Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica pomiędzy odtwarzaczem CD i DVD

krzychgr

Rekomendowane odpowiedzi

soundchaser - lasery widziałem na e-bayu wpisz denon 3910 laser są rózne pewnie te najtańsze to chińczyki .

tomaszE - żartowniś z Ciebie to jakaś zabawka . Jesli chodzi o odtwarzanie CD to mówiłem że nawet model za kilka tysiecy nie da rady z CD. Tuning w odtwarzaczu DVD-Audio niewiele pomoże odtwarzaniu CD. Odtwarzacze DVD-Audio grają super ale płyty gęste z próbkowaniem 192, 96 kHz ostatecznie 48kHz.

Z moich doświadczeń - michelangelo w jednym ma rację: część cyfrowa w DVD przeważnie jest lepiej wykonana niż w CD.

Poza tym DVD do odtwarzania muzyki ma mnóstwo wad - zazwyczaj kiepski tor analogowy, napędy optyczne mają kiepską wytrzymałość, wiele z nich nie wspiera "gapless playback".

DVD w systemie audiofila może sprawdzić się w roli transportu, ale tu też trzeba pamiętać że napęd optyczny stosunkowo szybko odmówi posłuszeństwa.

Tuning takich DVD też nie zdziała cudów, no chyba że tor analogowy zostanie wykonany od nowa - tylko trzeba sobie zadać pytanie: czy warto?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jesli chodzi o odtwarzanie CD to mówiłem że nawet model za kilka tysiecy nie da rady z CD

piszesz zagadkami

tomaszE - żartowniś z Ciebie to jakaś zabawka

:) to mój dorobek życiowy

Pozdrawiam

Tomasz

Michal to co z tym zleceniem na.wyprowadzenie i2s w denonie,? Czemu milczysz?

Nie otrzymałem żadnego takiego zlecenia. Dane kontaktowe na mojej www. Może być też PW na forum. Tu i tu nic nie przyszło.

No popatrz a jeszcze jakiś czas temu Manta to był high-end. Oczywiście po modyfikacji które zupełnie przypadkiem przeprowadzał głosiciel tychże teorii.

Ciekawe kto polecał DVD Manty? Ja wiem tylko o polecaniu i grzebaniu w ich wzmakach lampowych oraz głośnikach od kompletu.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wlasnie skonczylem usprawnienie dvd Manta 002 i musze pozbyc sie reszty [cd/dvd]audio gruzu z mojego domu.

Era pseudo-audiofilskich klockow powoli zaczyna mijac!

Jestem ciekaw opini kolegow w w.w.temacie.

He he heheheh....

Manta 001 po podstawowym tuningu bedzie dostepna w Warszawa od czwartku[Audiopunkt],tez od czwartku w

Gorz.Wlkp.[Demo].Ci ktorzy mnie znaja wiedza ze jestem niespokojnym duchem.Szukam nowych popartych jakoscia odsluchu elementow i innych..... Na Forum "kicha "by mi tylko kolo piora narobila sami wiecie.....

Juz z kilkoma kolegami smiejemy sie [bynajmniej nie szyderczo] z zaistnialej sytuacji.....

Bo to chcialo by sie powiedziec g..... naprawde gra znacznie lepiej od wielu dobrych[wydawalo by sie]segmentow.I szczerze piszac, jestem ciekawy wpisow badz dialogow tych ktorzy sie podsmiewaja .... to bedzie ciekawe!!!W Mancie w pierwszym podejsciu zaskakuje doskonala przestraen i lokalizacja......

A dynamikaaaa...... To gra jak super MC z lepsza dynamika od analoga.Dzwiek jest poukladany i naturalny bez wysilku.....

Sami posluchacie !!!

Welcome...

Wiem ze milosnik [wedlug mnie]rozleniwionego i malo dokladnego lampusa moze byc rozczarowany... osobiscie bylem pytany przez P.Jarka z Audiopunktu do czego Mante podlaczyc,powiedzialem ze jest mi to obojetne!

Bo wiem ze sluchacze maja rozne klocki.Osobiscie nielubie formy przekazu prezentowanej przez AE,bo moim zdaniem jest ostre i nawet czasem chaotyczne....

W Audiopunkcie byl miedzy innymi P.Red.Ludwik Igielski ktoremu brzmienie sie podobalo ale wiem ze chyba w innym systemie?Manta z cala pewnoscia nie jest urzadzeniem do slabych systemow.....tylko dojzalych!

===============

>Franz

Sadze ze kolega malo ma wspolnego z klockami pod wzgledem serwisu czy obeznania ...

Bo kolega wypisuje androny!!Masowa znacznie zadziej sie chrzani od audiofilskich produktow!!To jest stwierdzone!A w Mantach nawet we wlasnym zakresie[jesli sie niejest mucha owocowka]sprawdzic poprawny montaz krosow,srobek i ilosci smaru na sankach transportu......

Gość rochu

(Konto usunięte)

O pamiętam czasy świetności Manty i Megakonstruktora.

Nie pamiętam kto ale ktoś wtedy pisał na forum, że ta Manta miała ponoć kosić Marka Levinsona : )

No cóż, konfabulować rzecz ludzka...

Z moich doświadczeń - michelangelo w jednym ma rację: część cyfrowa w DVD przeważnie jest lepiej wykonana niż w CD.

Poza tym DVD do odtwarzania muzyki ma mnóstwo wad - zazwyczaj kiepski tor analogowy, napędy optyczne mają kiepską wytrzymałość, wiele z nich nie wspiera "gapless playback".

DVD w systemie audiofila może sprawdzić się w roli transportu, ale tu też trzeba pamiętać że napęd optyczny stosunkowo szybko odmówi posłuszeństwa.

Tuning takich DVD też nie zdziała cudów, no chyba że tor analogowy zostanie wykonany od nowa - tylko trzeba sobie zadać pytanie: czy warto?

Oj warto tuningować jak najbardziej tylko te najlepsze, moim zdaniem tylko najwyzsze modele za minimum kilka tys nowe i tylko te które czytają płyty SACD-R. Tylko te które na starcie mają dobrą jakość na gęstych formatach, parametry lepsze od standardu CD i będziemy je pózniej wykorzystywali do odtwarzania płyt DVD-Audio i SACD a nie do CD. Samo wstawienie wysokiej klasy masterclocka z osobnym zasilaczem powoduje ogromną poprawę odtwarzania szczególnie płyt SACD a to dopiero początek tuningu. Gapples mamy załatwiony, jitter też bo odtwarzacze mają bufory pamieci byle tylko wstawić porządny zegar, lasery w dobrych modelach są trwałe i niektórym jak mnie pasuje używanie odtwarzacza i fizycznych płyt . Trochę trzeba sie narobić żeby osiagnać maksimum i wybrać taki model do którego zmieści się dodatkowo kilka transformatorów i wysokiej klasy zasilaczy .

Tor analogowy h/k DVD 20 albo 25 zawstydza wiele CDków. Brak gapless? Nie zauważyłem. Lasery? Cały transport płyty kosztuje 30$ do jednego, niecałe 300zł do drugiego. W DVD 25 siedzi Wolfson WM8740, a w DVD 20 Asahi Kasei AK4393. Nie trafiłem jeszcze takiego DACa, który by przyniósł poprawę w stosunku do grzebniętego DVD 20. Najdroższy aspirant kosztował prawie 30kzł.

. Trochę trzeba sie narobić żeby osiagnać maksimum i wybrać taki model do którego zmieści się dodatkowo kilka transformatorów i wysokiej klasy zasilaczy

czy to odpowiedni model ?:) i miejsca dużo na transformatory...

Pozdrawiam

Tomasz

Manty czy podobne im Belłudy mają kapitalnie zestrojone zegary cyfrowe. Po 365 dniach od pierwszego włączenia inicjują w elektronice klasyczną samozagładę. Polecam fanom świetnego brzmienia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dziękuję za opinie, te merytoryczne (tych mało) i niemerytoryczne (tych większość).

Zwracam uwagę, że zadając pytanie wskazałem przykładowy model odtwarzacza, tj. Yamaha BD-S673, który chciałbym wykorzystać do odtwarzania muzyki z płyt CD. Na moje oko laika wskazany model różni się jednak nieco od DVD Manty za 99 zł, ale może moje przeświadczenie wynika z całkowitego braku rozeznania technicznego.

Aha, odtwarzaczem Yamaha BD-S673 chciałbym zastąpić duet Yamaha DVD-S550 i CDX-596 - inicjując wątek zastanawiałem się czy na planowanej zmianie stracę jeśli chodzi o odsłuch muzyki z płyt CD.

odtwarzaczem Yamaha BD-S673 chciałbym zastąpić duet Yamaha DVD-S550 i CDX-596 - inicjując wątek zastanawiałem się czy na planowanej zmianie stracę jeśli chodzi o odsłuch muzyki z płyt CD.

Kupując BD zyskasz wyłącznie na mozliwości odtwarzania płyt Blu-ray. Jeżeli nie, a DVD i CDR pracuje to z zakupem bym się wstrzymał

krzychgr - do odtwarzania CD najlepszy jest odtwarzacz CD. DVD i BR b.dobre modele moga miec lepsza jakość od CD ale tylko na gęstych formatach bo odtwarzanie Cd jest spieprzone juz podczas przetwarzania cyfrowego.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zacznijmy od tego że odtwarzacze DVD i BR nie dorastają do pięt dobrym CDekom. Większość z nich nie dorasta także przy tzw. gęstych formatach. Tylko do tego trzeba mieć porównanie, słuchać i jeszcze raz słuchać a nie onanizować się swoimi wpisami na forum z argumentami z d... wziętymi. W dzisiejszych czasach każdy jest mistrzem i autorytetem. Każde zwrócenie uwagi kończy się atakiem. Makgajwer po Twoim "o mnie" i po tym co piszesz - z całym szacunkiem - widać jak daleką masz jeszcze drogę przed sobą. Michała (micheleangelo) rozumiem, w końcu na tym zarabia. Ogromna większość chwalących gęste formaty powinna po prostu ruszyć d... i zacząć słuchać zamiast ośmieszać się na forum.

O pamiętam czasy świetności Manty i Megakonstruktora.

Nie pamiętam kto ale ktoś wtedy pisał na forum, że ta Manta miała ponoć kosić Marka Levinsona : )

No cóż, konfabulować rzecz ludzka...

Po Mancie mieliśmy Samsunga HD 745 lansowanego przez tego samego Megakonstruktora. Potem były między innymi słuchawki CAL! a nie tak dawno Arcam rDAC lansowany przez samego Elba. Zresztą w bardzo bezczelny sposób.

Obawiam się że nie porównywałeś nigdy tego samego mastera w gęstym formacie i na CD.

Chyba sie zgodzisz ze mna ze jesli mamy tor wysokiej klasy z porządnym DAC-em 24 bitowym w dobrej aplikacji i dobrym torem audio to lepiej mu podać na wejście gęsty master studyjny 24/96 niż sygnał 16/44.1 ?

Zacznijmy od tego że odtwarzacze DVD i BR nie dorastają do pięt dobrym CDekom. Większość z nich nie dorasta także przy tzw. gęstych formatach. Tylko do tego trzeba mieć porównanie, słuchać i jeszcze raz słuchać a nie onanizować się swoimi wpisami na forum z argumentami z d... wziętymi. W dzisiejszych czasach każdy jest mistrzem i autorytetem. Każde zwrócenie uwagi kończy się atakiem. Makgajwer po Twoim "o mnie" i po tym co piszesz - z całym szacunkiem - widać jak daleką masz jeszcze drogę przed sobą. Michała (micheleangelo) rozumiem, w końcu na tym zarabia. Ogromna większość chwalących gęste formaty powinna po prostu ruszyć d... i zacząć słuchać zamiast ośmieszać się na forum.

W kółko ta sama śpiewka.

Że też mu się to nie znudzi... no ale jak płacą, to trzeba pisać te bzdury.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Makgajwer nie będę Cię pytał o odtwarzacze jakich słuchałeś i konfiguracje bo albo nie odpowiesz wcale wymigując się albo napiszesz ogólnie. Powiem Ci tylko że nie wszystko jest tak oczywiste jak Ci się wydaje.

W kółko ta sama śpiewka.

Że też mu się to nie znudzi... no ale jak płacą, to trzeba pisać te bzdury.

Moze wkoncu pochwal sie jakich CD playerow sluchales ze jestes tak zafascynowany DVD Denona. Mysle ze duzo to wniesie do tego tematu.

?👈

Tor analogowy h/k DVD 20 albo 25 zawstydza wiele CDków. Brak gapless? Nie zauważyłem. Lasery? Cały transport płyty kosztuje 30$ do jednego, niecałe 300zł do drugiego. W DVD 25 siedzi Wolfson WM8740, a w DVD 20 Asahi Kasei AK4393. Nie trafiłem jeszcze takiego DACa, który by przyniósł poprawę w stosunku do grzebniętego DVD 20. Najdroższy aspirant kosztował prawie 30kzł.

Powiem szczerze że zdenerwowałem się gdy to przeczytałem. Ta opinia jest głęboko nieprawdziwa. Wiem że DVD od HK mają doskonałe przetworniki. Ale grają ... beznadziejnie. I

są wyjątkowo usterkowe, zaś lasery bardzo szybko zdychają.

Tak się składa że HK stoi u mnie w domu. W sprzęcie którego używam w ... kuchni. Po podłączeniu do prawdziwego stereo w salonie pokazuje całą swoją beznadzieję.

Nie ma żadnych szans w porównaniu z nawet średniej klasy odtwarzaczem CD. Że o nieco wyższej klasie CD już nie wspomnę. Żadnych szans !!!

Rozumiem że słowo klucz w Twojej wypowiedzi to "grzebnięty". Czyli że po tuningu gra dużo lepiej.

Tyle że dobry tuning jest drogi i nie każdy potrafi go przeprowadzić.

A skoro już robimy taki tuning - to po cóż w tym ten nieszczęsny HK - weźmy od razu CD. Efekt będzie lepszy !

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 28 Grudnia 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 28 Grudnia 2012 - nie na temat

To tak jak ładować do Fiata 126p jakis mega silnik. Co z tego ze bedzie szybki jak nie pojedziesz tym ani bezpiecznie, ani wygodnie, ani nic. To nadal bedzie Fiat 126p, tak jak te wasze tjuningowane DVD.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powiem szczerze że zdenerwowałem się gdy to przeczytałem. Ta opinia jest głęboko nieprawdziwa. Wiem że DVD od HK mają doskonałe przetworniki. Ale grają ... beznadziejnie. I

są wyjątkowo usterkowe, zaś lasery bardzo szybko zdychają.

Tak się składa że HK stoi u mnie w domu. W sprzęcie którego używam w ... kuchni. Po podłączeniu do prawdziwego stereo w salonie pokazuje całą swoją beznadzieję.

Nie ma żadnych szans w porównaniu z nawet średniej klasy odtwarzaczem CD. Że o nieco wyższej klasie CD już nie wspomnę. Żadnych szans !!!

Rozumiem że słowo klucz w Twojej wypowiedzi to "grzebnięty". Czyli że po tuningu gra dużo lepiej.

Tyle że dobry tuning jest drogi i nie każdy potrafi go przeprowadzić.

A skoro już robimy taki tuning - to po cóż w tym ten nieszczęsny HK - weźmy od razu CD. Efekt będzie lepszy !

Nie polemizuj z branżą. Interes ma się kręcić i tyle. A to że przy okazji manipuluje się ludźmi wciskając im nieprawdę wpisane jest w koszt działalności.

Każdy kto słyszy inaczej niż discomaniac ma jeszcze długą drogę przed sobą, jest lamerem i ośmiesza się na forum.

Sprobuj to zweryfikowac. Posluchaj dobrych odtwarzaczy w salonie albo u znajomych z forum. Potem mozesz komentowac.

A co Ty jego adwokatem jesteś?

Teraz włączy się sam discomaniac ze znanym mi już tekstem o mnie. ;-)

P.S. Bo jego wysokość discomaniac słyszał tyle różnych sprzętów, a ja mniej...

No i co? To znaczy, że jemu wolno dookoła wojtek pisać głupoty na forum?

Ja się po prostu nie zgadzam z jego teoriami i będę je tępił, tu na forum.

Sek w tym ze soundchaster nie chce sie ruszyc nawet do byle jakiego salonu audio zeby posluchac czegokolwiek, bo sie boi ze jego smieszna teoria runie jak domek z kart. Potem zacznie sie drapac po glowie i zastanawiac po co wydal tyle siana na te geste plyty i co teraz na forum napisze, bo przyznac sie do bledu raczej ciezko. Tym bardziej po taz zażartych wojażach z "zatwardziałymi wyznawcami CD".

Ja się po prostu nie zgadzam z jego teoriami i będę je tępił, tu na forum.

Warto poprzec jakims przykladem. Przeciez to takie proste, ale schody sie zaczynaja jak nie ma sie zadnego przykladu/argumentu. Wtedy zostaje poprostu zamilknac i sie wycofac... Ale jak widac nie da się.

?👈

Żeby tępić te teorie trzeba mieć doświadczenie w odsłuchach innych sprzętów a ty takiego nie masz!

Twoje opinie oparte o odsłuch DVD Denona nie tylko są bezwartościowe co wręcz mylące i sam utwierdzasz siebie w zupełnym

i totalnym błędzie.

Żeby tępić te teorie trzeba mieć doświadczenie w odsłuchach innych sprzętów a ty takiego nie masz!

Twoje opinie oparte o odsłuch DVD Denona nie tylko są bezwartościowe co wręcz mylące i sam utwierdzasz siebie w zupełnym

i totalnym błędzie.

A skąd Ty możesz wiedzieć jakie ja mam doświadczenie w odsłuchach?

Słyszałem wystarczająco dużo różnych systemów, aby wyrobić sobie zdanie na temat przewagi gęstych formatów nad CD (choć nie jest to reguła - pisałem o tym).

Jednak jak ktoś jak szkapa z klapkami na oczach (a raczej uszach) nieustannie neguje powyższe, to albo ma stępiony słuch, albo kłamie, że słyszał, albo wreszcie - ktoś mu płaci za lansowanie formatu CD..

Miałem kiedyś przez parę tygodni DVD Denona 3910, ale żeby od razu się nim onanizować?

Ma wygląd jak czołg, to prawda, ale gdy postawiłem go obok płaskiego nowego budżetowego Rotela RCD-06SE to od razu dvd wylądował na aukcji. Do filmów był super, ale w muzyce to już kradł sporo informacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.