Skocz do zawartości
IGNORED

Analogowe FAQ - jeżeli poszukujesz pierwszego gramofonu, przeczytaj, zanim zadasz pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę moderacje o przeniesienie postów nie związanych z tematem.

Nie rozumiem, po co zaśmiecacie ten wątek, który ma być w założeniu możliwie krótki i merytoryczny.

Tomasz, ja temat zgłosiłem moderacji do posprzątania dwa tygodnie temu, ale widocznie moderacja ma w dupie zakładkę Analog.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 2 miesiące później...

Czy szanowni koledzy mają jakieś doświadczenia z Telefunkenem serii TS-850?

Warto się w to pchać?

Byłbym wdzięczny za poradę...

;)

• 9 miesięcy później...

Hej a s800 w okolicach 650zł warty obecnie uwagi?

Jeśli chodzi ci o tego z alle to nie warto tym bardziej że tam zwykłe ramie a nie Ortofon As 212 .

Jeśli chodzi ci o tego z alle to nie warto tym bardziej że tam zwykłe ramie a nie Ortofon As 212 .

Aż tak sprzedający ściemnia? Dobrze że zapytałem! Dzięki kolego wielkie!

• 3 miesiące później...

Cześć.

Posiadam obecnie i interesuję się głównie magnetofonami kasetowymi i tunerami radiowymi.

Gramofonu nigdy żadnego nie miałem, choć kilkanście płyt posiadam.

Jednak ostatnio chciałem kupić od jednego gościa, magnetofon i tuner Dual.

Sprzeda mi je, jeżeli kupię od niego także ...gramofon Dual CS 728Q.

Może mógłbym mieć ten jeden chociaż gramofon w swoim audio?

Zastanawiam się, cały czas.

Co to jest za model?

Jakie mogą z nim być problemy, na co zwrócić uwagę?

Czy warto go w ogóle kupować i przede wszystkim, za ile?

Cześć.

Posiadam obecnie i interesuję się głównie magnetofonami kasetowymi i tunerami radiowymi.

Gramofonu nigdy żadnego nie miałem, choć kilkanście płyt posiadam.

Jednak ostatnio chciałem kupić od jednego gościa, magnetofon i tuner Dual.

Sprzeda mi je, jeżeli kupię od niego także ...gramofon Dual CS 728Q.

Może mógłbym mieć ten jeden chociaż gramofon w swoim audio?

Zastanawiam się, cały czas.

Co to jest za model?

Jakie mogą z nim być problemy, na co zwrócić uwagę?

Czy warto go w ogóle kupować i przede wszystkim, za ile?

Daj sobie spokój z tym Dualem , powiedz jaką kwotę chcesz przeznaczyć na gramofon ?

Daj sobie spokój z tym Dualem , powiedz jaką kwotę chcesz przeznaczyć na gramofon ?

Dzięki Bartek.

Jednak tak nie będę miał wyjścia.

W pierwszej kolejności bowiem kupić chce tuner i magnetofon. A ten gramofon będzie w komplecie.

Nie jestem przeciwny Dualom ale dla początkujących to może być trudny temat , ważne byś był zadowolony !

• 9 miesięcy później...

Szanowni Forumowicze,

Widzę, że temat nieco zakurzony, ale jest więc piszę tutaj.

Przymierzam się do zakupu zestawu audio, który z jednej strony ma obsługiwać nowoczesne kanały (konsola, bluetooth), a z drugiej wymarzoną kolekcję winyli. Jedno zadanie to szybkie podłączenie radia internetowego a drugie to dobra muzyka do szklanki dobrego trunku :)

Z tego co rozumiem, to bardziej lub mniej polecany Audio-Technica AT-LP 120 USB ma już wbudowany przedwzmacniacz i nie trzeba w niego dodatkowo inwestować? Czy sugerujecie inny wybór w podobnym zakresie cenowym?

Do gramofonu planuje zakup amplitunera. Rozważam Yamaha MusicCast RX-V781. Podejrzewam, że w tej cenie można znaleźć lepszy wzmacniacz, ale tak jak pisałem zależy mi też na bluetooth i radiu.

Jakie kolumny polecalibyście do takiego zestawu do 2000zł za parę?? Na co należy zwrócić uwagę? Za całość chciałbym zejść poniżej 6k.

Jestem laikiem i będę wdzięczny za wszelkie rady :) krytykę też dzielnie zniosę :)

Pozdrawiam!

Masz obecnie spory wybór rozsądnych cenowo amplitunerów stereo wyposarzonych w zestaw nowoczesnych funkcji: bt, sieć, wejścia cyfrowe, dab+. Nie jesteś skazany na amplit. KD. Możesz wybierać pomiędzy wyrobami Yamahy, Onkyo, Pioneera...

Nie będę Ci polecał konkretnego modelu AT, ani kolumn do niego, bo to kwestia gustu- najlepiej zrobisz, wybierając się do dobrze zaopatrzonego salonu audio by przesłuchać parę zestawów.

Niech zadecydują Twoje uszy. Udanych łowów.

• 5 miesięcy później...

Najpierw coś dodam od siebie do tego wątku, a potem poproszę o pomoc. Szukam gramofonu, pierwszego po długiej przerwie (w PRL miałem unitrę, była super). Mam ok. 2-2,5 tys zł. Przeczytałem tu wszystkie wątki i zacząłem działać.

Przegląd aktualnej oferty nowych gramofonów dla początkujących.

Najpierw obszedłem salony i posłuchałem co tam mają około tej ceny. Wszystko słuchane ‚out of the box’, bez oddzielnych przedwzmacniaczy, bez ‚wyrownywania’ poziomu wkładek etc. Subiektywnie:

PJ Debut Carbon kontra Rega P1.

Rega wypadła ciepło, ale bardzo mało detalu w dźwięku. Niskie kompletnie nieakceptowalne, wysokie bez szczegółów. Nijako.

PJ nieco lepiej, wyraźnie lepsza wkładka. Znacznie więcej detalu w wysokich, na niskich poległ.

Thorens Td170 kontra Teac TD350.

Generalnie w obu lepsze niskie niż tamta para. Teac ogólnie poprawnie, ale bez szału, coś ze średnimi nie tak...

Thorens gra jeszcze niżej. Gdybym musiał wybrać z tych 4 to wybrałbym Thorensa, ale dołożyłbym do wyższego modelu - 235 (był w promocji).

Może nie mam słuchu idealnego, albo jestem skażony CD, ale ogólnie NIC z nich nie gra. Szkoda mi kasy na coś takiego. Musiałbym sięgnąć po znacznie wyższą półkę - jak może REGA P3, na pewno w okolice min. 5 tys zł. Na razie tyle nie wydam, bo nie wiem czy w ogóle złapię bakcyla...

I tu prośba. Czy można by zrobić krótki update realnej sytuacji cenowej na rynku co do polecanych używek ? Bo już dawno nie ma na nim sensownych ofert za 500-1000 zł ;)

Zakładając, że celuję w manual albo półautomat, to ile warto REALNIE dać za działający i w ładnym stanie któryś z poniższych:

Technics SL z serii DD np Q2 ? Ew. 1200 lub inny z ramieniem S ?

Telefunken S600 ?

Thorens 318/320 ?

Zakładam, że będę musiał jeszcze włożyć trochę w serwis - wymianę okablowania, czyszczenie, wyregulowanie, może wymianę wkładki. Sam tego nie zrobię.

Edytowane przez Mariusz Ożga

Sl1200 byłby najlepszy ale jego chyba nie Kupisz za tysiąca . Oj Telefunken to ciężki temat a Thorens to najlepiej 320 mkll ale to wszystko za ponad tysiąc .

Edytowane przez Bartek Bartoszewski

PLX 1000 przy weryfikacji egzemplarza (braku luzów na ramieniu) jest wg mnie najlepszym z nowych gramofonów do 3000 zł.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Thorens 318/320 ?

td160 , lub 150 - nie bierzesz po uwagę ?

zapłacisz ok 1000-1200 , lub mniej jak trafisz , za resztę kupiłbyś denona dl 110 i masz całkiem dobry drapak.

Edytowane przez bolo_senor

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Nigdzie nie napisałem że mam tysiąc. Napisalem, że mam budżet ok. 2 tys :) Widzę, że ceny wspominane w tych starych postach tu na forum już dawno są nierealne. Dlatego też napisałem z prośbą - ILE warto dać za np SL1200 ? Handlarze chcą od 2,5 wzwyż... da się kupić taniej ? Jaki model Technicsa warto alternatywnie i za ile ? Technics do mnie najbardziej przemawia, choćby estetyką.

Ile za Thorensa 320 mk2 ?

Thorens 160 jakoś mi ‚ucieka’ mentalnie... może bez sensu...

Edytowane przez Mariusz Ożga

Nigdzie nie napisałem że mam tysiąc. Napisalem, że mam budżet ok. 2 tys :) Widzę, że ceny wspominane w tych starych postach tu na forum już dawno są nierealne. Dlatego też napisałem z prośbą - ILE warto dać za np SL1200 ? Handlarze chcą od 2,5 wzwyż... da się kupić taniej ? Jaki model Technicsa warto alternatywnie i za ile ? Technics do mnie najbardziej przemawia, choćby estetyką.

Sl 1200 na Olx są poniżej 2 tys ale ... Koniecznie tylko odbiór osobisty wchodzi w rachubę więc poluj w swojej okolicy :)

Technics do mnie najbardziej przemawia, choćby estetyką.

Tak jak koledzy radzą - tylko odbiór osobisty i weryfikacja jakości.

Te sprzęty często przechodzą przez ręce DJ-ów (podobnie jak PLX 1000).

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jak dobrze zagadasz o cene to tego też warto kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam Coral 88 jak dobrze pamiętam .

Ukryta Zawartość

Potrzebuję rady, czy warto kupić używany model Technics SL-1410 mk2, ceny oferowanych w sieci dwóch egzemplarzy 1400-1550 zł (opisane jako "do negocjacji"). Gramofony wg informacji sprzedawców były serwisowane, naprawione mechanizmy podnoszenia ramienia. Zainstalowane nowe wkładki, w jednym Ortofon OM5E, w drugim Pickering XV15. Czy zakup tego modelu wiąże się z jakimś ryzykiem w związku z ewentualnym zużyciem elementów innych niż mechanizm windy? Mam na myśli konstrukcję wewnętrzną, bo przed ewentualnym zakupem i tak obejrzałbym osobiście.

Sl 1200 na Olx są poniżej 2 tys ale ... Koniecznie tylko odbiór osobisty wchodzi w rachubę więc poluj w swojej okolicy :)

Przejrzałem chyba wszystko co jest SL1200/1210 i albo szrotex 'po-didżejski' albo ceny z kosmosu. Oferent od Luxmana się nie odzywa.

Szukam alternatywy - kupię coś tańszego dla sprawdzenia, a w SL1200 zainwestuję jak się poprzednik sprawdzi. Wstępnie wyselekcjonowałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ew, budżetowo:

Ukryta Zawartość

Dodatkowo, pod bokiem mam:

Ukryta Zawartość

Opinie ? Co to warte ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz Ożga

Wydaje mi się, że to nie jest miejsce do analizy ofert zakupowych.

• 9 miesięcy później...

Cześć,

czy ktoś mógłby doradzić coś początkującemu? Mianowicie od ponad 10 lat używam starego Bernarda w ładnej drewnianej obudowie którego odziedziczyłem po rodzicach. Powoli dojrzewam do pomysłu zmiany go na coś lepszego. I teraz pytanie czy jest coś wartego uwagi w kwotach 1000-1500zł. Najlepiej by sprzęt był bez przedwzmacniacza i retro(lepiej będzie pasować do reszty retro zestawu). Jak patrzę po allegro w tym progu cenowym już coś można wybrać tylko z racji braku wiedzy nie wiem czego szukać...

• Pokaż nowe odpowiedzi