Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Na hdtvtest.co.uk pojawił się właśnie artykuł pod znamiennym tytułem: OLED TV Unlikely To Be Affordable Any Time Soon.

Po ostatnich obserwacjach tematu też mam wątpliwości czy ktoś zdecyduje się wypuścić na rynek TV w tym systemie, który byłby koszmarnie drogi i prawdopodobnie znacznie mniej trwały od obecnych na rynku technologii (ale za to bardzo cienki). Oczywiście to tylko przypuszczenia bo niektóre firmy mają OLED-a w programie na ten rok (podobnie było w zeszłym roku :-) ). Trzeba jednak być optymistą, może jednak ten rok będzie przełomowy i OLED-y "eksplodują" na rynku z "siłą wodospadu" ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Z plazmy też. Jak myślisz który system plazma czy LCD znikną pierwsze po rozpowszechnieniu się OLED-a ? Ja stawiam na ten "lepszy". :-)

Zniknięcie pdp czy LCD nie będzie miało NIC WSPÓLNEGO Z JAKOŚCIĄ !!!! I plazmy nie trzeba już unowocześniać. To do czego doszli producenci plazm wystarczy jak najbardziej. I nie ma sensu podpierać się bielą, kontrastem, danymi i innymi parametrami. Jak koń jest każdy widzi. Jeżeli chodzi o jakość to sam wiesz, że LCD cały czas goni i goni................aż zadyszki dostało.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zniknięcie pdp czy LCD nie będzie miało NIC WSPÓLNEGO Z JAKOŚCIĄ !!!! I plazmy nie trzeba już unowocześniać. To do czego doszli producenci plazm wystarczy jak najbardziej. I nie ma sensu podpierać się bielą, kontrastem, danymi i innymi parametrami. Jak koń jest każdy widzi. Jeżeli chodzi o jakość to sam wiesz, że LCD cały czas goni i goni................aż zadyszki dostało.

:-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Chyba nigdy nie będzie porozumienia w tym wątku. Jeśli chodzi o mierzalne parametry to LCD może dorównać plaźmie a nawet nieco przewyższyć. Sęk w tym, że plazma wygląda po prostu naturalniej (nawet zakładając takie same skalibrowane ustawienia). Nie jest to mocno uderzający efekt, nie ma co przesadzać, ale różnica jest widoczna przy dłuższym oglądaniu w warunkach domowych.

Oprócz tego jedna technologia ma lekkie przewagi na drugą, ale tej naturalności obrazu już nie da się ustawić. Ja osobiście jestem w stanie zaakceptować obraz i dobrego LEDa i plazmy. Wolałbym plazmę ale jeśli LED będzie przewyższał ją pod pewnymi względami, to jestem w stanie poświęcić tą lekką różnicę naturalności na rzecz tych plusów. Tak właśnie zrobiłem kiedyś, jednak teraz nie miałbym wątpliwości i wyboru. Patrząc na opłacalność zakupu to nawet plazma ze średniej półki ma kontrast o jakim obecne LEDy mogą tylko pomarzyć, nawet topowe.

Cześć, nie chce mi się zbyt rozpisywać, ale właśnie wróciłem ze sklepu w którym porównałem sobie plazmę i LED od Panasonic.

Plusy plazmy to minimalnie lepsza czerń i to by było na tyle z plusów....różnica jest tak minimalna że musiałem się naprawdę dobrze przyglądać żeby ją zauważyć .

LED miał żywsze kolory obraz tryskał życiem, w plazmie był lekko zasmużony obraz.

Ogólnie, to czytając niektóre wypowiedzi "Ekspertów" z Forum to spodziewałem się że nie będzie czego porównywać, ale jak już moja żona nawet zauważyła różnicę na korzyść LED to coś tu nie gra...

modele które porównywałem to:Panasonic TX-L 55DTW60 i Panasonic TX-P50VT50E

na obu tv leciało jakieś demko, gwiazdy w kosmosie, planety itp...

Decyzja padła definitywnie na LED z powodu lepszej jakości obrazu i mniejszego zużycia prądu, Pozdrawiam

Cześć, nie chce mi się zbyt rozpisywać, ale właśnie wróciłem ze sklepu w którym porównałem sobie plazmę i LED od Panasonic.

W sklepie RTV można sobie porównać co najwyżej dwie pralki lub dwa miksery rożnych producentów a nie telewizory. Sorry, ale jest to bardzo nieprofesjonalne podejście. Tam zazwyczaj nie ma warunków ku temu dlatego dużo słabszy LCD Panasonica wygląda "korzystniej".

I piszesz mniejsze zużycie prądu, hehe, to ile zaoszczędzisz na miesiąc? 5-10 złotych? A ile więcej wydasz na tego LCD? hehe. Ale o tym klepiemy już od kilku lat ale niestety wielu łapie się nadal na ten myk.

Decyzja padła definitywnie na LED z powodu lepszej jakości obrazu i mniejszego zużycia prądu,

Dzięki, przekonałeś nas. Olać tych wszystkich doświadczonych specjalistów, którzy długimi godzinami testują tv, do tego mierzą, kalibrują itd. Olać tych którzy po wieloletnich doświadczeniach z obiema technologiami próbują przekazać swoje uwagi.

Pokazałbyś im jak to się robi w 10 minut. A tak na poważnie to życzę Ci abyś kiedyś, w warunkach domowych nie zobaczył przypadkiem u kogoś znajomego, jak odbiera ta plazma VT50. Bo będzie płacz, zgrzytanie zębami i gadanie "jak to możliwe, przecież widziałem co innego w sklepie". Na pocieszenie powiem, że 90% nabiera się tak samo jak Ty.

Dzięki, przekonałeś nas. Olać tych wszystkich doświadczonych specjalistów, którzy długimi godzinami testują tv, do tego mierzą, kalibrują itd. Olać tych którzy po wieloletnich doświadczeniach z obiema technologiami próbują przekazać swoje uwagi.

Pokazałbyś im jak to się robi w 10 minut. A tak na poważnie to życzę Ci abyś kiedyś, w warunkach domowych nie zobaczył przypadkiem u kogoś znajomego, jak odbiera ta plazma VT50. Bo będzie płacz, zgrzytanie zębami i gadanie "jak to możliwe, przecież widziałem co innego w sklepie". Na pocieszenie powiem, że 90% nabiera się tak samo jak Ty.

Mogę tylko potwierdzić. Sam miałem LCD i zmieniłem na ST60 od Panasonica. Sklep to nie są warunki dla plazmy. Kolega jesZcze napisał , że czerń była minimalnie lepsza , to proponuje mu zgłosić światło :)

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

No widzicie. A ja się przekonałem do plazmy nie gdzie indziej tylko w markecie. Po prostu trzeba wiedzieć na co zwracać uwagę. Wtedy zalety się dostrzeże. Nawet w takich warunkach.

Jeśli chodzi o mierzalne parametry to LCD może dorównać plaźmie a nawet nieco przewyższyć.

Póki co to jeśli idzie o mierzalne parametry to plazma przewyższa LCD - weźmy podstawowy parametr jakim jest kontrast - w plazmach jest nawet kilkukrotnie lepszy. O rozdzielczości w ruchu bez upłynniaczy nawet nie wspomnę. LCD wygrywa w konkurencji maksymalnej jasności, przegrywając tylko z wielkimi żarówkami wykorzystywanymi w studiach foto :). Jest też lżejsze i ciągnie mniej prądu - tylko kogo to akurat obchodzi?

Plusy plazmy to minimalnie lepsza czerń i to by było na tyle z plusów....różnica jest tak minimalna że musiałem się naprawdę dobrze przyglądać żeby ją zauważyć .

LED miał żywsze kolory obraz tryskał życiem, w plazmie był lekko zasmużony obraz.

Decyzja padła definitywnie na LED z powodu lepszej jakości obrazu i mniejszego zużycia prądu, Pozdrawiam

Hehehe

No widzicie. A ja się przekonałem do plazmy nie gdzie indziej tylko w markecie. Po prostu trzeba wiedzieć na co zwracać uwagę. Wtedy zalety się dostrzeże. Nawet w takich warunkach.

Normalnie raczej ciężko zobaczyć cokolwiek bo w sklepie mamy tylko wyścig z jasnością i przekolorowanym obrazem, nadpłynnością. Po przyzwyczajeniu się do takiego obrazu, nagła zmiana na normalne ustawienia sprawia, że obraz wygląda szaro-buro.

Póki co to jeśli idzie o mierzalne parametry to plazma przewyższa LCD - weźmy podstawowy parametr jakim jest kontrast - w plazmach jest nawet kilkukrotnie lepszy. O rozdzielczości w ruchu bez upłynniaczy nawet nie wspomnę. LCD wygrywa w konkurencji maksymalnej jasności, przegrywając tylko z wielkimi żarówkami wykorzystywanymi w studiach foto :). Jest też lżejsze i ciągnie mniej prądu - tylko kogo to akurat obchodzi?

W większości masz rację, ale nie każda plazma ma lepszy kontrast od LCD. Są lepsze i gorsze modele. Tak samo jeśli idzie o temperaturę barwową i przebieg gammy. Rozdzielczość w ruchu jest zbliżona w dobrych modelach (jak jest backlight scanning bez wstawiania klatek) a już Sony wypada chyba ogólnie (powiązana płynność + szybkość reakcji) nawet lepiej z tym swoim silnikiem. No ale tak jak każdy wie, plazma ma ten naturalny "look" który i tak robi chyba największą różnicę.

Ogólnie, to czytając niektóre wypowiedzi "Ekspertów" z Forum to spodziewałem się że nie będzie czego porównywać, ale jak już moja żona nawet zauważyła różnicę na korzyść LED to coś tu nie gra...

na obu tv leciało jakieś demko, gwiazdy w kosmosie, planety itp...

Weź pod uwagę, że w sklepie RTV jest oświetlenie b. jasne, które stawia dosłownie i w przenośni plazmy w 'niekorzystnym świetle'. Świetlówki w sklepach dodatkowo przekłamują barwy.

Miałem dokładnie te same dylematy, tez chodziłem z żoną po sklepach i porównywałem plazmy i ledy. Też była na LED nastawiona, ale jak pokazałem jej w pewnym momencie, że ze względu na przepalenie barw i ich nienaturalność na LED nie było widać delikatnych napisów na pewnej planszy, które na plaźmie były pięknie widoczne (znaki wodne), dyskusja się zmieniła.

Na pocieszenie powiem, że 90% nabiera się tak samo jak Ty.

Dlatego wiele sklepów już zrezygnowało ze sprzedaży plazm. Bo klient przychodzi i bierze to co bardziej świeci.

Powrót po dłuższej przerwie...

Bo klient przychodzi i bierze to co bardziej świeci.

Myślisz, że profesjonaliści wybierają LCD-ki tylko dla tego, że "bardziej świecą" ?

Normalnie raczej ciężko zobaczyć cokolwiek bo w sklepie mamy tylko wyścig z jasnością i przekolorowanym obrazem, nadpłynnością. Po przyzwyczajeniu się do takiego obrazu, nagła zmiana na normalne ustawienia sprawia, że obraz wygląda szaro-buro.

Co rozumiesz pod określeniem "normalne ustawienia"? Tryb Normalny? Nic nie było szaro-bure. W pozostałych trybach zresztą też nie. W tym markecie w dziale z telewizorami panuje półmrok. I miałem możliwość bawienia się pilotem dla ustawienia pod mój gust. Wtedy zrozumiałem co naprawdę potrafi plazma.

Z niecierpliwością czekam na recenzję po zakupie LCD Panasonica kolegi Aro121279. Przyznam że jeżeli musiałbym brać LCD to wybrałbym każdy inny model ( no poza LG) ale nie Panasonica. Ale ja pewnie jakiś głupi jestem a prąd ciągnę od sąsiada na lewo.

Sittek co masz przeciwko LCD LG? Mam taki, świadomie wybrany, gdyż uważam że jeśli LCD - to tylko LG. Wolę matryce IPS niż PVA/MVA. Uważam że plusy IPS znacząco przewyższają ich minusy.

Bobcat bez urazy ale z tą jakością telewizorów LG to mocno przesadziłeś. Tragiczny kontrast i czerń to wszystko co się mi z nimi kojarzy. Katy widzenia to jedyny plus choć pod katem czerń wpada w piękny śliwkowy odcień.

I mimo kiepskiego kontrastu występuje też mocny clouding. A kilku strefowy micro dimming do zwyczajna ściema. Ale widocznie Ciebie było stać tylko na takie padło wiec teraz zachwalasz,

Noquarter w tej samej cenie (lub nawet niższej) mogłem kupić inne telewizory. Wybór LG był przemyślaną decyzją. Dobre kąty nie są jedynym plusem. Również ładne kolory, moim zdaniem lepsze niż na PVA/MVA. Czerni w śliwkowym odcieniu nie zauważyłem. Ogólnie jest ona na poziomie IPS, ale nazywanie jej "tragiczną" jest nadużyciem. Szesnasto (nie kilku) strefowe przyciemnianie działa, jak napisał red. Filip Kulpa na łamach Audio Video zaskakująco dobrze. Umieszczałem ponadto zdjęcia ekranu swojego LG w innym wątku, możesz więc sam ocenić czy mam clouding i jaki.

Reasumując: Twój wpis można potraktować wyłącznie jako głos Twojej osobistej niechęci do marki LG. Nic ponadto.

Ale ja pewnie jakiś głupi jestem a prąd ciągnę od sąsiada na lewo.

O to nie masz do nas pretensji jak mniemam ;P ???

Ogólnie dziękuje Wszystkim Kolegom za 26 stron dyskusji, przed takim wyborem i ta lektura rozjaśniła deczko obraz ;)

Nie wiem jakie te TV mają ceny i czy w tym wypadku ma sens to porównanie.

Tak się składa że wczoraj mogłem zweryfikować porównanie które miałem w pamięci po poprzedniej wizycie w MM.

Sprawa wygląda tak.

Bezpośrednie porównanie TV panasonic plazma - LCD z tej samej półki cenowej wychodzi źle dla LCD, zwłaszcza w niskim pułapie cen. Obserwowałem klientów którzy mieli zdziwione miny że tańszy TV (plazma) lepiej odbiera od droższego LCD.

W przypadku droższych TV (VT50) już nie było to tak wyraźne dla wszystkich, ale dla mnie nie pozostawiało złudzeń że plazma ma "bliższy prawdzie" obraz.

Problem w tym że jesteśmy już trochę "przyzwyczajani" do LCD choćby przez wyświetlacze komputerowe i nie wzorców dobrego, naturalnego obrazu nie mamy zakodowanych. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

......nie pozostawiało złudzeń że plazma ma "bliższy prawdzie" obraz.

I dlatego profesjonaliści wybierają co ?..........wiadomo LCD. I to jeszcze najczęściej to "paskudztwo" z matrycą IPS :-).

I dlatego profesjonaliści wybierają co ?..........wiadomo LCD. I to jeszcze najczęściej to "paskudztwo" z matrycą IPS :-).

Powiedz mi, ci profesjonaliści, na ilu calach tak profesjonalnie pracują?

Powiedz mi, ci profesjonaliści, na ilu calach tak profesjonalnie pracują?

Nie sądzę żeby cale były jakąkolwiek przeszkodą. Ideał jest ideałem a matryce 42' to bardzo dobry format do pracy. Wystarczy postawić go trochę dalej od oczu.

Dochodzę do wniosku, że zawartość profesjonalizmu w profesjonalistach pracujących z obrazem jest bardzo niska. Muszą przyjść na to forum na dokształt :-).

Nie sądzę żeby cale były jakąkolwiek przeszkodą. Ideał jest ideałem a matryce 42' to bardzo dobry format do pracy. Wystarczy postawić go trochę dalej od oczu.

Ja natomiast sądzę że są ogromną przeszkodą, ponieważ znalezienie plazmy poniżej 42" jest bardzo ciężkie, nie produkuje się np wyświetlaczy PDP 32" , a z tego co ja się orientuje, to "profesjonaliści" nie korzystają z dużych rozmiarów. Obróbka materiału filmowego odbywa się na komputerze a tam raczej monitory wchodzą w grę a nie TV 42 czy 50 cali! Dlatego stosuje się też ekrany CRT. Jak był u mnie Maciek Koper to potrafił określić na jakim ekranie obrabiany był film, czy LCD czy CRT.

Poza tym, ekrany do obróbki filmu to co innego niż to co masz w domu, nie kupisz tego w Saturnie. Tak jak byś porównywał bolid F1 z Renault do Meganki....

Czy może tobie chodzi o profesjonalistów typu CIA,FBI,NASA gdzie na filmach widać milioncalowe ekrany na całą ścianę?:) Tam maja zawsze kupę tabelek, literek i innych statecznych pierdół wiec plazma szybko miałaby powidoki:)

Nie wiem jakie te TV mają ceny i czy w tym wypadku ma sens to porównanie.

Tak się składa że wczoraj mogłem zweryfikować porównanie które miałem w pamięci po poprzedniej wizycie w MM.

Sprawa wygląda tak.

Bezpośrednie porównanie TV panasonic plazma - LCD z tej samej półki cenowej wychodzi źle dla LCD, zwłaszcza w niskim pułapie cen. Obserwowałem klientów którzy mieli zdziwione miny że tańszy TV (plazma) lepiej odbiera od droższego LCD.

W przypadku droższych TV (VT50) już nie było to tak wyraźne dla wszystkich, ale dla mnie nie pozostawiało złudzeń że plazma ma "bliższy prawdzie" obraz.

Problem w tym że jesteśmy już trochę "przyzwyczajani" do LCD choćby przez wyświetlacze komputerowe i nie wzorców dobrego, naturalnego obrazu nie mamy zakodowanych. ;)

modele które porównałem ze sobą, są dosyć drogie LED koło 1500e plazma też w tym pułapie cenowym, byłem zaskoczony jakością obrazu bo skoro większość ludzi pisze że plazma ma taki doskonały obraz to tego się też spodziewałem przy porównaniu z tym LED a tu niespodzianka:)

Sittek tak na prawdę ma racje z tym prądem, to są groszowe sprawy, przecież nasze Amplitunery ciągną często 2 lub 3 razy więcej prądu niż taka plazma.

Weź pod uwagę, że w sklepie RTV jest oświetlenie b. jasne, które stawia dosłownie i w przenośni plazmy w 'niekorzystnym świetle'. Świetlówki w sklepach dodatkowo przekłamują barwy.

Miałem dokładnie te same dylematy, tez chodziłem z żoną po sklepach i porównywałem plazmy i ledy. Też była na LED nastawiona, ale jak pokazałem jej w pewnym momencie, że ze względu na przepalenie barw i ich nienaturalność na LED nie było widać delikatnych napisów na pewnej planszy, które na plaźmie były pięknie widoczne (znaki wodne), dyskusja się zmieniła.

Dlatego wiele sklepów już zrezygnowało ze sprzedaży plazm. Bo klient przychodzi i bierze to co bardziej świeci.

Całkiem możliwe że oświetlenie odegrało tu główną rolę, ale czy to oznacza że plazma dobrze wypada tylko gdy jest ciemno??

Nikogo nie olewam i mam pełny szacunek dla Kolegów, czy się nabrałem? to faktu nie zmienia ze Led przy tym oświetleniu wypadł lepiej.

Całkiem możliwe że oświetlenie odegrało tu główną rolę, ale czy to oznacza że plazma dobrze wypada tylko gdy jest ciemno??

Plazma pokazuje pełnię swoich możliwości gdy jest ciemno. Tak jak w kinie, gdy zaczyna się seans gasną światła. Owszem, technika wyświetlania inna, ale warunki te same. Co do oceny czy plazma wypada 'dobrze tylko gdy jest ciemno' kluczowe jest ocenienie, co to znaczy 'dobrze'. Ja oglądam u siebie plazmę wieczorami, ale tzn. także gdy jest jasno - nie widze wtedy niedociągnięć. Jeśli natomiast lubisz przejaskrawione, przesycone kolory takie cukierkowe, to led może być lepszym wyborem. Nie piszę, by kogoś obrazić - po prostu kwestia wyboru co nam się podoba, czy kolory naturalne, czy upiększone. Osobiście nie jestem ortodoksem i uważam, że jeśli komus nie przeszkadza świadomość nienaturalności barw to led może faktycznie wydawać się jako atrakcyjny. Problem tylko w tym, że po pewnym czasie owa atrakcyjność może męczyći frustrować.

Powrót po dłuższej przerwie...

lubisz przejaskrawione, przesycone kolory takie cukierkowe,

Na plazmie też można przejaskrawić i przesycić kolory, natomiast nie za bardzo można się pozbyć kompresji bieli przy dużych wypełnieniach ekranu (jasnym) a to chyba nie jest naturalne zjawisko ? Ale za to czarny na niektórych plazmach (zwłaszcza Panasonica) jest wspaniały. Idealny do nocnych scen w zaciemnionym pokoju.

Plazma pokazuje pełnię swoich możliwości gdy jest ciemno.

LCD-ek pokazuje pełnię swoich możliwości jak jest jasno i bardzo jasno, ale i po ciemku, np takiemu jak ja mam (LG...LE8500), niewiele można zarzucić (na pewno nie nienaturalne, przejaskrawione kolory).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.