Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

Prototyp...

I to chyba juz ostatni wpis w tym watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najlepsza plytka jaka w zyciu zrobilem ;)

Mala kosmetyka nozem i bedzie mozna polutowac. Wszystko na 2 napieciach. 5v i 8v na poczatek.

Tu juz bez miedzi

Widzę ze pady pod trany i tl'ke troche za małe.

Do silników mozna szerzej podobnie do lasera.

W wolnej chwili zamówię kondki 0805 oraz rezki.

Bardzo mnie ciekawi czy ruszy od kopa ;) ale to pewnie dopiero w przyszlym tyg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

jak na własną produkcję wyszło super, mnie się nigdy tak nie udało, tylko płytka trochę dziwna jak gdyby negatyw...

marosik mam zapasowe scalaki gdyby były potrzebne, tak się tylko zastanawiam czy nasze kłopoty i tym samym Vicolowe nie są spowodowane np. przez wadliwą serię, nie wiadomo gdzie vicol je kupował

Gratulacje :) też trzymam kciuki. ...przyznam że straciłem juz nadzieję ....mam nadzieję że się uda

Prosze tylko nie wkładać tych zółtych Vicolowych kondków które strasznie kaszanią dzwięk:)))...sprawdziłem to dzisiaj...

wszystkie pady scalakow idealne (jak oryginal). sam nie wiedzialem ze tak umiem ;)

prototyp mial byc zamawiany a udalo sie zrobic.

sciezki dzis sobie poprawiam. emaliowanym jest OK. zlaczka do silnikow nie ten raster ma co trzeba (juz poprawilem)...

przy wierceniu w plytce (nie mam odpowiedniego wiertla) wszystkie pady zostaly na wiertle :(

wiec bedzie lut bezposrednio sciezka-kondek/zwora

mam jeszcze 5 dni licencji na program do projektowania :D

w chwili obecnej nie chodzi o to jak bedzie gralo a czy beda trzaski.

wiem ze jesli bedzie bez trzaskow to bedzie super... na plytce wprowadzilem wszystkie ulepszenia jakie udalo mi sie na vicolu stworzyc.

vref na tl'ce (shunt) (ze swoim oddzielnym zasilaniem) ze stopniem mocy jak oryginal.

rozdzielone masy sygnalowa i pradowa dla lasera,

odbiornik/nadajnik linii ze swoim zasilaniem (dla reclocka)

zwora nad scalakiem dla rozdzielenia zasilania dla wyswietlacza i reszty scalaka cyfrowego,

zlaczka dla wyswietlacza pod goldpin (latwo dostepne zlaczki zaciskane na tasme daja takze mozliwosc uzycia wyswietlacza vicolowego)

oryginalne wyprowadzenia sygnalu spdif/padow (raster 2.54 - goldpin)

oryginalne zlacze pod kwarc lub generator ceramiczny,

wszystkie zlaczki zasilajace po jednej stronie z kilkoma oddzielnymi zasilaniami.

masa w gwiazde (ale nie jestem pewny czy tak bedzie chcial dzialac)

la6541 w obudowie dip (tu juz widze ze zasilanie powinno leciec na brzegu plytki - wiec tez bedzie pewnie kosmetyka)

rozmieszczenie elementow jak w oryginale tzn jvc lacznie z wylewkami masy miedzy filtrami itp.

ds8921 pewnie w najblizszym czasie zastapie ADUM'em na 25Mhz (to juz bedzie chyba wypasik)

czyli jednym slowem juz nie klon a :

SAREMINI

(do tego bedzie jeszcze plytka zegarka z reclockiem z zasilaniami-to juz pewnie jako zupelnie oddzielny projekt do kazdego transportu)

zasilacze pozostawiam po stronie marer'a ktory sprawe monituje.

to wszystko jednak jak uda sie juz uruchomic bez trzaskow caly transport.

w reclocku mam zegarek ktory juz podawalem. jak ktos chce to moze przypomniec link. zegarek w opcji jak podaje autor gra lepiej od zegarka deToma...

najblizszy w budowie jest xo1 (czy jak on tam sie nazywa) i mozna go wykorzystac o czym pisalem wczesniej, wszyscy zainteresowani pewnie nabyli plytki i niezbedne czesci (poza mna chyba bo mam tylko 2 plytki i scalaki)

z zegarkiem nadal jestem za budowa jak glowica FM w radiu. lut powierzchniowy do plytki miedzianej ktora jest jednoczesnie masa i ekranem.mysle ze czesc samego zegarka bedzie na elementach elastycznych ufiksowana do plytki reclocka. np gumki brzozy sie idealnie nadadza :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - do wyboru, do koloru.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Temat umarł śmiercią naturalna. Moze ktos nareszcie doszedl czemu vicol trzeszczal.

Po wielu godzinach boju saremini zakrecil plyta. Jutro sprawdze czy trzeszczy.

Jesli nie to moze NASZA wersja nareszcie?

Nareszcie ,,ktoś,, się odezwał i bardzo mnie cieszy ale też nie dziwi że to właśnie marosik .

Jak do tej pory jesteś jedyną osobą która próbuje reanimować ten zacny projekt od podstaw ,oczywiście trzymam kciuki cały czas , zaglądam tu kilka razy dziennie z nadzieją na nowe wpisy i zacząłem podejrzewać już jakąś awarię .

Ubolewam tylko że nie wspieram tych działań merytorycznie , jestem za cienki w te klocki.

Kibicuję wszystkim którzy mają chęci i możliwości .

saremini uruchomiony w opcji ktora opisalem. przez ostatnie prawie juz 3 tygodnie dochodzilem czemu nie chce dzialac. przy okazji dowiedzialem sie paru rzeczy (ktorych nikt nie podawal do tej pory)

w tym czasie zrobilem m. in. 3 krotne przelutowanie obu scalakow itp. w tej chwili wylutowanie scalakow zajmuje mi okolo 2-3min :) opalarką.

ze wzgledu na to ze mam jedna plytke o ktorej juz pisalem tzn within temptation na ktorej trzeszczal poprzednik na pierwszy rzut poszla wlasnie ona. trzaskow niet .

transport uruchomiony na jednym zasilaniu 8V z poprzednika i calym ukladzie reclocku. prawie wszystko co opisalem wczesniej dziala prawidlowo (wyswietlacz nie pokazuje prawidlowo. zeby to zmienic trzeba zmienic kolejnoscia 2 pary kabelkow-na czas uruchamiania nie jest to do niczego potrzebne). uklad uruchomiony na kondkach z jvc bez cewek i wiekszosci bocznikow wiec nie bede pisal o brzmieniu.

scalaki w chwili obecnej grajace to ostatnia parka z zamowienia z vicola (czyli scalaki sa OK)

w wersji saremini transport dziala jako uklad samodzielny/podstawowy. przewidziany jest kwarc lub oscylator kwarcowy ceramiczny i wyjscie sygnalu w postaci bezposredniej. jest wielka zwora nad scalakiem do ktorej mozna przylutowac rezystory dzielnikowe bez ryzyka uszkodzenia sciezek.

teraz musze pomyslec nad saremaxi opartej o ta sama plyte glowna (wraz z plytka reclocka i zegarka oraz pelnym zestawem zasilaczy)

Marosik,

co zamierzasz zrobić z tym projektem?

Czy planujesz fabryczne pcb czy projekt pozostanie w wersji prasowanej?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

jak to z prototypem bywa jest pare miejsc do poprawki. skonczyl sie czas trial'a wiec mam problem :)

juz przygotowalem sie pod rozdzielenie zasilania to cos bede wiedzial. na jednym zasilaczu gada jak to shigaraki. bezposredni z dobra stopa/atakiem.

malo detali...

upakowanie elementow dosc duze wiec bede musial jeszcze je troche poprzesuwac zeby dalo rade wszystkie sciezki wsunac bez tworzenia pajeczyny kabli.

jak uklad zagra to trzeba bedzie ponumerowac elementy dla wlutowywania i dopiero dac do produkcji (choc bez solder maski tez da rade ;)

ten watek juz bedzie na to za maly bo to juz nie shiga mini kit...

realny czas zamawiania to mysle okolo miesiaca, nastepny krok to odpowiednie zasilanie.

jesli beda chetni mozna bedzie zamowic wiecej plytek saremini.

do kompletu jeszcze pozostanie wyswietlacz i plytka do niego oraz zasilacze. to mysle juz w drugim rzucie zamowienia.

pozostanie kwestia scalakow...

wersja saremaxi to saremini + reclock z zegarkiem...

Ukryta Zawartość

bardzo fajny uklad. czy ktos juz probowal?

Ukryta Zawartość

Panowie,

byłem dzisiaj u marosika.

Posłuchaliśmy conieco i potwierdzam, że jego poprawiona płytka jvc odtwarza wszystko bez łaski. CDR, oryginały , nowe, stare..i do tego gra fajnie:)

Problem jest jeszcze z wyświetlaczem.

Jest propozycja zrobienia zamówienia na płytki.

Ponieważ nie jest to już shigaclon tylko nowe urządzenie, dostało swoją nową nazwę, i na zamówienie płytki do takiego urządzenia jest ta propozycja.

Lista w arkuszu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najprawdopodobniej będzie też zamówienie na kostki LC78601 i LA9242. Póki co szukam wśród sprzedawców sensownego źródła. Dodam do tabelki dwie kolumny odpowiednio doa tych kości.

Ktoś zrobił zamieszanie w tabelce z zamówieniem, ja pisałem sie na 2szt PCB i tylko PCB a teraz mam na stanie po 1szt PCB i kości.

Proponuję aby każdy kto się na coś pisał sprawdził ponownie.

Witam

Może jest ktos chętny na trafa z zamówienia do Shiga, krążek, dwa napędy ( nieuzywane JVC) krążek dociskowy, pilot.

Zainteresowanych zapraszam na priv.

Pozdrawiam ))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Panowie, jeśli się dopisujecie, róbcie do z kompa. Obsługa arkusza z androida czasami się miesza.

Będzie jeszcze tranzystorek 2SA1342 do zestawu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.