Skocz do zawartości
IGNORED

Hackintosh z MAC OS X - zamiennik Mac za pół ceny

Wojtek_M

Rekomendowane odpowiedzi

żeby było śmiesznie nie posiadam obecnie appla ale posiadałem kilka maków i dużo na nich pracowałem,, z tymi produktami jestem związany na przestrzeni prawie 20lat i widzę z tej perspektywy jak się apple zmienił wyewoluował dojrzał , widzę jego filozofię konsekwencję rozwój systemów operacyjnych i komputerów,

pomijam największą applowską maszynkę do robienia kasy czyli appstore i music store.

ja nie zamierzam przekonywać Ciebie do niczego, bo dla mnie są ta ciekawe produkty i tyle dla Ciebie nie.

sam przymierzam się do najlepiej sprzedającego się ultrabooka na rynku czyli air 13 :)

obecne apple prezentują klasę dizajnerską i wykończeniową czyli jakość praktyczne nie dostępną dla większości producentów,

dodatkowo oferują świetny system operacyjny i ekosystem wymiany informacji pomiędzy urządzeniami co działa genialnie,

część produktów jest mocno nakręconych marketingiem i tu się zgodzę , choć inni producenci też potrafią mieć agresywną reklamę., dodatkowo u nas produkty appla są drogie, w stanach coś kosztuje 1200$ u nas 6000pln :)

na koniec

żeby coś ocenić trzeba na tym popracować przez jakiś czas aby poznać , docenić zalety i wykazać wady a nie stać w ispocie i raz dotknąć bo takie oceny produktów można wsadzić sobie w kieszeń.

Focal + Naim

zgodzę się w 99% z tym co powiedziałeś,

Produkty appla może nie są tanie w zestawieniu z produktami rynku oem, aczkolwiek, jakość wykonania jest z cala pewnością nie z tego poziomu. I co najważniejsze produkty appla po prostu działają i robią dokładnie to co jest napisane na pudelku, czego o 50% produktów rynku oem powiedzieć nie można, bo albo trzeba się z tym napocić, albo korzystać z rozwiązań firm trzecich, niejednokrotnie nie darmowych.

i zgadza się żeby być opiniotwórczym trzeba niestety z tymi produktami popracować nieco dłużej aby docenić ich zalety i uświadomić sobie za co tak naprawdę płacimy.

Sam mam tylko maca mini, ale zona używa innych produktów appla i można powiedzieć ze produkty sa naprawdę ciężkie do pobicia (sprzet, software, usability)

Pozdrawiam

Trochę jakbym czytał forum BMW.

Jak auto czy moto to tylko BMW

Na przykład w motocyklach bmw nie ma bezpieczników, jak zrobi sie zwarcie dalej nie jedziemy, a w ajfonie nie można zmienić baterii, a ta co jest ma czip który wyłacza baterie po 1500 cyklu ładowania, a ludzie się zabijają co roku jak się pojawi nowy model

Poza tym miód cud malina ;)

Ja jeszcze dodam , że osoby nie posiadające komputerów od Apple niedużo mogą powiedzieć. Zabawa w sklepach apple to nie to samo co użytkowanie. Posiadam jeszcze komputer stacjonarny od Dell-a , oczywiście co jakiś czas trzeba mu zrobić format bo komputer zaczyna mulić i to znacznie , ile jest przy tym roboty to każdy wie , instalacja windowsa później sterowników itd. Na apple nawet jak padnie dysk wystarczy włożyć nowy i być podłączonym do sieci, a system sam się pobierze i zainstaluje :) 30 min i już pracujemy. Następnie przywracanie w time machine i juz mamy wszystko jak przed padnięciem dysku :) Tak można by było pisać wiele.. Oczywiście komputery od Apple nie sa pozbawione wad bo to przecież tylko elektronika.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Na przykład w motocyklach bmw nie ma bezpieczników, jak zrobi sie zwarcie dalej nie jedziemy, a w ajfonie nie można zmienić baterii, a ta co jest ma czip który wyłacza baterie po 1500 cyklu ładowania, a ludzie się zabijają co roku jak się pojawi nowy model

bez przesady i marek aut nie mieszajmy w to bo porównania takie są z czapy.

w ajfonie można zmienić baterię poszukaj w necie, właśnie takie mity obiegowe powtarzasz i utrwalasz

kumpel sam wymieniał baterię i wyświetlacz oczywiście po gwarancji,

Focal + Naim

Zgadzam się ze niektóre rozwiązania są nieprzyjazne dla użytkownika , lecz ile razy zmieniales baterie w telefonie? Ja nigdy, i nie znam osoby co to robiła. Tak jak napisał mikson na to tez są rozwiązania. Przewaga Apple to głownie jego system i środowisko bo reszta to tylko ta sama elektronika co u innych oraz wykończenie produktów. Tak niewiele ale jednak robi duża różnice.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Zabawa w sklepach apple to nie to samo co użytkowanie.

Tym bardziej, że ludzie w Apple Store bawią się na różne sposoby... :)

Od razu przypomina się nieśmiertelna scenka z Dyktatora z Mac Geniusem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tym bardziej, że ludzie w Apple Store bawią się na różne sposoby... :)

Od razu przypomina się nieśmiertelna scenka z Dyktatora z Mac Geniusem:

On tam mówi, że czyści ???? ???? laptopy.

Co znaczą te słowa które zastąpiłem "????".

Tomek

Nie oglądałeś Dyktatora??? No to masz co robić dziś wieczorem! :)

" - Jestem Mac Geniusem

- a co tam robisz?

- głównie to ścieram spermę z laptopów"

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tiaaaaaaaaa... dla mnie taki Macbook Air to (jeśli mowa o designie) nawet nie stał koło nowych ultrabooków Series 9 Szajsunga, ale to oczywiście kwestia gustu. Szajsung też aluminiowy a głupie chińskie Lenovo to już nawet robi obudowy z karbonu...

Właśnie to mnie odstrasza od kompów z jabłkiem - takie trochę zaślepienie (by nie rzec - sekciarstwo) właścicieli. Mac jest najlepszy na świecie. Koniec i kropka. Kto ujada na Św. Maca - ten wróg!

A gdy mi ktoś powie, że Winda to g*** - będę pierwszym, który przytaknie! :)

Tym się różnimy.

Wlacz tego szajsunga w domu.

Wez w rece i potrzesnij nim - ekran lata jak...

Tez szukalem alternatywy dla aira tudziez nowego mac pro z retina. Myslalem o asusie ux niestety wiatraki warcza, na kolanach trzymac tego siem nie da bowiem to kaloryfer jezd. Cenowo wcale nie tanszy lub niewiele, a obecnie na wszystkich tych ultra win 8 czyli nawigacja po systemie bez ekranu dotykowego staje sie koszmarem.

Podobnie szukalem tabletu jako alternatywy dla iPada. Suma sumarum kupilem 2. Jakosc wykonania, interfejs i przyjemnosc uzytkowania nie do pobicia. Synchronizacja uzadzen "i" to sama przyjemnosc. Natepny laptop to air 13 badz pro retina 13.

Dlaczego tak wielu wystawcow audio uzywa iPadow, macow air badz pro. macow mini, apple tv, airportow jako zrodel - napedow?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dlaczego tak wielu wystawcow audio uzywa iPadow, macow air badz pro. macow mini, apple tv, airportow jako zrodel - napedow?

Pewno dlatego, że są po prostu dobre do tego celu? :) Ja nie twierdzę że są złe,

Twierdzę, że jak widzę iTunes to dostaję białej gorączki i nie jestem w stanie tego używać.

W przypadku Windowsa mam około mnóstwa DARMOWYCH playerów i nie muszę zawracać sobie głowy badziewnym iTunes.

w przypadku osx też jest sporo darmowych playerów trzeba tylko poszukać.

a np ciekawym płatnym jest ten

Ukryta Zawartość

itunes troszkę zmienił się w kombajn do kupowania choć ma swoich parę zalet , można mu dograć plaginy iflaki też będzie odpalał

itunes na windę to faktycznie pomyłka.

swoją drogą na windę jest mało dobrych playerów jednym z nich jest foobar.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Każdy, kto czuje temat wie, jak wymagające są obróbki audio i wideo dla komputera, stąd w studiach do poważnych prac używa się Mackintosh'ów z systemem MAC OS X.

W tym temacie chyba trzeba od tego zacząć. No właśnie ja nie wiem. Chcesz mi powiedzieć, że takim samym oprogramowaniu na maca i na pc ta sama obróbka będzie trwała krócej? Że i7 na macu lata szybciej niż na PC, bo niby jest lepiej zoptymalizowany system? Jakoś tego nie kupuję.

Użytkownik Wojtek_M dnia 28.01.2013 - 13:28 napisał

Każdy, kto czuje temat wie, jak wymagające są obróbki audio i wideo dla komputera, stąd w studiach do poważnych prac używa się Mackintosh'ów z systemem MAC OS X.

Podobnej bzdury nie słyszałem dawno :)

różny system operacyjny na tym samym sprzęcie da odchyłki jeżeli sterowniki są ok i implementacja optymalizacja maks 5%, więc przechylanie szali na większą wydajność jednego systemu nie do końca jest właściwe i wymierne,

kiedyś na maka było więcej softu adobiego do składu obróbki etc, dodatkowo jak wtedy królowały w makach G4 to wydajnością przy tym samym zegarze P3 nie dawał rady potem pojawił się P4 i jego puste MHz z którego intel szybko się wycofał i zaczął kontynuować rozwój p3 czyli centrino , core solo , duo i do obecnej linii,, i od solo core apple zaczął już pakować do maków proce kończąc linię G4 i G5 które nie wytrzymały wyścigu technologicznego z intelem i wtedy z amd, gdyż koszt wytworzenia powerc był kilkukrotnie większy niż odpowiednika intela do desktopu dodatkowo grzejąc się niemiłosiernie,

obecnie soft do obróbki grafiki i wideo jest tak samo popularny na osx jak i na windę, tu nie ma konieczności potrzeby posiadania maka żeby coś obrobić elastyczniej jest na zwykłym pc , no chyba że się maki lubi jak ja :) lub jest faktycznie soft tylko pod osx-a.

Focal + Naim

I chyba tyle w temacie. Softu na pc jest obecnie masa. I wcale nie koniecznie drogiego. Po co sobie zawracać dupę nadgryzionym japkiem? Najważniejsze, żeby komp miał jak najwięcej mocy mielącej, czyli jakieś i7. A zaoszczędzoną kasę wydaje się na soft czy hardware.

a obecnie na wszystkich tych ultra win 8 czyli nawigacja po systemie bez ekranu dotykowego staje sie koszmarem.

Niestety taka powszechnie rozgłaszana opinia to bzdura. Znając takie opinie z niezłym stresem przechodziłem na Win8. Fakt, pierwsza godzina to małe zamieszanie, rzekłbym nawet zagubienie. Pod koniec dnia jednak już kumałem "z czym to się je". Dzisiaj po tygodniu obsługi, mogę jedynie powiedzieć, że nie ma żadnego problemu z obsługą na zwykłym notebooku. Szybko, łatwo i przyjemnie. Uważam, że takie opinie jak zacytowana na początku może pochodzić jedynie od osób które albo jedynie czytali o tym systemie, albo liznęli powierzchownie nie dochodząc do rozwiązań i ustawień które okazują się normalne w użytkowaniu. Ot i tyle.

głupie chińskie Lenovo to już nawet robi obudowy z karbonu...

Czemu głupie? Toż to w zasadzie skośnooki IBM, chyba największy producent komputerów na świecie. Niewiele miałem do czynienia z tą firmą, ale te kilka notków którymi mogłem się pobawić, było naprawdę więcej niż przyzwoite.

wole dotykać aluminium niż karbon :) kwestia gustu

win8 męczyłem miesiąc nie dało rady absolutnie a pozytywnie do niego podchodziłem

Ms ma wielki problem bo sprzedaż w8 wyhamowała mocno

Focal + Naim

Uważam, że takie opinie jak zacytowana na początku może pochodzić jedynie od osób które albo jedynie czytali o tym systemie, albo liznęli powierzchownie nie dochodząc do rozwiązań i ustawień które okazują się normalne w użytkowaniu. Ot i tyle.

Drogi Panie takie opinie moga napisac ludzie, ktorzy nie mieli doczynienia z systemem operacyjnym MAC OS, a li tylko posmak uzytkowania tegoz systemu opiera sie na obejrzeniu obrazkow na stronie apple badz filmiku na youtube.

Niestety podtrzymuje opinie oczywiscie subiektywna na temat win8. Bez ekranu dotykowego (taki byl zreszta zamysl producenta) system jest bardzo uciazliwy.

Dopoki z polek sklepowych nie zniknal laptopy (komputery) ze zwyklymi ekranami, a ceny dotykowych beda ksztaltowac sie na takim poziomie jak obecnie sytuacja nie zmieni sie na lepsze.

Obecnie w wielu miejscach tu gdzie mieszkam mozna kupic laptopa z win 8 ponizej 350 Euro w przyzwoitej konfiguracji.Niestety moge tylko zacytowac slowa miksona

Ms ma wielki problem bo sprzedaż w8 wyhamowała mocno

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Drogi Panie takie opinie moga napisac ludzie, ktorzy nie mieli doczynienia z systemem operacyjnym MAC OS, a li tylko posmak uzytkowania tegoz systemu opiera sie na obejrzeniu obrazkow na stronie apple badz filmiku na youtube.

Niestety podtrzymuje opinie oczywiscie subiektywna na temat win8. Bez ekranu dotykowego (taki byl zreszta zamysl producenta) system jest bardzo uciazliwy.

Akurat ja nie odnosiłem się w ogóle do MAC OS więc nie rozumiem tego Twego wpisu. Pisałem jedynie o bzdurach że bez ekranu dotykowego W8 jest uciążliwy i podtrzymuję to. Twój wpis tylko mnie upewnia, że jedyny kontakt z tym OSem miałeś poprzez opinię innych podobnych Tobie "użytkowników"

Należę do grupy ludzi którym ciężko przychodzą jakiekolwiek zmiany. Śmiem twierdzić, że jeśli taki wapniak jak ja nie ma z tym najmniejszych problemów, to chyba tylko przysłowiowa blondynka mogłaby je mieć. Prawda jest taka, że W8 bez ekranu dotykowego obsługuje się zupełnie normalnie, a na dokładkę system ma możliwość pracy dotykowej, tzw wartość dodana.

ms udowodnił jak bardzo można skomplikować interfejs i jak pozbawić go spójności , bez dotykowego ekranu w8 nie powinien istnieć z włączonym metro,, dodatkowo wcale nie jest szybszy ani bezpieczniejszy,

dodatkowo bez większego odpowiednika łatek (sp1) oraz doszlifowanych sterowników może być mało stabilny, u mnie się to potwierdziło że sterowniki dedykowane do w8 do mojego laptopa spowodowały kilkukrotne restart BS, odpalenie kilku stron teoretycznie bezpiecznych spowodowało podobne wczepienie się do systemu spywerow malv i komni identycznie jak w w7 przy wlaczonym systemowym skanerze defender - kpina!

ogólnie okienka są bardziej wygładzone i w panelu sterowania lepiej jest poukładane do momentu kiedy aby coś zrobić trzeba grzebać w metro,, dla ciekawości czy rozmawiałeś przez skypa odpalonego z kafla? jak wygląda u ciebie przełączenie się podczas rozmowy na np przeglądarkę? :) u mnie wyłączało blokowało możliwość rozmowy ,,

Focal + Naim

Ze Skypem się zgadzam, porażka, ale to wina producenta, nomen omen Microsoft. Szkoda że go wykupili. Czy próbowałeś może zainstalować pod ósemką starszą wersję?

Jesli chodzi o szybkość i stabilność to zapewne porównujesz do W7. To jedyny system którego nie miałem. Na W8 przechodziłem z Visty i u mnie jest zdecydowanie lepiej.

i właśnie tu jest problem, żeby normalnie gadać w tle skypem musisz instalować go odrębnie ! czyli masz dwa skypy oddzielne w systemie! :)

vista to też system "pomost" jak to nazywam , pomiędzy xp a 7, nie przepadałem za nią, ale ms nie zadziwił mnie bo miał już kilka wpadek z systemami wcześniej, zaczynając od 95 porażka bo nie chce sięgać głębiej pewnie większość z Was nawet nie pamięta ich, 98se ok, milenium porażka, nt4.0 ok, w2k ok, xp ok , vista średnio, w7 ok , w8 jak widać rynek zareagował w końcu i sprzedaż siadła na maksa,, podobnie tabletu surface który miał być rewolucją ;)

Focal + Naim

i właśnie tu jest problem, żeby normalnie gadać w tle skypem musisz instalować go odrębnie

że porażka chodziło mi bardziej o tragiczny wygląd i dostęp do jego funkcji. Natomiast sprawdziłem i kiedy jest w tle, bez problemu mogę prowadzić rozmowę.

może jakaś poprawka wyszła teraz, bo ja próbowałem skypa i nie działało w tle tylko jako pierwszoplanowa aplikacja kafelkowa,, próbowałem przeforsować w8 kupując go w promocji za 130pln i przez miesiąc czasu to nie działało poprawnie, jeżeli już działa to ok,

jak u Ciebie stabilność w8 , bo ja instalując na laptopie miałem kilka razy najczęściej na grze bordeland2 bluescreeny, pod w7 wszystko działało ok ,kopia legalna steamowa.

osobiście gdyby można było wyłączyć metro pewnie bym dał szansę jeszcze w8.

Focal + Naim

Akurat ja nie odnosiłem się w ogóle do MAC OS więc nie rozumiem tego Twego wpisu. Pisałem jedynie o bzdurach że bez ekranu dotykowego W8 jest uciążliwy i podtrzymuję to. Twój wpis tylko mnie upewnia, że jedyny kontakt z tym OSem miałeś poprzez opinię innych podobnych Tobie "użytkowników"

Należę do grupy ludzi którym ciężko przychodzą jakiekolwiek zmiany. Śmiem twierdzić, że jeśli taki wapniak jak ja nie ma z tym najmniejszych problemów, to chyba tylko przysłowiowa blondynka mogłaby je mieć. Prawda jest taka, że W8 bez ekranu dotykowego obsługuje się zupełnie normalnie, a na dokładkę system ma możliwość pracy dotykowej, tzw wartość dodana.

Moj wpis numer #40 odnosi sie natomiast do porownania win8 z mac os, a pan wyrwal czesc mojej wypowiedzi z kontekstu. Wiec prosze nie manipulowac.

Win8 mialem zainstalowana wersje testowa na laptopie mojej zony- zanim jeszcze osoba - uzytkownik niepodobny do nikogo pracowal na mulastej viscie. Obecnie mam zakuiopna aktualizacje elektroniczna z win XP do win 8, ktora byla rowniez zainstalowna na laptoku malzonki, niestety lub stety po kilku dniach juz dluzej meczyc sie nie chciala i musialem przywrocic jej archaicznego XP.

Sam uzywam win 7 i uwazam win 8 za system typowy dla uzadzen z panelem (czyt. ekranem) dotykowym. Niemniej nie bede sie z osobą wdawal w utarczki slowne co lepsze. Zycze przyjemniej pracy z win 8 czlowiekowi z syndromem posiadacza. I bez odbioru. Tymczasem pozwoli osoba, ze dodam ja do listy uzytkownikow ignorowanych.

Moj wpis numer #40 odnosi sie natomiast do porownania win8 z mac os, a pan wyrwal czesc mojej wypowiedzi z kontekstu. Wiec prosze nie manipulowac.

To co niby "wyrwałem z kontekstu" odnosiło się li tylko wyłącznie do opinii, że obsługa win8 bez możliwości sterowania dotykowego jest niemal niemożliwa, i tu cyt."a obecnie na wszystkich tych ultra win 8 czyli nawigacja po systemie bez ekranu dotykowego staje sie koszmarem." Nie widzę tu żadnej manipulacji. Dalej uważam, że to wierutna bzdura nijak mająca się do rzeczywistości.

Obecnie mam zakuiopna aktualizacje elektroniczna z win XP do win 8, ktora byla rowniez zainstalowna na laptoku malzonki, niestety lub stety po kilku dniach juz dluzej meczyc sie nie chciala i musialem przywrocic jej archaicznego XP.

Zamiast przywracać, trzeba było żonie system ustawić tak jak trzeba i dać parę podpowiedzi jak z niego korzystać by był łatwiejszy i lepszy od XP. No ale najpierw samemu trzeba by wiedzieć co i jak.

Niemniej nie bede sie z osobą wdawal w utarczki slowne co lepsze. Zycze przyjemniej pracy z win 8 czlowiekowi z syndromem posiadacza. I bez odbioru. Tymczasem pozwoli osoba, ze dodam ja do listy uzytkownikow ignorowanych.

Powyższe powinienem zostawić bez komentarza, ale nie zostawię. Chyba się naoglądałeś za dużo Brzyduli, ale, że charakterek podobny do pewnej tam ukazanej postaci masz to fakt. Więcej luzu i mniej zacietrzewienia życzę, toż to jest forum, a nie doktorancka obrona.

Dla ciekawości w roku 2013 analitycy szacują sprzedaż laptopów z panelami dotykowymi na poziomie 10-15%, moim zdaniem to raczej dalej będzie niszowa część rynku, ale ms uparcie nie wyłączy metro kafli, zobaczymy jak sprzedaż będzie w8 wyglądała po 1kwartale tego roku,, bo tak tragicznego wprowadzenia nowego systemu ms jeszcze nie miał, ludzie mając dostęp do testowej wersji oraz informacji i opinii na necie zaczynają być cięższym odbiorcą bo powoli rośnie świadomość użytkowników , kiedyś było prościej urobić rynek

Focal + Naim

• 2 tygodnie później...

a obecnie na wszystkich tych ultra win 8 czyli nawigacja po systemie bez ekranu dotykowego staje sie koszmarem.

To akurat doszczętna bzdura. Po pięciu minutach uzywania to rozwiązanie (ModernUI) jest duzo wygodniejsze od rozwijanego z guziczka menu start. Poza tym dochodzi instalowanie wielu sterowników bez restartu systemu no i znacznie sprawniejsze działanie od choćby siódemki.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.