Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki TV LED 55" wybrać w kwocie 5000zł

stempel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam pytania do kolegów oblatanych w dziedzinie TV. Potrzebna jest porada co wybrać spośród TV 55" w kwocie około 5000zł. Wstępnie wybór padł na :

1. SAMSUNG UE55ES6100W

2. PANASONIC TX-L55ET5E

3. LG 55LM615 S

4. Philips 55PFL5507K

Ostatnio czytałem w brytyjskim Audio Hi-Fi czy coś takiego, że Led sony kdl-ex870 (?? nie pamiętam oznaczenia) został oceniony lepiej, niż plazma panasonic'a.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ostatnio czytałem w brytyjskim Audio Hi-Fi czy coś takiego, że Led sony kdl-ex870 (?? nie pamiętam oznaczenia) został oceniony lepiej, niż plazma panasonic'a.

Czym rzeczone czasopismo wystawiło jednoznaczne świadectwo swojego (wątpliwego autoramentu) profesjonalizmu.

55" led do 5tys to raczej wspaniały nie będzie. Z podanych przykładów to może Philips...

Może to mi nie wystarcza. Tyle samo usłyszałem od Pana w sklepie dla idiotów. Raczej jakieś konkrety poproszę. Najlepiej opinie osób, które testowały wymienione modele. Jakieś odczucia, wady, zalety itp.

Raczej jakieś konkrety poproszę. Najlepiej opinie osób, które testowały wymienione modele. Jakieś odczucia, wady, zalety itp.

Jest pewna różnica pomiędzy osobami posiadającymi te telewizory w swoich domach a testującymi, czyli między sobą bezpośrednio je porównującymi. W pierwszym przypadku będziesz miał w 99% zachwyty nad posiadanym modelem, a w drugim takie rzeczy to tylko w testach ( jeśli się trafi wskazane modele).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie chodzi by kogokolwiek nawracać czy przekabacać, ale może pomocne będzie jeśli określisz co kieruje Tobą w skłanianiu się ku LEDowi? To może ułatwić wskazanie alternatyw.

Powrót po dłuższej przerwie...

Może oszczędności? Mając w domu TV LED praktycznie nie trzeba używać żarówek :)

Czy chcesz przez to powiedzieć, że plazma ledwo świeci ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Plazma to nie żarówka więc świeci tyle ile trzeba :)

A wiesz ile świeci LED. Podaj konkretne dane, pewnie je znasz, a nie rzucaj takimi ogólnikami typu "żarówka". Oczywiście mówię o porównaniu skalibrowanych TV. Sittek znowu tworzysz mity. I nie o kable mi chodzi. :-). Dodam tylko jeszcze, że dane te są dostępne w sieci np. na "flatpanelshd"

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Kolego Lech36 jeżeli kalibrujemy nowo zakupiony telewizor oznacza to nic innego, że albo gonimy w piętkę i lubimy te klocki albo z nowego produktu jesteśmy niezadowoleni albo też jest on niepełnosprawny.

Wiem jak potrafi świecić telewizor z podświetleniem LED, dlatego o tym piszę. I żadnych mitów jak najbardziej nie tworzę.

Jak widzisz nie sugeruję, że jakość obrazu z najnowszych telewizorów LED jest zła, napisze więcej, jeżeli bierzemy pod uwagę ostrość, kolory i szybkość plamki jest coraz lepiej, jest nawet bardzo dobrze. Jednakże w jakości obrazu LED nadal goni plazmę, goni ile może. Niestety wszystko to sporo kosztuje.

A o żarówce wspomniałem dlatego, że gdy niedawno pooglądałem sobie u kumpla LCD - światło w pokoju należało zgasić :)

Kolego Lech36 jeżeli kalibrujemy nowo zakupiony telewizor oznacza to nic innego, że albo gonimy w piętkę i lubimy te klocki albo z nowego produktu jesteśmy niezadowoleni albo też jest on niepełnosprawny.

Nikt Ci nie każe kalibrować TV po zakupie. Ale na np w/w "flatpanelshd" robią to z założenia (powodem jest chęć porównania) i możesz sobie porównać a nie wypisywać bzdety w stylu "widziałem u kolegi". Np z portalu AVForums możesz z tabelek dowiedzieć się, które TV z tych co przetestowali wymagały kalibracji, a które nie i na ile ta kalibracja musiała być głęboka. Okazuje się, że tylko niektóre plazmy są wypuszczone przez producenta bez zastrzeżeń. Ja np swojego telewizora nie kalibrowałem ponieważ z fabryki wyszedł on już skalibrowany dobrze (THX). I nie jest to plazma. Ja tylko zrobiłem lekkie poprawki pod własne preferencje (nie lubię szarego ciemnego i mydlanego obrazu - tak zwanego "kinowego"). Trzeba tylko zadać sobie trochę trudu i poczytać jak się jest "telefilem" a nie tylko rzucać w "eter" okrągłe hasełka typu "żarówka".

I jeszcze jedno te jak to Ty nazwałeś ładnie "żarówki" będą po wielu latach używania świecić tak samo a twoja ulubiona plazma nie.

Może oszczędności? Mając w domu TV LED praktycznie nie trzeba używać żarówek :)

Większej głupoty dawno nie słyszałem.

Plazma to nie żarówka więc świeci tyle ile trzeba :)

Jak i dalszego brnięcia w ten idiotyzm.

Plazmy Panasonica oprócz całej (dlugiej) listy swych zalet mają pewną przypadłość, mianowicie fabrycznie ustawiony balans bieli jest zwichnięty w kierunku żółto-zieleni, co jest szczególnie widoczne gdy biel jest ustawiona na "ciepły". Łatwo sobie z tym poradzić w ustawieniach RGB za wyjątkiem trybu THX gdzie trzeba to robić z poziomu menu serwisowego.

Jest wątek do przekonywania się nawzajem co jest lepsze. Z jakichś względów autor wątku pyta się o lcd. Zakładam że wie co to jest plazma, czytał wątek plazma vs lcd itd. Więc może uszanujmy jego wolę i nie nawracajmy go na siłę.

Wstępnie wybór padł na :

1. SAMSUNG UE55ES6100W

2. PANASONIC TX-L55ET5E

3. LG 55LM615 S

4. Philips 55PFL5507K

Z tych propozycji zdecydowanie pozycja nr 4.

I mały off top

Nikt Ci nie każe kalibrować TV po zakupie. Ale na np w/w "flatpanelshd" robią to z założenia (powodem jest chęć porównania) i możesz sobie porównać a nie wypisywać bzdety w stylu "widziałem u kolegi".

Widziałem u kolegi, ponieważ sam nie posiadam. Chyba jest to logiczne? Prawda?

Co do twojej teorii świecenia plazmy niestety zmartwię cię. Współczesne plazmy Panasonica mogą świecić bez utraty jakości przez ponad 10 lat. Nie zamierzam jednak posiadać tego samego TV tyle lat. Podejrzewam też, że producenci nie pozwolą mi na to, ponieważ 5 lat na telewizor to i tak dużo.

Współczuję ci również tego, że masz problem ze zwykłym oglądaniem programów w telewizorze, że musisz cały czas podpierać się parametrami. Wydaje mi się, że to jest już choroba.

Kyle przekonany byłem, że jesteś bardziej inteligentny i wyczujesz ironię? Niestety myliłem się. Ale rozumiem, nie jestem zwolennikiem LCD, więc jeśli tylko będziesz miał taka okazję -zaatakujesz mnie.

W klasie modeli kłania się już telewizor z klasy Premium - czyli Philips 55PFL 5007. Masz dopłatę tylko 300 zł do deklasowanej kwoty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz test.

Ukryta Zawartość

Ma też lepsze wyposażenie od modeli innych firm w klasie.

Philips:

- dodatkowy wbudowany głośnik - lepszy dźwięk , nie jest jak z puszki.

- Dual games - dla dwóch gracz pełen obraz

- Procesor DUal Core

- Ambilight

- równiejsze podświetlenie matrycy

- 4 okulary w komplecie

- mniejszy input lag

- mniejszy pobór energii (Eisa nagroda)

Ukryta Zawartość

- lepsza czerń

- wzorcowe blokowanie szumów.

- rewelacyjna płynność obrazu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz test poczytaj.

- świetny design (bezramkowy - ramka grubości 1 mm)

- obsługa extra z poziomu Androida.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz jeszcze inne możliwości tego telewizora.

Na dniach przybędą nowe widgety więc będzie i pod tym względem super .

W razie potrzeb dokupisz sobie Dongla z Androidem i masz 500.000 aplikacji :

Ukryta Zawartość

A przy okazji z Twoich można by bardziej szczegółowo podać ale nie wypisałeś w jakich warunkach ma grać telewizor :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest wątek do przekonywania się nawzajem co jest lepsze. Z jakichś względów autor wątku pyta się o lcd. Zakładam że wie co to jest plazma, czytał wątek plazma vs lcd itd. Więc może uszanujmy jego wolę i nie nawracajmy go na siłę.

Dokładnie. I tego się trzymajmy. Podane modele spełniają kryteria i chodzi raczej o wybór z wyżej wymienionych.

Poleciłem ten sam model LCD co kiki :)

To naprawdę najlepszy wybór.

Panasonic to tylko plazmy, LCD natomiast mają takie sobie, wiec ze swojej listy raczej daruj sobie.

Współczesne plazmy Panasonica mogą świecić bez utraty jakości przez ponad 10 lat.

Marketing !!! :-). Udowodnij.

P.S. Nie podałeś tych jasności białego na plazmach i LCD. Przypomnę tylko, że referencyjna wartość to 120-140cd/m2 (to nie moje zdanie tylko fachowców testujących TV).

Pozdrawiam

W klasie modeli kłania się już telewizor z klasy Premium

Wreszcie ktoś chce pomóc założycielowi wątku.

Ambilight? Moim zdaniem (i nie jestem w tej opinii odosobniony) jarmarczno-odpustowy gadget dla mało wybrednej klienteli. Sama technologa Ambilight prawdopodobnie jest chroniona patentami i licencjami ale ciekawe dlaczego żaden inny producent telewizorów nie poszedł w tego typu rozwiązania.

Ambilight może to i świecidełko, jednakże zdecydowanie ciekawsze niż podróbki w wykonaniu Samsunga. W Philipsie podświetlenie dostosowuje się do materiału filmowego, w Samsungu podświetlenie wali jednorodnie jak latarnia morska.

Poza tym zawsze można to wyłączyć.

Lech36 nic nie muszę ci udowadniać. Panasonic jako jeden z nielicznych trzyma się rzetelnych parametrów. Poza tym już chyba wspominałem, że 5 lat mi w zupełności wystarczy. Pamiętasz? :)

Poza tym już chyba wspominałem, że 5 lat mi w zupełności wystarczy. Pamiętasz? :)

Jeżeli po 5 latach go wyrzucisz albo przekażesz gratis np jakiemuś sierocińcowi albo biednym emerytom to O.K.

Żartowałem.

Pozdrawiam

Ambilight? Moim zdaniem (i nie jestem w tej opinii odosobniony) jarmarczno-odpustowy gadget dla mało wybrednej klienteli. Sama technologa Ambilight prawdopodobnie jest chroniona patentami i licencjami ale ciekawe dlaczego żaden inny producent telewizorów nie poszedł w tego typu rozwiązania.

Bobcat naprawdę nie trzeba tego używać (ambilight) a Philipsy to naprawdę niezłe telewizory

@ stempel wybór padł na model : Philips 55PFL5507K

Tak więc kupuj ten model i czym prędzej zamykaj temat bo powoli robi się tu jatka :)

Bobcat naprawdę nie trzeba tego używać (ambilight) a Philipsy to naprawdę niezłe telewizory

Nie wypowiadam się na temat telewizorów Philips, a jedynie funkcjonalności Ambilight. Oczywista sprawa, że można tego nie używać. Ale zapłacić przy zakupie mimo wszystko trzeba.

Nie wypowiadam się na temat telewizorów Philips, a jedynie funkcjonalności Ambilight. Oczywista sprawa, że można tego nie używać. Ale zapłacić przy zakupie mimo wszystko trzeba.

Tu masz całkowitą rację. Też nie chciałbym za to płacić.

Marketing !!! :-). Udowodnij.

P.S. Nie podałeś tych jasności białego na plazmach i LCD. Przypomnę tylko, że referencyjna wartość to 120-140cd/m2 (to nie moje zdanie tylko fachowców testujących TV).

Pozdrawiam

Mój braciszek ma już 6 lat plazmę PY85 i świeci tak samo jak na początku.

Sittek - "szklaneczki piwka" dla Ciebie.

stempel a może przeczytamy w końcu jakieś Twoje preferencje odnośnie obrazu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.