Skocz do zawartości
IGNORED

Czy telefon komórkowy i słuchawki dokanałowe mogą prezentować jakość audiofilską?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Chciałbym zarzucić taki temacik.

Sam należę do "konserw" czyli na co dzień słucham lamp, analogów, CD itd. Ale jak każdy, co jakiś czas chwytam za telefon komórkowy i jakieś słuchawki (najczęściej Porta Pro) i pędzę na spacer z psem.

Wczoraj nie mogąc znaleźć Kossów, po pół roku od zakupu, wyciągnąłem z opakowania, jeszcze nie używane dokanałowe słuchawki Samsunga. Zabrzmiały fatalnie, więc na spacerze pogrzebałem w equalizerze i ... miałem opad szczęki. Zagrało świetnie. Wstydliwie dobrze. Basicho takie, że chciało łeb urwać, do tego przestrzeń i lokalizacja źródeł...?! Fajna średnica. Serio, nie było się do czego przyczepić. Mimo hałaśliwej ulicy wyśmienicie mnie odizolowało i pozwoliło się skupić na muzyce. Później jakiś czas jeszcze słuchałem ich w domu. Oczywiście nie zamieniłbym swojego sprzętu na to małe "byle co", ale jestem w szoku, że ten dźwięk jest tak blisko. Piekielnie blisko. co o tym myślicie?

Na spacer dla audiofila - tylko Jecklin Float Electrostatic. Jako źródło - tylko oryginalny Walkman. No, chyba że nie jesteś hipsterem ...

Na dłuższą metę dźwięk w dokanalowych męczy i powoduje dyskomfort ale jestem pod wrażeniem brzmienia i miniaturyzacji. Ceweczka tam musi być mikrusia.

Zdrowie najważniejsze.

Wczoraj nie mogąc w garażu znaleźć bentleya poszedłem do pracy piechotą.

Słuchawki dokanałowe to niezbyt zdrowe dla słuchu źródło dźwięku.

Słuchawki dokanałowe obniżają hałas otoczenia - dzięki temu można słuchać ciszej. Co w tym "niezbyt zdrowego"? Ja wiem, że Prawdziwy Audiofil słucha w metrze Koss Porta Pro. Ja się z takimi kłócić nie będę. Ich miejsce jest w Tworkach.

Słuchawki dokanałowe obniżają hałas otoczenia - dzięki temu można słuchać ciszej. Co w tym "niezbyt zdrowego"? Ja wiem, że Prawdziwy Audiofil słucha w metrze Koss Porta Pro. Ja się z takimi kłócić nie będę. Ich miejsce jest w Tworkach.

Przecież nie od dziś wiadomo że słuchanie z słuchawek jest generalnie szkodliwe ... najbardziej szkodzą dokanałowe. Wczoraj się urodziliście? Badania na ten temat były niejedne.

Zdrowie najważniejsze.

... a później się obudziłeś.

Nie wiem co masz na mysli piszac "audiofilskią". Ale ja mam taniego mp3 playera z mozliwoscia odtwarzania Flac plus kanalowki Sony za 70zl i czasem mam wrazenie ze to lepiej gra niz moje stereo za kilka tysiecy. Jest potezny bas i zdyscyplinowana stopa, ktorej nie mam w pokoju na kolumnach. Reszta nieco kuleje, ale sam fakt pozostaje, a grajek ze sluchawkami kosztowal mnie z 250zl chyba.

Słuchawki dokanałowe to niezbyt zdrowe dla słuchu źródło dźwięku.

Pitolenie bez pokrycia.

?👈

Użytkownik DeeS dnia 05.02.2013 - 13:53 napisał

Zdrowie najważniejsze.

... a później się obudziłeś.

Ja tak :)

Sądzę że telefony Szajsungi z tymi swoimi przetwornikami (co tam jest, bo zapomniałem: Wolfson czy Burr Brown?) z możliwością pracy na FLAC + dobre słuchawki "portable" (ja mam Etymotic - bardzo polecam tę firmę) zagrają co najmniej przyzwoicie. W końcu - zasilanie bateryjne! :)

Sam mam bardzo stary telefon innej firmy, ale z ciekawości odpaliłem pliczek FLAC Galaxy S3 syna i moich Etymotikach i - przyznaję - byłem zdziwiony, co ten telefon potrafi.

Nie wiem, ile tysięcy trzeba wydać na pełnowymiarowy zestaw, żeby zagrało na takim poziomie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Czekamy na tematy który telefon oferuje najlepszą scenę i w jakiej sieci jest najlepszy bass:)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Dobrze by było to wiedzieć, pewne jest jednak, że dźwięk z Galaxy S3 jest dużo ciekawszy i bardziej kolorowy niż drewniane brzmienie kretyńsko drogich końcówek Vitusa. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nokia 2700 i AKG K408 (o ile dobrze pamiętam) do dojazdów do pracy rowerem mi wystarczają.

Galaxy S4 już na wiosnę! :)

ja korzystam z poweramp i jest ok, pod warunkiem, że się dobrze ustawi korektor.

Słuchawki porta pro albo oryginalne samsunga S3 (dopiero teraz odkryłem, że nie są wcale takie złe).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.