Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu? Caly rynek HiEnd to garstka ludzi. Zapytaj przechodnia o marke Krell to wybauszy oczy a jak bedziesz ciagnal temat to Ci powie, ze technics, yamaha czy Sony to sa sprzety a jakis Krell....Ludzie nie maja pojecia tak poplurnych wsrod audiofilow markach jak Dynaaudio czy Dali a co tutaj mowic typowo HiEndowych markach.

Jechalem niedawno ze znajoma volvo i mowie, o widze, ze masz naglosnienie Dynaudio w samochodzie to spojrzala na mnie, jakby zupelnie nie kumala o czym mowie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jechalem niedawno ze znajoma volvo i mowie, o widze, ze masz naglosnienie Dynaudio w samochodzie to spojrzala na mnie, jakby zupelnie nie kumala o czym mowie.

Wojtek,

Na Dynki chciałeś ją wziąć:))) Trzeba było o kozaczkach, to byś miał temat:)

Płyt CD jest na rynki setki milionów więc wybór ogromny.Będzie można kupować za grosze i bawić się tym jeszcze 20 lat.

Nowości będą w wydaniach audiofilskich i będą nadal na CD dostępne.

Pliki będą się rozwijać ale pełen wybór to w tym tempie będzie za 15 lat.

Na razie większość nowości w ogóle nie ukazuje się na plikach hires.

Takie są fakty.

Zgadzam się w 100%. Ale to samo będzie też z winylami. Technologia plików się rozwinie i będzie rządzić w masowym rynku. W hi endzie będzie to kolejny pełno prawy format na równi z cd i czarnymi płytami.

Zapytaj przechodnia o marke Krell to wybauszy oczy a jak bedziesz ciagnal temat to Ci powie, ze technics, yamaha czy Sony to sa sprzety a jakis Krell...

Powie, że sony widział w media markt i że fajne telewizory a yamaha - to znajomy ma szybki motocykl :)

Jarek,

Sam producent zaleca podmienić standardową 12AX7 jakimś nosem 12BZ7, bo przeciez trudno zeby sprzedawali to masowo.

Jeśli chodzi o temat co chcę zrobić z brzmieniem - to powiem bez owijania: na razie nic. Po trzech dniach nieustannego grzania, gra to innaczej. Więc muszę kilka dni posłuchać, uspokoić się i dalej myśleć.

tak na marginesie: zna ktoś te lampy jak grają?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo w pre mam ruskie z czarnąpodstawką i mam ochotę zmienić na coś innego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Na razie większość nowości w ogóle nie ukazuje się na plikach hires"

I pewnie nigdy się nie ukaże. Wg mnie nie jest to w interesie wytwórni. Przynajmniej do czasu kiedy ktoś wymyśli zabezpieczenie dające 100% gwarancji przed kopiowaniem. Poza tym komu oprócz garstki audiofili jest to potrzebne. Itunes rządzi.

Teź o tym pisałem dlatego uważam źe poza plikami warto mieć odtwarzacz CD.

W przeciwnym razie jest się odciętym od nowości nie tylko w pop,rock ale we wszystkich

gatunkach łącznie z klasyką i jazzem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A lampy to inna bajka. Nie rozumiem dlaczego nikt dziś nie produkuje wypasionych lamp pod audio

skoro jest aż tak wielu użytkowników.Oferta współcześnie produkowanych lamp jest skromna.

Z prostego powodu - np. przepisy ekologiczne.

tak na marginesie: zna ktoś te lampy jak grają? http://allegro.pl/full-music-6sn7-para-nowe-ostatnia-wersja-i2982283002.html bo w pre mam ruskie z czarnąpodstawką i mam ochotę zmienić na coś innego

+

0

Szkoda kasy na chińskie cuda;)

Jeżeli 6SN7 to np. Tungsol (NOS).

Jak chcesz coś zmieniać to tylko na lepsze.

A za zaoszczędzonę pieniądze zaproś dziewczynę ...... na lody ;)

Miałeś coś napisać o starciu pre w ubiegły weekend do passa 250 i Cisza , a może ja coś przeoczyłem ?

Jak wypadł Eklipse na tle innych lampowych pre ?

Nic nie przeoczyles. Logistyka nawalila. Narazie pass gra z phastem, ale z pewnoscia do odslucho dojdzie tylko jeszcze nie wiem kiedy...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dlatego nie ufam temu działowi audio i nie pokładam w nich zbyt dużych nadziei ani oczekiwań.

Za kilkanaście lat ten dział audio całkiem zniknie i co wtedy poczną miliony fanów lamp?

Pozostaną im tylko kiepsko grające ruski i chińczyki.

sa dwa wyjscia albo dadza sie złapać kolejnym megakonstruktorom łażacym po stronach audio opylajacym swoje najlepsze lampy i usługi

albo zostaja przy konkretnym markowym producencie i jego serwisie bo tak sie składa ze ci jakos trwają a lamp im nie brakuje w dodatku co pare lat masz prawdziwy upgrade a nie zmiane lampek na choince

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Wojtek,

Na Dynki chciałeś ją wziąć:))) Trzeba było o kozaczkach, to byś miał temat:)

Taa:)

sa dwa wyjscia albo dadza sie złapać kolejnym megakonstruktorom łażacym po stronach audio opylajacym swoje najlepsze lampy i usługi

albo zostaja przy konkretnym markowym producencie i jego serwisie bo tak sie składa ze ci jakos trwają a lamp im nie brakuje w dodatku co pare lat masz prawdziwy upgrade a nie zmiane lampek na choince

Prawdziwy upgejd, mala poprawa za kilkanascie tysi.

<<Prawdziwy upgejd, mala poprawa za kilkanascie tysi.>>

po co sie straszyć czymś czego sie nie próbowało :)

utrzymanie starego klienta jest tansze niz pozyskanie nowego więc cena też jest bardzo przemyślana

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Użytkownicy+

lian, widziałem u Wojtka z Torunia, 6sn7 Marconi. To podobno jedne z najlepszych. Grały 50h i są na sprzedaż, bo wzmacniacz został przerobiony na inny typ lamp.

<<Prawdziwy upgejd, mala poprawa za kilkanascie tysi.>>

po co sie straszyć czymś czego sie nie próbowało :)

utrzymanie starego klienta jest tansze niz pozyskanie nowego więc cena też jest bardzo przemyślana

Ty probowales?

lampy działają u mnie nieustannie, od kilku dni 24h.

Odnośnie uspakjania góry, kabli, lamp.

Na poprzedniej końcówce balans między informacją w średnicy i wysokimi tonami zawsze był poprawny. W lampie jest inaczej. Są nagrania w których słychać niedostatek pewnej wyrazistości, namacalności. Są nagrania, które tymże właśnie zachwycają, dźwięk jak żywy. Największe różnice słychać w LP, doszło do tego, że niektóe płyty wydają się wyostrzone, a inne przytępione. Na carverze było zawsze dobrze, ale dźwięk był jakby bardziej uśredniony.

Próbuję zrozumieć mechanizm tego i widzę to tak:

Faktycznie ta lampa ma sporo najwyższej góry, blachy dźwięczą długo. Nie brakuje informacji. Ale inaczej kreuje scenę i ma dużo większą mikrodynamikę. Z tego względu na niektórych płytach wyciągane ataki, transjenty, mogą uwypuklać brak pewnej eteryczności w audycji - czyli brak wyższych rejestrów, również w górnej średnicy (przede wszystkim). Bo carver z pewnością kompresował dźwięk a tym samym faktury cichsze mogło być głośniej słychać. Tylko że to się odbywało no poziomie słuchania tonów wysokich, średnicy. A lampa i tak pokazuje dużo więcej informacji ale nie na poziomie wysokich/niskich lecz w dziedzinie instrumentów, dźwięków - są czasem mniej lub bardziej wyraziste. Wysokie tony i inne techniczne kategorie, jakby nie istnieją.

Być może dobre okablowanie..... paradoksalnie pogłębi ten efekt

W sumie najważniejszą zmianą dla mnie poza informacją muzyczną jest przestrzeń - i to co najbardziej lubię - drugi plan, za kolumnami, ach! jak ja lubię tę iluzję. Jestem przekonany, że wymianą lamp i conektów, trochę jeszcze podkreślę głębię sceny

Ile tych 6sn7 masz do wymiany? Zorientuj sie przy ktorych wzmacniacz jest najbardziej czuly na zmiane. Jezeli potrzebujesz zageszczenia dzwieku to niedrogo i dobrze szaraki rca i sylvania gtb, jezeli wiecej ataku i dynamiki tung sol gtb lub ge gta lub ken rad. A skoro jak pisales kasa nie gra az takiej roli to tung sol vt231 round plate:) Moja elubiona 6sn7, hiper przestrzen i bez innych brakow. Nazywana Swietym Gralem wsrod tych lamp. Mullard ecc33 cv2821 lub Sylwania 6sn7w metal base.

Napisano dziś, 13:21

Ile tych 6sn7 masz do wymiany? Zorientuj sie przy ktorych wzmacniacz jest najbardziej czuly na zmiane. Jezeli potrzebujesz zageszczenia dzwieku to niedrogo i dobrze szaraki rca i sylvania gtb, jezeli wiecej ataku i dynamiki tung sol gtb lub ge gta lub ken rad.

Chyba cośik na odwrót.

To Ken Rady znane są z dużego basu , wycofanego środka , miękkości , tła i ciepła. Czarne więcej w tym kierunku

Szaraki to średnica z mnóstwem detali a szybkość i dynamika to choćby GE GTB lub z podbitą górą GTA.

Przejrzystość to znowu ruskie Metal Base z dziurami w anodach...

Warto poczytać :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miekkosci w ken radach w czarnym szkle nie zaobserwowalem, a raczej wlasnie wycofana srednice. Ale to sa moje obserwacje i mozna sie nimi nue zgadzac.

Wyczarowałem kilka zaupełnie nowych nie używanych sparowanych lamp 12AX7 i trochę potestowałem.

TAD 7025WA, sovtek 12AX7WB - słabizna, zwłaszcza TAD, dźwięk mało dynamiczny, zamknięty

TUNG-SOL 12AX7 (podkreślam - nowe) - dużo lepsza daynamika od powyzszych, całkiem ok

SOVTEK 12AX7LPS - najlepsza dynamika i namacalnosc dźwięków, ale tez chyba nieco rozjechany bas.

TUNG-SOL może trochę przestrzenniej gra.

I tutaj uwaga: lampy niewygrzane nowe, więc ocena może byc zupełnie fałszywa. Tezę potwierdza fakt, że JJ którego mam cały czas gral bardzo dobrze, pewnie dlatego ze wygrzany. Nie mogę porównać do EH, który był przez ostatnie dni, bo jedna z lamp przestała działać (żażenie działa). Mam jednak wrażenie że EH najlepiej prowadziło bas. Zobaczymy więc jak ten sovtek zagra za 24H.

Po co ta zabawa na niewygrzanych lampach? Chciałem sprawdzić wpływ drivera na brzmienie końcówek. Teraz wiem, że muszę uczynić to co zaleca producent - poszukać dobrego NOS 12BZ7

Ciekawa sprawa z tymi kablami. Pobaiwłem się troszkę interkonektem między końcówką a pre.

Jeden kabel był srebrny, drugi miedziany. Pytanie do Was - sądzę, że odrazu to będziecie wiedzieć - czy to jest pewną prawidłowością, czy charakterem własnym kabla srebrnego. Podstawowe zmiany po włączeniu srebra:

1. Wbrew oczekiwaniom wysokich nie przybyło

2. Wbrew oczekiwaniom, najwyższa góra jakby przycięta, brak pociągnięcia w blachach do jakby najwyższego tonu zakończonego czerwonym ognikiem

3. Ogólnie kultura kabla, poukłądnaie dźwięku koresponduje z wysoką ceną

4. Te dźwięki które słychac dobrze, mają więcej deatali, jakieś szmery, więcej informacji

5. Świetna lokalizacja - źródła dźwięku zebrane w sobie bardziej bardziej zróżnicowane przez lepszą mikrodynamikę

6. dwa razy lepszy bas wyższy

7. Gra jakby żelaźnie. Coż to znaczy? chyba to ze z jednej strony bardziej szczegółowo, dzwiek jest sypki, a z drugiej strony brakuje eterycznosci, najwyzszych tonow

8. Scena nic tam nie lepsza jak w miedziaku

9. mam wraznienie ze kabel gra poobnie zawsze, jakis taki jednostajny

Miedziak:

1. bardziej kocowaty

2. naturalniej grające niektore dziwki mimo rozmycia

3. jakby bardziej zroznicowany, plastyczny mimo wad

4. podziurawiony, mniej spojny

Co bym wybrał. Oczywiście srebro, ale po to żeby sprzedać i kupić coś innego.

No a teraz możecie na mnie torchę powymyślać, dam Wam powód :) :

Koszt kabla srebrnego 1700zł

Koszt kabla miedzianego około 50zł

Chciałbym kabel stanowiący brzmieniową hybrydę

Zapmniałem, ze mam jeszcze audioquesta ruby - stary miedziany kabel. Sądziłem że uratuje sytuację. W porównaniu do srebra gra potwornie. Góra zjechana jeszcze bardziej. A moze ten kabel za 50 gra tak zle, zze aż dobrze? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.