Skocz do zawartości
IGNORED

Zaczynam składać PC Audio bez kompromisów

celex

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie się pobawiłem tym madVR'em i poza zwiększonym obciążeniem procesora nie widzę żadnej różnicy. Jeden z odtwarzanych filmów był odtwarzany płynniej, ale jakość obrazu sama w sobie bez zmian.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Zestaw M2Tech od 2 godz jest w systemie. Po opadnięciu emocji wynikających z tego faktu rozpoczynam testy porównawcze PCAudio ze źródlem CD accuphase dp 67

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

właśnie się pobawiłem tym madVR'em i poza zwiększonym obciążeniem procesora nie widzę żadnej różnicy. Jeden z odtwarzanych filmów był odtwarzany płynniej, ale jakość obrazu sama w sobie bez zmian.

Ja również się trochę pobawiłem, na różnych ustawieniach i szału nie ma, jak to mówi młodzież ;)

Jest płynniejszy obraz u mnie w systemie, woda płynniej spływa z islandzkich wodospadów niż ze Splash Player i XBMC, ale ja fanem filmów 48fps nie jestem akurat.

Jeszcze potestuje ale znowu cytując młodzież, dupy nie urywa póki co ;)

Zestaw M2Tech od 2 godz jest w systemie. Po opadnięciu emocji wynikających z tego faktu rozpoczynam testy porównawcze PCAudio ze źródlem CD accuphase dp 67

Ukryta Zawartość

Czekam i ja :)

Napisz coś o konfiguracji softu, połączeniach itd.

Jaki wzmacniacz i kolumny..?

Ukryta Zawartość

Obecna konfiguracja .

System konwencjonalny:

Accuphase cd dp 67

Accuphase integra E 450

IC Harmonix gp 101 gold

Kolumny Gamut L5

Kable głośnikowe Nordost Heimdal

PC audio ( konfiguracja w poprzednich postach):

+Zestaw M2Tech Evo z najnowszą modyfikacja GFmod (nie wiem jaka to modyfikacja -zapytałem i czekam na maila od właściciela firmy )

IC cyfrowy

Ukryta Zawartość

Kabel USB - na razie najzwyklejszy a potem się zobaczy ( przepraszam :usłyszy;)

Soft to komercyjna wersja Jriver (Media Center v18)

Moze dojdzie Jplay , ale mam mieszane uczucia po teście wersji trialowej ( częste wieszanie sie systemu)

Cdn.....

Ja również się trochę pobawiłem, na różnych ustawieniach i szału nie ma, jak to mówi młodzież ;)

Jest płynniejszy obraz u mnie w systemie, woda płynniej spływa z islandzkich wodospadów niż ze Splash Player i XBMC, ale ja fanem filmów 48fps nie jestem akurat.

Czekam i ja :)

Napisz coś o konfiguracji softu, połączeniach itd.

Jaki wzmacniacz i kolumny..?

Obecna konfiguracja

System konwencjonalny

Accuphase cd dp 67

Accuphase integra E 450

IC Harmonix gp 101 gold

Kolumny Gamut L5

Kable głośnikowe Nordost Heimdal

PC audio ( konfiguracja w poprzednich postach)

+Zeataw M2Tech Evo z najnowszą modyfikacja GFmod (nie wiem jaka to modyfikacja -zapytałem i czekam na maila od właściciela firmy )

IC cyfrowy

Ukryta Zawartość

Kabel USB na razie najzwyklejszy a potem się zobaczy ( przepraszam :usłyszy;)

Soft to komercyjna wersja Jriver (Media Center v18)

Moze dojdzie Jplay , ale mam mieszane uczucia po teście wersji trialowej ( częste wieszanie sie systemu)

Aha i jeszcze jest odtwarzacz strumieniowym Olive 4HD ale prawdopodobnie pójdzie na "wygnanie "do rodziny

Cdn.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

różnice są ale mikro. Nie wiem czy ktoś to na TV zauważy zwłaszcza jak będzie to porównywał np z XBMC, który obsługuje te same algorytmy resamplingu. Standard vs madVR.. różnica jest.

celex... faaajne klocki :)

A ja jestem rozczarowany, dowiaduję się o takiej wypasionej nowince, siedzę i konfiguruje cały wieczór i na koniec okazuje się, że poza sześciokrotnie większą zasobożernością (procesor, bo na grafie nie sprawdzałem) nic się ciekawego nie dzieje ;) No wypas jest bo jak żre dwa razy więcej prądu to musi być super ;)

Ale faktycznie, mam np. film na którym bardzo widoczne jest rwanie płynności na krawędziach. Są ujęcia kamery wędrującej po różnych plenerach i w normalnych ustawieniach MPC HC podróż przez te plenery wygląda jakby była animowana max 15 klatkami na sekundę, a przy madvr kamera sunie gładziutko.

Jak jest np. z oprogramowaniem typu arcsoft total media theater? W nim nie można się bawić żadnymi kodekami ani niczym? One jadą na dxva czy na czymś innym? Czy ponieważ są płatne mają jakieś lepsze kodeki niż darmowy MPC-HC, czy może mają lepiej podkręcone fabryczne ustawienia?

Różnicy tam żadnej nie widzę, dla mnie nawet WMP nie odbiega jakością od reszty.

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, może ktoś z was będzie mógł mi to wytłumaczyć. Mam LCDka podłączonego do komputera. W ustawieniach karty graficznej mam obraz 1080p/60Hz i jest to maksymalne ustawienie. Ale skoro jest to telewizor 3D czy nie powinienem móc ustawić 120Hz? Filmy bluray jadą w maksymalnie 1080p/24Hz, więc w takiej sytuacji najlepiej przełączać obraz z 60Hz na 24Hz żeby nie występowało gubienie albo powtarzanie klatek, ale co z filmami 3D? Czy do trybu 3D telewizor nie powinien przestawiać się w tryb 48Hz? I po co w takim razie 120Hz do 3D, skoro maksymalnie wykożystuje się wtedy 24Hz/albo 48Hz, więc i 60Hz telewizor powinien temu zadaniu podołać. O co tu kaman?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, może ktoś z was będzie mógł mi to wytłumaczyć. Mam LCDka podłączonego do komputera. W ustawieniach karty graficznej mam obraz 1080p/60Hz i jest to maksymalne ustawienie. Ale skoro jest to telewizor 3D czy nie powinienem móc ustawić 120Hz? Filmy bluray jadą w maksymalnie 1080p/24Hz, więc w takiej sytuacji najlepiej przełączać obraz z 60Hz na 24Hz żeby nie występowało gubienie albo powtarzanie klatek, ale co z filmami 3D? Czy do trybu 3D telewizor nie powinien przestawiać się w tryb 48Hz? I po co w takim razie 120Hz do 3D, skoro maksymalnie wykożystuje się wtedy 24Hz/albo 48Hz, więc i 60Hz telewizor powinien temu zadaniu podołać. O co tu kaman?

Nie. To nie tak. Do telewizora podłączasz sygnał kablem HDMI. Interfejs ten ma określoną przepustowość. Dla sygnału 1920x1080/60Hz to maks typowa przepustowość. Na potrzeby obrazu 3D rozszerzono standard. Obecnie obsługuje on przepustowość o 40% większą niż standardowo. Dzięki temu można przesłać obraz 1920x1080/60Hz + informację o różnicy pomiędzy tym obrazem, a obrazem dla drugiego oka. I taki strumień jest przesyłanym interfejsem HDMI. Najpierw jest on tworzony po stronie nadajnika, następnie dekodowany z sygnału pojedynczego i różnicowego, już po stronie odbiornika i tam dopiero są tworzone dwa obrazy 1920x1080/60Hz i wyświetlane naprzemiennie czyli de facto 1920x1080/120Hz. Taka metoda jest stosowana z racji na niewystarczającą przepływność interfejsu HDMI.

Aby przesłać natywny obraz 1920x1080/120Hz wymagana byłaby przepustowość 2 razy większa niż 1920x1080/60Hz. A tego nie oferuje HDMI.

Dlatego stosuje się sztuczkę z sygnałem o przepustowości 1,4 x 1920x1080/60Hz. (Jest to też tzw. metoda zwana popularnie "na ATI").

Natywne przesłanie 1920x1080/120Hz umożliwia interfejs DVI DualLink ale takowy nie jest stosowany w telewizorach. Występuje on wyłącznie w monitorach komputerowych, o natywnym odświeżaniu 120Hz (metoda zwana zwyczajowo "na Nvidia 3D Vision").

Mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłem :).

EDIT

Obecnie metodę "na ATI" czyli o przepływności 1,4 x 1920x1080/60Hz po HDMI, stosuje się także do przesłania sygnału natywnego w rozdzielczości wyższej niż 1920x1080, bodajże do 2560x1440 lub na 1600/60Hz. Ale więcej się z HDMI nie da wycisnąć. Przynajmniej z dzisiejszych rozwiązań. A już na pewno nie daje się przesłać 2 x 1920x1080/60Hz, czyli natywnego 1920x1080/120Hz.

Co rzecz oczywista metodę 1,4 da się zastosować wyłącznie do obrazów 3D, czyli takich gdzie różnica pomiędzy obrazem lewego i prawego oka, nie jest aż tak duża. Nie dałoby się za jej pomocą zakodować 120 absolutnie różnych klatek w ciągu sekundy. Bo algorytm nie dałby rady tego upakować w takiej przepływności jak jest dostępna. Ale juz DVI DualLink bez problemu by to obsłużył. Tyle że telewizory nie mają takich interfejsów. A szkoda. Bo też bym wolał przesłać obraz 120Hz, choćby po to aby lepiej upłynnić zwykły obraz 2D. Tak jak sie to dzieje w typowym monitorze 120Hz.

EDIT2

A tak w ogóle, to nieco odbiegliśmy od tematu. Sorki. Ale wskoczyłeś na moją działkę i "konika", a tam trudniej mi się kontrolować :).

Rozumiem ograniczenia przepustowości HDMI ale to ciągle nie tłumaczy kilku spraw. Przede wszystkim telewizor jest opisany jako trumotion 100Hz, dlaczego więc nie mogę ustawić 100Hz na karcie graficznej a tylko 60Hz? Zapewne przy grach albo typowym kożystaniu z PC byłaby to dodatkowa zaleta.

Ile w końcu klatek animacji ma obraz 3D? Skoro 2D ma 24 klatki (23 i cośtam cośtam) to 3D powinno mieć 48? Czy w takim razie 3D ma tylko 12 klatek dla każdego oka? Po co w takim razie specjalny telewizor do 3D, skoro z wyświetlaniem 24 i 48 klatek spokojnie poradzi sobie telewizor 60 Hz?

No i w takim razie dlaczego sygnał 3D wyczerpuje przepustowość HDMI skoro nawet 48 klatkowy obraz nie wyczerpuje jego potencjału? Jak nagle z 24 klatek 2D robi się 120Hz 3D?

I dodatkowe pytanie ;) Dlaczego madVR upłynnił mi obraz, czy on dokłada jakieś dodatkowe klatki? W takim razie powinien również wymagać odświerzania większego niż 24Hz. A jeśli wysyła 24 klatki, to co odpowiada za większą płynność tego obrazu?

Koledzy zapewne wybaczą ten mały offtopic, w końcu ta wiedza przyda się podczas rozszerzania sprzętu do audio o funkcję obrazu ;)

Aha, i jeszcze, jak to możliwe, że obraz wyświetlany z częstotliwością 24Hz nie migocze?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Rozumiem ograniczenia przepustowości HDMI ale to ciągle nie tłumaczy kilku spraw. Przede wszystkim telewizor jest opisany jako trumotion 100Hz, dlaczego więc nie mogę ustawić 100Hz na karcie graficznej a tylko 60Hz? Zapewne przy grach albo typowym kożystaniu z PC byłaby to dodatkowa zaleta.

Ech, no przecież napisałem :). Karta na interfejs HDMI nie jest w stanie wydać sygnału w 120Hz, czy nawet w 100, bo by brakło przepustowości.

Co z tego że karta może taki sygnał stworzyć, bo oczywiście może. Co z tego że matryca w telewizorze potrafiłaby taki sygnał wyświetlić, bo potrafiłaby. Co z tego wszystkiego, jak wejście HDMi w telewizorze przyjmuje maks 1920x1080/60Hz i ani grama więcej.

Więc stosuje się takie cudaczne "schody" sygnał 3D 120 kaltek po stronie karty koduje się metodą "ATI" do sygnału 1920x1080/60Hz + sygnał różnicowy dla pozostałych 60 klatek na sekundę. Bo tylko taki da się przepchnąć interfejsem HDMI. A następnie ten sygnał dekoduje się już w telewizorze do pierwotnego 1920x1080/60Hz.

To tak samo jak kodowanie do MP3, przesłanie netem i dekodowanie z powrotem do WAV. Robi się to po to, żeby ominąć słabą przepustowość interfejsu po drodze.

Ile w końcu klatek animacji ma obraz 3D? Skoro 2D ma 24 klatki (23 i cośtam cośtam) to 3D powinno mieć 48? Czy w takim razie 3D ma tylko 12 klatek dla każdego oka?

Nie, nie, nie jest po 24 klatek na każde oko. Sygnał 24p jest przesyłany jako 24 klatki + sygnał różnicowy. Jest to zaszłość z płyt BR, w celu zachowania kompatybilności wstecznej. Żeby się jak najmniej nakombinować. Jak podłączamy się do telewizora 2D takim sygnałem, to on nie zauważy w ogóle tego sygnału różnicowego. Zauważy tylko podstawowy sygnał 24p i taki wyświetli.

A żeby było trudniej. To taki sygnał jest wyświetlany na telewizorze 3D oczywiście w 120 klatkach. Niezależnie czy 2D czy 3D, to i tak elektronika telewizora zamienia go na natywne odświeżanie matrycy, czyli w tym przypadku 120Hz.

Po co w takim razie specjalny telewizor do 3D, skoro z wyświetlaniem 24 i 48 klatek spokojnie poradzi sobie telewizor 60 Hz?

Ponieważ matryca 2D zawsze wyświetla 60 klatek, a matryca 3D 120 klatek na sekundę. Oczywiście mowa o matrycy aktywnej. Bo pasywna zawsze daje 60 klatek.

Niezależnie jaki jest sygnał na wejściu, i tak matryca wyświetla tyle w ilu Hz pracuje natywnie.

No i w takim razie dlaczego sygnał 3D wyczerpuje przepustowość HDMI skoro nawet 48 klatkowy obraz nie wyczerpuje jego potencjału? Jak nagle z 24 klatek 2D robi się 120Hz 3D?

Sygnał 24p w 3D oczywiście nie wyczerpuje przepustowości interfejsu, ale i tak stosuje się metodą 24 klatki + różnicowy, aby zachować kompatybilność wsteczną odtwarzaczy 3D z telewizorami 2D. Nie przesyła się sygnału 48Hz, bo zwykły telewizor ze zwykłym starym HDMI by zgłupiał. A tak to łyknie bez problemu.

I dodatkowe pytanie ;) Dlaczego madVR upłynnił mi obraz, czy on dokłada jakieś dodatkowe klatki? W takim razie powinien również wymagać odświerzania większego niż 24Hz. A jeśli wysyła 24 klatki, to co odpowiada za większą płynność tego obrazu?

A ustawiłeś że ma wysyłać grafika natywnie 24p? Czy ma pracować ze swoją częstotliwością, a obraz 24p jest w tę częstotliwość "wpychany", czyli w tym przypadku 24 klatki są wciskane w 60 klatek obrazowych, co nie daje całkowitego podzielnika. A madVR ma od tego po prostu lepszy algorytm. Na tym też polegała "wada" kart Intela z wyświetlaniem 23,976. Że szarpną co jakiś czas. MadVR stosuje swoje algorytmy do tego, widać że lepsze, skoro odbierasz obraz jako płynniejszy.

Koledzy zapewne wybaczą ten mały offtopic, w końcu ta wiedza przyda się podczas rozszerzania sprzętu do audio o funkcję obrazu ;)

Aha, i jeszcze, jak to możliwe, że obraz wyświetlany z częstotliwością 24Hz nie migocze?

Bo on nie jest wyświetlany w 24Hz tylko w częstotliwości natywnej matrycy. A dodatkowe klatki dorabia albo sam telewizor, jeśli dostaje obraz 24p z odtwarzacza BR, albo karta graficzna, jeśli wydaje na wyjście 60 albo 120Hz. A jeśli robi to karta, to w Twoim przypadku widać, że madVR robi to lepiej od innych algorytmów.

Możesz oczywiście zaznaczyć w opcjach, aby grafika nie robiła tych klatek dodatkowych, tylko żeby wysyłała obraz w natywnym odświeżaniu 24Hz. Ale to zależy już od tego, czy Twój telewizor zrobi te klatki dodatkowe lepiej czy gorzej od grafiki. Wybór należy do Ciebie. W komputerze na szczęście masz taki wybór. I masz wybór silnika renderującego, który tym się zajmie. Full wypas znaczy się :).

Ech, no przecież napisałem :). Karta na interfejs HDMI nie jest w stanie wydać sygnału w 120Hz, czy nawet w 100, bo by brakło przepustowości.

Co z tego że karta może taki sygnał stworzyć, bo oczywiście może. Co z tego że matryca w telewizorze potrafiłaby taki sygnał wyświetlić, bo potrafiłaby. Co z tego wszystkiego, jak wejście HDMi w telewizorze przyjmuje maks 1920x1080/60Hz i ani grama więcej.

Więc stosuje się takie cudaczne "schody" sygnał 3D 120 kaltek po stronie karty koduje się metodą "ATI" do sygnału 1920x1080/60Hz + sygnał różnicowy dla pozostałych 60 klatek na sekundę. Bo tylko taki da się przepchnąć interfejsem HDMI. A następnie ten sygnał dekoduje się już w telewizorze do pierwotnego 1920x1080/60Hz.

To tak samo jak kodowanie do MP3, przesłanie netem i dekodowanie z powrotem do WAV. Robi się to po to, żeby ominąć słabą przepustowość interfejsu po drodze.

No dobra to ja już nic nie rozumiem :D

Zacznijmy od samego początku zatem :P

Załóżmy, że mam normalny monitor komputerowy 60Hz. Ustawiam na karcie graficznej jego natywną rozdzielczość 60 Hz, ale załóżmy, ze gram w grę i ona ma płynną ilość klatek animacji wachającą się od np.12 do 80. Jak to się przekłada na częstotliwość odświerzania? W momencie spadku płynności gry do ekranu zostanie dostarczone 12 klatek i niektóre z nich zostaną wyświetlone kilkukrotnie, żeby zachować 60Hz odświerzania i żeby ekran nie migotał. Co sie stanie gdy gra wyrabia 80 klatek animacji? Część z nich zostanie pominięta? Oczywiście zapewne odpowiednia część tak, żeby zachowac płynność, a nie np. 20 klatek ze środka? Czy w takim razie nie jest lepiej ustawić animacji w grach tak aby nie były tworzone klatki powyżej 60 na sekund? Dlaczego się tego nie robi?

Dalej mamy kwestię filmów Bluray 2D które mają 24 klatki animacji. Żeby zachować jak największą płynność wyświetlania należy ustawić wyświetlanie 24Hz albo ich wielokrotność, tak, żeby karta graficzna nie mnożyła niepotrzebnie klatek. Potem ten 24 klatkowy sygnał trafia na telewizor, który jak mówisz działa zawsze ze swoją natywną częstotliwością odświerzania, w moim przypadku wydaje się że to jest 100Hz (jest to telewizor z pasywnym 3D więc nie musi pracować za 120Hz tak?) W takim razie 100Hz telewizor zawsze będzie musiał jakieś klatki sobie dorysować albo pominąć, niezależnie od tego jaki sygnał dostanie z karty graficznej? Więcej niż 60Hz nie ustawię bo nie pójdzie po HDMI, więc chyba powinienem ustawić 50Hz, żeby telewizor miał bezstratne przeliczenie na 100Hz? Ok, ale to w przypadku zastosowania PC do wyświetlania pulpitu, przeglądarki internetowej itp. a co w przypadku gier, których ilość klatek jest zmienna? No i kwestia filmów które mają 24 klatki. W przypadku filmów 2D niezależnie od tego jaki sygnał tv dostanie i tak przeliczy go na 100Hz, jaką więc częstotliwość na karcie najlepiej ustawić? 24 klatki w żaden sposób nie przeliczają się bezstratnie na 100Hz. No i co w przypadku sygnału 3D w takim razie? żeby telewizor w ogóle zrozumiał, że dostaje sygnał 3D muszę na karcie graficznej ustawić 24Hz (w przypadku ATI trzeba ponoć wybrać 23). Jaki zatem jest sens tworzenia 100Hz czy 120 Hz matryc, skoro najlepszą możliwą jakość odtwarzania zapewnia odświerzanie będące wielokrotnością 24Hz powyżej 60Hz, czyli 72Hz i 96Hz.

Co do madVR to ustawiłem sobie żeby MPC-HC przechodził w tryb 24Hz przy odtwarzaniu materiału 1080p na pełnym ekranie, więc powinna być zachowana maksymalna płynność. MPC-HC pracuje w takim samym trybie niezależnie czy odtwarza dxva czy madVR więc teoretycznie nie ma tu już miejsca na poprawę bo nie ma miejsca na wciskanie dodatkowych klatek przez kartę graficzną.

Może nie muszę tego dogłębnie zrozumieć, możemy więc zawęzić temat do strony praktycznej. Mam telewizor 100Hz z pasywnym 3D... przynajmniej tak mi się wydaje, jest to LG mogel LW579s. Zakładając, że pracuje on z tymi 100 Herzami, najkorzystniej jest ustawić na karcie graficznej 50Hz? A jeśli ogladam film w 2D, lepiej jest ustawić na grafice 24Hz i pozwolić telewizorowi przeliczyć to do 100Hz, czy ustawić np. 50Hz albo 60Hz na grafice, i pozwolić telewizorowi przeliczyć te 50 albo 60Hz do 100Hz? W przypadku filmów BR 3D żadnych kombinacji uskuteczniać zdaje się nie mogę, bo żeby wogóle został rozpoznany sygnał 3D telewizor musi wysyłać 24Hz? W tym przypadku jestem już skazany na przeliczanie 24Hz na 100Hz przez telewizor?

Piszesz też, że pasywna matryca zawsze daje 60Hz, zatem te 100Hz to działa w trybie 2D a te 100Hz to tylko jakiś chwyt marketingowy? Jeśli jest to matryca 100Hz, to nie powinna chyba przeliczać nigdy do 60Hz niezależnie czy jest to sygnał 2D czy 3D bo w żadnym z tych przypadków nie jest zachowana dokładność wielokrotności 24 klatek więc chyba lepiej już 100Hz odświerzać?

Załóżmy, że mam normalny monitor komputerowy 60Hz. Ustawiam na karcie graficznej jego natywną rozdzielczość 60 Hz, ale załóżmy, ze gram w grę i ona ma płynną ilość klatek animacji wachającą się od np.12 do 80. Jak to się przekłada na częstotliwość odświerzania? W momencie spadku płynności gry do ekranu zostanie dostarczone 12 klatek i niektóre z nich zostaną wyświetlone kilkukrotnie, żeby zachować 60Hz odświerzania i żeby ekran nie migotał. Co sie stanie gdy gra wyrabia 80 klatek animacji? Część z nich zostanie pominięta? Oczywiście zapewne odpowiednia część tak, żeby zachowac płynność, a nie np. 20 klatek ze środka? Czy w takim razie nie jest lepiej ustawić animacji w grach tak aby nie były tworzone klatki powyżej 60 na sekund? Dlaczego się tego nie robi?

Robi się - jak włączysz synchronizację pionową. Jak wyłączysz to renderowane są wszystkie klatki ... np. dwie wciśnięte na raz na ekran (połowa jedna klatka i połowa druga = obraz się charakterystycznie rozjeżdża).

Ostatnia moja wizyta w tej zakładce.Miało być A U D I O.jeżeli dyskusja jest z tematu VIDEO to dzieki.Nie to forum,może to jest ciekawy temat ale nie w tej zakładce.

AUDIO-Video to jest to miejsce.

Pozdrawiam

Dajmy sie kolegom ( a moze tez koleżankom ) czas do weekendu się wyszaleć.Sadzę ze Video rekreacyjne musi być i tak z dźwiękiem więc koledzy po analizie sygnału Video zapewne wrócą do sygnału audio.

Zapraszam Cię w weekend na relacje z pierwszego mojego poważnego testu

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Ostatnia moja wizyta w tej zakładce.Miało być A U D I O.jeżeli dyskusja jest z tematu VIDEO to dzieki.Nie to forum,może to jest ciekawy temat ale nie w tej zakładce.

AUDIO-Video to jest to miejsce.

przeżyjemy..... nie można być MONO, a z okazji należy korzystać bo ludzi z wiedzą i chęcią do jasnego tłumaczenia jak SlawekR jest jak na lekarstwo (a już na pewno na tym forum).

ja też poproszę o wersje skróconą wersji skrócanej dla nooba, czyli co jak ma być ustawione by było ładnie, za dużo już tych inf..

Zaszalałem i dokupiłem jeszcze kabel USB Konstantin Entreq :)

Teraz test będzie pełną gębą ( przepraszam : uchem:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Cóż można powiedzieć.... Chyba tylko tyle, żebyś przypadkiem nie wyrzucał pudełka, a najlepiej żeby nigdy nie było dalej od kabla niż 2 metry, bo to zasadniczo wpłynie na dźwięk. No i ten kabel nie gra bez kondycjonera masy, jak raportują testujący, więc jeszcze kondycjoner masy.

Ja już swoją opinię wyraziłem na temat podejmowania irracjonalnych działań, więc nie będę jej powtarzać po raz kolejny. Ale pewne rzeczy na niebie i Ziemi, chyba nigdy nie przestaną mnie zadziwiać :(.

Cóż można powiedzieć.... Chyba tylko tyle, żebyś przypadkiem nie wyrzucał pudełka, a najlepiej żeby nigdy nie było dalej od kabla niż 2 metry, bo to zasadniczo wpłynie na dźwięk. No i ten kabel nie gra bez kondycjonera masy, jak raportują testujący, więc jeszcze kondycjoner masy.

Ja już swoją opinię wyraziłem na temat podejmowania irracjonalnych działań, więc nie będę jej powtarzać po raz kolejny. Ale pewne rzeczy na niebie i Ziemi, chyba nigdy nie przestaną mnie zadziwiać :(.

Już coś usłyszałem pozytywnego po instalacji kabla ale nie chce tego jeszcze traktować jako pewnik.Daję sobie czas w weekend na poważny test .

Jak sie okaże ze jednak nic nie uslyszę ( a dzisiaj np uslyszalem wlasne emocje po instalacji kabla:)to potraktuję ten kabel tak jak wybór koloru auta: teoretycznie nie ma wpływu na trakcję, ale moze ( choc nie musi) wpływać na spełnienie estetycznych preferencji właściciela :) Z drugiej strony dopłata za lakier metalik zapobiega rysowaniu sie karoserii, a zarysowana karoseria to zmieniony w mikroskali wskaźnik oporu powietrza, czyli trakcji.Pozostaje pytanie jaką czułość ma układ kierowniczy a następnie kierowca żeby tą zmianę wychwycić.Prawdopodobienstwo jest bardzo małe ale z pewnoscia większe od zera.

................

Coś mi się zdaje ze w powyższym wywodzie zabrnąlem w świat fizyki kwantowej ;)..... więc udaje sie do zwyczajnej codziennej czynności pt "słuchanie przyjemnej muzyki..."

Zaszalałem i dokupiłem jeszcze kabel USB Konstantin Entreq :)

Ja chyba nie załapałem żartu :) ale dziś senny jestem

Proszę mi przeliterować :)

N

Ja chyba nie załapałem żartu :) ale dziś senny jestem

Proszę mi przeliterować :)

Niestety to nie żart , to czarna ( według SlawkaR) rzeczywistość która mnie dopadła i muszę sie z nią zmierzyć ...

No nic, współczuje

Poczytaj sobie jak się dałeś nabrać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nic, współczuje

Poczytaj sobie jak się dałeś nabrać

Ukryta Zawartość

Dzięki , nauka bywa kosztowna ale kostucha nie ma kieszeni na zabranie precjozów na druga stronę więc specjalnie sie nie przejmuję :)

Aha, SlawekR na pewno trafił z pudełkiem.:) Odpowienio ustawione będzie pracować jako mini ustrój akustyczny , wpływ na dźwięk murowany , tylko pojawia sie znowu kwestia percepcji słuchającego .. ale prawdopodobieństwo itd j. w.:)

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Dzięki , nauka bywa kosztowna ale kostucha nie ma kieszeni na zabranie precjozów na druga stronę więc specjalnie sie nie przejmuję :)

Aha, SlawekR na pewno trafił z pudełkiem.:) Odpowienio ustawione będzie pracować jako mini ustrój akustyczny , wpływ na dźwięk murowany , tylko pojawia sie znowu kwestia percepcji słuchającego .. ale prawdopodobieństwo itd j. w.:)

Żeby była jasność. Nie oceniam Cię. Twoja kasa, Twoja więc sprawa, jak wydajesz swoje pieniądze, aby sobie zapewnić przyjemność. A spełnienie zachcianki posiadania określonej odrobiny egzotyki, jest oczywiście pewną formą przyjemności. Jeśli będziesz mieć dzięki temu spokojniejszy sen w nocy, to to też oczywiście jest wartością samą w sobie, wartą inwestycji. Więc jak pisałem, nie oceniam Cię.

Aczkolwiek, przy tym wszystkim mam prawo do własnego poglądu na różne kwestie i jeśli pewne działania stoją w sporej sprzeczności z tym poglądem, to pozwalam sobie wyrazić zdziwienie. No, powiedzmy, że zdziwienie z niewielką nutą dezaprobaty. A ta dezprobata tyczy się głównie pewnej, hmm, specyfiki w podejściu do osiągnięcia celu będącego tytułem wątku, czyli PC Audio bez kompromisów. Ta specyfika polega na przykład na tym, że zamiast w pierwszej kolejności poprawić kwestię nieoptymalnego doboru zasilacza, wolałeś pierdyknąć 4 razy więcej kasy na drut opleciony ładnym sznurkiem, w gustownym pudełku.

Może jednak najpierw warto tak na maksa zoptymalizować to co jest do zoptymalizowania. Konwerter USB EVO, ok. Zegar dedykowany master ok, zasilacz do zegara. No niech będzie ostatecznie. Ale DAC? Nie lepiej było zainwestować w jakiś lepszy, skoro środki płatnicze nie stanowią przeszkody/bariery? A z tego co widzę, ewidentnie nie stanowią :). Więc skoro składasz sprzęt bezkompromisowy, jak to sobie założyłeś, to może najpierw zakończyć kwestie zasadnicze, zasilacz, przetwornik cyfrowo-analogowy itd. A później dopiero poszaleć z bardziej ekstrawaganckimi gadżetami. Bo tak to zaczynasz tak trochę od tyłka strony, że tak to ujmę. Kupiłeś kabel USB, droższy od samego DACa. Zauważyłeś ten malutki paradoks? Sprzęty raczej należy dobierać synergicznie. I ta zasada obowiązuje generalnie, niezależnie jakiej klasy (ceny) sprzęt kupujemy. Synergia też powinna dotyczyć łączenia sprzętów, kabli, zasilaczy, odpowiadających sobie klasowo. Inaczej to jeden sprzęt będzie ograniczał drugi.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ależ dokładnie to samo starałem się wyrazić wyżej. Oczywiście każdy niech sobie kupuje co chce. Ale skoro zakłada wątek określonego typu i oczekuje rady. To niech się i nie dziwi dezaprobacie, jeśli pomimo rad, zasilacza odpowiedniego nie kupi. Za to zaopatruje się w gadżet wielokrotnie kosztowniejszy od tegoż, niezbędnego wręcz, zasilacza. Gadżet fajny, ładny, a i owszem. Ale ujmijmy to tak, najpierw "obowiązki", czyli to co sobie sami narzuciliśmy tytułem wątku, a później przyjdzie czas na przyjemności w postaci gadżetów.

Żeby była jasność. Nie oceniam Cię. Twoja kasa, Twoja więc sprawa, jak wydajesz swoje pieniądze, aby sobie zapewnić przyjemność. A spełnienie zachcianki posiadania określonej odrobiny egzotyki, jest oczywiście pewną formą przyjemności. Jeśli będziesz mieć dzięki temu spokojniejszy sen w nocy, to to też oczywiście jest wartością samą w sobie, wartą inwestycji. Więc jak pisałem, nie oceniam Cię.

Aczkolwiek, przy tym wszystkim mam prawo do własnego poglądu na różne kwestie i jeśli pewne działania stoją w sporej sprzeczności z tym poglądem, to pozwalam sobie wyrazić zdziwienie. No, powiedzmy, że zdziwienie z niewielką nutą dezaprobaty. A ta dezprobata tyczy się głównie pewnej, hmm, specyfiki w podejściu do osiągnięcia celu będącego tytułem wątku, czyli PC Audio bez kompromisów. Ta specyfika polega na przykład na tym, że zamiast w pierwszej kolejności poprawić kwestię nieoptymalnego doboru zasilacza, wolałeś pierdyknąć 4 razy więcej kasy na drut opleciony ładnym sznurkiem, w gustownym pudełku.

Może jednak najpierw warto tak na maksa zoptymalizować to co jest do zoptymalizowania. Konwerter USB EVO, ok. Zegar dedykowany master ok, zasilacz do zegara. No niech będzie ostatecznie. Ale DAC? Nie lepiej było zainwestować w jakiś lepszy, skoro środki płatnicze nie stanowią przeszkody/bariery? A z tego co widzę, ewidentnie nie stanowią :). Więc skoro składasz sprzęt bezkompromisowy, jak to sobie założyłeś, to może najpierw zakończyć kwestie zasadnicze, zasilacz, przetwornik cyfrowo-analogowy itd. A później dopiero poszaleć z bardziej ekstrawaganckimi gadżetami. Bo tak to zaczynasz tak trochę od tyłka strony, że tak to ujmę. Kupiłeś kabel USB, droższy od samego DACa. Zauważyłeś ten malutki paradoks? Sprzęty raczej należy dobierać synergicznie. I ta zasada obowiązuje generalnie, niezależnie jakiej klasy (ceny) sprzęt kupujemy. Synergia też powinna dotyczyć łączenia sprzętów, kabli, zasilaczy, odpowiadających sobie klasowo. Inaczej to jeden sprzęt będzie ograniczał drugi.

Jedno sprostowanie : w zestawie Evo nie było DACa ( zestaw to konwerter , zegar, i zasilacz bateryjny ) DAC jest przede mną a na razie sygnał idzie przez DAC cd accuphase DP 67 i tylko DAc lepszy od niego ma sens a to już cena okolo kilkanaście razy kabel USB więc na pewno poświęcę temu wiecej uwagi.

PS. Gdybym czuł strach przed byciem ocenianym, to nie zapisywałbym się na forum i nie prezentował swoich decyzji zakupowych .Na szczęście nie mam takich uprzedzeń więc Proszę WSzYsTkich w mysl zasady :Mój krytyk moim najlepszym nauczycielem -OCENiAjCiE !!

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jedno sprostowanie : w zestawie Evo nie było DACa ( zestaw to konwerter , zegar, i zasilacz bateryjny ) DAC jest przede mną a na razie sygnał idzie przez DAC cd accuphase DP 67 i tylko DAc lepszy od niego ma sens a to już cena okolo kilkanaście razy kabel USB więc na pewno poświęcę temu wiecej uwagi.

.....

A to sorry, z tym przetwornikiem to nie zobaczyłem/doczytałem. Ale co do zasilacza, to nie ma wykrętów :-). Nadal będę namawiał na zmianę.

PS. Gdybym czuł strach przed byciem ocenianym, to nie zapisywałbym się na forum i nie prezentował swoich decyzji zakupowych .Na szczęście nie mam takich uprzedzeń więc Proszę WSzYsTkich w mysl zasady :Mój krytyk moim najlepszym nauczycielem -OCENiAjCiE !!

celex

może napiszesz wreszcie jak ten konwerter m2tech Evo wpłynął w twoim systemie na dźwięk ( a może czy jakkolwiek wpłynął ),

bo widze że wymieniasz kable i to nie najtańsze a wrażeń narazie nie opisujesz... :)

No dobra, raz się żyje ;)

Też dziś przyszedł do mnie kabel USB 1.8m ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

celex

może napiszesz wreszcie jak ten konwerter m2tech Evo wpłynął w twoim systemie na dźwięk ( a może czy jakkolwiek wpłynął ),

bo widze że wymieniasz kable i to nie najtańsze a wrażeń narazie nie opisujesz... :)

W sumie, jakby nie patrzeć, prośba nie pozbawiona sensu :).

http://www.sklep.tszoda.pl/422-digitalbox-premiumlnk-kabel-usb-18m.html

Panieee, nie róbcie se jaj z poważnego wątku :) Bo jeszcze ktoś uwierzy i co będzie. To ten kabel co sklep Audioinsane chciał mi przesłać bezzwrotnie w zamian za recenzję. Z Twojego linka by wyszło, jaką to kolosalną łapówkę mi zaproponowali :D.

http://www.saturion.pl/product/175812/Akcesoria/Kable_i_adaptery/Digitalbox_PREMIUM_LNK_Kabel_USB_2_0_A_B_1_8m.html

http://www.emarket.pl/kable-i-%C5%82%C4%85cz%C3%B3wki/digitalbox-premium-lnk-kabel-usb-2-0-am-bm-1-8m-dbpl-usb20ambm18/p-c8319076

A to sorry, z tym przetwornikiem to nie zobaczyłem/doczytałem. Ale co do zasilacza, to nie ma wykrętów :-). Nadal będę namawiał na zmianę.

No to czas przyznać się ze uległem chociaż miałem to ogłosić po dostawie: idzie do mnie zasilacz

Ukryta Zawartość

Dostawa za około tydzień.

Ukryta Zawartość

Dodałem do koszyka ale dostępność dopiero za 9 miesięcy ( ktoś urodzi ? ;)

celex

Zapowiedzialem test w najblizższy weekend .

Opis w niedzielę wieczorem ( I hope )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodałem do koszyka ale dostępność dopiero za 9 miesięcy

DBPL-USB20AMBM18

Mi się wyświetla stan 10 sztuk - dostawa gratis ;)

Kurna, teraz patrzę na stronę Media nie dla idiotów, a tam 1000 razy taniej ten sam kabel :/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.