Skocz do zawartości
IGNORED

V-DAC II + Jakie Źródło, PC, Tablet ?

acid1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zdecydowałem się na podłączenie w najbliższym czasie V-DAC II do mojego systemu. Trochę poczytałem ale nie do końca wiem co wybrać(jakie źródło).

Jestem jeszcze w epoce CD :).

Wiem, że Laptop z win7 lub 8 to najprostsze rozwiązanie(przez USB) ale... może jakiś tablet czy coś podobnego co jest bardziej poręczne od laptopa. Niestety w tym zakresie jestem zielony.

Proszę o propozycję źródła z którego przy wykorzystaniu V-DAC II mógłbym odtwarzać muzykę.

1/ Jako użytkownik urządzenia z serii V Musical Fidelity z radością witam kolejnego Forumowicza, który zdecydował się na "High-End myślącego człowieka". Gratulacje! : )

2/ PC wydaje się na dziś optymalnym źródłęm.

Lapek, netbook, albo (jak w moim przypdaku) nettop.

Zalety nettopa:

1/fanless - bezgłośny

2/ konsumpcja energii zaledwie 20W

3/ prosta konfiguracja, jak w moim poradniku "Pierwsze kroki" w tym dziale

Nie wiem, jak Win8, ja mam na Win7 - zero problemów.

Kabel USB może być byle jaki - nie pakuj kasy w kabel USB bo nie usłyszysz różnicy. Próbowaliśmy w ramach Dublin Audio Club i kabel od drukarki gra dokładnie tak samo jak "audiofilski" kabel USB ze znanej firmy.

Konwertera USB/SPDIF nie potrzebujesz, bo V-DAC II ma już wbudowany odpowiednik V-Linka.

Zalecałbym natomiast dokupienie extra zasilacza. Albo ten dedykowany z serii V, albo Tomanek (zależy co tańsze, bo nie znam cen). Wszak "zasilanie, głupcze!". :)

Jeszcze raz gratulacje i miłego słuchania.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

z tabletami/smartfonami musisz byc ostrożny - tam obsługa usb jest nieco inaczej potraktowana niz w standardowych komputerach i może Ci się nie udać w ten sposób odtworzyć muzykę. chyba że ten tablet byłby na windowsie, wtedy może?

laptop jest ok. z minusów w zasadzie najważniejsze ze szumi i ... przywiązuje Ci komputer do daca (o ile nie ma możliwości zaczytania danych przez wifi). jak chcesz iść od początku na MAX to są jeszcze dodatkowe wymagania na super-audio-pc, ale to już może poczytaj, są o tym wątki.

Z DAC w tej cenie, nie ma co "iść na max"... Na wyczyn przyjdzie czas. Póki co - rozwiązania proste i skuteczne.

Dzięki za informację.

Myślałem jeszcze może o czymś bardziej mobilnym tzn. jakiś Ipad czy coś :).

Odnośnie tabletów to obecnie chyba jednak bieda. Znalazłem taki wątek "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z systemami na Windowsie to chyba mało jest modeli no i pozostałe aspekty nie do końca wiadome.

il Dottore >>>

Właśnie po przeczytaniu poradnika i kilkunastu innych wątków odnośnie VDACa II zdecydowałem, że jest to najlepsza propozycja dla mnie. Tylko muszę kupić jedno i drugie, czyli Laptopa i Vdaca.

Chciałbym system WINDOWS 8 ale ...

Nettop ciekawe muszę rozpoznać temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli zdecydujesz się na iPada to możesz używać go jako napędu dokupując przejściówkę usb i podłączć go bezpośrednio do V-DAC II. Ja osobiście używam iPada w ten sposób, że muzyke strumienuję z niego bezprzewodowo do Airport Express, a ten podłączony jest z VDACiem II toslinkiem. Muzyka może być zgromadzona na zewnętrznym komputerze bądź na NASie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość Heliand

(Konto usunięte)

@Kichatandeta

Zainteresowała mnie ta możliwość z Airportem, ale - czy w taki sposób można odtwarzać pliki flac? iPad to umożliwia?

Sam mam podpiętego V-DACa II pod komputer w pokoju, w którym pracuję - niestety musiałem kupić 5 m kabla USB, więc kupiłem Wireworlda Ultrafiolet, różnic wprawdzie nie jestem w stanie dostrzec, ale kolor ma za to ładny! Pliki flac idą więc po prostu po USB, system Win 7.

Natomiast mam też drugi DAC, Stello, podpięty normalnie do transportu, ale dla wygody czasem podpinam laptopa, przez konwerter Stello U3, a dla wygody steruję Foobarem za pomocą iPada, jest to bardzo wygodne, zwłaszcza jak np. wpadną znajomi na pogaduchy i nie chce się biegać i przekładać płyt.

Ale - do czego zmierzam - w laptopie mam system Win XP, i niestety wady tego rozwiązania wyraźnie widać - np. pyknięcia w przypadku przerwania odtwarzania, przeskoku do innej listy odtwarzania itp. W V-DACu było z laptppem z XP to samo. A jak się w tym przypadku sprawuje Airport?

A do acid... ja bym jednak wybrał komputer z jakimś ludzkim oprogramowaniem, iPad jest super, ale jednak możliwości robienia cudów choćby tylko z foobarem (np. serwer + zdalne sterowanie) są bezcenne. Ale to oczywiście moje subiektywne zdanie.

Jesli z komputera to potrzebna bedzie platna aplikacja airfoil

Ukryta Zawartość

U mnie win 7, XP podlaczone przez usb nic nie pyka nie strzela (kabel USB Monster 3m). Tym bardziej przesylajac muzyke za pomoca AE. Jedynym ograniczeniem tego rozwiazania jest sygnal 16bit 44kHz. Wiec jesli sluchasz plikow o wysokiej rozduzielczosci to Airport nie dla Ciebie. Drugim jak wspomnialem to zakupienie aplikacji airfoil. Sam uzywam iTunes wiec u mnie wszystko ladnie wspolgra. iPad sluzy jako pilot z darmwa aplikacja remote, a komputer stoi gdzeis w innym pomieszczeniu z wylaczonym monitorem.

z iPada mozesz to AE przesylac dzwiek z youtube, posluchac trojki, a zakupujac odpowiedni NAS serwer np: firmy Synology (sam powoli sie przymierzam) za pomoca darmowej aplikacji DS Audio strumieniowac muzyke bezposrednio do Airporta bez koniecznosci wlaczania komputera.

Jesli posiadasz juz iPada top mozesz wyprobowac te f-cje w wersji demo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Możesz podłączyć do tableta z zainstalowanym ubuntu.Nie wiem jak ma sie android do usb audio ale najnowsza wersja chyba obsługuje

w końcu powstało to na bazie linuxa.

Zalecałbym natomiast dokupienie extra zasilacza. Albo ten dedykowany z serii V, albo Tomanek (zależy co tańsze, bo nie znam cen). Wszak "zasilanie, głupcze!". :)

Co wnosi extra zasilacz vs standardowy zasilacz?

Mam V-DAC2 + zailacz Tomanek i wnosi na prawdę sporo. U mnie gra z LC i HD600. Kupiłem go za 400zł kiedy Tomanek co jakiś czas proponował takie promocje na zasilacze zamiast 600zł, zresztą chyba nadal proponuje, nie śledzę jego wątku. W skrócie można napisać ze jest wart wydanych pieniędzy. Nie wiem jak to dokładnie określić bo nie jestem w tym dobry, ale teraz muzyka jest bardziej soczysta, dociążona, nie ma mowy żebym go sprzedał teraz i słuchał na tym badziewiu, który producent pozwolił sobie nazwać zasilaczem. Ten oryginalny na dodatek piszczy. Proponuje poczytać wątek zasilaczy Tomanka w dziale Kluby.

Co wnosi extra zasilacz vs standardowy zasilacz?

Ja teraz zamawiam 2 "Tomanki": zasilacz USB do V-Linka (odpowiednik AQVoxa) i zasilacz do Apogee Mini DAC, więc niedługo dam Ci relację z pierwszej ręki o zmianach (o ile będą jakieś).

Więcej spodziewam się po "oczyszczeniu sygnału USB" wskutek zmiany sposobu zasilania V-Linka (odseparowanie od śmieciowego zasilcza impulsowego w nettopie) niż po nowym zasilaczu do Apogee, bo ponoć układ zasilania w Mini DAC jest tak sprytnie rozwiązany, że najbardziej g***ny prąd akceptuje bez szkody dla pracy urządzenia.

Ale system śmiga mi już tak fajnie, że pozostaje mi już tylko zajęcie się biżuterią (zasilacze, kable sieciowe, listwa, może kondycjoner, bezpiecznik "audiofilski" do Havany). W większość tych rzeczy nie wierzę (w zasilacze wierzę oczywiście), ale nie mam żadnych pomysłów ani ciśnienia na wymianę sprzętu, więc chociaż zajmę się zasilaniem i sztuczkami audiovoodoo.

Ale podstawek pod kable nie zamierzam kupować. :)

Możesz sprawdzić sobie taki zasilacz do V-Linka ... na papierze wygląda bardzo zachęcająco.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iUSB_text_2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Pozwolę sobie być odmiennego zdania. Przerabiałem już 3 sztuki V-DACów i dokupywanie do nich zasilacza, bez przeróbki aplikacji wewnętrznej i naprawy tego co tam w zasilaniu jest naprawdę spieprzone, uważam za totalnie pozbawione sensu i wyrzucenie pieniędzy w błoto. Czy to będzie fabryczny, 12V zasilaczyk ze ściany, nie impulsowy zresztą, czy jakiś inny 25 razy droższy, to i tak nie zmieni faktu, że problemem jest aplikacja wewnętrzna prowadzenia i tworzenia wewnętrznych napięć, niezbędnych do pracy DACa. W szczególności tyczy się to symetrycznego zasilania sekcji analogowej DACa. Jeśli tego nie zrobi się "po bożemu", to wymiana samego zasilacza 12V, będzie dawać efekt na granicy sugestii i placebo.

Naprawdę szkoda pieniędzy. Owszem, są konstrukcje, gdzie sama prosta wymiana zasilacza ma sens, ale one są inaczej wewnętrznie zbudowane. V-DAC się do tej grupy nie zalicza. Jeśli się mu nie zapewni "normalnego" +/-12V symetrycznego, z porządnego symetrycznego zasilacza, to będzie mulił jak muli.

• 2 tygodnie później...

I tu się zgadzam. Posiadam VdacII wraz i dedykowanym zasilaczem. I różnica w jakości dźwięku jest na poziomie nieodpowiadającemu cenie zasilacza.

Ale i tak go nie sprzedam, bo efekt placebo ma moc okrutną :)

• 2 tygodnie później...

W końcu zabieram się za zakup.

Musical Fidelity M1 ma asynchroniczne USB? Jest mam go za 1666zł (nowy).

Arcam rDAC trochę spadła cena 1470zł(nowy), nie wiem może warto?

Jak wypadają w porównaniu do VDACII?

Jeżeli V-DAC 2 jest zblizony do V-DAC 1, to rDAC jest dużo lepszy. M1 dla mnie za jasny.

Przy okazji - na Computer Audiophile pojawił się przepis na nowy server CAPS v3. Całość:

Płyta z procesorem: 445 zł

DDR3 1066 SO-DIMM 4GB - 85zł

INTEL 330 SSD 2,5 60GB 500MB/s - 279zł

Uniwersalna obudowa Solid-62 mini-ITX - 219zł

Zasilacz 12V 5A 60W dla picoPSU Seasonic SSA-0601D - 89zł

Razem 1117zł bez Windowsa i dysku zewnętrznego / NASa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mam do wyboru:

- Vdaca II z zasilaczem Tomanka

- rDac

Cena ta sama

Co wybrać nie wiem?

Ja właśnie kupiłem V daca, ale jeszcze nie słuchałem. Jak dojdzie to porównam go z wypożyczonym ze sklepu rDACiem.

Jeśli rDAC bardziej mi przypadnie to pozbędę sie VDACa ( używka)

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

maxglow >>>

Ciekawy jestem Twojej opinii. Vdac II czy I ?

Daj znać w krótkim opisie jak grają oba DAC i w jakim systemie oczywiście, bo od tego dużo zależy :).

W V-DACu I zasilacz niewiele pomagał.

rDAC musi pograć 200h zanim mozna go oceniać. Na początku (po wyjęciu z kartonu) jest OK, potem robi się tragedia, i dopiero ok 150-200h zaczyna grać taj jak powinien. Najlepiej podłaczyć po optyku do tuner TV-SAT i tak zostawić na tydzień.

Jeszcze odnośnie zasilania DACa. Jakoś nie mogę się zmusić do Tomanka.

Znalazłem takie coś;

Ukryta Zawartość

Parametry chyba prawidłowe...Ktoś się wypowie?

Ukryta Zawartość

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Kupiłem Arcam rDAC.

Na razie bez dodatkowego zasilacza.

I chyba będę działał w tym kierunku.

Tylko gdzie i jaką(typ, średnica?) wtyczkę do kabelka do Rdac kupić, bo oryginalny zasilacz bym zostawił bez ciecia.

Rozmawiałem z znajomym elektronikiem odnośnie stabilizowanych zasilaczy i się uśmiechną jak zobaczył za ile są sprzedawane.

Obejrzał kilka schematów tych dedykowanych zasilaczy.

Podłączaj na razie na tym z kompletu i pisz jakie wrażenia....

Rozmawiałem z znajomym elektronikiem odnośnie stabilizowanych zasilaczy i się uśmiechną jak zobaczył za ile są sprzedawane.

Wydaje mi się że snake oil należy tropić gdzie indziej. Zasilanie jest jednak ważne.

Kupiłem Arcam rDAC.

Na razie bez dodatkowego zasilacza.

I chyba będę działał w tym kierunku.

Tylko gdzie i jaką(typ, średnica?) wtyczkę do kabelka do Rdac kupić, bo oryginalny zasilacz bym zostawił bez ciecia.

No i podziałałeś coś w sprawie zasilacza do tego rDaca?

Czy jesteśmy skazani na Tomanka? Czy może da się coś tańszego.....

Tańszego ? Tomanek jest okazyjnie wręcz taki. Ma w ofercie jeszcze prostsze wersje @ 300zł.

Jak komuś jeszcze za drogo, to może sobie kupić zwykły liniowy zasilacz na allegro @ 60-80zł. Tylko nie łudźcie się, że to będzie to samo (analogicznie jak w przypadku droższego Teddy Pardo vs Tomanek).

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jeżeli V-DAC 2 jest zblizony do V-DAC 1, to rDAC jest dużo lepszy. M1 dla mnie za jasny.

Przy okazji - na Computer Audiophile pojawił się przepis na nowy server CAPS v3. Całość:

Płyta z procesorem: 445 zł

DDR3 1066 SO-DIMM 4GB - 85zł

INTEL 330 SSD 2,5 60GB 500MB/s - 279zł

Uniwersalna obudowa Solid-62 mini-ITX - 219zł

Zasilacz 12V 5A 60W dla picoPSU Seasonic SSA-0601D - 89zł

Razem 1117zł bez Windowsa i dysku zewnętrznego / NASa.

http://www.computeraudiophile.com/content/494-computer-audiophile-pocket-server-c-p-s-v3-topangas/

UPS, przecież Intel 330 jest na SandForce, co prawda z własnym firmware Intela, ale ewidentnie na tym samym SandForce i ma te same właściwości jak każdy dysk z tym kontrolerem. Czyli kompresja/dekompresja w locie danych łatwokompresowalnych, w celu poprawy wydajności interfejsu. A sztandarowym przykładem takich danych są .... dane Audio.

Gościom widać nie przyszło do głowy, że Intel będzie na tym popularnym kontrolerze, bo i Intel się tym nie chwali zbytnio, bo i nie ma czym się chwalić :) Więc "optymalizują" w ciemno. A mogli wybrać cokolwiek na Indilixie.

To tak w kwestii formalnej, nie żebym się specjalnie przypieprzał :)

Rozmawiałem z znajomym elektronikiem odnośnie stabilizowanych zasilaczy i się uśmiechnął jak zobaczył za ile są sprzedawane.

Wydaje mi się że snake oil należy tropić gdzie indziej. Zasilanie jest jednak ważne.

Oczywiście, że jest ważne. W przypadku rDACa wręcz gardłowo ważne, taka już jego aplikacja wewnętrzna.

A kolega pisząc o uśmiechu elektronika, raczej miał na myśli uśmiech odnośnie ceny w stosunku do tego co jest za tę cenę sprzedawane. Czyli zwykłe zasilaczyki liniowe, jakich konstrukcji wszędzie pełno, za to tutaj w cenie "audiofilskiej". I miał kurcze 100% racji, że się uśmiechnął :)

Bo te ceny to przegięcie pały jest, szczególnie te zagraniczne konstrukcje.

No i podziałałeś coś w sprawie zasilacza do tego rDaca?

Czy jesteśmy skazani na Tomanka? Czy może da się coś tańszego.....

Tańszego ? Tomanek jest okazyjnie wręcz taki. Ma w ofercie jeszcze prostsze wersje @ 300zł.

Jak komuś jeszcze za drogo, to może sobie kupić zwykły liniowy zasilacz na allegro @ 60-80zł. Tylko nie łudźcie się, że to będzie to samo (analogicznie jak w przypadku droższego Teddy Pardo vs Tomanek).

Pewnie, że nie ma co żyć złudzeniami, należy spojrzeć na schematy obu. Szczególnie jak ten z Allegro to będzie jakiś przyzwoity Shunt na ten przykład :D

Uważasz, że taki moduł Placid HD od Twisted Pear za 60$ + toroid + obudowa, będzie gorszy od takiego zasilacza "dedykowanego" ? Chociaż i ten ma już cenę lekko przegiętą, ale tylko lekko.

http://www.twistedpearaudio.com/power/placid.aspx

Naprawdę, czasem warto zejść na Ziemię, choć na chwilę. Ot tak, dla złapania równowagi ze wszechświatem ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.