Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Saba 1300 Professional, Heco 450 Professional, Grundig Box (wyższe modele).

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Witam! Szukam kolumn do ok. 300 zł. Pokój 12m2. Na razie podłączyłbym je do leciwej wieży Sony LBT A290 czy jakoś tak, oczywiście w przyszłości zmieniłbym wieże na jakiś wzmacniacz. Zależy mi głównie na basie, gdyż obecne kolumy dodane do wieży nie są za mocne pod tym względem. Najlepiej gdyby były to kolumny podstawkowe/monitory. Nie oczekuje cudów, ale mam nadzieje że będzie lepiej niż teraz. W grę oczywiście wchodzą używki, tylko nie polecajcie mi kolumn które pojawiają się na allegro raz na pól roku :) Myślałem też nad zostawieniu póki co tych kolumn, a kupieniu subwoofera, bo jeżeli chodzi o średnie i wysokie tony to dają radę, tylko właśnie niskich tonów mi brakuje.

Skrajnie ograniczony budżet. Pomieszczenie nie jest za duże. Z wieżą do czynienia wprawdzie nie miałem. Proponuję na początek upewnić się, czy rozmieszczenie kolumn jest prawidłowe(dział akustyka). Jeśli zaś planujesz rotację sprzętu (tj. sprzedaż wieży, zakup jakiegoś wzmacniacza i źródła w przyszłości), to faktycznie możesz się rozejrzeć za jakimiś kolumnami. W przeciwnym razie efekt nie będzie piorunujący.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - łap ktoś okazję (do 400+wysyłka warto pod warunkiem, że sprawne - miałem kiedyś monitory z tej serii, grały naprawdę dobrze).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mam obecnie 660-tki, grają naprawdę zaskakująco dobrze jak na tą cenę,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mission M31i

Jest taka absurdalna sytuacja, że w audiosystem mają je na wyprzedaży za 500 zł para, a używane potrafią drożej chodzić.

Jak dasz radę dołożyć te 200 zł to naprawdę warto.

Grają efektownym, nasyconym dźwiękiem, tu teścik:

Ukryta Zawartość

A jak nie to budżet skromniutki. Z obecnie dostępnych te też warto:

Ukryta Zawartość

Widzę je od dłuższego czasu, więc pewnie negocjacje możliwe. 18cm woofer powinien dać sporo basu.

Spójrz w cennik elaca, to nie były tanie kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie,

Poszukuję kolumn w zakresie cenowym 600 - 800 zł. Pokój około 15m^2. Słucham stosunkowo zróżnicowanej muzyki - jazz , chill out, smętny rock(np. placebo), soundtracki filmowe i cuda w stylu Loreeny Mackennit ;) Kolumny będą docelowo podpięte pod onkyo 508. W grę wchodzą oczywiście używki. Ze wstępnych poszukiwań udało mi się wytypować potencjalnych kandydatów:

KODA AV-702F

Wharfedale 8.4

Mission m73

Czy coś przemawia bardziej albo mniej , za którymś z nich? A może jakieś inne pomysły w tym przedziale cenowym?:) Wielkie dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Innymi słowy szerokopojęty metal. Jak się ostatnio przekonałem nie wystarczy dać dużo za głośniki aby dobrze grały ten typ muzyki. Włączając powiedzmy płytkę SOAD'u po wspaniale brzmiących Dire Straitsach..lipa. Już sobie wyobrażałem jak będzie to wszystko pięknie brzmiało: jednocześnie wysokie rejestry talerzy, niziutkie zejście stopy do tego wokal i gitar.. a przypominało to bardziej zlewający się ze sobą hałas z przygłuszonym wokalem. Spokojniejsze fragmęty brzmią fajnie ale gdy wchodzi perkusista wszystko psuje. Moje pytanie to czy znacie jakieś dobre głośniki (lub posiadacie) które nadają się do takiej muzyki? Które będą grały ją przyjemnie

Głośniki używane. Ma to grać z musical fidently v-dac w roli źrógła i NAD'em 315BEE (na pudełku napisane jest 40w ale w żeczywistości jest więcej).

Lepiej aby były to podłogówki aczkolwiek podstawkowe też jakoś się wykombinuje. Pokój 4.15x3.45 ~14.5m^2 głośniki na dłuższej ścianie. Budżet bliżejnieokreślony adekwatny do jakości reszty sprzętu ( no myślę jakoś mniej niż 1000, nie?)

Dzięki

Dołóż trochę i kup Phonary P20 albo dołóż drugie tyle i kup jeszcze lepsze Phonary P30. Do metalu super. W ogóle to uniwersalne głośniki choć grają dźwiękiem "kawa na ławę".

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Z zasady problem lezy w tej muzyce. To najgorzej nagrane plyty jakie znam. Gdy mam chec na cos ostrzejszego pojawia sie chaos, trudno rozseparowac instrumenty, czesto wszystko zlewa sie w jedna mase. Metallica dobrze mi nawet brzmi, Nightwish.... zaleznie od plyty i kawalka. Przy takiej dynamice, mnogosci i specyfice intrumentow trzeba by sie bardzo postarac, aby finalne brzmnie bylo dobre. Niestety niewielu sie stara, stad wiekszosc tego typu plyt brzmi karygodnie. Z pewnoscia sprzet analityczny nie pomoze, postawilbym na cos bardziej muzykalnego, cos co lekko oklamuje, choc zle nagrana plyta zawsze zle zabrzmi. Juz dzis czujesz satysfakcje grajac Dire Straits, czy inne spokojniejsze kawalki. Prawda jest taka, ze jakosc wydawanych plyt bywa fatalna, a sam format, genialny sprzet, akustyka nie stana sie panaceum na schrzanione nagranie. Dlatego z czasem ludzie pzechodza na jazz i klasyke :) a na wszelkich pokazach typu Audioshow nie uswiadczysz muzyki metalowej. Generalnie gdy do ferrari nalejesz oleju rzepakowego, to raczej nie posmigasz...

Edytowane przez Mario_77

Zgadzam się z przedmówcą. Jeśli kolumny mają mieć przysłowiowego "kopa", to najlepiej jakieś starsze kolumny - najlepiej zakupione wprost zza odry, jako że u nas często handlarze zwożą śmieci, które naprawiane są za psie pieniądze - co w konsekwencji przyczynia się do pogorszenia się jakości dźwięku. Mój brat jest fanem szeroko pojętego metalu, i słucha u siebie od ładnych kilku lat HECO professional 650(najwyższe z serii) i z tego co wiem nie zamierza się z nimi rozstawać. W popularnym serwisie aukcyjnym pojawiają się od czasu do czasu kolumny z tej serii, utrzymane w dobrym stanie warte są około 600zł. Tyle, że zdają się być nieco za duże do proponowanego metrażu (dla nich minimum to bodaj 20m2).

Z zasady problem lezy w tej muzyce. To najgorzej nagrane plyty jakie znam. Gdy mam chec na cos ostrzejszego pojawia sie chaos, trudno rozseparowac instrumenty, czesto wszystko zlewa sie w jedna mase. Metallica dobrze mi nawet brzmi, Nightwish.... zaleznie od plyty i kawalka. Przy takiej dynamice, mnogosci i specyfice intrumentow trzeba by sie bardzo postarac, aby finalne brzmnie bylo dobre. Niestety niewielu sie stara, stad wiekszosc tego typu plyt brzmi karygodnie. Z pewnoscia sprzet analityczny nie pomoze, postawilbym na cos bardziej muzykalnego, cos co lekko oklamuje, choc zle nagrana plyta zawsze zle zabrzmi. Juz dzis czujesz satysfakcje grajac Dire Straits, czy inne spokojniejsze kawalki. Prawda jest taka, ze jakosc wydawanych plyt bywa fatalna, a sam format, genialny sprzet, akustyka nie stana sie panaceum na schrzanione nagranie. Dlatego z czasem ludzie pzechodza na jazz i klasyke :) a na wszelkich pokazach typu Audioshow nie uswiadczysz muzyki metalowej. Generalnie gdy do ferrari nalejesz oleju rzepakowego, to raczej nie posmigasz...

Źle nagrane płyty ok się zdarzają ale żeby więkrzość? Poprostu widocznie nie da się tego zrobić lepiej, a skoro tak, jest na pewno sprzęt na którym brzmi to lepiej na innym gorzej. To że więkrzość audiofilskich urządzeń robina jest z nastawieniem na muzykę raczej spokojniejszą tj.np. jazz i klasyka nie wyklucza istnienie czegoś co poradzi sobie z innego rodzaju muzyką.

Przykład dobrze nagranej płyty (ponoć bo nie mnie to oceniać) to np: płyta polskiego zespołu Indukti. No brzymi to wspaniale niestety u mnie tylko do czasu wejścia perkusji i większej liczby instrumętów.

defol dzięki za podsunięcię Phonar'ów.

Jeśli chodzi o budżet to powiedzmy że do 2000zł, ale tańsze zestawy które zagrają lepiej od Altusów mile widziane (najlepiej używane).

czyli wszystkie praktycznie :)

Widzę je od dłuższego czasu, więc pewnie negocjacje możliwe. 18cm woofer powinien dać sporo basu.

Spójrz w cennik elaca, to nie były tanie kolumny:

Ukryta Zawartość

wg mnie zagra to fatalnie, będzie kiepska stereofonia na tej jednej kolumnie :p

Ukryta Zawartość

Ha, żeby tylko chodziło o metal! Ja na co dzień słucham The Smiths, The Beatles, Joy Division, David Bowie, Belle and Sebastian, itd., ale kiedy włączam coś bardziej dynamicznego i przesterowanego np. Smashing Pumpkins czy Sonic Youth, zaczyna się problem.

To że więkrzość audiofilskich urządzeń robina jest z nastawieniem na muzykę raczej spokojniejszą tj.np. jazz i klasyka nie wyklucza istnienie czegoś co poradzi sobie z innego rodzaju muzyką.

To już teraz wiem dlaczego zaraz po zakupie Piano zatęskniłem za poprzednią miniwieżą znacznie tańszą, tam wszystko było klarowne, nieco nachalne, ale bez klasy.

Lepiej aby były to podłogówki aczkolwiek podstawkowe też jakoś się wykombinuje. Pokój 4.15x3.45 ~14.5m^2 głośniki na dłuższej ścianie. Budżet bliżejnieokreślony adekwatny do jakości reszty sprzętu ( no myślę jakoś mniej niż 1000, nie?)

Mnie w podobnym problemie, ludziska z forum proponowali np. Paradigm lub Koda. Pozdr.

Mam jamo s606 0d 3 lat. Na początku grały na nim amplitunery HK avr-130, potem Denon avr-3802, dźwięk faktycznie nie najwyższych lotów. Buczący bas, rozlazły i do tego wysokie tony jakieś takie nie tyle co ostre ale chyba zapiaszczone. Oczywiście wycofany środek na maksa.<br />

Potem był wzmacniacz sony TA-F500ES, dudniący bas znikł, stał się szybki,dynamiczny, mocny, nie schodził tak nisko jak w Denonie ale był lepszy,pokazał się trochę środek, zniknął piasek. Ale gdy zmieniłem sony na Onkyo A-8780 to kolumny zaczęły dopiero grać. Pojawił się pomruk przy kontrabasie, wreszcie można było wyłapać gitarę basową, jednocześnie gdy trzeba było bas był szybki i dynamiczny. Pojawiły się dźwięki które do tej pory na znanych mi płytach nie były słyszalne tzn. zauważalne, soprany czyściutkie, talerze ,dzwonki i inne wysokie tony usłyszałem prawie jak na żywo. Niestety środek nadal wycofany, ale wydaje mi sie ze to taka wada S606, dla mnie wada  bo dla osób słuchających muzykę rozrywkowa jak techno,rap może rock , będzie dobrze. Do jazzu, muzyki akustycznej, nie bardzo się nadają wiec raczej u mnie nie postoją długo i tu własnie myślałem nad Maestro tonsila. Tylko nie wiem czy róznica w średnicy będzie na tyle duza by zawracac sobie nimi głowę.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Coś lepszego od Jamo s606/608 można mieć za podobne pieniądze. I to zarówno do jazzu jak i do łupanki.

Edytowane przez don111

Witam, planuję zakup używanych kolumn podłogowych w przyszłości do pokoju 10m będą to kolumny typu "słupki" biore pod uwagę trzy modele

- magnat vintage 120

- AE 109

-b&w dm 603 s3

prosił bym o charakterystyke brzmienia tych modeli dodam że będą współpracowały z dość ostrym wzmacniaczem (jasnym) i teraz chodzi mi głównie o to które z tych modeli w połączeniu z jasnym wzmacniaczem zagrają mocniejszym basem to jest głowny priorytet ale oczywiście mile widziane też inne aspekty brzmienia tych modeli

witam udalo mi sie kupic okazyjnie i bardzo tanio Harman Kardon AVR 265 no i potrzebuje teraz glosniki nie mam za duzo kasy i nie znam sie na tym

myslalem o jakichs mniejszych glosnikach na stojakach bo nie mam tez za duzo miejsca szukam okazji na e-bay co myslicie o B & W DM601 ?? czy cos takiego

jako satelity i z tylu to takie same czy cos innego ?

pokoj jakies 18m

chodzi o dobry dzwiek podczas grania w gry

budzet do 700 zl

Subufer oddzielnie kupie

dzieki

Na przykład?

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Obecnie na allegro jeden kolo sprzedaje podłogowe acoustic energy three, nie evo three nie neo three, po prostu three. Bardzo sobie chwalę tą firmę i choć słuchałem do tej pory evo i neo to te trójki napewno nie odstają jakością znacząco, a mają na oko większy głośnik basowy :)

Generalnie problem jest taki, że większość kolumn i wzmacniaczy prezentuje wydelikacone brzmienie, natomiast acoustic energy zdecydowanie przeważa przestrzenią i miesistością, oczywiście z odpowiednim wzmacniaczem. Warto też zainteresować się ich kolumnami podstawkowymi - bas jest bardziej punktowy i w słabiej zaaranżowanym akustycznie pomieszczeniu lepiej go słychać, z podłogówkami jest ten problem, że 2 metry od kolumn ledwo ten bas słychać, a w kuchni przewracają się szklanki - trzeba na to wziąć poprawkę.

Polecam też monitor audio - testowałem akurat względnie drogą RX6 - Rage against the machine brzmiał na nich porażająco, tak żywo, ciężko i klarownie, jak nigdy na niczym nie słyszałem - możliwe, że coś z tego będzie też na ich tańszych modelach. Jeśli chodzi o wzmacniacze, to się nie wypowiadam, jedyny niewydelikacony wzmacniacz jaki słyszałem kosztuje 2,5k za nowy, więc to chyba innym razem.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

no własnie słyszałem ze JBL E80 jako jedyne z tej serii, nie grają samym basem i są dość dobre w swojej cenie? Duzo pozytywnych opinii na audiostereo i na ceneo.

AE109 w połączeniu z ostrym i jasnym wzmacniaczem to może być surówka a bas potęgą nie będzie.

Uważałbym też na b&w (w sensie ostrości brzmienia) bo bas będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dream Theater - Awake. To jest dobrze nagrana płyta.

Niestety nie zabrzmi dobrze na głośnikach za 1.000zł

Temat jest mi dość dobrze znany, bo wałkowany przez ostatnie 15-20 lat i z przykrością muszę stwierdzić, że 3.000zł

za używane monitory, to jest niezbędne minimum, żeby z tych płyt wyciągnąć, to co faktycznie jest na nich nagrane,

bo wbrew pozorom jest całkiem dużo i całkiem nieźle, a że 90% sprzętów ma z tym problemy, to jest całkiem inna para kaloszy,

która potrafi kosztować nawet i 10.000zł a prędzej się zesra na rzadko niż wyda z siebie dźwięk na akceptowalnym dla ucha poziomie.

Przynajmniej jeśli chodzi o rock czy metal, bo jakieś tam audiofilskie plumkania, to każda plastikowa mini wieża zagra.

Podstawa, to dobrej klasy przetworniki użyte do budowy kolumn (revelatory Scan Speaka czy na przykład excelle Seasa)

bo bez tego cudów na kiju nie będzie, tylko strata czasu, nerwów i pieniędzy na ciągłym kupowaniu i sprzedawaniu padlin.

Nie słuchajcie legend, baśni i podań ludowych o fatalnej jakości samych płyt, tylko posłuchajcie ich czasem na dobrych paczkach,

bo opinie o skopanych realizacjach biorą się najczęściej z tego, że najzwyczajniej w świecie sprzęt sobie z nimi nie radzi,

a żeby się o tym przekonać, wystarczy się kopsnąć do najbliższego salonu albo jeszcze lepiej na najbliższy Audioshow,

gdzie zwykłe plastikowe pudełko z napisem Metallica, Rammstein czy wspomniany Dream Theater działa na sprzedawców

dokładnie tak samo jak krucyfiks na wampiry albo woda święcona na diabła - ciekawe dlaczego...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

bez sensu takie gadanie ze poniżej jakiejś kwoty nie zagra, bo w każdej kwocie można kupić produkty lepsze i gorsze i cieszyć się maksymalną jakością na jaką możemy sobie pozwolić albo jakością przeciętną i marną.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Do dobrego dźwięku w grach potrzeba zestawu 5.1 mi wystarcza flagowy zestaw logitecha Z5500 albo słuchawki.Przy kwocie 700zł można zapomnieć o "dużych paczkach" ale na fronty starczy mogę polecić kolumny podstawkowe KODA HARMONY K-5500T

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze tak zapytam które z tych trzech modeli sprawdzą się w ciężkiej muzyce rockowej

lubię głośno słuchać ale też zależy mi na właśnie wąskich kolumnach właśnie tego typu też ze względów estetycznych wiem że trudno z takich kolumn uzyskać tzw mięso dlatego chcę wybrać w miarę najlepiej

Dzięki wszystkim za rady.

1000 zł i precyzyjny, nisko schodzący, dynamiczny bas? - hmmm ... może jakieś "vintage"/na prawdę stare kolumny (obawa o stan gratis).

Ujemny właśnie tak sie składa że opisywanay wyżej opis odsłuchu był właśnie na acoustic energy evo three xD. Fajniee.. Ogólnie to sprzęt naprawde udany (jak wcześniej mówiłem np: z Dire Straitsami grają bosko) ale nie do tej muzyki. Takie są moje odczucia.

Mój brat jest fanem szeroko pojętego metalu, i słucha u siebie od ładnych kilku lat HECO professional 650(najwyższe z serii) i z tego co wiem nie zamierza się z nimi rozstawać. W popularnym serwisie aukcyjnym pojawiają się od czasu do czasu kolumny z tej serii, utrzymane w dobrym stanie warte są około 600zł.

Jak tak patrze to ciężko je dostać za 600zł w pozytywnym znaczeniu :). No dla mnie bardzo znacząca opinia bo praktyczna a nie teorytyczna. Pozatym kolumny oszczędnie nie prądożerne więc mój wzmacniacz napewno sobie poradzi no i 10" głośnik niskotonowy. Można by w sumie spróbować jako narazie przejściowe a jak nie u mnie nie zostaną to za dużej straty nie będzie.

Z paradgimów to zostaje raczej tylko monitor 3 no chyba że naprawde warto dozbierać do monitor 9..

KyleNapisano wczoraj, 09:23

1000 zł i precyzyjny, nisko schodzący, dynamiczny bas? - hmmm ... może jakieś "vintage"/na prawdę stare kolumny (obawa o stan gratis).

O jakiego vintage'a chodzi bo jestem nie w temacie.

Códów nie oczekuję, poprostu szukam czegoś możliwie najlepiej dopasowanego w tym budżecie.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi