Skocz do zawartości
IGNORED

Niemieckie reparacje wojenne dla Polski.

Gość stary bej

Rekomendowane odpowiedzi

rany boskie i co teraz??

pamietam ze sprawa reparacyji spowodowala wybuch drugiej wojny swiatowej po pierwszej.Mozna by trzeciom...rencami musiala.

a ten IPn to skonczył juz z zydami??

i komunistami?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

[...] widzę, że w tej materii trochę po niemiecku się dzieje i zawsze działo;

"- Skierowałam sprawę do sądu, chcąc przywrócenia do pracy, niekoniecznie na stanowisko sekretarza, gdyż nie czułam i nie czuję się winna. Później jednak stwierdziłam, że jeśli obecne władze miasta nie chcą ze mną współpracować, to chociaż to bardzo trudne, pora rozpocząć nowy etap życia - mówi Marta Pieczka."

http://www.faktyoswiecim.pl/index.php/fakty/aktualnosci/8356-oswiecim-ugoda-z-byla-sekretarz-miasta-oznacza-odszkodowanie

dlaczego tym piszę ? - ano dlatego że posiadam dokument stwierdzający jednoznacznie, że dziadek mojej żony został ZAMORDOWANY W OŚWIĘCIMIU, i był tam wywieziony w czasie ulicznej łapanki , i tylko dlatego że był Polakiem

pamietam ze sprawa reparacyji spowodowala wybuch drugiej wojny swiatowej po pierwszej.Mozna by trzeciom...rencami musiala.

Drugą wojnę to spowodowało początkowe przymknięcie oczu na łamanie postanowień Traktatu Wersalskiego przez Hitlera. Niemcy byli jak najbardziej do spacyfikowania w 1935r. tylko że zabrakło woli politycznej - u Francuzów głównie.

Dziś reparacje mogą zostać użyte jako straszak przeciw Niemcom - którzy przez UE próbują sobie podporządkować całą resztę i sprowadzić do roli parobków sezonowych. Jakby ich arogancja stawała się nie do zniesienia - solidarne wystąpienie wszystkich naokoło mogłoby ich utemperować nieco.

Drugą wojnę to spowodowało początkowe przymknięcie oczu na łamanie postanowień Traktatu Wersalskiego przez Hitlera. Niemcy byli jak najbardziej do spacyfikowania w 1935r. tylko że zabrakło woli politycznej - u Francuzów głównie.

Dziś reparacje mogą zostać użyte jako straszak przeciw Niemcom - którzy przez UE próbują sobie podporządkować całą resztę i sprowadzić do roli parobków sezonowych. Jakby ich arogancja stawała się nie do zniesienia - solidarne wystąpienie wszystkich naokoło mogłoby ich utemperować nieco.

wlasnie tak sie robi wojne!!!!
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Hola hola Moderatorze, ale sprawa reparacji nie jest związana o to kto z kim i dlaczego.

To sprawa dochodzenia (już nie twierdzę że roszczeń - bo teraz tak) DOKONANYCH GWAŁTÓW I ZABÓJSTW NA LUDNOŚCI CYWILNEJ.

Jeśli ktoś ma inne zdanie, to proszę się sprzeciwić.

To sprawa dochodzenia (już nie twierdzę że roszczeń - bo teraz tak) DOKONANYCH GWAŁTÓW I ZABÓJSTW NA LUDNOŚCI CYWILNEJ.

To może by tak jeszcze od Rosjan podochodzić?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

mamy przecież usłużnych jej germańskiej mości palantów, którzy swą służebnością wobec obcego nam plemienia niwelują wszelkie przejawy ludobójstwa - bo w mniemaniu tych ludzi LUDOBÓJSTWA NIE BYŁO, była tylko wojna, więc nie ma potrzeby występowania o roszczenia

A KTO RŻNĄŁ I WYWOZIŁ DO OBOZÓW ZAGŁADY LUDNOŚĆ CYWILNĄ, CZĘSTO PRZERABIANĄ NA MYDŁO ????

To napisz do kanclerz, że ma oddać nam to,co należne i poczekaj na odpowiedź.Tylko uważaj,żeby ci za ziemie zachodnie nie wystawiła rachunku, bo się zdziwisz.

Spoko wodzu, roszczenia wielokrotnie przewyższają wartość ziem - życia jednostki nie można mierzyć żadnymi wartościami, jak chcesz ocenić życie - jakimi wartościami trzeba się kierować - dobry człowiek, zły człowiek ????

PANIAŁ ? A ŻYCIE TWOJEJ RODZINY TEŻ NIE MA ZNACZENIA I WARTOŚCI SAMEJ W SOBIE ?

@shane63

Jakbym jutro przyjechał i wyrżnął całą Twoją rodzinę, gwałcąc żonę i małoletnią córkę to też byś głąbie powiedział że to zbieg okoliczności, abo zawirowania wojenne ??????????

Jeśli chodzi o wartość obcej rodziny, to każdy postronny nabiera gówna w usta, ale jeśli chodzi o własną, to zaczyna wtedy inaczej myśleć.

Nie wiem czy słyszałeś ale w latach 30, USA przygotowywało się do wojny z Anglią i Kanadą. Niemcy zaś uważali że wygrana Anglii byłaby na ich korzyść. Na tym tle nie wydaje się takie dziwne ze amerykańskie banki udzielały kredytów rządowi Niemiec i dlaczego Anglia w latach 30. obawiała się wojny z Niemcami i dążyła do kierowania ich agresji na wschód.

A jeśli chodzi o reparacje wojenne to za Polskę się ich zrzekli ci którzy wtedy decydowali o świecie.

Tym niemniej domaganie się nic nie kosztuje. Żydzi domagają się od wszystkich świętych za zwichnięty palec. My też możemy. W polityce to działa.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Tym niemniej domaganie się nic nie kosztuje. Żydzi domagają się od wszystkich świętych za zwichnięty palec. My też możemy. W polityce to działa.

Oczywiście poruszyłeś ważną kwestię, bo jedni się domagają odszkodowań za zwichnięty palec, a drudzy, posiadający dokumenty świadczące o ludobójstwie, nie mogą dochodzić swoich praw na drodze przyjętych praw i prawd.

Ba, a ci niby pokrzywdzeni, wznoszą teraz sanktuaria holokaustu przy ul. Mordechaja Anielewiecza w Warszawie, ale nie są zgodni co do tego, że współ-ziomy mordowali w czasie wojny ludność polską.

NKWD

I co dziwne, wznoszą te mauzolea, na ziemi. która najbardziej spłynęła krwią - POLSKĄ KRWIĄ.

Czy budują te przybytki u siebie ? NIE.

A kto im pozwala budować je TU, na ziemi polskiej i dlaczego ?

To może by tak jeszcze od Rosjan podochodzić?

Mają powoływać do rezerwy WSZYSTKICH dotychczasowych opierdalaczy, jest szansa na odwet - będziesz mięsem armatnim.

Ba, nawet wznoszą sanktuaria holokaustu przy ul. Mordechaja Anielewiecza w Warszawie, ale nie są zgodni co do tego, że współ-ziomy mordowali w czasie wojny ludność polską.

Będąc w NKWD.

Dużo się mówi o Jedwabnym ale nikt nie pamięta o takich postaciach jak Lola Potok, Szlomo Morel, Pinka Mąka.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

masz jakąś obsesję na temat życia? to co powiesz na polskie obozy, w których zabijano ,torturowano Niemców? o wypędzeniach, gwałtach na ludności niemieckiej?

Jesteś z jakiegoś ziomkostwa?

A w jakich to obozach tak strasznie eksterminowano Niemców sarinem a nie tylko czerwonką? I których to Niemców wypędzali Polacy?

Mieszkałem w mieścinie w środku Polski gdzie w latach 70. w jednym bloku miałem za sąsiadów, Webera, Unterbergera, Bergauzena i Wegnera. Jakoś nikt ich rodziców nie wypędził i nie zagazował.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

a jak jest różnica między śmiercią na mrozie z powodu zimna a śmiercią spowodowaną sarinem? sposób zabijania różny, skutek ten sam.

Są zasadnicze! Uzasadnienie znajdziesz napisane w języku niemieckim: w "Mein Kampf", przemówieniach, rozkazach, instrukcjach i buchalterii obozowej, niemieckiej literaturze, etc.

buhahaha, ale dziad dowala ! typowy,ograniczony przedstawiciel klasy na szczęście wymierającej

dziadek, a jaka jest różnica w konaniu na raka, a w śmierci pod kołami pociągu? skutek ten sam, tylko forma inna

Gość stary bej

(Konto usunięte)

@misiomor wybacz, ale chyba nie nadwyrężę ani regulaminu, ani nietykety w tym regulaminie zawartej, jeśli zacytuję maila PW do Ciebie;

Jeśli jednak nie wyrażasz zgody, to kończ Waść i wstydu mi oszczędź - banuj mnie do dnia sądnego.

"dalsza treść moich wpisów nie odnosi się paer saldo do żadnego usera, jest tylko moją prywatną inicjatywą i prowokującą do odkrycia prawd oczywistych

to że tykam trochę historię, wynika jedynie z sentencji tematu - morderstwa na ludności cywilnej

dziadek mojej żony został w czasie warszawskiej łapanki wywieziony do obozu hitlerowskiego, będącego na ziemiach polskich, o nazwie Oświęcim, i tam stracony był albo zagazowany, lub rozstrzelany zaraz po dostarczeniu transportu

nawet nie można zlokalizować jego ciała, a tym bardzie grobu - zapewne były to groby wspólne

pragnę dochodzić prawd historycznych, i jednocześnie ustalić, gdzie żona może znaleźć punkt zaczepienia, podczas dochodzenia swoich racji, a tym samym słusznie należnego jej odszkodowań"

Oczywiście, odpowiedź Twoją zrozumiałem, ale nie może Twoja inwokacja zagłuszyć słów rozsądku, zwłaszcza w sprawie POLSKIEJ.

To nie Polska napadła na III Rzeszę, i o tym każdy wie.

A wszelkie słowa niecenzuralne, jakie padły z mojej strony nie dość że były słowami oburzenia, to również słowami bezsilności w stosunku do osób które widzą sprawę III wojny światowej, a zwłaszcza LUDOBÓJSTWA inaczej.

A jak się okazuje tacy ludzie są, i jeszcze próbuja nam Polakom, narzucić jakieś germańskie, lub żydowskie standardy "muślenia".

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

buhahaha, ale dziad dowala ! typowy,ograniczony przedstawiciel klasy na szczęście wymierającej

dziadek, a jaka jest różnica w konaniu na raka, a w śmierci pod kołami pociągu? skutek ten sam, tylko forma inna

W latach 1939-45 miliony obywateli II RP zginęło w wyniku zaplanowanej, masowej eksterminacji będącej wynikiem zbrodniczej ideologii i polityki - nie były to ofiary chorób, innych przypadków czy wypadków z pokojowych czasów.

Masz taką samą szansę na zrozumienie tego, jak Żyd na przeżycie w czasie Okupacji. A może jeszcze mniejszą.

Tylko uważaj,żeby ci za ziemie zachodnie nie wystawiła rachunku, bo się zdziwisz.

Może My się postawimy i zażądamy rdzennie słowiańskich ziem bagiennych zwanych dzisiaj Berlinem, co?

Przynajmniej będziemy mieli gotowe metro i kilka autostrad., prawdziwy turecki kebab.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

ja trochę przegiąłem wulgaryzując, ale myślę że dalsza część dyskusji będzie bardzie wyważona, zwłaszcza że tych, którym słowa Hitlera mocno przypadły do gustu, już zbanowałem

Gość stary bej

(Konto usunięte)

misiomor ma na razie u mnie cart blanche, jako ostoja suwerenności wypowidzi

Berlina nie oddadzą ale o Bautzen, Dresden można by się upomnieć.

o ziemiach zapomnijmy, póki "andzelika" jeszcze rządzi

upominajmy się o naszych, a zamordowanych, czyli ludności cywilnej

przykład dziadka mojej żony nie jest przykładem odosobnionym

niemiachy milczą, a nasza socjeta rządowa też udaje głupa

Część pasa nadgranicznego 30 km w głąb Niemiec już oddali/addają pod zasiedlenia ;) bez bicia.

Od czasu do czasu jakieś okno wybiją lub oponę przebiją.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

upominajmy się o naszych, a zamordowanych

Chodzi o pieniądze? Po tylu latach?

Część pasa nadgranicznego 30 km w głąb Niemiec już oddali/addają pod zasiedlenia ;) bez bicia.

Od czasu do czasu jakieś okno wybiją lub oponę przebiją.

W Gerlitz mieszkania są o ponad połowę tańsze niż u nas. Niektóre miejscowości zniknęły by z map gdyby nie Polacy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.