Skocz do zawartości
IGNORED

Zaczynam składać PC Audio bez kompromisów

celex

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dzis zainstalowalem nowy RAM i nie moge oprzec sie wrazeniu ze gra zdecydowanie lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bym chętnie usłyszał opinię z porównania tego Konstantina do jakiegoś "porządnego" kabelka z Saturna/Media Markt. Mam taki kabelek firmy Hama 2 metry za 35zł i szukam "lepszych" kabelków do testów a jednym z nich jest właśnie Konstantin.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

A ja dzis zainstalowalem nowy RAM i nie moge oprzec sie wrazeniu ze gra zdecydowanie lepiej.

Nie żebym się czepiał, ale wedle uznanych audiofilskich kanonów, do komputerów Audio, nie zaleca się stosowania wysokonapięciowych wyżyłowanych gamingowych pamięci. Taka opcja nieco zaburza cel budowania komputera opartego i zasilacz pico i o niskim poborze energii/wydzielaniu ciepła.Tendencja jest raczej dokładnie odwrotna. Używa się wersji Low Power. Co prawda te gamingowe wyglądają bogato, mają fajne wysokie radiatory, często oświetlane są bajeranckimi diodami. A już szczególnie jeśli komputer jest bez obudowy. Ale to może być nieco za mało. Więc pozwolę sobie na konkluzję, że słowo "wrażeniu", może być tu słowem kluczowym.

Rozumiem że słuchasz muzyki w mono, skoro tylko jedna kość RAM... ;)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ledy trzeba by spiąć z kartą co by ładnie migotały w rytm muzy :) ale kostki całkiem spoko (i cieszymy się placebo), szkoda tylko że nie będzie dla nich zastosowania (zwłaszcza przy tak lipnych grach jak mamy teraz)

Rozumiem że słuchasz muzyki w mono, skoro tylko jedna kość RAM... ;)

A ty uzywasz dwa? Wg zalecen cics'a powinno sie uzywac tylko pojedynczy modul. W moich testach pojedynczo wychodzilo zawsze lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra, raz się żyje ;)

Też dziś przyszedł do mnie kabel USB 1.8m ;)

Ukryta Zawartość

No ładna biżuteria. ... i tyle.

Ukryta Zawartość

Ja bym chętnie usłyszał opinię z porównania tego Konstantina do jakiegoś "porządnego" kabelka z Saturna/Media Markt. Mam taki kabelek firmy Hama 2 metry za 35zł i szukam "lepszych" kabelków do testów a jednym z nich jest właśnie Konstantin.

Bardzo proszę. Na dalekim wschodzie mocno siedzą w PC-Audio i nikt się z kabli USB nie śmieje. U nas potrzeba jeszcze trochę czasu na to...

"My comment is there are HUGE different in sound quality between this Entreq Konstantin and the stock USB cable, before using it I always thought my music in external HD sound quality is too lead and lack involvement compare to my internal built in SSD or the CD drive of my Embla silent player, but surprisingly , the USB cable make external HD sound much more involving and organic , I even prefer it than the internal SSD for some music , the external HD do lost some resolution compare to the internal SSD , but overall with the Entreq USB , the external HD sound more like a good conventional CD transport.

This cable is different class with the Kimber USD I tried before....highly recommended."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę. Na dalekim wschodzie mocno siedzą w PC-Audio i nikt się z kabli USB nie śmieje. U nas potrzeba jeszcze trochę czasu na to...

"My comment is there are HUGE different in sound quality between this Entreq Konstantin and the stock USB cable, before using it I always thought my music in external HD sound quality is too lead and lack involvement compare to my internal built in SSD or the CD drive of my Embla silent player, but surprisingly , the USB cable make external HD sound much more involving and organic , I even prefer it than the internal SSD for some music , the external HD do lost some resolution compare to the internal SSD , but overall with the Entreq USB , the external HD sound more like a good conventional CD transport.

This cable is different class with the Kimber USD I tried before....highly recommended."

Ukryta Zawartość

Dzisiaj miałem w planie test odsluchowy ale

mam problem w konfiguracji zestawu M2Tech Evo.

Okazuje sie ze Zegar ustawiony w konfiguracji 44,1khz spowalnia odtwarzanie oryginalnego pliku z ripu płyty CD ( wykrył to mój przyjaciel który akurat dokonale znał utwór który mu oddtwarzalem :4utwór z płyty Reverence Richarda Bony - ja bym tego nie zauważył bo dawno nie słuchałem tej płyty ) Dla porownania oddtworzylismy z CD Accuphase oryginalna ścieżkę z oryginalnej płyty CD i ewidentnie był on grany szybciej.

Ze zdziwieniem stwierdziliśmy ze plik zaczął być odtwarzany poprawnie po ustawieniu przełącznika zegara na traktowanie 48khz i takie probkowanie tez pokazuje podczas odtwarzania DAC accuphase dp 67 choĆ to przecież to nie jest oryginalna częstotliwość. Nic z tego nie rozumiem.

Co jest nie tak w mojej konfiguracji ?? proszę o pomoc.!!!

Obecna konfiguracja softu to Sterownik ASIO4ALL ver 2.11 i program Jriver Media Center 18 ( wersja komercyjna)post-47821-0-72693600-1360409029_thumb.jpgpost-47821-0-77326200-1360409050_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie spotkałem się z czymś takim. Może jest ustawione upsampling na 48kHz (DSP & Output) w Jriver Media Center?

Zamiast ASIO4ALL proszę ustawić Kernel Streaming i reszta konfiguracji jak podałem w wcześniej

Ukryta Zawartość

Faktycznie HUGE.HUGE SCAM. Podli ludzie, którzy manipulują i oszukują innych występują na wszystkich kontynentach. Mnie osobiście brzydzi takie aroganckie, bezczelne naciąganie na "grające" kable USB czy inne "JPlaye" i nie mogłem się znowu powstrzymać w wyrażeniu tutaj swojej prywatnej opinii na ten temat.

Ukryta Zawartość

Faktycznie HUGE.HUGE SCAM. Podli ludzie, którzy manipulują i oszukują innych występują na wszystkich kontynentach. Mnie osobiście brzydzi takie aroganckie, bezczelne naciąganie na "grające" kable USB czy inne "JPlaye" i nie mogłem się znowu powstrzymać w wyrażeniu tutaj swojej prywatnej opinii na ten temat.

Ponieważ powyższa teza nie jest i nigdy nie bedzie udowodniona wysuwanie opinii na bazie własnych odczuć nie może obrażać innych . Zalecam stanowczo powściągliwość w wypowiedziach albo milczenie.

Nie spotkałem się z czymś takim. Może jest ustawione upsampling na 48kHz (DSP & Output) w Jriver Media Center?

Zamiast ASIO4ALL proszę ustawić Kernel Streaming i reszta konfiguracji jak podałem w wcześniej

Dziękuję.

Działa prawidlowo na Kernelu i Wasapi , To jednak ASiO ver 2.11 beta było winne temu niezrozumialemu zjawisku.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

Dziękuję.

Działa prawidlowo na Kernelu i Wasapi , To jednak ASiO ver 2.11 beta było winne temu niezrozumialemu zjawisku.

W moim osobistym odczuciu, jeśli tylko jest taka możliwość, to znaczy jeśli sprzęt to obsługuje, to należy zawsze starać się używać Kernel Streaming.

KS jest to sposób komunikacji z interfejsem wyjściowym poprzez bezpośrednią komunikację z jego warstwą sprzętową. Dzięki temu jest małe pole na nieprzewidziane okoliczności. W przypadku KS zazwyczaj jest tak, że albo wszystko działa jak należy natychmiast, albo nie działa wcale i zgłasza błąd.

ASIO i Wasapi z kolei, są to sposoby komunikacji gdzie program odtwarzający komunikuje się z warstwą programową dodatkowego sterownika (ASIO, Wasapi), a dopiero ten sterownik komunikuje się ze sprzętem, to znaczy z interfejsem wyjściowym. W takim przypadku jasno widać, że wiele zależy od tej dodatkowej warstwy programowej (ASIO, Wasapi). I wiele tam się może jeszcze po drodze zdarzyć, czego doskonały przykład mieliśmy wyżej.

Reasumując, jeśli się tylko da, to najlepiej Kernel Streaming. Takie jest moje zdanie, poparte kilkuletnim doświadczeniem. ASIO, Wasapi i wszelkie inne ich odmiany, to jest ostateczność, gdy KS nie jest obsługiwane.

W moim osobistym odczuciu, jeśli tylko jest taka możliwość, to znaczy jeśli sprzęt to obsługuje, to należy zawsze starać się używać Kernel Streaming.

KS jest to sposób komunikacji z interfejsem wyjściowym poprzez bezpośrednią komunikację z jego warstwą sprzętową. Dzięki temu jest małe pole na nieprzewidziane okoliczności. W przypadku KS zazwyczaj jest tak, że albo wszystko działa jak należy natychmiast, albo nie działa wcale i zgłasza błąd.

ASIO i Wasapi z kolei, są to sposoby komunikacji gdzie program odtwarzający komunikuje się z warstwą programową dodatkowego sterownika (ASIO, Wasapi), a dopiero ten sterownik komunikuje się ze sprzętem, to znaczy z interfejsem wyjściowym. W takim przypadku jasno widać, że wiele zależy od tej dodatkowej warstwy programowej (ASIO, Wasapi). I wiele tam się może jeszcze po drodze zdarzyć, czego doskonały przykład mieliśmy wyżej.

Reasumując, jeśli się tylko da, to najlepiej Kernel Streaming. Takie jest moje zdanie, poparte kilkuletnim doświadczeniem. ASIO, Wasapi i wszelkie inne ich odmiany, to jest ostateczność, gdy KS nie jest obsługiwane.

Jak zwykle cenne uwagi .

Dziękuje.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

no to byśmy się też tak w wała dal robić ? fizyki ani techniki się nie przeskoczy, przeczytaj wątek o kablach USB. Placebo i innego brzemienia mylonego z "lepszym / gorszym" graniem w audio nie brakuje. (Po za tym oni nie żyją w tak złodziejskim kraju jak my)

dla tych którzy nie mają DAC'a warto dodać że KS nie lata z kartami "HD"

Only use a single RAM module.
nie żebym się czepiał ale niech ktoś mi to sensownie uzasadni. Jak sobie przeglądam tą stronę to dziwią mnie wpadki typu, czepianie się o kostkę ramu a wyłączenie w biosie wszystkiego co się da co przekłada się głównie na spowolnienie pracy i uwstecznienie technologiczne (a dysk nie ma wpływu na granie... SSD to przecież też flash...) jednym słowem katujemy tylko cpu.. gdzie tu sens ? Nie zauważyłem żadnego badania ani uzasadnienia... potwierdzające sens takich zabiegów (na pewno każdy w nas to usłysz..)

No ładna biżuteria. ... i tyle.

ale za to tania :) http://www.emarket.pl/kable-i-%C5%82%C4%85cz%C3%B3wki/digitalbox-premium-lnk-kabel-usb-2-0-am-bm-1-8m-dbpl-usb20ambm18/p-c8319076

Only use a single RAM module.

nie żebym się czepiał ale niech ktoś mi to sensownie uzasadni.

Wierzysz w Dual Channel..?

Co do wyłączania w biosie urządzeń i procesów to chyba dobrze napisali.

Wierzysz w Dual Channel..?

Lol zaraz się dowiem, że dyski w RAID0 nie nadają się do słuchania muzyki i chodzą wolniej.

Tiaaa oni to w ogóle więcej słyszą, lepiej czują...

Powiedz mi Grado na co trzeba czasu? Twoja sprawa jak zarabiasz pieniądze ale nie rób z ludzi idioty w podstawowych kwestiach. Wybacz ale jesteś osobą postronną, która na pleceniu takich farmazonów zarabia kasę.

Lol zaraz się dowiem, że dyski w RAID0 nie nadają się do słuchania muzyki i chodzą wolniej.

Tiaaa oni to w ogóle więcej słyszą, lepiej czują...

Powiedz mi Grado na co trzeba czasu? Twoja sprawa jak zarabiasz pieniądze ale nie rób z ludzi idioty w podstawowych kwestiach. Wybacz ale jesteś osobą postronną, która na pleceniu takich farmazonów zarabia kasę.

Sory, ale się teraz ośmieszasz. Dobrze mówi Grado. Bez kabla usb za 1000 zł nie ma muzyki. Oczywiście pamiętaj o myszach antywibracyjnych -- 900 zł (para). Ja dodam, że mysz antywibracyjną można zastąpić chłodnym ayranem.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

nie żebym się czepiał ale niech ktoś mi to sensownie uzasadni. Jak sobie przeglądam tą stronę to dziwią mnie wpadki typu, czepianie się o kostkę ramu....

Malo kto pisze o RAM'ie ale przegladnij sobie jeszcze ta strone:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale oddychać można czy nie bo nie ogarniam?

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ukryta Zawartość

I czego niby ten słowotok ma dowodzić? Niech "homie" wrzuci wyniki pomiarów jedna kostka RAM vs. dwie (niech wyjdzie że przy dwóch jest większe THD lub coś podobnego) to pogadamy. Bo teraz to voodoofilski kit próbujesz nam wciskać.

one RAM has better linearity of bitstream than two, one core produces better coherent and wider bandwidth than two.
- BUAhAHAHAHAH hha hahaha ... hahahhhhaaaha - przepraszam, wypsnęło mi się

Do tego Objective DAC, ssd 512GB i koniec poszukiwań.

Problem w tym że jakiś voodoofil niedawno pisał, że dyski SSD "kiepsko grają" i talerzowce są lepsze - KABARET

Ukryta Zawartość

Konfiguracja dla Kernel Streaming na jakiej dzisiaj pracuję wJriverMedia Center 18

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... celex , nie lepiej użyć klawisza ALT+printScrn ? Można taki zrzut wkleić w PAINT i zapisać do PNG. Jakość tego znacznie wyższa i przy okienkach zajmuje dużo mniej miejsca niż JPG.

Cd konfiguracji

Ukryta Zawartość

... celex , nie lepiej użyć klawisza ALT+printScrn ? Można taki zrzut wkleić w PAINT i zapisać do PNG. Jakość tego znacznie wyższa i przy okienkach zajmuje dużo mniej miejsca niż JPG.

to z lenistwa :) lub jak kto woli - wybrałem szybsza metodę bo robię zdjęcia IPadem i od razu wklejam do postu w trakcie pisania na Ipadzie

Ukryta Zawartość

Problem w tym że jakiś voodoofil niedawno pisał, że dyski SSD "kiepsko grają" i talerzowce są lepsze - KABARET

Talerzowce są bardziej analogowe, nie mają tak silnej sygnatury cyfrowej i nie ma tak dużej kumulacji błędów czasowych.

De

Ten wątek ma mylącą nazwę, gdzie ta bezkompromisowość się zapytam..??

Definiowalem już w początkowych postach moją definicję bezkompromisowosci: ma być superwygodnie w obsludze z najlepszym możliwym dźwiękiem z uzywana aplikacją - w moim przypadku komercyjna wersja JRiver Media Center 18 , niekoniecznie najtaniej :)

Przy okazji wzmianka o krytykowanym przez SlawkaR zasilaczu Silverstone fanless - max odnotowana temperatura wewnątrz obudowy 32 stopnie C przy jednoczesnym rippowaniu i odtwarzaniu muzyki.

Ale i tak uległem krytyce i zamówiłem na podmianę seasonica

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Talerzowce są bardziej analogowe, nie mają tak silnej sygnatury cyfrowej i nie ma tak dużej kumulacji błędów czasowych.

chyba bardziej magnetyczne... (czyli wibracja i ciepło), w dodatku różne stany hibernacji, pracy i oszczędności energii raczej nie są mile widziane skoro tyle mowa tutaj o prądzie. W dodatku pole elektromagnetyczne jest kilkukrotnie większe niż w przypadku SSD. Więc jak już kierować się takimi pierdołami to raczej odwrotnie.

Sygnatura cyfrowa ? komunikacja błędów czasowych ? ... fajne bajki, zanim zaczniesz takie bzdury pisać dowiedz się z czym HDD ma problem i dlaczego technologia od wielu lat się nie rozwija.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.