Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable do zestawu? A może zmiana elementu?

cook1e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam zestaw składający się z:

Laptop Asus n55sf z wyjściem optycznym,

Dac Zhaolu D3,

Nad C320Bee,

Kef IQ3,

Okablowanie:

między lapkiem a dackiem - jakiś tani toslink,

między dackiem a wzmakiem - Audionova Phantom,

między wzmakiem a kolumnami - Audionova Aquarius (po 12zł ze szpuli).

Czy uważacie, że wypadałoby zmienić któryś element okablowania? Może ktoś się spotkał już z podobnym zestawem.

Ewentualnie w grę wchodzi wymiana któregoś z elementów, czy taki dac matrix mini, nie zagrałby lepiej od zhaoulu?

pozdrawiam

Z moich doświadczeń (domowych, organoleptycznych) im niższa klasa sprzętu tym mniejszą słychać różnicę w kablach. Musiałbyś w tej chwili wyłożyć pewnie 300-400 zł na komplet IC + głośnikowe. Te same pieniądze dołożone do zmiany jednego z elementów myślę, że mogą wnieść więcej.

Dzięki za odp.

Osobiście uważam tak samo, tylko pozostaje kwestia ewentualnej wymiany czego na co? Bezwzględnie najlepszym elementem obecnego zestawu są kolumny, mam do nich nawet fajne dedykowane standy po 15kg sztuka, które wykonał kiedyś mój ojciec. Co do daca nie wielu miałem okazji słuchać, więc czekam, aż wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie. Jestem skłonny wymienić daca, bądź wzmacniacz za ekstra 500 polskich.

Czy uważacie, że wypadałoby zmienić któryś element okablowania?

Zdecydowanie tak, wymień całe okablowanie podtynkowe, łącznie z klatka schodową i doprowadzeniem do osiedlowego transformatora. Powinno pomóc.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zdecydowanie tak, wymień całe okablowanie podtynkowe, łącznie z klatka schodową i doprowadzeniem do osiedlowego transformatora. Powinno pomóc.

Rozumiem, że u siebie tak właśnie zrobiłeś? Dość głupio, trzeba było zainwestować takie pieniądze w klocki ayon'a i kolumny avantgarde, efekt zapewne dużo lepszy.

to była mała sugestia aby w tym przypadku okablowaniem się nie zajmować. Jakby co ja na wstępie zastanowiłbym sie nad źródłem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

to była mała sugestia aby w tym przypadku okablowaniem się nie zajmować. Jakby co ja na wstępie zastanowiłbym sie nad źródłem.

Źródłem w sensie przeniesienia się na cd, gramofon? Czy jakiś up daca, ewentualnie lapka, czy też tylko jego wyjścia optycznego dzięki usb/spdif converter (który nie mam pojęcia ani żadnej osobistej sugestii, czy by cokolwiek poprawiło)?

Z góry mówię, że najchętniej zostanę przy audio z komputera.

Kwestia jest tego typu czy przy jakiejkolwiek wymianie usłyszysz różnice. Ja tak samo naczytałem się o DAC-ach jakie to wspaniałe brzmienia można uzyskać i kupiłem polecanego Matrixa Mini-i, i za cholerę nie słyszę tej wspaniałej poprawy. Gra jak grało, a tylko uszczupliło portfel. Z audio tak właśnie jest ze niektórzy ulegają efektowi placebo,jak kabel kosztuje 400zl to przecież musi grac lepiej :)

Ja tak samo naczytałem się o DAC-ach jakie to wspaniałe brzmienia można uzyskać i kupiłem polecanego Matrixa Mini-i, i za cholerę nie słyszę tej wspaniałej poprawy. Gra jak grało, a tylko uszczupliło portfel.

A ja ci powiem, że są wąskie gardła. Sporo zmieniałem sprzętu. Zawsze miałem 2 systemy z różnych dwóch półek. Zmianę kabli na dużym było słychać wyraźnie, na małym byłem głuchy.

Nie stawiałbym pochopnie takich teorii jak próbowało się na jednym domowym systemie. To o niczym nie świadczy.

Najlepiej wydane pieniadze w celu poprawy brzmienia to modyfikacja C320BEE .

Modyfikacje opisywałem kilka lat temu w zakładce DIY a jezeli nie czujesz sie na siłach a bedziesz zainteresowany to pisz na PW

Kwestia jest tego typu czy przy jakiejkolwiek wymianie usłyszysz różnice. Ja tak samo naczytałem się o DAC-ach jakie to wspaniałe brzmienia można uzyskać i kupiłem polecanego Matrixa Mini-i, i za cholerę nie słyszę tej wspaniałej poprawy. Gra jak grało, a tylko uszczupliło portfel. Z audio tak właśnie jest ze niektórzy ulegają efektowi placebo,jak kabel kosztuje 400zl to przecież musi grac lepiej :)

A jak kabel kosztuje 45zl a słychać roznice? :-DChoć faktycznie sa tacy co nie slysza.Mam kolege,ktory nie słyszy roznicy miedzy klockami.Nawet calkiem rozne systemy,choc oba dosc mocno sie roznia brzmieniem dla niego to w zasadzie to samo.

Najlepiej wydane pieniadze w celu poprawy brzmienia to modyfikacja C320BEE .

Modyfikacje opisywałem kilka lat temu w zakładce DIY a jezeli nie czujesz sie na siłach a bedziesz zainteresowany to pisz na PW

A nie uważasz, że lepszym rozwiązaniem zamiast modyfikacji c320 byłby jego up do c350? Porównywałeś może oba?

Słuchałem zestawu osatnio z marantzem 7003 i roksanem caspianem i muszę przyznać, że z roksanem było najlepiej, tyle, że na niego nie mam ;)

W srode odesłałem 3 sztuki C350 po modyfikacji :)

Dzisiaj w klubie NADa jeden z włascicieli opisał zmiany.

Modyfikowany C320 rozjedzie C350 i inne " szare ” NADy.

Modyfikowany C350 ma nieco wieksza moc i dynamike od modyfikowanego C320 ale ten znowu w kategoriach audiofilskich ma nieco lepsze brzmienie.

Czy uważacie, że wypadałoby zmienić któryś element okablowania? Może ktoś się spotkał już z podobnym zestawem.

Ewentualnie w grę wchodzi wymiana któregoś z elementów, czy taki dac matrix mini, nie zagrałby lepiej od zhaoulu?

Po tym fragmencie zwątpiłem, że doczytam ten wątek do końca, a jednak... jakoś przebrnąłem...

Napisz, że masz 500zł i pytaj co radzimy, co najlepiej poprawia humor.

A jeśli chcesz odpowiedzi na poważnie, to najpierw napisz jak dla Ciebie ten sprzęt gra! Czy czegoś Ci brakuje, że myślisz o doinwestowaniu czy o co chodzi? A moze gra dobrze?

C

czy taki dac matrix mini, nie zagrałby lepiej od zhaoulu?

Co dla Ciebie znaczy lepiej?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Polecam przeróbkę tego nada ten pre zamula jak cholera żadne kable ci nie pomogą, zmiany źródła bo wzmak i tak okaże się 'wąskim gardłem' Więc? albo do tuningu, albo 4-5tyś na nowy wzmacniacz :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.