Skocz do zawartości
IGNORED

Inspekcja Transportu Drogowego atakuje...

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy wszyscy wiecie ale polowanie na kase kierowcow wkracza w nowy etap. Juz nie tylko puszki na masztach, smietniki czy videorejestratory beda nabijac kabze urzedasom.

ITD odebrala kilkanascie nowych mondeo w sedanie i focusow kombi.

Z zewnatrz zwykle auto...tylko halogeny ma jakies dziwne.

W srodku pelnokrwisty fotoradar z mozliwoscia wylapywania z kilku pasow delikwentow. Podobno tez w ruchu chociaz narazie widac ze tylko stoja.

Mandat przyjdzie poczta w przeciagu 180dni. Nie musza zatrzymywac, nawet nie wiesz kierowco ze dostales sie pod maczuge "Janosika".

Brak zdjecia tylko informacja o wykroczeniu. Chcesz fotke...mozliwe ze zobaczysz ja w sadzie ale wtedy koszty wzrosna jeslli wine udowodnia Tobie.

Dlatego wiekszosc kierowcow zaplaci nie zastanawiajac sie czy slusznie.

A tu historia z jednego internauty:

Chciałem się pochwalić jak bardzo nie miła niespodzianka mnie spotkała, otóż otrzymałem kwity z Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego iż zostałem namierzony przez fotoradar. Zapierdzielałem Leosiem 06.10.2012 o godz. 03:27 na ul. B. Czecha w Warszawie ze zagrażającą bezpieczeństwu i życiu prędkością 104km/h, gdzie dopuszczalna prędkość to 60km/h. Panowie z ITD złożyli propozycję nie do odrzucenia kumulację jak w lotto: 300zł i 8 punktów. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że ja ostatni raz w stolicy byłem kilka lat temu a autem jeżdżę tylko ja i nikomu nie udostępniam.W tym dniu byłem na małej imprezce w swoich okolicach i po 2 w nocy grzecznie spałem upojny piwem a Leo stał pod domem. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że sprawa wyląduje w sądzie. Zdjęcie nie jest dostępne, dopiero w sądzie jako materiał dowodowy. Także padłem ofiarą urzędniczej pomyłki i muszę to odkręcać, udowadniać że nie jestem winny, zastanawiam się kto pokryje koszty jakie poniosę żeby to wyjaśnić ? Generalnie jestem mega wkurzony na służby mundurowe :bije: , jutro dzwonie do ITD ( dziś niestety ciągle zajęte) , ciekawe co powiedzą.

Nie życzę nikomu takich niespodzianek a jednocześnie ostrzegam że każdy z Was może dostać taki kwit

Po wyjasnieniach okazalo sie ze blednie odczytano nr rejestracyjne !!!

Jak widac mozna wylapac "kare" za nic...ile kierowcow zaplaci nie podejrzewajac ze sa nabijani w butelke...

Co ciekawe jakosc zdjec ze wgledu na "ruchomosc" urzadzen w samochodach nie zawsze jest na tyle dobra by zobaczyc kierowce czy odczytac nr rej. poprawnie. Zwykly fotoradar musi miec homologowane zrodlo zasilania, odpowiednio ustawiony maszt (kat widzenia) itd...

Tutaj wystarczy ze na luku drogi ustawia sie panowie w zatoczce i jazdaaaaaa.

Ciekawe jak to ma sie do homologacji i przepisow...

Podobno blyska nawet przy przekroczeniach ponizej 15km/h roznicy wiec zamiast patrzec na droge trzeba bedzie patrzec na licznik i dawkowac pedal gazu lub hamulec (z gorki) .... zajebiscie BEZPIECZNE !

Ciezko ich namierzyc bo nie musza nikogo zatrzymywac wiec sa incognito...

Ja moge jechac przepisowo w kraju gdzie w trasie srednia z 400km bedzie powiedzmy 100-120km/h

U nas by taka srednia wylapac to trzeba na wariata isc i lamac wszystkie mozliwe ograniczenia.

Ehh...

A tutaj cos ciekawego :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/98959-inspekcja-transportu-drogowego-atakuje/

A to za rządów tych, co to fotoradary demontować mieli...

Fotoradary w miastach to sprawa samorządu. Łatwo wydają na różne pierdoły pod publiczkę, trudniej pomyśleć jak zarobić to stawiają fotoradary, w skali gminy to całkiem dobre źródło dochodów. Pomyśl o tym jako o dobrowolnym podatku, w końcu to ty decydujesz z jaką prędkością jedziesz :D

Inna rzecz drogi krajowe oraz ITD bo to już oczywiście kwestia państwa ale w skali kraju to nie tak dużo.

A więc - wszystko zależy od wójtów/burmistrzów/prezydentów i radnych :D

Teraz mandaty walą wszyscy. Od policji poprzez SM po inspektorów drogowych czy żandarmerię wojskową. Tylko patrzeć jak wskrzeszą ormowców. Ale nie dziwne w kraju, który uchwalając budżet uwzględnia wpływy z mandatów nałożonych na obywateli.

A to POlska właśnie.

WE574CW Ford Mondeo granatowy Delegatura Południowo-zachodnia, Wrocław

WE575CW Ford Mondeo granatowy Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym, Warszawa

WE576CW Ford Mondeo czarny Delegatura Północna, Bydgoszcz

WE577CW Ford Mondeo srebrny Delegatura Wielkopolska, Poznań

WE578CW Ford Mondeo czarny Delegatura Śląska, Katowice

WE579CW Ford Mondeo czarny Delegatura Wschodnia, Lublin

WE580CW Ford Focus srebrny Delegatura Północno-zachodnia, Gorzów Wielkopolski

WE581CW Ford Focus granatowy Delegatura Wielkopolska, Poznań

WE582CW Ford Focus czarny Delegatura Północno-wschodnia, Białystok

WE583CW Ford Focus srebrny Delegatura Południowo-zachodnia, Wrocław

WE584CW Ford Focus srebrny Delegatura Północna, Bydgoszcz

WE585CW Ford Focus czarny Delegatura Śląska, Katowice

WE586CW Ford Focus granatowy Delegatura Wschodnia, Lublin

WE587CW Ford Focus srebrny Delegatura Centralna, Łódź

WE588CW Ford Focus czarny Delegatura Południowo-wschodnia, Rzeszów

WE589CW Ford Focus granatowy Delegatura Południowa, Kraków

WE590CW Ford Mondeo srebrny Delegatura Centralna, Łódź

WE591CW Ford Mondeo srebrny Delegatura Północno-zachodnia, Gorzów Wielkopolski

WE592CW Ford Mondeo czarny Delegatura Północno-wschodnia, Białystok

WE593CW Ford Mondeo srebrny Delegatura Południowa, Kraków

WE594CW Ford Mondeo czarny Delegatura Południowo-wschodnia, Rzeszów

WE595CW Ford Focus czarny Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym, Warszawa

WE214EC Peugeot Partner żółty, oznakowany Delegatura Południowo-wschodnia, Rzeszów

WE215EC Peugeot Partner żółty, oznakowany Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym, Warszawa

WE216EC Peugeot Partner żółty, oznakowany Delegatura Północna, Bydgoszcz

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Mają antenki z tyłu, sporo antenek - 3, a nawet 4, jedna CB, reszta do przesyłu fotek -nawet 3 ! po tym ich poznacie, fotki robią od przodu, ale też oddalającym się pojazdom - w grillu jest to fotogó.... ramer 9C...strzeżcie się i szerokości ! Nie dajcie się złapać !

A więc - wszystko zależy od wójtów/burmistrzów/prezydentów i radnych :D

Podstawy prawne od nich nie zależą.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Podstawy prawne od nich nie zależą.

Podstawa niczego nie wymusza, nic nie zabrania myślenia. W ten sposób każda gmina mogła by uchwalić podatek od wody z własnej studni bo dysponowanie wodami gruntowymi należy do gminy. Podstawa jest.

To trochę tak jak ze skarbówką - przepisy to jedno, głupota i patologie to drugie.

• 3 tygodnie później...

Nieco obok zasadniczego tematu wątku, ale do namysłu:

"...

Policjanci uważają, że nie tylko nieuchronność kary, lecz również jej wysokość ma wpływ na zachowanie kierowców na drogach. Potwierdzają to doświadczenia innych krajów naszego regionu - Słowacji i Węgier. W pierwszym z nich przekroczenie prędkości o ponad 50 kilometrów na godzinę kosztuje kierowcę 350 euro, zaś o ponad 70 kilometrów na godzinę - 650 euro. Na Węgrzech takie przekroczenia prędkości to dla kierowcy kara odpowiednio 327 i prawie 1100 euro. W obu tych krajach w ciągu trzech-czterech lat od podwyżki mandatów liczba ofiar śmiertelnych na drogach spadła o blisko połowę.

Tymczasem w Polsce maksymalna wysokość mandatu za jedno wykroczenie to 500 zł (a w przypadku tzw. zbiegu wykroczeń - maksymalnie 1000 zł). Policjanci uważają, że to zbyt niska kara, nieadekwatna zwłaszcza za czyny szczególnie niebezpieczne. Co więcej, podkreśla KGP, kwota ta nie zmieniła się od 1995 r., podczas gdy średnia płaca wzrosła w tym czasie prawie pięć razy. W porównaniu z innymi krajami Europy, mandaty w Polsce są jednymi z najniższych, a w szeroko rozumianej przestrzeni publicznej - uważają policjanci - przepisy ruchu drogowego są po prostu lekceważone. Z policyjnych statystyk wynika też, że z roku na rok nadmierna prędkość jest przyczyną ponad 30 proc. wypadków, w których są zabici.

..."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Z policyjnych statystyk wynika też, że z roku na rok nadmierna prędkość jest przyczyną ponad 30 proc. wypadków, w których są zabici.

Bo jak gliniarz nie wie, jaką przyczynę wypadku wpisać, to wpisuje przyczynę uniwersalną - zbyt szybka

>jazda - prawie zawsze pasuje.

Czemu nie można odmówić logiki. Do większości z tych wypadków na pewno by nie doszło, gdyby prędkość wynosiła poniżej 20 km/h. Tylko po co wtedy kupować samochód?

Zwracam uwagę na fakt, że na austostradach niemieckich, gdzie nie ma stałego ograniczenia prędkości, jak ktoś może to i ponad 250 jedzie, wcale nie zdarza się najwięcej wypadków. Ani tych wszystkich, ani tych śmiertelnych. Raczej przeciwnie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Najbardziej mnie smieszy jak "znafcy" sa zdziwieny ze Polacy za granica jezdza przepisowo...

Ku..wa tam srednia z przejazdu przez kraj to lekko 110km/h (nie mowie o niemczech gdzie spokojnie mozna i srednia (!) 150km/h) zrobic nadal jezdzac przepisowo !!!!

U nas jak by sie trzymac przepisow to omijajac autostrady (oczywiscie PLATNE) zrobic 60km/h to juz bylby zajebisty wynik...

Nie wiem czy wiecie ale ITD wystawia mandat bez dolaczonego zdjecia. Wiec nie wiemy kto prowadzil, czy to wogule nasz pojazd itd...

po prostu dostajemy info ze albo placimy albo do Wawy wyjasniac sprawe musimy dymac.

No oczywiscie jeszcze bramka nr 3 czyli sad...

Jak by ludzie odmowili przyjecia mandatow bez fotki to by taki zator byl w sadach ze zaraz by naszym wlodarzom rozum do glowy wrocil !

Pirat drogowy Tomasz Połeć szef tej pożal się Boże formacji to ostatnio ulubieniec "Faktu" - codziennie gości na jego łamach od dobrego tygodnia :D

Nie przekonuje mnie pomiar tego fotoradaru w ruchu, co innego gdy stoi na poboczu, ale w momencie gdy jedzie...poza tym kąt pomiaru.....to są jaja niewiarygodne.....auto dosyć łatwo poznać - 3-4 anteny z tyłu - z przodu dodatkowe światła charakterystyczne i na grillu foto-syf a samochód to zwykle nowe Mondeo, albo Focus Combi, zazwyczaj czarne, uważać co się wyprzedza, patrzeć na pobocza i nie dać się skubać tym hienom, dobre antyradary wykrywają tego ramera z ok. 300 m bez problemu na paśmie Ka.....

• 3 tygodnie później...

Jestem ciekaw czy sprawdzanie jeszcze kierowców ciężarówek etc. jest jeszcze opłacalne dla ITD. Może powinni zmienić nazwę na Generalną Inspekcję Ściągania Kasy z Kierowców. Jak ktoś dostaję zabawkę w postaci fotoradarów to, jak pokazał przykład SM a teraz ITD, od razu głupieje.

Ukryta Zawartość

Dlatego proponowałbym wyposażenie każdego kierowcy w urządzenie podobne do Viatolla które stale będzie monitorować jego prędkość a mandaty będą przychodzić na miesięcznych zestawieniach. Urządzenie to powinno być wyposażone możliwość podłączenia w przyszłości modułu który będzie wykrywał chęć przekroczenia prędkości.

Ukryta Zawartość

No niby znaki szczególne wyraźne, tylko prawdopodobnie zanim się je zauważy, to już będzie "po ptakach". Zasięg radaru jest chyba większy niż zdolność dostrzeżenia tych elementów...

Proponuję połączyć ten wątek z sąsiednim o nazwie "DIABEŁ, LUCYFER, SZATAN ".

Masz auto czy "dwojka" sie poruszasz?

tak pozatym ktos ich niezle wypunktowal i okazuje sie ze auta ITD nie powinny przejsc badania tech ze wzgledu na dodatkowe lampy blyskowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oświadczenie GITD:

Ukryta Zawartość

Zrobił sie podobno niezły szum wokół tego forum i posta. Czyli mi wychodzi na to, że w chwili obecnej po zatrzymaniu przez 'cywilnego' mondeo należałoby wezwać policję drogową i spisać protokół, odmawiając przyjęcia mandatu. W protokole należałoby nalegać na wpisanie zeznania, że nieuprzywilejowany samochód ITD łamał przepisy jadąc po tajniacku za nami + że stiwerdzamy, że nie posiada on wymaganej homologacji na zainstalowane urządzenia pomiarowe i światła, które stwarzają zagrożenie dla ruchu. I z tym wszystkim do sądu grodzkiego szukać precedensu.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Problem w tym ze oni nie zatrzymuja. Zrobia Ci fotke o ktorej sie dowiesz moze za pol roku....

W sumie racja... Nie chcę grać kozaka, etc. ale gdybym dostał wezwanie do zapłaty to bym chyba poszedł do sądu i tam domagał się weryfikacji homologacji radaru oraz ważnego przeglądu technicznego z wpisanym radarem jako elementem wyposażenia zgodnie z info z tego forum.

Generalnie nie ma co grac kozaka ale nie po to ludzie walczyli o "wolnosc i demokracje" by teraz dac sie dymac rzadzacym ktorzy chca zalatac dziure budzetowa na sile (obecnie kosztem kierowcow)

Jak to mozliwe iz zmieniono zapisy prawne i juz teraz nie dostaniemy nawet fotki a tylko informacje o przewinieniu pojazdu zarejestrowanego na nas.

Przeciez moim autem jezdze ja, zona czasem klienci itd...skad mam wiedziec kto akurat tego dnia prowadzil bryke.

Dla ITD to nie problem...grzywna 5tys zl jesli nie chcemy wskazac kierowcy (nie majac zdjecia).

Widac trzeba lecytynke brac bo musimy zapamientac kto prowadzil nas pojazd i o ktorej przez najblizsze 180dni.

Jest jeszcze jedna opcja ktora k..wa zakrawa o USANKCJONOWANA PRAWNIE LAPOWKE.

Otoz placimy wiecej, nie wskazujemy kierowcy, niedostajemy pkt.

80% ludzi woli zaplacic i nie miec pkt karnych.

To moze teraz za rozboj tez bedzie sie placic z nawiazka i nawet sprawy sadowej nie bedzie. Albo moze za gwalt czy morderstwo. Trzeba tylko stawki ustalic (mysle ze Rostowski da sobie z tym szybko rade).

Efektem beda puste wiezienia i kupa (jeszcze wieksza) kasy w budzecie.

Mandaty wystawiać może policja, straż miejska i gminna, Inspekcja Transportu Drogowego

nadzór budowlany

nadleśnictwo

żandarmeria

straż rybacka

inspekcja handlowa

Państwowa Inspekcja Pracy

stacje sanitarno-e­pi­de­mio­lo­gicz­ne

Urząd Miar

weterynarze

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska

Okręgowy Urząd Górniczy

Wojewódzki Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych

straż graniczna

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin

Urząd Probierczy

straż pożarna

straż ochrony kolei

na pewno coś jeszcze pominąłem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

To moze teraz za rozboj tez bedzie sie placic z nawiazka i nawet sprawy sadowej nie bedzie. Albo moze za gwalt czy morderstwo. Trzeba tylko stawki ustalic (mysle ze Rostowski da sobie z tym szybko rade).

podzielam oburzenie i gniew, ale nie uprawiajmy populizmu. Rozbój to przestępstwo z KK, przekroczenie prędkości to wykroczenie.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Mandaty wystawiać może policja, straż miejska i gminna, Inspekcja Transportu Drogowego

nadzór budowlany

nadleśnictwo

żandarmeria

straż rybacka

inspekcja handlowa

Państwowa Inspekcja Pracy

stacje sanitarno-e­pi­de­mio­lo­gicz­ne

Urząd Miar

weterynarze

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska

Okręgowy Urząd Górniczy

Wojewódzki Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych

straż graniczna

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin

Urząd Probierczy

straż pożarna

straż ochrony kolei

na pewno coś jeszcze pominąłem

Jakos mi to nie przeszkadza . Nie dostalem zadnego mandatu od.paru lat a jezdze bardzo duzo. Samochod ma 505 koni ale to nie znaczy ze trzeba szybko. Wystarczy sobie tylko dobrze zorganizowac czas. Zatem popieram opomiarowanie predkosci. Pelny monitoring. Szalec to sobie mozna w sypialni

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.