb jest błąd w opisie no przynajmniej na tej ,którą mam Apropos Waldi nie działają linki do schematów

Ukryta Zawartość

robiłem czystkę i widac przesadziłem, poprawię.

Ukryta Zawartość

Od kilku dni mam możliwość posłuchać muzyki w formatach 24/96 i 24/192 i powiem tylko, że powinno się zakazać wydawania muzyki w archaicznym formacie CD. Miód pomimo tego, że z braku czasu na hobby nie doprowadziłem jeszcze X'a do stanu, który umożliwiał by mi posłuchanie przetworników PCM. Na razie gram na AK4399 z Fujiwara i zegarku od Luis'a. Jest spoko.

• 3 tygodnie później...

Od kilku dni mam możliwość posłuchać muzyki w formatach 24/96 i 24/192 i powiem tylko, że powinno się zakazać wydawania muzyki w archaicznym formacie CD. Miód pomimo tego, że z braku czasu na hobby nie doprowadziłem jeszcze X'a do stanu, który umożliwiał by mi posłuchanie przetworników PCM. Na razie gram na AK4399 z Fujiwara i zegarku od Luis'a. Jest spoko.

Dokładnie. Jak ktoś może pisać że DAC-X mu nie pasuje. Jeżeli mu nie pasuje PCM1704 to ja nie wiem czego on słucha. Wokale i miotełki w drugim i dalszych planach zabijają. Słychać wyraźnie różnicę pomiędzy 44 a 96. Chyba głuchy by usłyszał :-)

Dzięki Waldek.

Co do konwertera USB->SPDIF to zauważyłem że DAC-X pokazuje taką częstotliwość jaka jest ustawiona w sterowniku PC-ta. Czy tak to właśnie działa?

ps. Właśnie zamówiłem z Hong Kongu Popcorna A-410 bo mój stareńki Egreat EG M-34A złośliwie nie ma koaxialnego SPDIF-a. Dali tylko optyka.

Edytowane przez bendix101

Witam, otóż PCM1792 jest dobrym przetwornikiem, ale tu kolega zastosował bardzo skromne rozwiązanie bo dwa kanały z jednego przetwornika. Nawet nie drogie przetworniki są robione z dwóch a więc dwa układy osobno do każdego kanału. Takie rozwiązanie poprawia dynamikę również sygnał szum, ale separacja kanałów jest o wiele większa bo można zastosować oddzielne zasilanie do każdego przetwornika. Natomiast układów PCM1704 można zastosować kilka w jednym kanale. Filtr cyfrowy przesuwa fazę sygnału wejściowego na kazdą kość i potem sygnały z wyjść są sumowane. To znacznie poprawia liniowość jak i sygnał szum. Proszę zobaczyć w starym 7090 kenwood, tam pracują starsze kości 1702 20bit po cztery na kanał. Accuphase stosowała nawet 8 szt w kanale.

• Pokaż nowe odpowiedzi