Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Tribul co Ty na to?

Czy będziesz próbował wmówić Witkowi, że kropy jak najbardziej były (bo przecież według Ciebie być musiały, nie ma innej opcji) i tylko Witek ich nie dostrzegł, gdyż od samego początku nie chciał zauważyć?

Dlaczego mam mu wmówić ze były???Ogarnij się chłopie...czy ja gdziekolwiek napisałem że widzialem zielony kropy w pierwszej scenie na jakimkolwiek innym telewizorze prócz ST50 i VT50?Jeśli jest to plazma LG, to nie ma to nic do rzeczy, piszemy tu o trybie Normalnym i dynamicznym w Panasonicu a nie LG

Zajrzałem do Internetu aby się dowiedzieć o czym jest ten film Immortals. Tak jak przypuszczałem. Tematyka zupełnie mnie nie interesuje. Ale jeśli nie uda mi się wypożyczyć BD z tym filmem - jestem nawet gotów go kupić. Zżera mnie ciekawość jak będzie u mnie.

Tribul co Ty na to?

Czy będziesz próbował wmówić Witkowi, że kropy jak najbardziej były (bo przecież według Ciebie być musiały, nie ma innej opcji) i tylko Witek ich nie dostrzegł, gdyż od samego początku nie chciał zauważyć?

Dlaczego mam mu wmówić ze były???Ogarnij się chłopie...czy ja gdziekolwiek napisałem że widzialem zielony kropy w pierwszej scenie na jakimkolwiek innym telewizorze prócz ST50 i VT50? Jeśli jest to plazma LG, to nie ma to nic do rzeczy, piszemy tu o trybie normalnym i dynamicznym w Panasonicu a nie LG

Bobcat ty widzę nie masz zielonego pojęcia o czym jest mowa (bo skąd możesz mieć pojęcie skoro widziaiłeś tv tylko w sklepie) a piszesz wywody od prawie roku do znudzenia...co ma LG do Panasonica?W tej scenie o której mowa wystarczy zjechać z jasnością w trybie NORMALNYM o 2,3 punkty i zielone kropki znikają, ale tracisz wtedy szczegóły, w trybie KINOWYM NA STANDARDOWYCH USTAWIENIACH z odległości 2,5 metra od 50 cali efekt ten jest ledwo widoczny, jeśli zmienisz gamme z standarowego 2,2 na 2,4 nie jestes w stanie tego zauważyć, na skalibrowanym PRAWDZIWE KINO także, dopiero z baaardzo bliska. Więc wystarczy że w Witka LG są inne ustawienia na trybie normalnym to nie zobaczy tego, poza tym to jest zupełnie inny TV więc o czym mowa?

Da się usunąć. Trzeba zgłosić do Moderacji i poprosić o to. Wiem, gdyż kiedyś miałem podobny przypadek :)

Taka myśl przyszła mi do głowy.

Rok 2011. Ogólne zachwyty nad serią 30. Skądinąd jak najbardziej uzasadnione.

Rok 2012. Seria 30 była znakomita, no ale seria 50 to dopiero jest TO.

Rok 2013. Seria 50 była świetna, no ale seria 60 to dopiero jest TO.

Próba prognozy na rok 2014. Seria 60 była doskonała, no ale seria 70 to dopiero jest TO.

Takie podsumowanie testów w kilku zdaniach.

A tak naprawdę to wszystkie są bardzo dobre, a różnice jakości obrazu pomiędzy nimi są do stwierdzenia głównie w laboratorium.

To że u mnie nie ma kropek świadczy że na materiale źródłowym ich nie ma, świadczy też o tym że ten telewizor sam z siebie krop nie wyświetla a zatem rodzi się pytanie jaką metodą jest wyświetlany obraz bo jeśli tą metodą jest dhitering to coś nie halo jest ponieważ jeśli w panasie jest mocny dhitering a u mnie jest słaby albo wogóle go nie ma to jak wyświetlane są stopnie szarości.

Świadczy to też o tym że panas kombinuje i "schodzi" z kosztów "sztuczkami" których nie powinno być.

Jeśli tak jest w istocie to znowu świadczy to o tym że procesor nie musi być wcale tak wydajny niż wtedy gdyby miał w "locie" przerabiać normalny i poprawny cały sygnał.

VT60 na "flatpanelshd" status "Reference" (najwyższy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Piszą że "not huge improvement over ST6O" (co szczególnie dobrze świadczy o ST60), ale jednocześnie "we would also love to see overall panel brightness go even higher" (czyli nadal przyciemnawy, co by przeczyło pisanym tu informacjom, że jest bardzo jasny)

Piszą że "not huge improvement over ST6O" (co szczególnie dobrze świadczy o ST60), ale jednocześnie "we would also love to see overall panel brightness go even higher" (czyli nadal przyciemnawy, co by przeczyło pisanym tu informacjom, że jest bardzo jasny)

Bobcat nie wiem czy zauważyłeś, że "kino-maniacy" lubią ciemny obraz bo on im przypomina ten w kinie. Stąd takie wysokie oceny mimo bieli 80-90cd/m2 a nawet czasem niższej (po kalibracji). Ja takiej bieli nie akceptuję. w mojej opinii powinna być na poziomie 110-140cd/m2 (ze wskazaniem na tą górną wartość). Z wcześniejszych opisów Twoich "gustów" domyślam się, że masz podobne preferencje (telewizyjne oczywiście ;-) ). Rozmawiamy tu chyba o telewizorach a nie o urządzeniach do imitowania tylko obrazu kinowego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jednak profesjonalny portal brytyjski dostrzega niską jasność jako pewną niedogodność, mimo ogólej pozytywnej oceny.

Co do moich preferencji - całkowicie się z Tobą zgadzam. Nie toleruję ciemnych ekranów. Jasność mojego trybu THX na poziomie 112.2 cd/m2 uważam za bardzo dobrą.

Jednak profesjonalny portal brytyjski dostrzega niską jasność jako pewną niedogodność, mimo ogólej pozytywnej oceny.

Co do moich preferencji - całkowicie się z Tobą zgadzam. Nie toleruję ciemnych ekranów. Jasność mojego trybu THX na poziomie 112.2 cd/m2 uważam za bardzo dobrą.

Też mam około 120-130cd/m2 i jest naprawdę świetnie. U mnie sa dwa tryby THX (normalny i bright room). Ten normalny jest dla mnie za ciemny, ale w zaciemnionym pomieszczeniu do zaakceptowania (w jasnym całkowicie nie). Ten drugi jest do oglądania w dzień i do tego jest idealny, natomiast w zaciemnieniu za jasny. Ja w trybie indywidualnego nastawiania dobrałem sobie taki pośredni pomiędzy tymi dwoma THX-ami. Z tym że u mnie oglądanie filmów to najwyżej 20-25% czasu przeznaczonego na oglądanie. Produkcyjniaki szczególnie amerykańskie coś ostatnimi czasy już mnie nie bawią tak jak kiedyś.

Taka myśl przyszła mi do głowy.

Rok 2011. Ogólne zachwyty nad serią 30. Skądinąd jak najbardziej uzasadnione.

Rok 2012. Seria 30 była znakomita, no ale seria 50 to dopiero jest TO.

Rok 2013. Seria 50 była świetna, no ale seria 60 to dopiero jest TO.

Próba prognozy na rok 2014. Seria 60 była doskonała, no ale seria 70 to dopiero jest TO.

Takie podsumowanie testów w kilku zdaniach.

A tak naprawdę to wszystkie są bardzo dobre, a różnice jakości obrazu pomiędzy nimi są do stwierdzenia głównie w laboratorium.

Dobrze mówisz Bobcat, i tak w nieskończoność, no ale tak jest ze wszystkim, chociaż w motoryzacji nie bardzo, ale z elektroniką to co rusz jest tak jak mówisz, np telefony:)

To że u mnie nie ma kropek świadczy że na materiale źródłowym ich nie ma, świadczy też o tym że ten telewizor sam z siebie krop nie wyświetla a zatem rodzi się pytanie jaką metodą jest wyświetlany obraz bo jeśli tą metodą jest dhitering to coś nie halo jest ponieważ jeśli w panasie jest mocny dhitering a u mnie jest słaby albo wogóle go nie ma to jak wyświetlane są stopnie szarości.

Świadczy to też o tym że panas kombinuje i "schodzi" z kosztów "sztuczkami" których nie powinno być.

Jeśli tak jest w istocie to znowu świadczy to o tym że procesor nie musi być wcale tak wydajny niż wtedy gdyby miał w "locie" przerabiać normalny i poprawny cały sygnał.

Tak, w materiale filmowym ich nie ma, sprawdzałem np na laptopie i nie ma śladu po kropkach, winą za występowanie kropek jest właśnie dithering w Panasonicu. Jeśli masz jeszcze ten film to daj pauze na tej pierwszej scenie w momencie jak ta klatka zaczyna się wyłaniać, daj np na Normalny czy Dynamiczny i spróbuj lekko podbić jasność, ciekawi mnie jak zachowa się ten tv. U mnie w momencie gdy ustawiałem sobie poziom czerni jasnością na clipach do kalibracji ( AVS HD709 klip BLACK CLIPPING) i ustawiłem jasność tak żeby "było ok" na trybie normalnym to właśnie wyłaniał się ten dithering w tej scenie.

U mnie jest jeden tryb THX, jasność podałem powyżej. Wiem, że dla wielu to za dużo, ale dla mnie taka jasność jest tym, co lubię w zupełnie ciemnym pokoju. W jasny dzień też jest wystarczająca.

...Jednak profesjonalny portal brytyjski dostrzega niską jasność jako pewną niedogodność, mimo ogólej pozytywnej oceny....

...Dobrze mówisz Bobcat, i tak w nieskończoność,...

Nie no dialogi są jakbym normalnie rejs oglądał ;)

@ Krak_On

Manipulujesz. Dwa wyrwane z kontekstu cytaty, w dodatku każdy dotyczył czego innego.

Nie każdego stać na Panasonica z serii VT ...

To ma tańszy GT i jeszcze tańszy ST. Obydwa lepsze od plazmy LG.

Też mam około 120-130cd/m2 i jest naprawdę świetnie. U mnie sa dwa tryby THX (normalny i bright room). Ten normalny jest dla mnie za ciemny, ale w zaciemnionym pomieszczeniu do zaakceptowania (w jasnym całkowicie nie). Ten drugi jest do oglądania w dzień i do tego jest idealny, natomiast w zaciemnieniu za jasny. Ja w trybie indywidualnego nastawiania dobrałem sobie taki pośredni pomiędzy tymi dwoma THX-ami. Z tym że u mnie oglądanie filmów to najwyżej 20-25% czasu przeznaczonego na oglądanie. Produkcyjniaki szczególnie amerykańskie coś ostatnimi czasy już mnie nie bawią tak jak kiedyś.

Mamy ten sam model, dla mnie THX normalny jest za jasny w nocy i ciut za jasny w dzień... U mnie każda plazma miałaby więc zapas jasności :)

@ Don 111

Słucham tego jak bajki o żelaznym wilku. Trudno jest mi pojąć jak można lubić ciemny obraz na telewizorze. Nie mówię o oczojebnych ustawieniach w stylu LCD w markecie, ale wydaje mi się że ekran powinien być jasny i wyrazisty. W rozmowach często padał argument, że na telewizorze powinien być obraz jak w naturze. Przecież w naturze też czasem tak daje po oczach, że trzeba zakładać słoneczne okulary. Skąd więc u Was (zwolenników naturalności) to zamiłowanie do oglądania niczym z wnętrza samochodu mającego przyciemniane szyby?

Mamy ten sam model, dla mnie THX normalny jest za jasny w nocy i ciut za jasny w dzień... U mnie każda plazma miałaby więc zapas jasności :)

Don ja zawsze porównuję obraz do. np takiego "za oknem" (wydaje mi się, że tam jest on naturalny) dlatego mam trochę inne preferencje. Takiego jak w trybie normalnym THX nigdy za oknem nie widziałem (oczywiście chodzi o wrażenia "z grubsza"), natomiast widziałem taki w kinie, choć muszę przyznać, że w prawdziwym kinie już bardzo dawno nie byłem. Przestałem te instytucje (kina) lubić odkąd mam w domu obraz na zdecydowanie wyższym poziomie (to moja prywatna opinia).

Problem jest innej natury: gdy oglądamy scenę w słoneczny dzień w pełni lata to obraz faktycznie musi być jasny ale gdy coś "idzie" ze studia już niekoniecznie a właśnie wtedy obraz jest tak samo świecący.

Nie mówię o oczojebnych ustawieniach w stylu LCD w markecie, ale wydaje mi się że ekran powinien być jasny i wyrazisty.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ale oczywiście nie każdy musi mieć taki gust jak ja i Ty.

gdy coś "idzie" ze studia już niekoniecznie a właśnie wtedy obraz jest tak samo świecący.

Jeśli tak jest - dowodzi to Jedynie braku profesjonalizmu ekipy realizującej daną audycję.

@ Don 111

Słucham tego jak bajki o żelaznym wilku. Trudno jest mi pojąć jak można lubić ciemny obraz na telewizorze. Nie mówię o oczojebnych ustawieniach w stylu LCD w markecie, ale wydaje mi się że ekran powinien być jasny i wyrazisty. W rozmowach często padał argument, że na telewizorze powinien być obraz jak w naturze. Przecież w naturze też czasem tak daje po oczach, że trzeba zakładać słoneczne okulary. Skąd więc u Was (zwolenników naturalności) to zamiłowanie do oglądania niczym z wnętrza samochodu mającego przyciemniane szyby?

To widocznie myślimy inaczej. Ja jak patrzę na tv to ma mieć jasność zbliżoną do warunków w pokoju, czyli patrząc gdzieś obok a potem na tv - abym nie musiał ani bardziej wytężać wzroku albo krzywić się że jest za jasno. Nie mam w ogóle zbyt ciemnego obrazu ani utraty szczegółów, może tak Ci się wydawać jak nagle zmienisz kontrast z bardzo wysokiego na niski, ale jak oglądasz cały czas na niższym to oko się przyzwyczaja i jest większa światłoczułość.

Jeszcze zabawne że wspominasz o ustawieniach w markecie, bo masz praktycznie prawie tak samo oczojebny obraz, jaki tylko możliwy na plaźmie. No, może z tą różnicą, że z wyregulowanymi dobrze, nie przesyconymi kolorami i bez utraty detali :)

@ Don 111

Dostrzegam pewną niekonsekwencję. Najpierw piszecie (zwolennicy naturalności), że obraz na ekranie ma być idealnie taki sam, jak gdybym wyglądał przez otwarte okno. Gdy przypomniałem, że rzeczywistość bywa czasem bardzo jasna - zmieniacie punkt widzenia i powiadacie, że ma mieć jasność na poziomie warunków świetlnych w pokoju. Czyli w całkiem ciemnym pokoju ekran powinien być całkowicie wygaszony? Dobrze to wyrozumkowałem?

Po co mam się przyzwyczajać do czegoś, co nie lubię? Na przykład do kaszki z mlekiem na śniadanie? Wolę parówki, jajka, ser i dżem.

Oczojebnym można nazwać tryb Dynamiczny. Może w jakimś sensie również Normalny. Ale THX? Skąd wiesz jaki on wogóle u mnie jest skoro go nigdy nie widziałeś? Zapraszam. Barek obficie zaopatrzony.

Oczojebnym można nazwać tryb Dynamiczny. Może w jakimś sensie również Normalny. Ale THX? Skąd wiesz jaki on wogóle u mnie jest skoro go nigdy nie widziałeś? Zapraszam. Barek obficie zaopatrzony.

Gdzieś miałem raport z Twojej kalibracji, z tego co pamiętam miałeś ustawiony kontrast na 55 przy max. 60. No wybacz, ale to już niezależnie od trybu, musi świecić jak jasna cholera, przynajmniej w mojej skali ;)

Nie musi aż tak świecić. THX z Kontrastem 60 to jasność 112.2 cd/m2. Idealnie w sam raz. Nie za dużo, nie za mało. Więc nie teoretyzuj proszę. Najpierw zobacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.