Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Przecież już nie raz pisałem że wysokiej jakości wysokich modeli plazm tych producentów nikt nie podważa. Dziwi tylko taka jednostronna i moim zdanie nieobiektywna nagonka fanów plazm na drugą technologię.

Ja nie biorę w żadnej nagonce udziału, ale widzę dobrze, że nieuzasadniona i przede wszystkim przesadzona krytyka działa w obie strony. Nie raz i nie dwa zdażyło mi się czytać i dementować na tym forum totalne głupoty o PDP i wyssane z palca teorie nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, które spokojnie mozna by też określić jako nagonkę. I spokojnie mógłbym wymienić kilku userów, którzy wysoką jakość dowolnych modeli plazm podważają regularnie. Ostatnio wprawdzie trochę przycichło, mam nadzieję, że nie tylko ze względu na okres świąteczny ;)

Testerzy na polskich portalach są mocno uzależnieni od firmy Panasonic. Może to wpływać na obiektywność.

Od Panasonica? A ja myślałem że od Samsunga, LG i Philipsa, które to zostały oficjalnie oskarżone o zmowę na rynku. Wystarczyło poczytać liczne "opinie" i iść do wielkometrażowych sklepów aby naocznie się o tym przekonać.....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Chyba zauważyłeś, że nadal LCD ściga PDP?

Ścigał, już nie ściga bo zdominował rynek. Jakość obrazu też już jest porównywalna aczkolwiek ze względu na różnice w technologii specyfika będzie nieco inna.

Niestety wygrał marketing i chęć zysków, technologia nie przegrała, ona jest ofiarą.

Tak zmasowanego marketingu jak miała plazma w ostatnich latach nigdy nie widziałem. Dlaczego nic to nie dało ?

Jest porównywany, ale nie we wszystkich aspektach, a cena jest jaka jest.

O cenie nie rozmawiamy tylko o jakości obrazu. Cena jest wysoka ale to duży 4k TV ze strefowym tylnym podświetleniem. Niestety tanio nie będzie.

Problem kątów został wprawdzie zminimalizowany ale też jest jak jest.

Problem kątów moim zdaniem jest mocno wyolbrzymiony. Normalnie ogląda się komfortowo TV pod kątem +/- 30 stopni. Przy większych kątach podstawowym problemem staje się dla mnie nieakceptowalna deformacja perspektywiczna obrazu a nie jakieś inne elementy. Do tego wymienionego wyżej zakresu żaden z moich LCD-ków nie ma problemów.

Od Panasonica? A ja myślałem że od Samsunga, LG i Philipsa, które to zostały oficjalnie oskarżone o zmowę na rynku. Wystarczyło poczytać liczne "opinie" i iść do wielkometrażowych sklepów aby naocznie się o tym przekonać

Dlatego testy należy czytać z własnymi komentarzami między wierszami. Nawet te najbardziej pochlebne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Problem kątów moim zdaniem jest mocno wyolbrzymiony. Normalnie ogląda się komfortowo TV pod kątem +/- 30 stopni. Przy większych kątach podstawowym problemem staje się dla mnie nieakceptowalna deformacja perspektywiczna obrazu a nie jakieś inne elementy. Do tego wymienionego wyżej zakresu żaden z moich LCD-ków nie ma problemów.

Bo wszystko zależy od potrzeb. Do oglądania w pojedynkę czy we dwie osoby to o problemie kątów można zapomnieć, no chyba że mamy do czynienia z tanim IPS-em. Ale już do oglądania rodzinnego jak u mnie, często w pięć osób lub więcej, przy czym każda ogląda z innej części pokoju, to już problem kątów trzeba wziąć poważnie pod uwagę i tu plazma jest bezkonkurencyjna wobec LCD i niestety jak się wydaje również OLED.

Dla równowagi napiszę, że jeden z moich kolegów ma model Sony ze średniej półki sprzed ok. 5 lat i zawsze jak jestem u niego (oglądamy filmy w dzień lub przy świetle) to nie mogę się nadziwić jak dobry jest obraz z tego TV i że w sumie, to gdyby nie oglądanie nocne to mógłbym z nim spokojnie żyć. Dlatego rozumiem, że to lansowanie się i puszenie z plazmami może irytować posiadaczy LCD i staram się tego nie robić. Poza pewnymi konkretnymi aspektami jak czerń czy kąty to żadnej przepaści od dawna nie ma i cały czas musimy pamiętać, że piszemy o lepszych czy gorszych ale wciąż dobrych TV!

A konkretny wybór powinien zawsze być uwarunkowany potrzebami a nie ideologią, że plazma, LCD czy OLED ma być niby zawsze lepsza w każdej sytuacji bo tak po prostu nie jest.

Mają. Np ST60 roczny kosztuje więcej niż nowy.

...dokładnie.... ja mam dwóch zajaranych kolegów którzy się spóźnili z zakupem i chcą ode mnie moje 65st60.... nawet jeden chce mi dać dyszke z trzema zerami...ale wiedzą ze szanuje sprzęt, mam kompletnie wszystko do panasa i jest po kalibracji, w sumie ma nalatane 1900h.... ale cóż ja bym teraz kupił? .... projektor wybrałem a nowy tv jak na razie to niestety wielka porażka.... ;) ;)
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

...dokładnie.... ja mam dwóch zajaranych kolegów którzy się spóźnili z zakupem i chcą ode mnie moje 65st60.... nawet jeden chce mi dać dyszke z trzema zerami...ale wiedzą ze szanuje sprzęt, mam kompletnie wszystko do panasa i jest po kalibracji, w sumie ma nalatane 1900h....

To może ten kolega chce skalibrowane 65vt60 za 15 kzł? :))) Sorry nie mogłem się powstrzymać ;)

Bo wszystko zależy od potrzeb. Do oglądania w pojedynkę czy we dwie osoby to o problemie kątów można zapomnieć, no chyba że mamy do czynienia z tanim IPS-em.

Mam w jednym IPS a w drugim PVA. Ten drugi pod względem kątów jest wg mojej oceny lepszy niż ten z IPS, ale oczywiście oba są wystarczająco dobre. TV to indywidualny środek odbioru. U mnie 3 osoby (parametry kanapy) oglądają komfortowo. Z ewentualnie dostawionych z boku krzesełek też jest komfortowo, to razem 5-6 osób (na kanapie mieszczą się cztery - przy nieco mniejszym komforcie).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Może tak jest. Nie wiem bo używam produktów z innego zakresu cenowego.

... no właśnie ...i dlatego w Twoim przypadku te lcd to dobre lcd.... ale gdybyś porównywał jakość obrazu do ceny to chyba zmieniłbyś zdanie , i gdybyś stanął przed wyborem kupna w tym samym rozmiarze lcd i plazmy za 5 kawałków, to na co by padło? ... :) ;)

...plazmy umarły przez czarny marketing i dobrze wiesz jaki....

ale gdybyś porównywał jakość obrazu do ceny to chyba zmieniłbyś zdanie

Mam jeszcze trzeci TV. Starego Sharpa 32' (RGB) nawet nie pełne hd. Czerń na nim jest kiepska, ale obraz naprawdę bardzo przyzwoity nie budzący obrzydzenia. Takie LCD, które budzą obrzydzenie też widziałem i często nie można było z tym nic zrobić bez profesjonalnej kalibracji, choć w testach widziałem też takie którym nawet kalibracja niewiele pomagała.

i gdybyś stanął przed wyborem kupna w tym samym rozmiarze lcd i plazmy za 5 kawałków, to na co by padło?

Nie wiem nie miałem takiego problemu, choć nad plazmą przez jakiś czas się zastanawiałem.

...plazmy umarły przez czarny marketing i dobrze wiesz jaki....

Nie sądzę żeby to była jedyna przyczyna.

To może ten kolega chce skalibrowane 65vt60 za 15 kzł? :))) Sorry nie mogłem się powstrzymać ;)

.... piszę jak jest.... ale rozumiem ze nie mogłeś się powstrzymać.... ;) :)

...a gdybyś go sprzedał to co byś kupił ?...teraz.... ;) :)...Nietoperzu.... ;)

... ja rozważałem sprzedaż za tą dyszke bo dołożył bym do projka i kupiłbym zamiast hw55, vw300 4K... ale tv musze mieć i to z dobrym obrazem...i minimum w takim rozmiarze...człowiek przyzwyczaja się do dobrego.... :)

Tylko dla takich co nie umieją ustawić obrazu na nie oczojebny :-).

Ustawić obraz do filmu z różnorakimi scenami zwłaszcza dynamicznymi to nie to samo co do statycznego zdjęcia.

Scena jest zmienna - od ciemności nocnych ulic po bardzo jasne rozbłyski np iluminacji świetlnej na koncercie gdzie to zjawisko jest nawet pożądane dla określonego efektu.

Jak dla mnie plazma daje większą elastyczność.

Nie zamierzam jednak nikogo do niczego przekonywać każdy ma swoje preferencje a do pewnych wniosków można dojść po czasie i to przy możliwości porównania jednego z drugim na codzień.

Preferuję lcd do materiałów statycznych a plazmę do dynamicznych. Idealnych rzeczy nie ma zawsze są Zady i Walety.

Preferuję lcd do materiałów statycznych a plazmę do dynamicznych. Idealnych rzeczy nie ma zawsze są Zady i Walety.

Ja mam takie co i statycznie i dynamicznie się całkiem dobrze sprawują. Oczywiście idealne nie są.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

.... piszę jak jest.... ale rozumiem ze nie mogłeś się powstrzymać.... ;) :)

...a gdybyś go sprzedał to co byś kupił ?...teraz.... ;) :)...Nietoperzu.... ;)

Co bym kupił Yodo?... ;) Tanie LCD za trójkę, a do reszty bym dołożył na projka :) Albo jeszcze inaczej... Tanie LCD za czwórkę (musiałoby być większe niż w pierwszej opcji), a za resztę bym kupił Harbethy SHL5+. Więcej bym słuchał, mniej oglądał :)))

Albo: zniósłbym z góry poprzednią plazmę, a kasę schował do kieszeni. Tylko młody by się wkurzył jakbym mu zabrał TV :)

Jedno jest pewne: na pewno bym nie dokładał kolejnej dychy do AX900 :)

Mam w jednym IPS a w drugim PVA. Ten drugi pod względem kątów jest wg mojej oceny lepszy niż ten z IPS

To jest zupełnie nowatorska teza, przeciwna powszechnie znanej i uznanej wiedzy wynikającej z doświadczenia.

Co bym kupił Yodo?... ;) Tanie LCD za trójkę, a do reszty bym dołożył na projka :) Albo jeszcze inaczej... Tanie LCD za czwórkę (musiałoby być większe niż w pierwszej opcji), a za resztę bym kupił Harbethy SHL5+. Więcej bym słuchał, mniej oglądał :)))

Albo: zniósłbym z góry poprzednią plazmę, a kasę schował do kieszeni. Tylko młody by się wkurzył jakbym mu zabrał TV :)

Jedno jest pewne: na pewno bym nie dokładał kolejnej dychy do AX900 :)

...ciekawy jestem jakbyś znalazł kupca powiedzmy za 13kzł...ale zdecydowanego kupca.... tak jak w moim przypadku....jaka była by Twoja reakcja ;) :).... bo ja dopóki nie miałem takiego"wariata"( później dwóch) to myślałem ze spokojnie bym opędzlował moje st60 i dołożył do wypasionego projka... ale jak przyszło co do czego to serce mi zmiękło i zacząłem mieć wątpliwości.... :)... bo kaska przyjdzie, najwyżej troszke później, a st60 już nie.... za krótko się nim cieszę.... ale hw55 też da rade.... :)

...z projka korzystamy rzadko a z tv można powiedzieć ,że w porównaniu do rzutnika ,to non stop.... i te non stop na tanim lcd mógł bym nie przeżyć....

Powód jest jeden. LCD to błędna uliczka.

...nie jest aż tak źle....tylko żeby było dobrze to musi być drogo... patrz np. panas ax900.... pokazali, że można... tylko za ile... :( ;)

Ta "błędna uliczka" rozwalcowała resztę. Widać nie jest taka błędna jak niektórzy ją widzą. ;-)

...nie jest aż tak źle....tylko żeby było dobrze to musi być drogo... patrz np. panas ax900.... pokazali, że można... tylko za ile... :( ;)

Nie musi być. To tylko kwestia czasu i działań chińskich fabryk. Np. Philipsa ;-).

To jest zupełnie nowatorska teza, przeciwna powszechnie znanej i uznanej wiedzy wynikającej z doświadczenia.

Dawałem kiedyś link do testu TV Sonego z PVA, który miał rewelacyjne kąty.

A jak myślicie czy wprowadzenie UHD(zakrzywione) przez Samsunga i nie dopracowanych OLED przez LG nie miało miejsca za zadanie przewrócić rynku tv i coś w nim zmienić i zamieszać bo nie ma się co czarować Panas z PDP jak je produkował nie miał sobie równych w jakości obrazu i nawet Sony ze swoimi dobrymi LCD LED (dobrą czernią ich nie przebiło) i do póki nie będzie OLEDA bez wad PDP będzie rządziło dalej.I tak czytam UHD zakrzywione nie bardzo się przyjęło na całym świecie,LG podaje też jakieś tam sumy rocznych sprzedaży OLED tylko nie ma na to żadnego poparcia i wypuszcza z powielanymi błędami modele jak pisał Maciek z testów .Panas podoba mi się że szlifuję technologię i nie wypuszcza nie dopracowanych modeli tylko czeka i pracuję podobnie jak inni.Nie kiedy można odnieść wrażenie że technologia przewyższyła inżynierów

No i Tez nie ma się co czarować ci producenci co wprowadzają nowości jako pierwsi liczą na duże zyski na początku bo jak rynek się ustatkuje i nasyci potem już jest ciężko bo jest przepych

Ta "błędna uliczka" rozwalcowała resztę. Widać nie jest taka błędna jak niektórzy ją widzą. ;-)

Dokładnie jak powiedziałem. Tak jak McDonald nie jest sposobem na dobre żywienie.

Dokładnie jak powiedziałem. Tak jak McDonald nie jest sposobem na dobre żywienie.

Fajnie, to idź z tymi rewelacjami na forum kulinarne.

Mało kto pamięta, że LCD to technologia rodem z elektronicznych zegarków i kalkulatorów.

... i?

Też tak do niedawna myślałem ... ale widzę OLED taki idealny nie jest, PDP tym bardziej, a o dziwo LCD dalej ewoluuje.

Dobrym przykładem jest LG teraz ze swoim OLED wypuściła pare modeli w tamtym roku z tymi samymi błędami zamiast jednego czy dwóch(i szlifować to) zmienią obudowę coś wizualnie a błędy te same i nie marketingowiec by się kapnął że w takiej polityce nie chodzi o jakość (obrazu produktu)tylko o zysk czemu inni tego nie robią trzeba by było spytać się rzecznika LG od spraw sprzedaży ale moim zdanie inni wolą przeczekać ogarnąć to i nie szargać imienia firmy która na lata na to pracowała bo nie sztuka wyprodukować dużo i ze słabą jakością ale sztuką jest zrobić coś co trzyma jakość.Ja tak czekam na testy tych co pokazali na targach co się zmieniło w nich oprócz wyglądu bo w zapewnienia i tabelki producentów nie ma co wierzyć w praniu wyjdzie wszytko

Tak zmasowanego marketingu jak miała plazma w ostatnich latach nigdy nie widziałem. Dlaczego nic to nie dało ?

Starałem się śledzić na bieżąco informacje ze śiata AV ale zmasowanego marketingu plazm jakoś nie zauważyłem. Fakt, często pisano pochlebne opinie, w testach i opiniach, ale marketingu nie zauważyłem. Wręcz odwrotnie, w reklamach w mediach dominowały LCD, w reklamówkach sieci typu MM czy Euro AGD dominowały LCD, reklamy w mediach LCD. Prym wiódł Samsung oraz LG.

Lechu, przyznaj się, że mnie znowu ładujesz :-)

LCD to McDonald wśród TV, a PDP to wykwintne danie dla koneserów dobrego smaku.

A co jeśli LCD wyświetla wierniejszy, naturalniejszy obraz od PDP? Dla mnie osobiście mrugający PDP z ditheringiem, bandingiem, wypaleniami i jeżdżącą gammą w takt wyświetlanej zawartości, to gorszy erzac od jedzenia z "budki".

Jak ktoś się żywi w MC to mnie nie zrozumie.

smiley-cool.gifsmiley-cool.gifsmiley-cool.gif

Żywiłeś się kiedyś w MC (jadłeś tam)? Jeśli tak, to nie rozumiesz siebie, a jeśli nie, to skąd wiesz czy ich jedzenie jest dobre czy złe?

Błędna uliczka powiadasz, przytoczyłem ci przykład z Lancerem Evo i zakończeniem jego produkcji, ale widzę, że nie załapałeś. W jego miejsce zaczęto produkować hybrydy przeznaczone dla bogatego klienta oraz wozidełka przeznaczone do krajów III świata. Jak uważasz, technologia była marna czy zwyciężył raczej marketing i chęć szybkich zysków?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.