Skocz do zawartości
IGNORED

monitory Mission m71 - krótka reflaksja

Komzar

Rekomendowane odpowiedzi

Tu gdzie jestem nie ma dostępu do sprzętu Hi-Fi, po prostu nie ma go w sklepach. Szukałem więc możliwości ściągnięcia czegoś z europy ale ostatecznie trafiłą się "okazja" i kupiłem monitorki Mission m71 z drugiej ręki.

Zanim to zrobiłem poczytałem troszkę opinii , to jedna z nich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogólnie są zachwalane.

Ja większość swojego doświadczenia mam na Tonsilach i nie przez przypadek. Jak szedłem do sklepu i prosiłem o odsłuch tego i owego to szybko wybór stawał się jasny Nieniej jednak spodziewałem się po tych m71 czegoś porównywalnego do Tosil Siesta Sat.

Zderzenie z rzeczywistością okazało się brutalne. Kolumienki grają, tylko nie wiadomo co. :) Słychać rezonans wynikający z za cienkiej obudowy i niewłaściwego wygłuszenia, wysokie tony w ogóle są jakieś niewyraźne. Aż nie wierzyłem, że może być tak źle w przypadku tak ocenianego sprzętu, więc wziąłem i rozkręciłem jedną kolumnę. Cóż, w środku zamiast spodziewanego głośnika wysoko-tonowego znalazłem coś co przypomina wkładkę słuchawkową.

Moja opinia to oczywiście rzecz subiektywna, ale jestem bardzo zdziwiony dlaczego Tonsil nie zdobywa zachodnich rynków. Tego typu kolumny jak m71 to są zabawki w porównaniu z Siestą Sat. O mocy już nie wspomnę, te maleństwa ledwo grają a Siesta przy bardzo głośnym graniu nadal robiła to czyściutko. Siestą można spokojnie nagłośnić 50m^2 a tym to bardziej łazienkę.

Gdzie to jest haczyk ? Bo to aż niewiarygodne by były takie rozbieżności w opinii innych i osobistym doświadczeniem.

Ukryta Zawartość

Jak powiedziałem opinia rzecz subiektywna, ale skoro Siesta Sat są słabe (kwestia punktu odniesienia) to co można powiedzieć o m71 które grają 10 razy ciszej a przy kilku watach po prostu się dławią ?

Przy Siestach 40 watowy wzmacniacz mogłem praktycznie wysterować na maksa i nadal grały czysto a ja w pomieszczeniu 36m^2 musiałem zatykać uszy (tu ciekawostka, w ten sposób najprościej sprawdzić, czy głośno grająca kolumna nadal gra czysto).

Słyszałem kiedyś M71 nagłaśniające spory sklep. Grały głośno,czysto i dynamicznie. Nie są to kolumny stanowiące szczyt wyrafinowania, ale wysokie tony były normalnie słyszalne.

Dla mnie te Missiony to solidna budżetówka.

Tonsila nie znam, więc się nie wypowiadam w sprawie porównania.

A czy polskie kolumny mogą być lepsze od brytyjskich? Pewno, że mogą! Czemu nie?

Czy jest tak jednak w tym przypadku - nie mam pojęcia.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zgadza się, sklep nagłośnią i na pewno będzie słychać wysokie tony cały problem polega na problemie jakości. Jak robię troszkę głośniej to już dźwięk nie jest taki jak być powinien, szczególnie słyszalna jest "puszkowatość". Nie umiem tego określić, ale często tańsze kolumny nie są dobrze wygłuszone i słychać fakt, że głośniki pracują w obudowie i ten dźwięk tam się odbija. Przy normalnej konstrukcji kolumny nie powinno być takiego wrażenia, przynajmniej takie jest moje zdanie i jak szukam kolumny to na to szczególnie zwracam uwagę. Niezależnie od poziomu dźwięku jego barwa powinna być zbliżona.

Wzmacniacz raczej nie najlepszy, jedyne co tu udało mi się kupić to Yamaha RX-V620. Jego niedostatki też niestety czuć ale to inna bajka moim zdaniem. Choć fakt, nie mam możliwości posłuchać tych kolumienek na innych wzmacniaczach. Myślisz, że to może mieć aż takie znaczenie ?

Myślisz, że to może mieć aż takie znaczenie ?

Tak uważam, tym bardziej, że jest to nie wzmacniacz a niezbyt mocny amplituner i połączenie go z Mission M71 nie da nigdy dobrych rezultatów. Przy tym urządzeniu te kolumienki pokażą niewiele. Natomiast Tonsile są tak zbudowane, że zagrają w miarę głośno nawet na na najsłabszym amplitunerze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

MIssion M71 to świetne głośniczki, brzmieniowo przypominają trochę Dynaudio .Słuchałem tych kolumienek w połączeniu ze wzmakami - Creek 5250 se, końcówka NAD 2600 monitor series i Gryphon . Grają duzo przyjemniej niż Siesta, nawet ta podłogowa której słuchalismy z kumplem - po tygodniu wygrzewania miała nabrać ogłady, nabrała ale cykania w górze. Niewiem jednak jak brzmi Siesta sat może to naprewde Best BUY

?

OK, dzięki za informacje, chciał bym móc to zweryfikować ale chyba na razie nie będę miał okazji.

Zostawiając już temat samego dźwięku to bardzo dziwią mnie jeszcze same głośniki w ej kolumnie, szczególnie wysoko-tonowy. Nie trzeba fizyki studiować by wiedzieć, że przy małym magnesie to za dużych indukcji magnetycznych się nie osiągnie a te z m71 mają magnes troszkę większy od kapselka. Z tym się wiąże wiele zjawisk przekładających się potem na jakość i wierność dźwięku.

Natomiast niskotonowy ma znowu dla mnie dziwnie małe zawieszenie, takie można robić dla głośników o bardzo dużej średnicy, ale jak ta nie przekracza 12cm to jedyną nadzieją na wyprodukowanie głośniejszego basu jest duży skok membrany. Te fizycznie moim zdaniem tego nie zrobią stąd pojawiające się zmiany w dźwięku przy mocniejszym wysterowaniu.

Właściwie to pytanie powinno brzmieć jaką te monitorki mają moc tak realnie, bo przez tą "kreatywność" sprzedających to sam już nie wiem ile jest metod liczenia mocy kolumny a wszystkie podawane w Watach. Może Tonslil liczy to inaczej ?

Swoja droga to kolumienki do małych pomieszczen max 15-18 m2 w 50 merach to jedynie jako wystrój, dekoracja, a w światyni dumania(łazience),musiałbyś zarzuć jakieś Echo BUSTER być moze Siesta sat jest właśnie przeznaczona do takiech pomieszczen i tam łapie najlepsze klimaty.

?

MIssion M71 to świetne głośniczki, brzmieniowo przypominają trochę Dynaudio.

Mam w domu m71, m72 i Dynaudio DM2/7.

Missiony w żadnym aspekcie nie przypominają Dynaudio. Są wręcz ich dokładnym zaprzeczeniem. Przynajmniej na wzmocnieniu Rotela.

Poza tym choć parę lat te Missiony u mnie grały, to jednak ze dwie półki niżej od najniższych Dynaudio.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Swoja droga to kolumienki do małych pomieszczen max 15-18 m2

I takie w tej chwili właśnie mam i widzę, że coś może da się z nimi zrobić ale naprawdę trzeba będzie się namęczyć z ich ustawieniem.

Mam również m73 ale nawet ich nie podłączam bo za małe pomieszczenie do nich i nie mam gdzie postawić a z doświadczenia wiem, że jak kolumna za duża to nic fajnego z tego nie będzie. Te Mission m73 czekają na lepsze czasy. :)

Jest jeszcze kilka kwestii które są zupełnie dla mnie nie zrozumiałe na razie z ich zachowaniem ale to może później jak dojdę do ładu o co tu chodzi. W skrócie jedne utwory brzmią sensownie a nawet ładnie a inne po prostu jakby się przytkały.

Mam w domu m71, m72 i Dynaudio DM2/7.

Missiony w żadnym aspekcie nie przypominają Dynaudio. Są wręcz ich dokładnym zaprzeczeniem. Przynajmniej na wzmocnieniu Rotela.

Poza tym choć parę lat te Missiony u mnie grały, to jednak ze dwie półki niżej od najniższych Dynaudio.

Posiadałem Dynaudio 40, oraz 1. 3 mk2 oczywiście Misiion to pchełki i nie ta klasa, jednak średnica w 71 jest ciepła powiedziałbym homogeniczna czym właśnie przypomina Dynaudio.

?

Posiadałem Dynaudio 40, oraz 1. 3 mk2 oczywiście Misiion to pchełki i nie ta klasa, jednak średnica w 71 jest ciepła powiedziałbym homogeniczna czym właśnie przypomina Dynaudio.

Pewnie i tak, mnie w końcu zmęczyła ta góra.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Mógłbyś kolego wkleić zdjęcie tych M 71 bo może przy okazji tej "okazji" ktoś zamienił Ci głośniki. Mam te kolumny i powiem że sprzedałem Eposy M15.2 a mission zostały. Grały z różnymi wzmacniaczami i uważam że to najlepiej wydane 35funtów. :-)

Postaram się zrobić to wieczorem.

A te 35 funtów to cena sklepowa? bo jak tak to faktycznie w takiej kwocie ciężko zrobić coś innego.

To cena używanych, widzę że jest kilka na ebay uk

Ale o co chodzi ??? Autor wątku kupił budżetówkę i się dziwi że słabo gra. A jak ma grać ??? High end ??? Przecież w recenzji piszą że to entry level i że kosztuje 250 USD (750 zł). To jak ma grać ??? Czy tu już wszyscy odlecieli ???

A może ma się zakazać producentom produkowania budżetówki ? Tyle że to pewnie z 80 % rynku ... Producent dostarcza to czego chce rynek.

Tylko że producent śmiał przeoczyć polskiego audiofila ! Dziada finansowego, ale z aspiracjami ! Który byle czego słuchał nie będzie ! Ale byle jak to chce zapłacić !

Kupiłem Trabanta, tak go ludzie chwalili, a on słabo jeździ ! Olaboga !!!

Ale o co chodzi ??? Autor wątku kupił budżetówkę i się dziwi że słabo gra. A jak ma grać ??? High end ??? Przecież w recenzji piszą że to entry level i że kosztuje 250 USD (750 zł). To jak ma grać ??? Czy tu już wszyscy odlecieli ???

A może ma się zakazać producentom produkowania budżetówki ? Tyle że to pewnie z 80 % rynku ... Producent dostarcza to czego chce rynek.

Tylko że producent śmiał przeoczyć polskiego audiofila ! Dziada finansowego, ale z aspiracjami ! Który byle czego słuchał nie będzie ! Ale byle jak to chce zapłacić !

Kupiłem Trabanta, tak go ludzie chwalili, a on słabo jeździ ! Olaboga !!!

Merytorycznie zgoda, ale po co tyle zacietrzewienia?

Przecież w recenzji piszą że to entry level i że kosztuje 250 USD (750 zł). To jak ma grać ??? Czy tu już wszyscy odlecieli ???

No zgadnij, jak ma grać? skoro cena podobne do Siesty Sat a z tego co czytam to te m71 mają lepsze recenzje to powinny grać lepiej od Siesty, nie szukałem kolumn za 10tys sztuka ale podobnej jakości w porównywalnej cenie, to wszytko.

Chciałem wstawić zdjęcie tych m71 jak wyglądają w środku ale nie mogę znaleźć jak dodać załącznik. Kiedyś nie było z tym problemu, wiecie gdzie to teraz ukryli ?

Dodałem zdjęcie na Picasse wiec można je tu zobaczyć:

Ukryta Zawartość

Teraz można ocenić realniej to co oferują w tej cenie inni producenci. Dodam jeszcze, że na tabliczce znamionowej jest napisane, że te monitorki przyjmują obciążenie od 25 do 75 W/kanał - chyba nikomu nie muszę tłumaczyć że przy takich głośnikach to nawet 10W muzyki puściło by je z dymem od razu. To tyle jeżeli chodzi o rzetelność opisów i recenzji w szanujących się pismach.

Co do wypowiedzi @justas32, że producent dostarcza tego co chce rynek się nie zgodzę, bo może i jest zapotrzebowanie na takie produkty ale na pewno nie ma zapotrzebowania na oszukiwanie klienta. Tak wykonane kolumny nie powinny kosztować więcej niż 300PLN za parę.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kolego,co chcesz udowodnić tymi fotkami? to mały monitorek,obudowa ma pewnie ze 2cm grubości,widać też w części wytłumienie,

czego czepiasz się głośników,średniotonowy wygląda przyzwoicie,a czepianie się wysokotonowego wynika z twojej niewiedzy,

magnesik jest mały,bo jest NEODYMOWY!

Tak, magnesik neodymowy ale to może zwiększyć efektywność ale nie moc samego przetwornika ze względu na problemy z odprowadzeniem ciepłą. Z resztą nie o detale techniczne mi tu chodzi ale o sposób w jaki ocenia się tego typu produkty i je parametryzuje. Jesteś pewien, że możesz te kolumienki obciążyć 50 watami ? bo one mają napisane że wytrzymają do 75 ?

Ja nie porównuję tych kolumn do sprzętu klasy hi-end ale do ocen jakie mają w szanujących się pismach. One są fajne, ale na pewno nie warte swojej ceny a co najważniejsze daleko im do tego co o nich piszą "fachowcy". Nie bardzo wiem czym się kierują przy ocenie takiego produktu bo wady powinny być bardzo wyraźnie wypunktowane jak i zalety.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ech kolego,tu jest próbka dżwięku tych maleństw.

http://www.youtube.com/watch?v=TBShnm1qBeI

Ale ty chcesz nagłośnić 50m,i nie bierz na poważnie recenzji z testów w pisemkach audio:)

Spoko, jak powiedziałem nie chcę nic nikomu udowadniać. Chciałem tym nagłośnić cicho i czysto 20m^2 i jakoś tam grają ale spodziewałem się czegoś znacznie lepszego w tej cenie bo wcześniej kupowałem kolumny w podobnej cenie znacznie lepsze a jak pisałem do Tonsil Siesta Sat to nawet się nie umywają moim skromnym zdaniem.

Reszta to rzecz gustu i już sobie każdy wybierze, mam nadzieje dałem podstawy do tego na co patrzeć kupując niewielkie kolumny i czego można się spodziewać po recenzjach - moim zdaniem są bardzo nierzetelne i niemiarodajne.

Może jeszcze słowo na temat samego ich stylu oceniania. Jeżeli przyjmuje się skalę ocen 5 gwiazdek, to jakim cudem kolumny typu m71 dostają 5 gwiazdek, czyżby grały tak dobrze jak wysokiej klasy monitory za 500 funtów za sztukę ? Nie sądzę. Ocena jest po to by dawała jakieś odniesienie, Jeżeli sprzęt jest tani to nie powinien wyskoczyć poza 3 gwiazdki a ja mu się to uda to rewelacja w tej cenie, ale jak wszystkie dostają po 5 bo ocenia się w różnych kategoriach cenowych to skąd klient ma wiedzieć jaki syf jest akceptowany jako norma w danej klasie cenowej i nie powoduje obniżenia punktacji ?

Wtedy taka ocena jest niemiarodajna, zawsze powinno się oceniać w stosunku do jasno określonej normy, a więc wysokiej klasy i jeżeli coś gra gorzej to powinno być wypunktowane w czym dana kolumna jest gorsza ale i ile zaoszczędzamy pieniędzy na tej utracie jakości dźwięku.

Co do parametrów technicznych jak pasmo przenoszenia, zniekształcenia czy moc, nie powinno być żadnej ulgi, jeżeli producent poda je nieprawidłowo produkt powinien być klasyfikowany jako oszustwo i dalej nie oceniany.

Kiedyś takim oszustwem były kolumny z w Hipermarketach, wyglądały super i miały fajne naklejki, ale jak się je podłączyło do sprzętu o parametrach opisanych na ich tabliczkach znamionowych to się od razu paliły bo nie wstawiono im zwrotnic i mniejsze głośniki by było taniej.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Może jeszcze słowo na temat samego ich stylu oceniania. Jeżeli przyjmuje się skalę ocen 5 gwiazdek, to jakim cudem kolumny typu m71 dostają 5 gwiazdek, czyżby grały tak dobrze jak wysokiej klasy monitory za 500 funtów za sztukę ? <br />

Znowu nie rozumiesz,dostały pięć gwiazdek w konfrontacji z monitorkami w tym samym przedziale cenowym!!

<br />Co do parametrów technicznych jak pasmo przenoszenia, zniekształcenia czy moc, nie powinno być żadnej ulgi, jeżeli producent poda je nieprawidłowo produkt powinien być klasyfikowany jako oszustwo i dalej nie oceniany.<br />

Jeżeli chodzi o parametry,nie od dziś wiadomo że w większości nie są idealnie zgodne z opisami producentów :)

Znowu nie rozumiesz,dostały pięć gwiazdek w konfrontacji z monitorkami w tym samym przedziale cenowym!!

Właśnie rozumiem i dokładnie opisałem jakie to ma wady jak tragicznie wprowadza w błąd. Bo jak się porównuje do czegoś o nieokreślonej jakości to nigdy nie wiesz czego się spodziewać. Punkt odniesienia musi być jasno określony by wiadomo było co oznacza każdy punkt skali inaczej jest to tylko perfidny zabieg marketingowy, nic więcej a większość klientów nawet nie wie jak jest nabijana w butelkę. Często takie osoby nawet nie mają szans posłuchać czegoś innego by wiedziały co straciły zaoszczędzając 100$.

Ja do tej pory wybierałem sprzęt słuchając go zanim kupiłem, teraz właśnie było to niemożliwe bo tu nie ma sklepu z kolumnami Hi-Fi i widzę jakie są tego konsekwencje. Nidy nie patrzyłem na markę, po postu szukałem brzmienia dla siebie, to wszystko.

Co do samych m71 to mogę jeszcze powiedzieć tyle, że za 200PLN można je spokojnie kupić i pieniądze będą warte tego co sobą reprezentują, ale jak ktoś chce wydać 800PLN to na pewno znajdzie coś dużo lepszego. Kolumienki grają w miarę jak się słucha cicho muzyki w małym pomieszczeniu, by jednak tak zagrały trzeba ostro pokombinować z ich ustawieniem bo bas refleks u nich jest wyjątkowo newralgiczny moim zdaniem. Tyle z mojej strony na podstawie obecnych doświadczeń. :)

Jeżeli chodzi o parametry,nie od dziś wiadomo że w większości nie są idealnie zgodne z opisami producentów :)

I akceptowanie tego dla mnie jest paranoją, bo to powinno być piętnowane jak oszustwo handlowe i ścigane prawnie. Kolumna to produkt i jak każdy produkt powinien być znakowany zgodnie z obowiązującymi normami. Jednostka mocy Wat jest określona fizycznie i nie ma tu mowy na najmniejsze odstępstwa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.