Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Arek, ale to okablowanie to porażka! Na statku tylko kołysze, więc taką podróż przetrwa, ale na tirze i na polskich drogach? Tu nie trzeba być specem, starczy trochę wyobraźni.

Jestem niesamowicie wzruszony cierpliwością HQ150. Niestety, z mojego doświadczenia wynika, że jeśli ktoś jest tak ufny i cierpliwy, zawsze ktoś inny spróbuje to wykorzystać. Przyznam się, że na miejscu HQ150 dawno już odwiedziłbym osobiście Darkula. Nie, nie mowię o jakiś groźbach. Przynajmniej nie na początku. Przejazd nawet przez całą Polskę pociągiem nie będzie kosztował więcej niż 200-300 zł i jeden dzień. A jestem przekonany, że Darkul zupełnie inaczej zacząłby HQ150 traktować. Oczywiście, w ostateczności wizyty z dwoma kolegami wykluczyć nie można, ale może taka uprzejma nie wystarczyłaby.

A może to NVA też projektował Pan Darek :)

Arek trochę mnie rozśmieszyłeś tym wpisem. Powiadasz, że NVA dba aby wkręty łączące obudowę nie przenosiły zakłóceń magnetycznych, a tymczasem przewody cienkie jak włos lecą jak chcą w środku, niektóre leżą nawet na transformatorach, nie mówiąc już, ze same transformatory nie są ekranowane np. zamknięte w specjalne puszce - więc jakie znaczenie mają tu te śrubki ?

Co te pisma i recenzje robią ludziom z mózgu.

Mnie też zdziwila ilość cienkich kabelków w środku. Nie mam chyba tyle w całym systemie.

w takim razie zwracam honor Panu Darkowi, zakładam, że to celowe i świadome rozwiązanie

No!!!

Tego akurat bym sie nie czepiał.

Obejrzałem fotkę - rzeczywiście robi wrażenie. Ekranowania traf jakoś bym się nie czepiał - toroidy wiekszość pola zamykaja w sobie. ale skoro Konstruktor jakby wydzielil zasilanie to niech niech da prosta chamska blachę z konserwy (nie zartuję!!!) między sekcja trafo a częścią sygnałową. zamiast tego mamy kable sygnałowe leżące na trafach.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Mówisz że resztę sobie zrobi w środę? :)

Co tam nie zrobi, patrząc jakie kolumny zrobił to nie mam obaw. Natomiast ten model wzmacniacza "środa" jak sama nazwa wskazuje powstaje tylko w środę, także trzeba czekać.

Arek ja nie wiem jak gra ten NVA, nie piszę o tym bo go nigdy nie słyszałem, ale środek na tym zdjęciu wygląda fatalnie.

Natomiast ten tekst o śrubkach i przewodzeniu czegoś tam to...

Audiofile są niestety jacyś dziwni wystarczy dorobić filozofie i każda wada staje się zaletą. Tutaj ktoś po prostu niechlujnie przykleił pokrywę i tyle.

Zobacz jak w środku jest zorganizowany przeciętny wzmacniacz.

post-2118-0-95352900-1363283547_thumb.jpg

post-2118-0-87853600-1363283566_thumb.jpg

Może ktoś przykleił pokrywę właśnie po to, żeby nikt tam nie zaglądał???

Osobiście pierwszy raz widzę wzmacniacz tranzystorowy, w którym trany sterujące nie są sprzężone termicznie z tranami mocy, tylko wylądowały sobie gdzieś na środku pcb. Ile takie cudo kosztuje?

Załączone miniatury

Załączona grafika: DSC00415.JPG

Takie z was legendy z prowincjonalnego forum ktorych stac tylko aby sie madrowac , jak tu z megakonstruktorm ktory czego sie dotknie jako firma to porazka.

Za grosz pokory.

O czym ty mówisz?

Bajzel wnętrza adekwatny do zawartości tej popielniczki.

Widzisz Arku. W każdej strukturze, tej stworzonej przez Człowieka obowiązuje jakiś porządek a nie bajzel. Miej trochę więcej szacunku dla Forumowiczów i nie publikuj tu takich obrzydliwości...

.Najwyzsze modele kto kupil nigdy nie sprzeda.

Może z tego samego powodu co Darkula? Weź przeciętny wzmacniacz, wywal z niego wszelkie zabezpieczenia i upiększacze dźwięku i zobacz co potrafi.

Arek ja nie wiem jak gra ten NVA, nie piszę o tym bo go nigdy nie słyszałem, ale środek na tym zdjęciu wygląda fatalnie.

Natomiast ten tekst o śrubkach i przewodzeniu czegoś tam to...

Audiofile są niestety jacyś dziwni wystarczy dorobić filozofie i każda wada staje się zaletą. Tutaj ktoś po prostu niechlujnie przykleił pokrywę i tyle.

Zobacz jak w środku jest zorganizowany przeciętny wzmacniacz.

A jaki z tego wniosek? Dla mnie taki, że porządek nie gra. :)

To nie jest żaden bałagan. Kolejny raz Szanowni Koledzy popełniają fundamentalny błąd i mylą produkt z DZIEŁEM.

A wnętrze DZIEŁA jest odzwierciedleniem wnętrza TFUrcy!

Wyraźnie widać że Miszcz był w fazie Burzy i Naporu (niem. Sturm und Drang periode) i w głowie aż kotłowało mu się od pomysłów i nowych idei czego odbiciem jest okablowanie.

Nie rozumiecie, że za jakiś czas uklad kabli w tym wzmacniaczu będzie wnikliwie analizowany przez całe pokolenia mlodych naukowców?

Jestem Europejczykiem.

A jaki z tego wniosek? Dla mnie taki, że porządek nie gra. :)

Wiadomo, że sam porządek nie gra, wniosek jednak tego jest taki, że Arkowi nie przeszkadza, że kable leżą na transformatorach, jakieś dziwne luty z poprzypalanymi płytkami itp.

Natomiast ważne jest, że obudowa nie jest poskręcana na śrubki bo one "wszelkie wkrety laczace czesci obudowy przenosza magnetyczne zaklocenia" a to mogłoby by stanowić prawdziwy problem.

Na domiar wszystkiego Arek pokazał nam to jako przykład dobrego wykonania wzmacniacza, tylko niestety nikt z tego 'prowincjonalnego" forum się nie poznał na kunszcie.

Porządek nie zagra?

No to ustawiamy na stole szklanki. Szybkim ruchem uderzamy po wszystkich kolejno ołówkiem. Ma znaczenie dla naszego odczucia jak ustawione są szklanki? Ma.

Wyższa szkoła to napełnić je wodą i zagrać. Choćby ton i timing wymagają określonego porządku: wypełnianie, ustawienia, sekwencji…

Muzyka to porządek…

A w konstrukcjach do reprodukcji muzyki?

Mas nikt nie łączy gdziekolwiek, prostopadłe ułożenie kabli, których sygnały na siebie oddziałują, zapewnienie stabilności mechanicznej… no i zwyczajna estetyka.

Niechlujstwo. Tu kable, trafa…

... a w DAC`u kostka kilkudziesięcionóżkowa rzucona byle jak i tak przylutowana…

Wiadomo ze sam porządek nie ZAGRA ale na pewno w dobrym graniu nie przeszkadza...

Na pewno pozwoliłby uniknąć choćby takich uwag o"garazowie " itp jakich sporo jest i na naszym prowincjonalnym forum ale tez i na zagranicznych -choćby diyaudio.com

A wracając do tematu..

Dzis piątek- przesyłka wyszła czy znów środa?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Na domiar wszystkiego Arek pokazał nam to jako przykład dobrego wykonania wzmacniacza, tylko niestety nikt z tego 'prowincjonalnego" forum się nie poznał na kunszcie

Tu masz uporzadkowana wersje...moze byc?

post-15075-0-64760100-1363355699_thumb.jpg

Czester

W wielkim skrócie ( bo to temat na długi wykład) : zwrotnice pierwszego rzędu , wyrównanie czasowe centrów akustycznych głośników z uwzglednieniem ich charakterystyk ,przesunięć fazy w zwrotkach itp itd

Moze w niedziele napisze coś więcej .

Arek

Na diyaudio.com opisany jest ciekawy przypadek ( są zdjęcia ...) . Z powodu braku kompensacji temperaturowej wzmacniacz się spalił dokumentnie ( łącznie z transformatorami ( brak bezpieczników w NVA ) a jakby tego było mało - napięcie stale poszło na głośniki , które oczywiście tez się spaliły( brak jakichkolwiek zabezpieczeń) ...

Straty oszacowano na około 2 tys euro ...

Jestem zwolennikiem braku zabezpieczeń w torze sygnałowym. Jakiekolwiek, muszą być. To oczywiste. Ba, współcześnie można robić je całkiem niezłe.

Ten ostatni uporządkowany wzmacniacz.

Ja nie wnikam w to czy ona może dawać satysfakcję z odsłuchu na nim muzyki; Fun to co innego niż Hi-end…

Tylko zwróćcie uwagę na niesymetrię. Choćby połączenia baterii elektrolitów obu kanałów, ale jaka się przyjrzeć to więcej tego…

Ludzie słyszą kable, rozróżniają taki o długości 2,5m - 2,5mm2 lewoskrętny od takiego o długości 2,5m – 2,5mm2 prawoskrętnego. Potrafią opisać zauważalne różnice w brzmieniu…

A k**wa takich niesymetrii w zasilaniu i torze sygnałowym nie słychać !?

Arek

>>>To sa wzmacniacze bez zabezpieczen i swiadomie trzeba je wykorzystwac.

Wzmacniacz się spalił ( i przy okazji zniszczył głośniki) nie z powodu nieświadomości użytkownika a braku kompensacji temperaturowej i braku JAKICHKOLWIEK zabezpieczeń.

Kablowi poeci powiadasz.....

Hmm...To tez niezla poezja :

Unikalne interkonekty z materiałow militarnej elektroniki, drut 0.4mm trzywarstwowy ( srebro,miedz,srebro ) ekran miedziane rurki -chetnie bym rozdawal, moze kiedys kto wie...interkonekty bez wtykow RCA

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ale czy napisano jakich kabli i kolumn uzywal? NVA ostrzega .

No gdzie tu poezja ...rozumie gdybys je sprawdzil a potem pisal a tak jaki z Ciebie praktyk......muzyki tez sluchasz czytajac nuty?

Ja zwracam uwage w kablach na calkiem inne rzeczy niz ci wszyscy " kablowi poeci " .

Widzisz sprzeczność? Skoro kable nie mają znaczenia to po co ostrzega?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Skonczmy te rozmowe bo nie rozumiesz co czytasz

NVA AND SPEAKER CABLE SAFETY

For best sound the amplifier should be left powered up. Electricity consumption is very low. It is for this reason that the power switch is located on the back panel, where it may not be easy to reach. Turn the amplifier off when you do not intend to listen to it for extended periods.

NVA amplifiers are unique, and one thing that makes them so is the minimal compensation for the output stage. It is very possible to send this amplifier into oscillation by connecting too large a capacitive load on the output, the usual culprit being unsuitable speaker cable such as Litz or Goertz type constructions. The amplifier normally runs cool, but if it is driven unstable the output transistors will become hot and the sound will distort and the amplifier could fail putting your loudspeaker coils in danger. You can check for this by placing your hand on the amplifier and feeling for hot spots. If you find the amplifier overheating switch off immediately and consider changing your cable.

Only NVA LS1, LS2, LS3, LS5 is recommended for use with this amplifier, other cables invalidate our guarantee. If you insist on using other cable please ensure it is no more than 200pf per metre and it should not be used in lengths over 10 metres. If you wish to Bi-Wire this can only be done with NVA cable and they can be made that way on order for small added cost.

For design performance only NVA Soundpipe, Supersoundpipe or Soundcord Interconnects should be used, but this is for sonic as opposed to safety reasons.

Fajna teoria. Pan ma problem ze zrobieniem zabezpieczenia bo pewnie by to mocno zdegradowało dźwięk. Moja jest taka że jeśli wzmacniacz potrafi się uszkodzić przez podłączenie prawidłowe kabla to jest g... nie wzmacniacz. Sorry.

Kompensacja termiczna nie ma wiele wspólnego z pojemnością kabla. Tam gdzie na ostatnim zdjęciu wylądowały mostki wylądować powinny tranzystory sterujące. Nawet gdyby oznaczać to miało dodatkowe kabelki. W przeciwnym razie wraz ze wzrostem różnicy temperatury tych tranów bias może wzrosnąć. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że NVA nie wysilił się nawet na zastosowanie normalnego radiatora. Na tym drugim zdjęciu o ile dobrze widzę tranzystory mocy przykręcone są bezpośrednio do dna obudowy. Dobrze, że nie masz z nim problemów i życze ci żeby tak pozostało, jednak na twoim miejscu dobrze bym się zastanowił zanim podłączyłbym pod niego jakieś droższe głośniki.

Zrobić bardzo szybki wzmacniacz jest łatwo, zrobić szybki stabilny wzmacniacz już trochę trudniej.

Pomijając wszystkie aspekty to wstydził bym się coś takiego klientowi sprzedać. Bo zdaje sobie sprawę że ktoś to kiedyś otworzy i zobaczy. A zostawienie takiego bałaganu świadczy o kompletnym olewaniu kupującego. Myślisz że poukładanie tych kabli pogorszy znacząco dźwięk? Ma gość swoją koncepcję. Sprawdza mu się jak piszesz od 40 lat. Tyle że niechlujstwo nie świadczy dobrze o nikim.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Panowie ....pochwalcie sie ile wzmacniaczy sprzedaliscie?

http://feedback.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=nenevalleyaudio&ftab=AllFeedback&myworld=true

Edytowane przez Arek__45
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.