Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Plazm nie wolno przenosić ani montować (stojak - chodzi o jego przykręcanie w trakcie montażu) poziomo.

Opisz szerzej " zasady bezpieczeństwa " , nie bardzo rozumiem . Nie można użytkować plazmy na stojaku , ma być zawieszona na uchwycie itd ?

Opisz szerzej " zasady bezpieczeństwa " , nie bardzo rozumiem . Nie można użytkować plazmy na stojaku , ma być zawieszona na uchwycie itd ?

Nie wolno przenosić poziomo. Płaszczyzna ekranu poziomo do podłogi ("ziemi"). Nic skomplikowanego, wszyscy dostawcy są raczej przeszkoleni, ale nie na pewno.

Jeżeli chodzi o stojak to ja go montowałem do TV w pozycji poziomej (ekran równoległy do podłogi) . Ale to był LCD (zagrożenie dużo, dużo mniejsze).

Oczywiście jak położysz plazmę do poziomu to niekoniecznie musi się coś stać. Ale należy tej pozycji (bez skojarzeń ;-) ) unikać, zwłaszcza przy przenoszeniu nawet w kartonie. Niestety nie nad wszystkimi procesami dostawy mamy panowanie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

TRIBUL w sklepie to nie jest porównywanie. To trzeba zrobić w domu lub np. u kolegi który ma układ zbliżony do naszych marzeń. Oczywiście w sklepie możesz wykonać pierwszą "przymiarkę". Do tego "lektura" portali testujących. Wnioski wyciągasz Sam (u mnie taki system zdał egzamin), kupujesz i od tego momentu się cieszysz obrazem (albo nie ;-) )

Fakt, w sklepie ciężko, ale najważniejsze rzeczy wychwycisz, jeśli się uprzesz, to każ zgasić światło na dziale w którym jesteś, ja tak raz zrobiłem, sklep nieduży więc nie robili żadnych problemów:)

Oczywiście, że Mczaj zapomniał umieścić na swojej liście jednej z "podstawowych wad" PDP: wyciekającej plazmy i że trzeba ją regularnie uzupełniać :) Czego to jeszcze ludzie nie wymyślą...

Lechu pytanie dlaczego plazmy na ekspozycji są ustawione tak, a nie inaczej - należy adresować do obsługi marketów. Może celowo tworzą sytuację, że LCD od wejścia dają po oczach, więc "Kowalski" prędzej się na coś takiego zdecyduje? LCD jest zazwyczaj droższy niż PDP tej samej wielkości, więc od plazm mają mniejszą marżę sklepu? I swoje premie? Takie moje luźne i niczym nie poparte myśli. Jak wiesz: gdy mi dali pilota i pozwolili ustawić po swojemu - natychmiast zmieniłem zdanie o plazmach.

Nie szukałbym tu jakiś podtekstów marketingowych, po prostu nawet na najbardziej wyżyłowanych ustawieniach plazma nie zaświeci tak mocno jak eLCiDi:)I łoto w tym chodzi;) I sprawa mitów o plazmach jak wypalanie, pogarszający się obraz, szybko się psują, ogromne zużycie energii - TO ROBI ROBOTE. Wiem bo dużo znajomych kupuje ostatnio tv i przychodzi o poradę, co bym nie mówił, co nie pokazywał...zawsze chcą eLCiDi zwane LED:)

Wiatrak - mój szwagier ma projektor Full HD. On jest nim zachwycony, ja nie. Wiele można sformułować zarzutów. Między innymi: ja nie fetyszyzuję czerni, ale wiem jakie ma znaczenie. Otóż na ekranie nie ma u niego czerni wogóle. Są szarości. Nawet nie ciemne. Na byle kiepskim LCD jest lepiej.

Stwierdzenie że plazma idealnie pasuje do Mickey Mouse home theater jest złośliwością i nic merytorycznie nie wnosi.

Tribul - to dowodzi Jednego: że szeptana propaganda przeciw PDP jest zadziwiająco skuteczna.

Nawet jak 120" LCD czy plazmy potanieją i staną się dostępne, to jak to oglądać, w okularach przeciwsłonecznych? Wiem wiem, są suwaki, ale jednak... ;)

... ale jednak, jak ktoś jest uprzedzony i pełny fanaberii, to jednak, jednak jednak :)

Lechu pytanie dlaczego plazmy na ekspozycji są ustawione tak, a nie inaczej - należy adresować do obsługi marketów. Może celowo tworzą sytuację, że LCD od wejścia dają po oczach, więc "Kowalski" prędzej się na coś takiego zdecyduje? LCD jest zazwyczaj droższy niż PDP tej samej wielkości, więc od plazm mają mniejszą marżę sklepu? I swoje premie?

Dla sklepu to jest obojętne, czy zarobi tyle samo sprzedając plazmę czy LED. Wystarczy pomyśleć. LED i LCD były w produkcji tanie jak barszcz, nadal są. Proces technologiczny produkcji plazm jest o wiele bardziej skomplikowany i czasochłonny, więc pochłania o wiele większy budżet a mimo to plazmy są tańsze od LED w sklepach. A sklep pewnie zarabia podobnie i na jednych i drugich telewizorach (mniej więcej), więc wychodzi na to, że to producenci tv LED sztucznie zawyżają cenę takiego tv i sami przycinają na tym więcej, w końcu oszczędzają kupę kasy na etapie produkcji. A sklepy mają dodatkowe bonusy od obrotu ale muszą się trzymać wytycznych, które pochodzą skąd ? Od producenta-dystrybutora, co i jak ma być prezentowane na wystawie na tv danej marki, jaki materiał wyświetlany i jakie urządzenia podłączone. To wszystko jest określone :) Oni doskonale wiedzą co robić, jak zaprezentować, aby sprzedać to co im się najbardziej opłaca.

Wiec jak to naprawde jest z tymi TV?

Dodam ze dane pochodza z miesiecznika Video wydanie 6/13

Oni punktują pewnie podręcznikowo, mierzalne parametry.

Przyjmij że plazma jako tv (nie jako monitor) ma po prostu lepszy, bardziej naturalny obraz z uwagi na sposób wyświetlania. Dużo droższy LED może przeskoczyć plazmę, tj może być sporo lepszy w najważniejszych aspektach obrazu od przeciętnej plazmy, choć nadal traci na tym polu naturalności obrazu.

Dla sklepu to jest obojętne, czy zarobi tyle samo sprzedając plazmę czy LED. Wystarczy pomyśleć. LED i LCD były w produkcji tanie jak barszcz, nadal są. Proces technologiczny produkcji plazm jest o wiele bardziej skomplikowany i czasochłonny, więc pochłania o wiele większy budżet

Masz dokładną cenę "produkcyjną" 40" LCD i 40" plazmy? ... oczywiście trzeba by jeszcze porównywać odpowiednio dobre LCD do odpowiednio dobrego PDP.

ps. zmierzam do tego, że bardzo dobry pod wzgl. np. równomierności LCD jest tak drogi w produkcji, że telewizorów w tej technologii się nie produkuje ( DUE / DUC - elektroniczna kompensacja nierównomierności )

, a tą stopkę, podstawę można zamontować bezpiecznie dla plazmy obracając TV w pionie do góry nogami ?

, a ci z UPS to prawidłowo przewożą plazmy , czy to zależy na kogo trafi w łańcuszku przewozowym ?

Masz dokładną cenę "produkcyjną" 40" LCD i 40" plazmy? ... oczywiście trzeba by jeszcze porównywać odpowiednio dobre LCD do odpowiednio dobrego PDP.

Prezes Panasa mi nie mówi ile ich kosztuje 1 sztuka panelu ale poszukaj filmiku z taśmy produkcyjnej plazm. Sporo objaśnia.

ps. zmierzam do tego, że bardzo dobry pod wzgl. np. równomierności LCD jest tak drogi w produkcji, że telewizorów w tej technologii się nie produkuje ( DUE / DUC - elektroniczna kompensacja nierównomierności )

Czy mówimy o telewizorach LED ? Czy o jakichś profesjonalnych monitorach ? Bo mam wrażenie że dyskusja zmierza znowu do jakiegoś EIZO

Czy mówimy o telewizorach LED ? Czy o jakichś profesjonalnych monitorach ? Bo mam wrażenie że dyskusja zmierza znowu do jakiegoś EIZO

Rozmawiamy o tym, dla czego rozwiązania z jakiegoś EIZO nie są stosowane w telewizorach LCD (nie mylić z telewizorami LED - takich jeszcze w sklepie nie ma, a nazywanie tak LCD z podświetleniem LED jest błędem, zwanym wymysłem marketingowców)

Z tym pozycjonowaniem plazm to pojęcia nie miałem.

Z powodu wygody przenoszenia to raczej i tak się niesie pionowo, no ale już taki załadunek i rozładunek towaru, tudzież czynności montażu okazuje się, że zupełnie nieświadomie możemy naszej plaźmie zrobić kuku.

Pytanie, jakiemu kurierowi powierzyć transport ? Są jacyś sprawdzeni i w miarę pewni ?

Czy są jeszcze jakieś "oczywistości" o których należy wiedzieć ??

Aha, rozmawiałem z kobietą z W-wy z Panasonica.

Interesowało mnie jak zorientować się, że model oryginalny kartonowy jest nim naprawdę a nie jest tylko zgrabnie przepakowaną ekspozycją.

O zgrozo, jak sklep będzie sprytny i dokładny to po niczym, bo ani po plombach (nie ma), ani po oryginalnych taśmach, bo część partii, która do nich przyszła nie była nawet zabezpieczona taśmami z napisem Panasonic tylko zwykłą bezbarwną ...

Rozmawiamy o tym, dla czego rozwiązania z jakiegoś EIZO nie są stosowane w telewizorach LCD (nie mylić z telewizorami LED - takich jeszcze w sklepie nie ma, a nazywanie tak LCD z podświetleniem LED jest błędem, zwanym wymysłem marketingowców)

Zamiast LCD z podświetleniem LED, w skrócie piszemy "LED". I tak każdy zainteresowany wie o co chodzi, jaki to naprawdę typ tv. Kto nie zna się ma to gdzieś, wtedy najważniejsze że w nazwie jest LED i tv jest the best :)

Czyli jednak monitory, a rozmawiamy na temat tv. Dziś nie ma w ogóle na rynku nowych LCD, więc szkoda na ten temat dyskutować. Gdyby uniknęli nierównomiernego podświetlenia byłby duży postęp, tylko nie wiadomo czy dałoby radę uzyskać taką czerń jak w LED (sztuczki z przygaszaniem).

O zgrozo, jak sklep będzie sprytny i dokładny to po niczym, bo ani po plombach (nie ma), ani po oryginalnych taśmach, bo część partii, która do nich przyszła nie była nawet zabezpieczona taśmami z napisem Panasonic tylko zwykłą bezbarwną ...

, a mi sprzedawca z dużego sklepu mówił , że można zapakować z ekspozycji tak samo jak nowy z fabryki , coś tam mówił o odpowiednim zerwaniu i przyklejeniu taśmy , żelazko i coś tam .

Otóż na ekranie nie ma u niego czerni wogóle.

Bobcat jak "rzucasz" na biały ekran jasne elementy obrazu obok czarnych (ciemnych) to nie da się uzyskać wysokiego kontrastu i głębokiej czerni. To jest całkowicie logiczne. Wstarczy poświecić sobie dobrze skupiającą latarką na jasną ścianę i zjawisko będzie w pełni zrozumiałe. Tak jest przy zewnętrznej emisji światła (np. projektor).

, a tą stopkę, podstawę można zamontować bezpiecznie dla plazmy obracając TV w pionie do góry nogami ?

Sądzę, że tak. To wszystko powinno być w instrukcji obsługi. Nie chce mi się wyciągać mojej od LG ale chyba tam te uwagi są. Instrukcje często są na str. firmy, więc można poczytać przed zakupem.

, a ci z UPS to prawidłowo przewożą plazmy , czy to zależy na kogo trafi w łańcuszku przewozowym ?

Porządna firma (sprzedawca) powinna umieścić TV na palecie w pozycji pionowej (ja tak dostałem). W takim przypadku noszenie w pozycji poziomej jest praktycznie wykluczone (ale nie na pewno ;-) ).

Pytanie, jakiemu kurierowi powierzyć transport ? Są jacyś sprawdzeni i w miarę pewni ?

Kurierowi powierza transport sprzedawca nie Ty. Tak, że to jego zmartwienie.

Gdyby uniknęli nierównomiernego podświetlenia byłby duży postęp

"Równomierności świecenia może pozazdrościć mu niejedna plazma" - to z jakiegoś polskiego testu o Toshibie ZL1 .

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Mowa o była o LCD ze zwykłym podświetleniem. Tak czy inaczej to zdanie z tego testu jest totalną bzdurą, nie wiem jak można się tak ośmieszyć. W plaźmie nie ma nierównego podświetlenia, więc co najwyżej podświetlenie w Toshibie może być tak samo idealne, nie lepsze (po wygaszeniu ekranu).

Mowa o była o LCD ze zwykłym podświetleniem. Tak czy inaczej to zdanie z tego testu jest totalną bzdurą, nie wiem jak można się tak ośmieszyć. W plaźmie nie ma nierównego podświetlenia, więc co najwyżej podświetlenie w Toshibie może być tak samo idealne, nie lepsze (po wygaszeniu ekranu).

Don nie denerwuj się. Ja tylko zacytowałem zdanie kogoś kto ten TV testował. Ty też go testowałeś ? Nie martw się pewnie to był "Kowalski" i nie wiedział, że nie wolno takiego zdania napisać o tym TV ;-).

Pozdrawiam

W plaźmie nie ma nierównego podświetlenia

Poczytaj obok wątek "Problem z plazmą".

Czytałem, to widocznie wadliwy egzemplarz. Ja się nie denerwuje, ale cechą plazmy jest równomierne podświetlenie, więc jestem lekko zszokowany, że ktoś kto zabiera się za testowanie tv może wypisywać takie głupoty.

Czytałem, to widocznie wadliwy egzemplarz. Ja się nie denerwuje, ale cechą plazmy jest równomierne podświetlenie, więc jestem lekko zszokowany, że ktoś kto zabiera się za testowanie tv może wypisywać takie głupoty.

Zanim napiszesz, że to głupoty to najpierw chociaż obejrzyj ten TV. A Ty tak od razu z "grubej rury" w "ciemno". Tak się domyślam, ale może się mylę :-).

Myślisz, że da się zrobić 2+2+2mln idealnie równych subpikseli (w ramach oczywiście każdego z 2mln) i utrzymać tą równość w czasie. Ja oczywiście nie wiem, ale wątpię. I żeby nie było niedomówień, w normalnej eksploatacji tych nierównomierności praktycznie nie widać, choć czasem się to zdarza. Te zdjęcia z sąsiedniego wątku to nie jest normalna eksploatacja.

Wątpisz czy nie, to jest to fakt. Chyba, że są jakieś powidoki aktualne, to może nie być równomierności. Toshiby nie muszę oglądać bo i po co, w najlepszym wypadku jest idealnie jak na plaźmie :)

Wątpisz czy nie, to jest to fakt.

2mln mrugających "świetlówek" w subpikselach z luminoforem wypełnionych gazem szlachetnym (oczywiscie x3). Może ?

P.S. Tej Toshiby już nie produkują więc nie stanowi ona zagrożenia dla plazm. Zresztą jak ją produkowali to była koszmarnie droga co nie zachęcało nawet bogatych "Kowalskich".

Tak jak pisałem, wierzysz czy nie, to świecą równo. A ta Toshiba nie stanowiła i tak żadnego zagrożenia dla topowych plazm. W testach wypadała tak sobie.

Lepiej oceniany był Kuro LED od Pioneera :)

Tak jak pisałem, wierzysz czy nie, to świecą równo. A ta Toshiba nie stanowiła i tak żadnego zagrożenia dla topowych plazm. W testach wypadała tak sobie.

Lepiej oceniany był Kuro LED od Pioneera :)

Mnie to nie przeszkadza :-).

Dopiero dziś (lepiej późno niż wcale) przeczytałem majowy numer Audio Video, a w nim test ST60 autorstwa Maćka. Jest informacja, że w przyszłym roku będzie jeszcze seria 70 i po tym Panasonic prawdopodobnie zakończy produkcję plazm. A może to tylko chwyt marketingowy?

Nie wierzę w coś takiego jak porządna firma kurierska po tym co zobaczyłem ostatnio....nie było mnie w domu więc umówiłem się z kurierem że spotkamy się na stacji benzynowej na obrzeżu miasta, bo jak powiedział ma tam przeładunek. Niestety w pośpiechu zapomniałem telefonu w pracy...a byłoby co nagrać. Podjeżdżam na ową stacje ( duży parking z tyłu) i co widzę? Dwa auta firmy "Siódemka" i 3 auta DHL (mój kurier), no i przeładunek, ale jaki! Sterta gratów zarówno w jednej jak i w drugiej firmie rzucona między auta, nie poukładana, rzucona jak by z fadromy wyj.....! Podchodzę do DHL po odbiór, mówią chwila bo nie wiedza gdzie jest, więc czekam jak ten pajac i obserwuje. Więc tak, 3 auta ustawione tyłem do siebie, na środku owa ogromna sterta, 3 typków DHL i lecą z segregacja, to tu to tam, jak stał tak rzucał na koniec auta, czyli długość paki plus około 1,5-2 metry bo tyle stali mniej więcej od samochodów, widziałem np latające amplitunery Yamahy ( ciężkie to podchodzili do paki a dalej rzut) i telefony z T-Mobile ( te już ze środka sterty):) Jednak to nie koniec:) Nadjechał TIR który nie mógł nakręcić koło burdelu jaki zrobili owi panowie, więc jeden "najbardziej obrotny z nich" wpadł na świetny pomysł że przepcha ową ogromną stertę paczek samochodem:)Panowie zamurowało mnie....Na widok busa przepychającego górę paczek opadły mi ręce. Niesamowicie żałuję braku telefonu w kieszeni, na pewno materiałem podzieliłbym się z TVN24...

"Równomierności świecenia może pozazdrościć mu niejedna plazma" - to z jakiegoś polskiego testu o Toshibie ZL1 .

Lech36, jest jakaś głupota nt plazm, której byś jednak nie zacytował? Czy jak ktoś napisze, że mają wypukły ekran, to też zacytujesz, oczywiście dodają asekuranckie "ja tam nie wiem, ja tylko cytuję" ?

Widziałeś jak nierównomierne podświetlenie ma większość dostępnych na rynku "ledów"? To jak domniemuję nie stanowi dla Ciebie problemu, wystarczy rzucić jakiś bzdurny cytat sugerujący, że w zasadzie to również w konkurencji równomierności świecenia elcedeki górą ...

Wcale nie jest niemożliwy następujący scenariusz:

* Panasonic odgraża się, że zakończy produkcję plazm i groźby swoje spełni.

* LG i Samsung pójdą w jego ślady.

* Z OLED-ami będą się nadal kokosić, jak ma to miejsce od 10 lat.

* I zostaniemy z samymi LCD.

Żaden monopol nie jest dobry.

Już mamy monopol LCD w zakresie przekątnych 65 plus. Widziałeś w Jankach tego 75 calowego Samsunga i 84 calowego LG (4k) ? Przy nich największe plazmy kurczą się w oczach.

Przyznam, że w Jankach najczęściej bywam w Realu. :) Oglądać nowy sprzęt AV wpadam raczej do Media Markt Okęcie. Gdzie w Jankach? Saturn czy Euro RTV AGD? Dzięki za info, oczywiście że wpadnę aby zobaczyć.

Wydaje mi się, że słyszałem o plaźmie Panasonica 153"? Żaden towar rynkowy. Wyprodukowali kilka sztuk. Czegoś nie pokręciłem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.