Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy bias ustawiacie na ucho? Bo jak to mówią na oko to chłop...

Jak masz opory przed ustawianiem na ucho to ustaw na 3,4V i poczekaj z 15 minut bo jak się wszystko rozgrzeje to sie lekko zmieni wtedy skoryguj i już

• 1 rok później...

Odświeżam temat bo nikt nie pisał o brzmieniu tego układu .

Zbudowałem dwie wersje tego DAC-a . Jedna była wersją uproszczoną ( bez WM8804 ), która trafiła do wnętrza odtwarzacza Philips CD600 z sygnałem dla TDA1543 pobieranym bezpośrednio z SAA7220 .

Drugi to komplet złożony zgodnie ze schematem kitu AVT - jedyna zmiana to kondensator wejściowy zamieniony na MKP zamiast ceramika .

No i zaskoczenie . Grają zupełnie inaczej .Wersja uproszczona miała dużo basu ale brakowało nieco kontroli , wycofaną troszkę średnicę i obecną , piękną górę ale czasem nieco w nadmiarze .

Tymczasem kit zagrał dużym ale kontrolowanym basem , czytelną i plastyczną średnicą ale góra gdzieś zniknęła . Inna sprawa ,że teraz żadne sybilanty mnie nie drażnią jednak dźwięk nieco mało przestrzenny i lekko niedoświetlony Czy to jest sygnatura brzmieniowa WM8804 ? A może cewki w zasilaniu powodują takie ograniczenie wysokich tonów ?

...there is no spoon...

A może coś bliżej , jakieś doświadczenia ? Buduję teraz dwa inne DAC- ki na na tym odbiorniku więc się trochę zaniepokoiłem .

...there is no spoon...

• 1 rok później...

Robię kolejna wersję tego DAC-a z AVT na TDA1543 ale skończyły mi się przetworniki z wylutu .

Jakie są wasze doświadczenia z tymi TDA1543 z allegro ?

...there is no spoon...

bez problemów.

Dzięki wstach1 . Nie grzeją się nadmiernie ? Jakim napięciem zasilasz ? Ile sztuk masz równolegle ? Jak oceniasz brzmieniowo ?

Oczywiście dalekowschodnie pochodzenie nie musi dyskwalifikować produktu bo znakomite TDA1541 też były produkowane w tamtych rejonach ale mimo wszystko mam wątpliwości . Bo jeśli obecnie produkuje je NXP to kto produkuje te ,, inne " i co do nich wkłada ? Jeśli układ działa to już jest dobrze tylko czy to jest to brzmienie jakie dają oryginalne kości Philipsa , które dzisiaj chyba tylko są dostępne z wylutów ? A przecież właśnie o to brzmienie nam chodzi . Dal przykładu- Pewnie każdy miał do czynienia z opampem NE5532 więc wie ,że te produkowane dawniej przez Signetics i na przykład obecne produkty Texas Instruments to dwa zupełnie inaczej brzmiące wzmacniacze operacyjne . Do tego dochodzi jeszcze kwestia parametrów technicznych . Trudno powiedzieć co jest na wyjściu takiego chińskiego przetwornika a przecież TDA1543 jest dość nietypowy - nie dość ,że prądowy to jednak daje relatywnie wysokie napięcie na wyjściu ( szczególnie gdy zasilać go napięciem rzędu 8-9V ) . Pewnie uruchomię DAC-a na wylutach z odtwarzaczy Philipsa , Grundiga czy Marantza ( chociaż kupienie kilku odtwarzaczy żeby z z nich wydłubać same przetworniki to lekka przesada ) a z ciekawości kupię te ,, oryginały " z allegro i zbadam organoleptycznie czy jest różnica . Zawsze jednak istnieje obawa ,że to chińskie to lipa i spalę odbiornik , stabilizatory , ścieżki na płytce przy zasilaniu itp :-/

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Cześć

Wszystkie 4 TDA1543 są równomiernie ciepłe ale nie gorące. Ile stopni nie powiem.

Nie mam na nich radiatora i tak gram od dłuższego czasu.

Zresztą najwięcej ciepła wydziela się na stabilizatorze.

Napięcia nie podnosiłem do 7,5 volt - zostało zgodnie ze schematem AVT

Gram na Sony CDP-XB930 i najczęściej mam go podłączonego do tego DACa.

Malinę podłączam przez XMOSa

Nie brakuję góry jeśli ktoś się obawia.

Powoli składam też na PCB z AVT DAC na TDA1541.

Pozdrawiam

arturp

Kupowałem u Chińczyków kilka razy TDA1543.

Wszystkie były sprawne.

Na próbę kilka potraktowałem dwunastoma woltami- grały kilka godzin i wytrzymały.

To nie są podróbki- to leżaki wykupione kiedyś z amerykańskich magazynów.

Zamiast TDA1543 można praktycznie bez przeróbek dać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie grają ciekawiej.

Ukryta Zawartość

Temat jakości dostępnych TDA1543 .Podzwoniłem trochę po sprzedawcach z allegro i do firmy ATNEL . Sprzedawcy uczciwie mnie poinformowali ,że to współczesne produkty dalekowschodnie a najgorsze jest to ,że często poprostu nie działają . Więc wyprzedają resztki magazynowe żeby już się z tym nie bawić . Nie pozostaje mi nic innego niż kupić kilka gratów z przeznaczeniem na wyluty tylko ,że to koszt wyższy niż cała reszta elementów do budowy tego urządzenia . Gdyby nie planowany eksperyment z lampizacją wyjścia to pewnie już bym ten układzik włożył do szuflady .

...there is no spoon...

Mam u siebie jeden wylut oryginalny tfa1543 i parę współczesnych. Jak chcesz mogę ci je na zawsze wysłać, to będziesz się mogl pobawić. Mi nie będą potrzebne. Koszt tylko przesyłki. Jak jesteś zainteresowany - pisz na priva.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Mam u siebie jeden wylut oryginalny tfa1543 i parę współczesnych. Jak chcesz mogę ci je na zawsze wysłać, to będziesz się mogl pobawić. Mi nie będą potrzebne. Koszt tylko przesyłki. Jak jesteś zainteresowany - pisz na priva.

Jak za darmo to nie chcę :-D . Możemy się wymienić na coś . Reszta na priva. pozdr.

...there is no spoon...

• 7 miesięcy później...
  • 4 lata później...
On 11/28/2015 at 10:09 PM, slawor said:

Prawdopodobnie nie restartuje WM8804. To dość chimeryczne układ w tym względzie. Konsultowałem to z autorem (traxman). W kolejnym kicie AVT jego autorstwa (TDA1541+WM8804) zastosował już MCP100T-300 (o ile mnie pamięć nie myli) do kontroli restartu WM8804, co rozwiązało skutecznie problem.

Pozwolę sobie odkopać temat. Składam DACa według tego projektu: 

Ukryta Zawartość

Zacząłem od płytki odbiornika. MCP100T-300 był ciężko dostępny, więc dałem w jego miejsce MCP120T-300, upewniwszy się wcześniej na podstawie lektury datasheetów, że powinien działać tak samo.

Do testów odbiornika użyłem takiego modułu: 

Ukryta Zawartość

Okazało się, że odbiornik "nie gra". Sprawdziłem 10 razy, czy gdzieś nie zrobiłem jakiegoś zwarcia, pomierzyłem napięcia w różnych punktach i wyszło mi, że MCP dostaje zasilanie 3.3V ze stabilizatora, a na pinie "reset" daje napięcie około 1V - "na chłopski rozum" spodziewałem się, że będzie to 3.3V.

Pomierzyłem goły układ MCP. Działa on tak, że gdy dostanie napięcie mniejsze niż 3V, na pinie "reset" pojawia się napięcie 0, a gdy dostanie większe - 1V. Wczytałem się dokładniej w datasheet i rzeczywiście, nawet jest tam napisane, że tak właśnie działa ten scalak :)

Problem w tym, że oba napięcia - 0 i 1V - są traktowane przez WM8804 jako stan niski, czyli odbiornik pozostaje cały czas w stanie resetu.

Gdy wylutowałem MCP i założyłem rezystor pomiędzy VCC a pin "reset" WM8804, wówczas układ "gra".

Nie podejrzewam Pana Adama Tatusia o wypuszczenie babola, dlatego pytam: czego nie rozumiem, albo co robię źle?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dalton
Podwojona treść
35 minutes ago, dalton said:

Nie podejrzewam Pana Adama Tatusia o wypuszczenie babola, dlatego pytam: czego nie rozumiem, albo co robię źle?

Tam akurat błędy są - np zasilanie 1541 vdd vdd1 są połączone na schemacie.

O, faktycznie. Dzięki za ostrzeżenie. Jak będę składał płytkę DACa i konwersji I/U to będę ostrożny.

Tymczasem chyba znalazłem odpowiedź na moje pytanie. MCP100 i MCP120 to nie zamienniki.

MCP100 - RESET High Level Output Voltage: Vdd-0.7

MCP120 - nie ma takiej pozycji w datasheecie, jest jedynie dla MCP130

Czyli miałem pecha. Gdybym zamówił MCP130 pewnie byłoby dobrze :)

W dniu 9.09.2023 o 14:21, dalton napisał:

O, faktycznie. Dzięki za ostrzeżenie. Jak będę składał płytkę DACa i konwersji I/U to będę ostrożny.

Tymczasem chyba znalazłem odpowiedź na moje pytanie. MCP100 i MCP120 to nie zamienniki.

MCP100 - RESET High Level Output Voltage: Vdd-0.7

MCP120 - nie ma takiej pozycji w datasheecie, jest jedynie dla MCP130

Czyli miałem pecha. Gdybym zamówił MCP130 pewnie byłoby dobrze 🙂

MCP120 ma wyjście typu active drain. Jeżeli chcesz go użyć zamiast MCP100 (PushPull) to musisz wyjście podciągnąć np 10k do VCC.

• Pokaż nowe odpowiedzi