Skocz do zawartości
IGNORED

Inspekcja Transportu Drogowego atakuje...

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

ITD nie ma prawa ścigać za niewskazanie sprawcy

18 stycznia 2013

ms / PAP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

7df360fd189fa88bf1a69758a073ac33,24,1.jpg

fot. Małgorzata Kujawka / Agencja Gazeta

ITD nie ma prawa ścigać za niewskazanie przez właściciela pojazdu, którym popełniono wykroczenie drogowe, kierującego - napisał Rzecznik Praw Obywatelskich. Inspekcja uważa inaczej.Pismo prof. Ireny Lipowicz, w którym zwraca się ona do Głównego Inspektora Transportu Drogowego (ITD) Tomasza Połcia o odstąpienie od tej praktyki, otrzymała PAP.

Jak podkreśliła Rzecznik, Inspekcja ma prawo ujawniać m.in. za pomocą fotoradarów wykroczenia drogowe polegające na przekroczeniu dopuszczalnej prędkości lub na niestosowaniu się do sygnałów świetlnych i kierować do sądu wnioski o ukaranie w takich sprawach. Uprawnienie to nie obejmuje zaś wykroczenia opisanego w art. 96 par. 3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wykroczeń polegającego na niewskazaniu przez właściciela lub posiadacza pojazdu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

Lipowicz podkreśliła, że jeszcze w grudniu zeszłego roku zwróciła się w tej sprawie do ministra sprawiedliwości i stwierdziła, że kompetencje organu władzy publicznej, jakim jest ITD, nie mogą być oparte na domniemaniu, lecz muszą wynikać z wyraźnego brzmienia przepisów prawa. "Takiego przepisu w omawianym zakresie nie zawiera Prawo o ruchu drogowym, środki o charakterze represyjnym nie mogą zaś być stosowane bez podstawy prawnej" - wskazała RPO.

Całość tu:

Ukryta Zawartość

Z dalszej części wynika, że ITD ma to w dupie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Powinna zgłosić sprawę do NSA.

W przypadku przegrania przez ITD sprawy, należy całą tę organizację razem z ich promotorami wsadzić do więzienia.

Przez takie praktyki rozwala się państwo!

Czy ktoś to wreszcie zrozumie?

Grzegorzu najgorsze jest to ze zaraz w trybie pilnym uchwali sie uchwały w których to juz ITD będzie mogla zrobić nawet rewizje osobista jak przekroczysz prędkość o 1km/h.... bo panstwu na tym zalezy.

Natomiast gdy chodzi o interes obywateli ustawy sie pisze latami, w miedzy czasie burdel kwitnie pelna para.

Ot taka nasza polska demokratyczna....

Ja wiem jedno...bez zdjecia nie przyznam sie ani nie wskaże nikogo jak przyjdzie mi mandat. To jest NIENORMALNE by karać właściciela pojazdu tak na wszelki wypadek (bo musi byc winny)

Przypomina to czasy glebokiego PRL gdzie jak syna zlapano na dzialanosci wywrotowej to od razu pol rodziny tez siedzialo dla zasady bo tak...

Niech chociaz 20% obdarowanych mandatami odbije piłeczkę to w sadach bedzie taki burdel i opóźnienia ze przedawnienie to raczej będzie pewne :)

Przypomina to czasy glebokiego PRL gdzie jak syna zlapano na dzialanosci wywrotowej to od razu pol rodziny tez siedzialo dla zasady bo tak...

Niezupełnie, choć efekt podobny. W PRL chodziło o ideologię a teraz o kasę. Choc można kasę uważać tez za ideologię.

<br />"Z nasluchu ... Ale czemu sie dziwić, jak koło mnie mieszka burak, który jeżdził maluchem, a teraz przywióżł z niemiec BMW"<br />

Z nasłuchu = ktoś inny to napisał gdzies w Necie, a ja tylko wkleiłem do Bocznicy. (Jakbyś nie wiedział)

<br />Ja wiem jedno...bez zdjecia nie przyznam sie ani nie wskaże nikogo jak przyjdzie mi mandat<br />

Tutaj zgoda.

Powinna zgłosić sprawę do NSA.

W przypadku przegrania przez ITD sprawy, należy całą tę organizację razem z ich promotorami wsadzić do więzienia.

Przez takie praktyki rozwala się państwo!

Czy ktoś to wreszcie zrozumie?

Grzegorz oni maja to w dupie.Dzisiaj Palikmiot jeździł po Warszawce w ramach protestu i nieposłuszeństwa obywtaelskiego i przekraczał dozwolone prędkości.Tłumaczył(nawet logicznie) dlaczego to robi a co na to platfusy?Tak ma być a to,że budżet to nie jest prawdą,oni o bezpieczeństwo i takie tam pierdoły ściemniające naród wygadywali....jeden po drugim.Platfusy.

Bardzo mi sie to podoba. Niech kupia jeszcze 10 tys fotoradarow byloby super. do tego trzeba zrobic porzadek z przegladami tech i alkoholem. A budzet to odczuje in plus.

No pewnie, twoja wyobraźnia nie zna granic, wirtualny samochód, wirtualny ślizg po śniegu 200 km/h, wirtualna kochanka...... to i wirtualny wysyp fotoradarów pod czachą się zagnieździł :D

Mnie najbardziej wkurza bezkarność władzy. Palikot to pokazał. Jak ma się immunitet na wykroczenia drogowe, sprawy karne i inne przestępstwa niezwiązane ze sprawowaniem mandatu?! Przecież to nie ma nic wspólnego, a argumentowanie, że możliwość ścigania wykroczeń drogowych moze zostać wykorzystana jako forma szykanowania posłów jest po prostu absurdalne.

Powrót po dłuższej przerwie...

To jest lustro..............wyborców.Nie ma co się dziwić POpaprywni i tak zostaną u władzy,żeby wprowadzili tysiące radarów i ograniczyli prędkość do rowerowej..........dużo już nie brakuje.

a tak na marginesie...CALA policja ma dostac na wyposazenie nowe dwa razy dluzsze PALY.Co wy na to jako...kierowcy??

Juz Ci pisalem mulsik ...twoje fascynacje palami i anusami sa tylko drobna projekcja leków i fobii w twoim mozgu.

My ludzie cywilizowani mamy w to wyjebane....

Rowerzystów też już zaczęli na radary łapać... ;D

Może jestem pieniaczem, ale odmówiłbym przyjęcia mandatu i dochodził praw w sądzie (brak wymogu posiadania licznika w rowerze). To samo gdyby mnie na wrotkach, rolkach, na hulajnodze albo biegnącego ulicą powyżej 30kmh złapali.

To jest lustro..............wyborców.Nie ma co się dziwić POpaprywni i tak zostaną u władzy,żeby wprowadzili tysiące radarów i ograniczyli prędkość do rowerowej..........dużo już nie brakuje.

Modrzew, ja tam kolorów partii do tego nie mieszam: to Kaczyński pierwszy rozpoczął ten wyścig zbrojeń, a wszyscy hipokryci teraz tylko dokrzykują o 'Popaprańcach' etc. Wszyscy po jednych pieniądzach, przy korycie żrą tak samo.

Dokładnie mamy na myśli politykierów, barwy nie mają znaczenia.

Mamy na myśli urzędasów.

Słyszałem wypowiedź jakiegoś urzędnika ITD polemizującego z interpretacją Rzecznika Praw...

Facet miał radochę z faktu dowalania kierowcom...!

Przecież mogą poprzestać na kontrolach TIR`ów…

Nie oni mają satysfakcję z bycia ponad…

To tak jak w wojsku. Zjawisko fali.

To, to samo!

Sadyzm!

a tak na marginesie...CALA policja ma dostac na wyposazenie nowe dwa razy dluzsze PALY.Co wy na to jako...kierowcy??

Obbbbciągggać bbenddą musssielli,ottt ccco.

Wszyscy po jednych pieniądzach, przy korycie żrą tak samo

To akurat racja....żarłoki som straszne.

Podobno również białe, na niewidomych... :-)

• 2 tygodnie później...

Wreszcie pewne oczywistości zaczynają przenikać do dyskursu publicznego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Premier obiecał sie tym zająć. W przerwie meczu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i mamy legalizacje nielegalnego sprzetu...

Jesli jeszcze jeszcze ktos kto wierzy temu rzadowi "by zylo sie lepiej" to pozdrawiam jego intelygencje...

Ukryta Zawartość

Źle się dzieje w państwie duńskim...to, że ITD stało się maszynką do zapychania dziury budżetowej nie ulega już wątpliwości. Nie tak dawno czytałem w necie, że zakupili całą drukarnie za parę milionów w celu drukowania blankietów mandatów. Zgroza.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Tylko w ciągu ostatniego tygodnia wrocławskie pogotowie ratunkowe dostało już 20, a pogotowie z Oleśnicy - 15 pism z Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego z żądaniem wskazania kierowcy karetki, by można mu było wystawić mandat za przekroczenie prędkości. Zdjęcia pędzącym na sygnale karetkom robi fotoradar zainstalowany w Długołęce.

Ukryta Zawartość

Szeryfowie z ITD wzięli się więc za karetki pogotowia ratunkowego.

Albo pan Nowak zwany ministrem weźmie się wreszcie za tych idiotów albo gdy radiowóz ITD będzie miał poważny wypadek żadna karetka nie przyjedzie. Wybór należy do nich.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A tutaj akcja jak policja spisuje SM za nakazywanie ludziom przesunięcia aut prawidłowo zaparkowanych, ale ewidentnie w celu zasłonienia radaru SM

Musiało im być głupio (SM).

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Wrescie ktos publiczny za ten bubel prawny sie bierze !

Ukryta Zawartość

C

Ukryta Zawartość

Wrescie ktos publiczny za ten bubel prawny sie bierze !

Chyba że Ci jakiś pirat w kominiarce dziecko przejedzie. Wtedy też będziesz klaskał Seremetowi?

Ukryta Zawartość

Jasne jasne...myslisz ze jak przejedzie to akurat bedzie fotoradar zaladowany bo one przy wypadkach same sie materializuja ???

Imbecylne porownanie i zupelnie nie na miejscu...

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Jasne jasne...myslisz ze jak przejedzie to akurat bedzie fotoradar zaladowany bo one przy wypadkach same sie materializuja ???

Imbecylne porownanie i zupelnie nie na miejscu...

Ja akurat popieram fotoradary. Jak nie przekraczasz nie placisz. Chcesz sie wyzyc idz na squasha, mma, boks, walke na noze...., ale na boga czemu na drodze?

Ja akurat popieram fotoradary. Jak nie przekraczasz nie placisz. Chcesz sie wyzyc idz na squasha, mma, boks, walke na noze...., ale na boga czemu na drodze?

Co Was wszystkich Bog opuscil???

KTO MOWI O WYZYCIU SIE ZA KIEROWNICA

Chodzi o normalne przemieszczanie sie po kraju !

A nie gdzie na odcinku 1km masz 4 rozne ograniczenia predkosci od 90 przez 50 pozniej 70 a na koncu 40 !

To jest niebezpieczne !

Zamiast patrzec sie na droge non stop na licznik trzeba zerkac

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.