Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do wzmacniacza . Koszt do max 5000zł , moga być używane

Szogunwawa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę . Czy moglibyście mi doradzić kolumny lub zakres kolumn do wyboru. Muzyki słucham z komputera (FLAC)( SB X-FI EXTREME MUSIC ) . Posiadam przedwzmacniacz słuchawkowy ( pełni on rolę przed wzmacniacza) felix audio espressivo + wzmacniacz NAD C-372 ( nie planuje jego wymiany ), posiadam kolumny Tonsil Mistral . W niedalekiej przyszłości planuje zakupić jeszcze DAC-a ( być może Rega) . Muzyka jakiej słucham to trance , kobiece wokale , ballady. Myślałem nad tymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub może celować w tańszą półkę ?

Ukryta Zawartość

Czy może lepiej ulokować pieniądze ? Jakie są wasze porady i sugestię ?

Kolumny podłogowe , najlepiej 3 drożne . Mile widziane używane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

prawie wszystko podałeś oprócz wielkości pomieszczenia, która jest niestety bardzo ważnym czynnikiem przy wyborze kolumn. Biorąc jednak pod uwagę Twój wymóg dużych, rozbudowanych kolumn zakładam, że pomieszczenie jest duże.

Wharfedale Opus to pięknie wykonane kolumny, jednak biorąc pod uwagę brzmienie moim zdaniem jest wiele znacznie lepszych konstrukcji.

Z mojej strony napewno zaproponowałbym Ci posłuchanie bardzo dopracowanej, potężnej polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV. Są to kolumny o stosunkowo równej charakterystyce brzmienia, która wydaje się idealna do mocnej integry NAD przy Twoich gatunkach muzycznych. Efekt końcowy to pełny, bogaty, dynamiczny dźwięk ze świetną przestrzenią. Nie będzie to efekciarstwo, tylko rzetelny przekaz muzyki.

Drugą propozycją są kolumny Epos Elan 30 lub trochę powyżej założonego budżetu Elan 35. Oferują one bardzo spójne, dynamiczne brzmienie, bardzo dobrze współgrają z elektroniką NAD.

Ostatnią propozycją (także niestety trochę powyżej założonego budżetu) są kolumny Paradigm Studio 60 v.5. Bardzo potężna, mocna konstrukcja, także idealnie współpracująca z elektroniką NAD. Najbardziej rockowy zestaw.

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pokój jest mały ok 25m2 ,ale planuje zakup kolumn na .... kilka lat . Na chwile obecną dysponuje gotówką ,ale kto wie co będzie za parę lat . Więc kupić raz a dobrze :)

Myślałem także ,aby zakupić znacznie tańsze kolumny i przyspieszyć tym samym zakup DAC-a .

Myślałem nad tymi kolumnami :

Wharfedale EVO 2-40

MONITOR AUDIO BX 6

DALI IKON 6 MK2

ASW CANTIUS 604

Elac FS68

Czy któreś z tych mogą spełnić moje wymagania ? Lub czy wyróżniają się na tle innych jakością muzyki

Whardale evo 2-40 to dobrze ułozone kolumny mają raczej spokojny charakter, do spokojnej wolnej muzyki ok, ale do szybkiej odpadają. BX6 to szczegółowa szybka kolumna ale trochę ze słabszą barwą i basem. Chociaż z nadem może zagrać.Dobrze podpowida Ci q21 Audio Academy Hyperion IV to świetne kolumny, z olbrzymią sceną świetnym basem i szczegółowoscią.

Audio Academy Hyperion IV to najlepsza opcja z kolumn które wymieniłem w 3 poście ?

Mam jeszcze bardzo głupie pytanie ... czy zagrają znacznie lepiej niż moje Tonsil Mistral ? :)

Jeśli chodzi o kobiecy wokal, to tu masz klasę swiatową. W innych gatunkach też spisują się na bardzo wysokim poziomie. Cena używanych, stan jak nowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Audio Academy Hyperion IV to najlepsza opcja z kolumn które wymieniłem w 3 poście ?

Mam jeszcze bardzo głupie pytanie ... czy zagrają znacznie lepiej niż moje Tonsil Mistral ? :)

Słuchałem pierwszych trzech z tej listy ale na róznych wzm.(ikon 2 miałem 4lata) uważam że AA są najbardziej uniwersalne z nich i mają najlepszą scenę. Musisz koniecznie posłuchać na swoim wzm. i sam ocenić.

Pokój jest mały ok 25m2 ,ale planuje zakup kolumn na .... kilka lat . Na chwile obecną dysponuje gotówką ,ale kto wie co będzie za parę lat . Więc kupić raz a dobrze :)

Myślałem także ,aby zakupić znacznie tańsze kolumny i przyspieszyć tym samym zakup DAC-a .

Myślałem nad tymi kolumnami :

Wharfedale EVO 2-40

MONITOR AUDIO BX 6

DALI IKON 6 MK2

ASW CANTIUS 604

Elac FS68

Czy któreś z tych mogą spełnić moje wymagania ? Lub czy wyróżniają się na tle innych jakością muzyki

Zły pomysł, wydaj narazie jak najwięcej na kolumny choćbyś miał grać przez dłuższy czas na tym sb-fi.

ZAGRA kulesza.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Naprawdę, jeśli masz możliwość, to posłuchaj tych Martin Logan Mosaic, zapewniam, że Cię zaskoczą bardzo pozytywnie.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

A czy w tych kolumnach elektrostatycznych nie trzeba z czasem wymieniać jakiegoś ......... elementu ? Jakiś papier aluminiowy ?

Cena za nowe Audio Academy Hyperion IV jest za wysoka , takie jest moje zdanie . Chętnie bym kupił używane , ale na aledrogo ich nie ma .

>Szogunwawa

Zacznij od czegoś, bo będziesz miał mętlik w głowie. Weź Nada pod pachę i wpadaj do mnie:

Ukryta Zawartość

Jak będziesz przekonany, to kupisz. Jak nie, to będziesz wiedział jak grają i będziesz miał jakiś punkt odniesienia przy innych odsłuchach.

Ukryta Zawartość

A czy w tych kolumnach elektrostatycznych nie trzeba z czasem wymieniać jakiegoś ......... elementu ? Jakiś papier aluminiowy ?

Cena za nowe Audio Academy Hyperion IV jest za wysoka , takie jest moje zdanie . Chętnie bym kupił używane , ale na aledrogo ich nie ma .

W zwykłych aektrostatach tak, ale to nie są zwykłe elektrostaty. Można grac na nich latami i nic nie wymieniać.

• Moderatorzy

dynaudio 3/7,

MA rx8,

Padarigm studio 60,

B&W CM8(były ostatnio w promocji za 5200), 683

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zacznij od czegoś, bo będziesz miał mętlik w głowie. Weź Nada pod pachę i wpadaj do mnie:

Ukryta Zawartość

Jak będziesz przekonany, to kupisz. Jak nie, to będziesz wiedział jak grają i będziesz miał jakiś punkt odniesienia przy innych odsłuchach.

Dobrze gada :) bez punktu odniesienia ani rusz.

Ukryta Zawartość

Nie oczekuj wiele po DACu. Prawdopodobnie nie usłyszysz różnicy. Za to kolumny to podstawa satysfakcji. Chcesz przyoszczędzić na tej podstawie? Ja tego nie łapie.

Zbierając w całość uwagi przedmowców, o dacu pomyśl na samym końcu. Masz kilka sugestii co do kolum, weź swój piec do sklepu zrób ODSŁUCH. Kup te które zagrają najlepiej. Pod żadnym pozorem nie kupuj bez słuchania, to że coś jest w dobrej cenie i jest podobno dobre niczego nie oznacza. Kolumny mają się Tobie podobać i grać z Twoim wzm.

Dziękuje za pomoc . W ciągu 2 tygodni planuje odsłuchać

Wharfedale Evo 50

Monitor Audio RX8

AUDIO ACADEMY Hyperion IV

Zamiast DAC-a może zakupię odtwarzacz NAD C 565 BEE.

Kolega smog zachęca mnie do odsłuchu Minasów . Przemyśle tą opcję .

Z tym NADem daj sobie spokój to nie jest dobre źródło. DAC-a kup sobię jak już będziesz miał kolumny później w roli transportu użyj kompa, albo jak wolisz jakiegoś taniego CDika połączysz z dac.Ale to i tak są szczegóły skup się przede wszystkim na wyborze kolumn.

Uważasz że ten odtwarzacz Cd w swojej klasie cenowe jest słaby ? Nie jestem audiofilem tylko lubię słuchać dobrze grającej muzyki .

Uważam, że wydawanie 3tyś na NOWY odtwarzacz cd obecnie nie ma sensu.Kupując przetwornik DAC za tą samą kwotę masz źródło na poziomie CDików z przedziału 8-10tyś.Kup sobię kolumny graj na razie z tym Sb-Fi potem wypożyczaj sobie DAC/CD do domu na odsłuch i sam zdecyduj.

A czy cena 2300zł za używany jest sensowna ? Po za PC nie mam innego zródła dzwięku więc CD by mi sie przydał .

A co wolisz grać z CD (masz dużo płyt?) czy raczej magazynować pliki FLAC na kompie? Jeśli chodzi o cenę za tego używanego CD moim zdanie za dużo, w sklepie dostaniesz zbliżony rabat pamiętaj również o tym, że lasery w CD zużywają się.

A co wolisz grać z CD (masz dużo płyt?) czy raczej magazynować pliki FLAC na kompie? Jeśli chodzi o cenę za tego używanego CD moim zdanie za dużo, w sklepie dostaniesz zbliżony rabat pamiętaj również o tym, że lasery w CD zużywają się.

Płyt mam niewiele , więc wraz zakupem odtwarzacza Cd musiałbym zacząć kupować płytki :) . Kolekcja FLACów jest duża i jest to znacznie wygodniejsze niż rotacje CD. Mnóstwo opinii o PC Audio jest negatywnych . Naczytałem się o tym sporo ,że komputer nie nadaje się jako żródło więc stąd pomysł o odtwarzaczu CD . Gdzie mogę dostać taki rabat na ten odtwarzacz CD :) ?

Możesz jeszcze pomyśleć o kolumnach pt. Harpia DIY od niedawna mam i słucham. Całkiem sensowna alternatywa dla firmowych skrzynek. Choć te też są "prawie firmowe"

Płyt mam niewiele , więc wraz zakupem odtwarzacza Cd musiałbym zacząć kupować płytki :) . Kolekcja FLACów jest duża i jest to znacznie wygodniejsze niż rotacje CD. Mnóstwo opinii o PC Audio jest negatywnych . Naczytałem się o tym sporo ,że komputer nie nadaje się jako żródło więc stąd pomysł o odtwarzaczu CD . Gdzie mogę dostać taki rabat na ten odtwarzacz CD :) ?

Te negatywne opinie są wystawiane przez hardcorowych audiofilów którzy nie mogą się pogodzić z powolną śmiercią ich ukochanych odtwarzaczy cd, ale czasy się zmieniają i coraz to więcej osób używa PCeta w roli transportu.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A ja zwracam uwagę, że polskie kolumny są trudne akustycznie i trza będzie się zapisać do zakładki akustyka.

Zacznie się rozpraszanie i tłumienie.

Stąd sugeruję zainteresowanie się produktami angielskimi. Duża przestrzeń, gra środkiem pasma.

Te negatywne opinie są wystawiane przez hardcorowych audiofilów którzy nie mogą się pogodzić z powolną śmiercią ich ukochanych odtwarzaczy cd, ale czasy się zmieniają i coraz to więcej osób używa PCeta w roli transportu.

A co z moją kartą dzwiękową ? Przecież do rarytasów nie należy . Jest to masówka . Gdybym zakupił CD mógłbym wykorzystać jego DAC , FLACi mógłbym wypalić na dobre płytki CD . Nie rozumiem dlaczego negujesz odtwarzacz CD . A może innym rozwiązaniem jest zakup gramofonu i słuchanie płyt winylowych ?

Czytałem cały wątek o JPlay i można powiedzieć ze w niewielkim stopniu ten program coś tam wspomaga ( ale 100 E nie jest wart ).. Obecnie mam Foobar + WASAPI +Ram Disk . Wzmacniacz lampowy Espresivo znacząco wpłynął na jakość muzyki . Brakuje mi tylko dobrych kolumn i ............. innego zródła , chociażby odtwarzacza CD .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.