Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Witam. W związku z tym iż decyduje się na kupno nowego telewizora - mam od 9 lat jeszcze panasonica px-10p kineskopowy- nie do zdarcia.Przeczytałem cały watek, pochodziłem po sklepach i wybór padł na 90% GT60 panasonica. Ledy jak dla mnie dają sztuczny obraz. O ile w komputerach to się sprawdza mam Samsunga leda (mocno daje po oczach ale obraz jest ok.) to przy dużych przekątnych na dłuższą mete oglądanie ich może być męczące. TV oglądam rzadko - filmy przyrodnicze itd, zdecydowanie filmy- na projektor nie mam miejsca. W łodzi w media markcie widziałem obraz tych nowych plazm panasonica st,gt,vt 60i jestem zauroczony naturalnymi barwami tych plazm na tle innych telewizorów plazm/ledów - TO JEST TO. Zaznaczam, że to jest moja prywatna opinia i jeżeli komuś pasuje obraz z dobrych ledów nic mi do tego. W związku z powyższym mam pytanko. W internecie można go kupic taniej na ta chwile niż w panasonic polska lub media markt- tylko jak się ustrzec przed towarem powystawowym? Będę go kupował w sierpniu i mimo, że są to nowe telewizory to nawet pół roku w sklepie jak pogra non stop, to jak u mnie z 6 lat. Jak się przed tym ustrzec? Czy media markt tez potrafi robic takie numery?

Czy media markt tez potrafi robic takie numery?

MM jak i w innych sklepach (w internecie pewnie też) można trafić na TV powystawowy, zwłaszcza gdy kupujemy model który zszedł z produkcji już dość dawno (np. seria 50). Pytałem w MM o to czy dany TV jest powystawowy otrzymałem potwierdzenie że tak, nie znaczy to że innego klienta który nie zapyta się nie oszuka. ;)

Nowe serie sprzedaje się na bieżąco i oryginalnie zapakowane zazwyczaj.

Ps. Podobno są w TV "liczniki przepracowanych godzin", ale podobno można je skasować. ;(

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W łodzi w media markcie widziałem obraz tych nowych plazm panasonica st,gt,vt 60i jestem zauroczony naturalnymi barwami tych plazm na tle innych telewizorów plazm/ledów - TO JEST TO

Jaka jest różnica w obrazie między ST , a GT ? Widać na pierwszy rzut oka ?

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Jaka jest różnica w obrazie między ST , a GT ? Widać na pierwszy rzut oka ?

Jak dla mnie GT był ciut jaśniejszy, jeśli chodzi kontrast to trudno powiedzieć - ST był rozmieszczony z tyłu panelu reprezentacyjnego, dlatego musiałem zawsze przeskakiwać kilka metrów i porównywać. Za to GT I ST były obok siebie- wpatrywałem się i porównywałem dość długo i jak dla mnie ta sama klasa. Z tym, że ja nie mam doświadczenia z plazmami i być może nie wiedziałem na co zwracać uwagę. Nie mniej ta róznica jeżeli jest to na granicy percepcji ludzkiego oka. Pomiędzy st a gt niewielka, ale widzialna- nawet tak na szybko. GT- 6450, VT -7400 na ta chwilę, moim zdaniem gdyby róznica była 500 zł- zastanawiałbym się, 1000 nie

Z racji, ze akurat w temacie "tv' jestem trochę ostatnio do tyłu powiedzcie mi: zastanawiam się nad takim odtwarzaczem Blu-ray Panasonic DMP-BDT500 - najlepszy ich model obecnie ok.1200 czy warto przepłacać te 500 stówek w stosunku do niższego modelu. Ja wiem, że dostał EISA 2012- ale wcale to nie oznacza ze musi być taki the best?

DORAMAT

nie bój się zakupu w necie. Ale zaznacz od razu sprzedawcy, że interesuje Cię tylko TV w nierozpakowanym jeszcze pudełku. Jak taki mają to niech wysyłają.

OK dzięki, chociaż nie ukrywam, że wolałbym kupic coś w Łodzi lub okolic- bo będę jechał po to sam, nie wierze profesjonalności kurierów....
Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br /> OK dzięki, chociaż nie ukrywam, że wolałbym kupic coś w Łodzi lub okolic- bo będę jechał po to sam, nie wierze profesjonalności kurierów.... <br />

Masz auto gdzie Ci wejdzie plazma na pionowo?

Ja znalazłem sklep który mi w cenie zakupu przywiózł TV do domu, wnieśli, powiesili i jeszcze chcieli zrobić prezentację.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Masz auto gdzie Ci wejdzie plazma na pionowo?

Ja znalazłem sklep który mi w cenie zakupu przywiózł TV do domu, wnieśli, powiesili i jeszcze chcieli zrobić prezentację.

I takiego będę właśnie szukał!!!!!

Byłeś kiedyś w kinie? Widziałeś tam tak oczojebny obraz jak z LCD?

Na "flatpanelshd" są robione zdjęcia ekranu plazm i LCD-ków. Robią je przeważnie na tych samych scenach z filmów. Ostatnio były testowany jakiś wysoki Samsung LCD i plazma Panasonica. Możesz obejrzeć te zdjęcia. Jak zobaczysz tam jakąś "oczojebność" to gratuluję czułego wzroku.

Oczywiście oglądając te zdjęcia weź pod uwagę, że nie do końca oddają one rzeczywisty obraz ale "oczojebność" powinna być wyraźnie widoczna.

Dodam jeszcze, że powinneś podać definicję "oczojebności" bo może ja nie rozumiem o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31316-0-80134500-1372078128_thumb.jpg

post-31316-0-04858100-1372078141_thumb.jpg

post-31316-0-23696000-1372078152_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja widzę heheh Nie no żart, ale na ostatnim zdjęciu gdzie jest gość na kajaku obraz jest trochę blady, jasne elementy jak np fale jebią po oczach, tak samo chmury i światło na bicepsie tego typka;) Na drugim zdjęciu tak nie ma, wiec strzelam że ten z ostatniego zdjęcia to LCD

Ja widzę heheh Nie no żart, ale na ostatnim zdjęciu gdzie jest gość na kajaku obraz jest trochę blady, jasne elementy jak np fale jebią po oczach, tak samo chmury i światło na bicepsie tego typka;) Na drugim zdjęciu tak nie ma, wiec strzelam że ten z ostatniego zdjęcia to LCD

Nie masz co "strzelać" jak klikniesz na zdjęcie to wyświetla się nazwa TV jakiego ono dotyczy. Zgadza się to ostatnie zdjęcie jest jaśniejsze, ale dlaczego to wiesz było wcześniej mówione. Jeżeli ono jest dla Ciebie "oczojebne" no to z grubsza wszystko wyjaśnia. Nie lubisz lata ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Taki LG zapowiedział rozwój TV z tylnym podświetleniem i nagle się z tego wycofali. W zasadzie teraz nie robią nic "porywającego". Znowu są w drugiej lidze. Ale chyba jeszcze Sony i Philips coś robi. Sharp zapowiadał, że też będzie robił, ale chyba też się wycofali. Wygląda na to, że księgowi zadziałali.

Zapewne stwierdzili, że po co wydawać kolejne grube pieniądze na unowocześnianie technologii, która i tak będzie tylko namiastką matrycy pdp; przecież wystarczy zainwestować w nachalną reklamę; zakręcony i niedouczony naród kupi wszystko, byleby tylko pod nazwą TV dodali słowo : PROMOCJA ( oczywiście utrzymując cały czas i tak wysoką cenę) i o tym pisali dużo i to w samych superlatywach.

Można też z powodzeniem wrzucić zaufane grono opiniotwórcze na takie fora jak to i wystarczy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie masz co "strzelać" jak klikniesz na zdjęcie to wyświetla się nazwa TV jakiego ono dotyczy. Zgadza się to ostatnie zdjęcie jest jaśniejsze, ale dlaczego to wiesz było wcześniej mówione. Jeżeli ono jest dla Ciebie "oczojebne" no to z grubsza wszystko wyjaśnia. Nie lubisz lata ;-).

No faktycznie, czyi dobrze strzeliłem:)

Lato wręcz uwielbiam, ale mówię to co widzę, po prostu na ostatnim zdjęciu jasne elementy "świecą" zbyt mocno, w realiach tak nie ma, jak zapodasz sobie coś takiego w nocy na 50/55/65 calach to może zrobić się nieprzyjemnie. Z resztą, nie ma co się sprzeczać, każdy ma swoje gusta, jak widać prawie wszyscy wolą i kupują mocno świecące tv, im jaśniej tym lepiej, tak jak i kolumny im więcej Wat tym lepiej np JBL w Media bo napie..lają.

Zdjęcie z Samsunga jest po prostu nadmiernie rozjaśnione, nie ma co tu pleść farmazonów o lecie, rozjaśniona jest przecież skóra tego gościa, przez co wygląda nienaturalnie, generalnie nie widać specjalnie odcieni tych chmur - ew. widać, że coś jest skopane.

Ale w zasadzie to ja miałem nie o tym, ja mam uprzejmą prośbę do Lecha, żeby na przykładzie screenów Panasa wytłumaczył eskalowany przez siebie samego "problem" przygaszania bieli i generalnie nadmiernie ciemnego obrazu w plaźmie, gdzie go tam można zobaczyć?

Zapewne stwierdzili, że po co wydawać kolejne grube pieniądze na unowocześnianie technologii, która i tak będzie tylko namiastką matrycy pdp; przecież wystarczy zainwestować w nachalną reklamę; zakręcony i niedouczony naród kupi wszystko, byleby tylko pod nazwą TV dodali słowo : PROMOCJA ( oczywiście utrzymując cały czas i tak wysoką cenę) i o tym pisali dużo i to w samych superlatywach.

Można też z powodzeniem wrzucić zaufane grono opiniotwórcze na takie fora jak to i wystarczy.

"Sittek" wyczuwam u Kolegi lekką "obsesję" na punkcie plazmy :-). I do tego jeszcze jesteś niegrzeczny w stosunku do Narodu. Wprawdzie nie napisałeś jakiego no ale to chyba wszystko jedno. Na całym świecie LCD-ki sprzedają się lepiej od plazm i nic nie zapowiada zmiany tego trendu mimo gigantycznej akcji promującej TV plazmowe. Ten portal, z którego pochodzą te zdjęcia przyznaje najwyższe noty TV plazmowym. oczywiście o ile dany model na to zasługuje. W przeciwieństwie do Ciebie oni jednak zauważają (nie są zaślepieni jednym kierunkiem), ze na świecie jest już dużo dobrych i bardzo dobrych TV w technologii LCD. To się nazywa obiektywizm czy jakoś tak :-).

Pozdrawiam

Na całym świecie LCD-ki sprzedają się lepiej od plazm i nic nie zapowiada zmiany tego trendu mimo gigantycznej akcji promującej TV plazmowe

To kompletnie o niczym nie świadczy, a na pewno już nie o lepszej jakości obrazu w LCD...np ogromna większość ludności kupuje do stereo amplitunery KD, które ogólnie rzecz biorąc kompletnie się do tego nie nadają, wzmacniacze stereo posiada minimalny procent. Ogromny procent ludzi kupuje "nowe" diesle, co nie znaczy ze są lepsze od benzyniaków, bo nie są, po prostu jest taki trend i tyle, tak jak na Audi i Volkswagena, kupuje taki bo tak, bo wszyscy w koło mają, i tak się to kręci.

Poza tym, gdybyś ustawił TV w sklepie na odwrót, czyli 40 plazm i 5 LCD to sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej

Ten portal, z którego pochodzą te zdjęcia przyznaje najwyższe noty TV plazmowym. oczywiście o ile dany model na to zasługuje.

No właśnie, ciekawe czemu najwyższe noty przyznaje TV plazmowym? Spisek? Nie znają się? A może po prostu dlatego, że TV plazmowe na dziś mają najlepszy obraz - nie pomyślałeś o tym? No i jeszcze raz - gdzie na tych fotkach widać ten ciemny, smutny obraz ze zgaszoną bielą?

Oglądam w tej chwili film "Legalna Blondynka" na moim plazmowym Panasie który ma 6 lat - czysta przyjemność!

Kolorki są jak cukiereczki, odcienie, gradacja czerni - bajka.

Co z tego, ze nie jest full HD jak większość kanałów z Syfry+ mam SD?

Obraz z telewizora LCD (choćby najdroższego) razi mnie swoją sztucznością, jest piękny, ale zbyt jaskrawy, plastikowy, oczy mnie od tego bolą.

Nazywam to oczojebnością na swój użytek. :)

Plazma daje obraz naturalny i piękny jak na kinowym ekranie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No i jeszcze raz - gdzie na tych fotkach widać ten ciemny, smutny obraz ze zgaszoną bielą?

A gdzie na tych zdjęciach widać "oczojebność" LCD-ka ?

Jasność Panasonica (biel) tego modelu wyniosła w teście 114cd/m2 (bardzo dobra), Samsung miał 128cd/m2. Na zdjęciach widać tą niewielką różnicę jasności. Oba są zaliczone do najwyższych klas Panasonic - Reference, Samsung - Highly Recomended. Dalej będziecie pisali o "oczojebności" ? A zresztą piszcie ludziom z obsesjom i brakiem neutralnego spojrzenia na technikę TV raczej trudno się coś tłumaczy.

I jeszcze jedno ten Samsung to nie jest najlepszy TV na świecie, ale jeden z najlepszych. Ta plazma to oczywiście najlepszy obecnie TV na świecie.

Na plazmie na wodzie jest więcej szczegółów , nie ma jednolitości są różne odcienie błękitu , no i mniejsze smugi podczas ruchu ( zakładam że na obu zdjęciach ruch ręki odbywał się z tą samą prędkością i uważam , że jest to trafnie założenie ) .

Drugi wioślarz nie ma żadnej smugi , a na LCD ma .

Ze zdjęć też można sporo wywnioskować , nawet oglądając zdjęcie plazmy na monitorze LCD ( na monitorze LCD o małej przekątnej ) , a co dopiero kawałek filmu .

Edytuję : o smugach na wodzie nie wspomnę , bo każdy widzi .

"Sittek" wyczuwam u Kolegi lekką "obsesję" na punkcie plazmy :-).

To nie obsesja, to wrodzona wrażliwość na piękno

I do tego jeszcze jesteś niegrzeczny w stosunku do Narodu.

Mógłbym napisać, że jest mi żal tego Narodu, ale i tak na to samo wyjdzie. Niestety ten kto jest niedoinformowany, nie ma chęci tej wiedzy zgłębić, a idzie tylko na łatwiznę kupi to co mu się w reklamach i rankingach wciśnie. Dlatego opinie o Narodzie mam taka a nie inną ( ale nie o całym, bo są i też wartościowi ludzie).

Gigantyczne akcje promujące telewizory plazmowe - wskaż mi je bo ja o takich nie wiem. Gigantyczne akcje jak na razie są w debilnych reklamach MM, ani słowem tam o pdp.

kupi to co mu się w reklamach i rankingach wciśnie.

Czyli plazmę ;-). Znowu nic nie rozumiem. Plazma powinna zdecydowanie dominować.

Znowu nic nie rozumiem. Plazma powinna zdecydowanie dominować.

No właśnie :-) A dlaczego nie dominuje? No to wytłumaczę inaczej : dlaczego japońskie samochody są nadal uważane za jedne z najbardziej bezawaryjnych, choć w firmowych mediach widać przede wszystkim reklamy niemieckich ( Auto Świat) a "obiektywne" rankingi to DEKRA i TUV ? Niestety prościej już nie potrafię.

Lechu przestań please. Sam doskonale wiesz, że o zaletach i wyższości plazm mówi się albo w czasopismach (lub na portalach Internetowych) adresowanych do znawców, albo na elitarnych forach dla koneserów (jak niniejsze). Pokaż proszę przykład reklamy plazm adresowanej do tzw. szerokiego odbiorcy. Bo nachalną reklamę LCD mamy na codzień.

No właśnie :-) A dlaczego nie dominuje? No to wytłumaczę inaczej : dlaczego japońskie samochody są nadal uważane za jedne z najbardziej bezawaryjnych, choć w firmowych mediach widać przede wszystkim reklamy niemieckich ( Auto Świat) a "obiektywne" rankingi to DEKRA i TUV ? Niestety prościej już nie potrafię.

Ale u mnie dominują (no może nie w 100%) japońskie samochody a jestem "Kowalski" ;-).

Pokaż proszę przykład reklamy plazm adresowanej do tzw. szerokiego odbiorcy. Bo nachalną reklamę LCD mamy na codzień.

Jak Panasonic wprowadzał serię 30 lub 50 (dokładnie nie pamiętam) to w TV było bardzo dużo reklam. Reklamy LCD widzę ale żeby nazwać je nachalne to nie powiedział bym. Pisemka reklamowe marketów też pokazują jedną i drugą technologię.

Bobcat mam przestać mówić o niektórych Panasonicach, że to najlepsze TV na świecie ? Przecież to prawda !! Nieprawdą jest tylko lansowana przez was teza (przez Ciebie nie), że wszystkie LCD-ki dzieli przepaść od plazmy. Oczywiście na korzyść plazmy. Cały czas uprawiają tu niektórzy Koledzy "czarny marketing" w stosunku do LCD-ków. Ktoś musi im "poprzeszkadzać". Jak coś jest idealne to obroni się samo (chyba). Weź zauważ, że jak ktoś chce porozmawiać o LCD-kach to zaraz zlatują się fani plazmy i próbują go nachalnie nawracać. A plazma wcale nie jest taka idealna jak ją "malujecie"

Pozdrawiam :-)

Fakt, nie prowadzę krucjaty przeciw LCD. Mam obydwie technologie, obraz na każdej mi się podoba, na plaźmie przyznaję że uważam za piękniejszy i bardziej plastyczny.

Teraz taka sobie ciekawostka.

Dziś na stronie www.gazeta.pl pokazał się artykuł, w którego wynika że telewizyjne 3D okazało się wielką klapą. Amerykańskie stacje wycofują się z emisji 3D.

To żadne zaskoczenie z tą klapą 3D.

Jestem ciekaw co wymyślą w zamian... :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To żadne zaskoczenie z tą klapą 3D.

Jestem ciekaw co wymyślą w zamian... :)

A trzeba coś wymyślać ?

Dziś na stronie www.gazeta.pl pokazał się artykuł, w którego wynika że telewizyjne 3D okazało się wielką klapą. Amerykańskie stacje wycofują się z emisji 3D.

Bobcat wystarczy przeczytać w instrukcji obsługi a potem wyświetla się to również po uaktywnieniu funkcji 3D w TV na ekranie. To jest ostrzeżenie o możliwym negatywnym wpływie używania tej techniki na organizm człowieka. Dotyczy to głównie systemu migawkowego (ale nie tylko) czego sam miałem okazję doświadczyć w eksperymentach na własnym organizmie.

Dawanie dzieciom grać w 3D w migawkowych okularach uważam (moje zdanie, ale nie tylko) za brak wyobraźni rodziców na najwyższym poziomie !!

Oczywiście każdy ma prawo do podejmowania w tej kwestii decyzji jakie podpowiada mu rozum.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A ja mam takie pytanie. Do niedawna topowym TV LCD było Sony HX955. Poprzednie modele 900 i 920 też były uważane jako referencyjne wśród LCD. I firma Sony bardzo chlubiła się zastosowanym tam podświetleniem Full Led. Niewiele mieli konkurentów na rynku którzy potrafili tę technologię zastosować. Wszędzie w materiałach reklamowych bardzo wysoka cena tych urządzeń była tłumaczona tym, że to przecież Full Led. A widzę że obecne topowe modele już mają tylko podświetlenie krawędziowe, tak jak do tej pory niższe w hierarchi. Jest to co prawda nowy typ podświetlenia bo tri-luminos ale jednak tylko krawędziowe.

Czyli jak? Poprzednio wychwalane rozwiązanie było błędne, niepotrzebne?

Ciekawe czy inne firmy stosujące w topowych egzemplarzach ten rodzaj podświetlenia też się z niego wycofuje. Wiecie coś na ten temat?

Ciekawe czy inne firmy stosujące w topowych egzemplarzach ten rodzaj podświetlenia też się z niego wycofuje. Wiecie coś na ten temat?

Czy wszyscy się wycofują to nie wiem, ale większość. Niestety księgowi rządzą a tylny rodzaj podświetlenia jest podobno droższy od krawędziowego a jeszcze jak do tego doda się "local dimming" to robi się jeszcze drożej i koło się zamyka. Tylne podświetlenie jest ewidentnie lepsze od krawędziowego, ale też trzeba przyznać, że materiały rozpraszające stosowane przy krawędziowym są coraz lepsze i niektóre modele krawędziowe spisują się już całkiem dobrze.

Na świecie jeszcze trwa kryzys i prowadzenie działalności z "rozmachem" może być dla firmy niebezpieczne. Może dla tego tak długo odkłada się premierę OLED-ów.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No O.K. czyli to jednak oszczędność.

No ale w takim razie dlaczego topowy obecny model kosztuje drożej niż poprzedni?

To gdzie tu księgowy i dopasowanie produktu do sytuacji kryzysowej?

Obeny Sony 55X9005A startuje z ceną 19tzł! HX950 był chyba sporo tańszy mimo że był Full Led.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.