Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Wiesz jak jest-znam takich co po 2 latach mają wyświetlone 700h,a znam takich co mają 8000 h(np ja he he) więc okres posiadania wcale nie musi się przekładać na okres użytkowania.

Więc ten po 5 latach może mieć mniej wyświetlone niż ten po 2 latach. :) takie głupie porównanie ci dałem.

Tak-zgadzam się,tragedi nie ma,ale do materiału bluray-1080p 60hz-typu SAMSARA,ŻYCIE PI, nie ma co porównywać.

Nie oglądałem Samsary na BD 1080p/60Hz więc się nie wypowiadam. Wszakże ocena jakości programów takich jak Animal Planet HD, National Geographic HD, National Geographic Wild HD, Discovery HD, Planete HD, BBC HD, BBC Knowledge HD i wielu innych - że "nie ma tragedii" wydaje się być mocno przesądzona in minus. Moim zdaniem jest (powtarzam: na większości prezentowanych materiałów) naprawdę bardzo dobra.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nie oglądałem Samsary na BD 1080p/60Hz więc się nie wypowiadam. Wszakże ocena jakości programów takich jak Animal Planet HD, National Geographic HD, National Geographic Wild HD, Discovery HD, Planete HD, BBC HD, BBC Knowledge HD i wielu innych - że "nie ma tragedii" wydaje się być mocno przesądzona in minus. Moim zdaniem jest (powtarzam: na większości prezentowanych materiałów) naprawdę bardzo dobra.

Mam NC+ pełny pakiet,i znam te wszystkie programy,i nie ma tragedi. :)

Ale jak wyjmę płytę SAMSARA,i włączę tv HD :) to uwierz ,że czar polskich platform (aż dwóch) z programami HD jak to się mówi (prysnął).

Nie neguję że 1080p jest lepsze od 1080i, ale uważam że Twoje oceny jakości wymienionych programów na NC+ (też ją mam) są zdecydowanie zaniżone. Bądźmy realistami i nie oczekujmy za wiele. Nic więcej niż 1080i z anteny (również satelitarnej) nie dostaniemy, gdyż nawet nie ma na to norm i standardów emisji.

Poza tym wystarczy porównać jakość 1080i na tych programach NC+ z tym co deklarowane jest jako 1080i w DVB-T TVP1HD/TVP2HD. Różnica (na korzyść NC+) jest ewidentna i zauważalna natychmiast.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Takie są fakty.I tu nie chodzi o 1080i tylko o bitrate z jakim nadają.

Wiadomo że transpondery są zawalone dziadostwem,i wszystko to trzeba pogodzić.

Wolał bym 30 programów z konkretnym bitrate jak te 130 z z niskim.(no ale tak się nie da ) ;)

O programie AXN HD w ogóle nie wspomnę.TVN w SD lepiej czasem nadaje.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Bywa że są powtórki meczy,i bywa tak że na żywo jest lepiej niż w powtórce,ale bywa i na odwrót.Nagrywałem kiedyś do porównań i widać jak na dłoni że bitrate raz jest większy raz do dupy.

Czytałem kiedyś inne fora HDTV CENTRUM POLSKA,HD FORUM-tam są panowie co mają więcej pojęcia o tych sprawach,to poczytaj z jakim bitrate są nadawane programy,a jaki bitrate jest zadowalający.

Ja nie jestem expertem,tylko widzem tak jak ty i prawda jest taka że można lepiej dany program nadać.

A czemu jest tak a nie inaczej-to nie zagłębiam się za bardzo.W każdym razie mogą nadawać raz lepiej,raz słabiej-a ja bym wolał cały czas lepiej. ;)

Uważasz że bitrate na NC+ jest kiepski? Mówię o wymienionych poprzednio programach. Nie o AXN HD.

wszystkie programy HD z satelity (dvb-t HD polskie to dno) są gorsze niż z blue-ray

Tak na chłopski rozum myślę sobie-chyba z czasem coś tam blaknie(np czerń) i może po podłączeniu tych jego klamotów znowu można coś podciągnąć-tak myślę. he he

Nic nie blaknie. Skalibrować drugi czy trzeci raz można (plazmę, LCD chyba nie trzeba), tylko o ile pierwsza kalibracja daje oczywistą i dużą różnicę, to kolejna da zmianę na poziomie może paru procent tego co dała pierwsza kalibracja. To taka kalibracja na poprawę samopoczucia, jak będziesz pewny że wszystko jest w 100% idealnie ustawione, to choćbyś nie widział różnicy to i tak obraz stanie się piękniejszy. Tak samo jak sobie kupisz drogi, markowy kabel głośnikowy, z oplotem grubszym od kabla ze spawarki, najlepiej ze skóry aligatora. Usłyszymy praktycznie to samo ale i tak nam gra jakoś lepiej :))

Kontrastem jedynie oszukujesz swoje oko, podwyższając jaskrawość jasnych elementów trudniej szare się robi czarne :)

Generalnie jeśli jasnością zjechałeś mocno (dla sprawdzenia) i nadal masz kiepską czerń, to są tylko dwie możliwości, albo masz coś nie tak ze swoim egzemplarzem albo po prostu miałeś zbyt wysokie oczekiwania tj że czerń będzie tak ciemna, że nie będzie widać lub prawie nie będzie widać telewizora w zaciemnieniu przy czarnym ekranie. A spokojnie widać ;)

Całkowicie punktowo lub w strefach wygasza się jedynie OLED lub LED z local dimming (ewentualnie niektóre zwykłe krawędziówki, ale tylko gdy jest cały czarny ekran bez żadnych innych elementów). Idealny jest OLED, każdy piksel = jedna strefa. W LED local dimming przy takich bardzo ciemnych scenach na prawie całym ekranie, zaczyna doskwierać efekt halo, na plaźmie widać lekką szarość. Jednak mówimy tu o sytuacjach gdy prawie cały ekran zajmuje bardzo ciemny obraz, bez jasnych elementów świecących, a takie sceny już są bardzo rzadkie. Przy normalnych ciemnych scenach jest super.

Programy o zwierzątkach/przyrodzie też fajniej ogląda się na plaźmie z powodu wrażenia bardziej prawdziwego obrazu i soczystych kolorów. Ale na dobrym LED też jest w porządku :)

Byłem wczoraj w media i sprawdzałem te szare paski odświerzania. Są one ledwo widoczne, u mnie bardzo wyraźnie, więc to jest powód kiepskiej czerni.

wszystkie programy HD z satelity (dvb-t HD polskie to dno) są gorsze niż z blue-ray

To chyba "oczywista oczywistość" że 1080p (BD) będzie lepsze od 1080i (Sat).

Gość Gosc

(Konto usunięte)

tam tylko pisze że jest 1080i

O, to ciekawe.

To znaczy że platformy nadają np. 720, a robią to na tyle sprytnie, że TV lub amplituner odczytuje to jako 1080i?

Jak mam to rozumieć?

Nie rób już porównań do kabli,bo od tych porównań to już mnie kciuk boli od przepinania ich. ;)

Musi Kolega sobie zrobić terminal (terminale) do przełączania. Palce przestaną boleć i porównania będą rzetelne. Takie terminale kiedyś były oferowane na "Allegro". Może jeszcze są. Trzeba tylko jeszcze pamiętać o dokładnym wyrównaniu poziomów głośności przy porównywaniu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wszyscy nadają w HD 720. Na 1080 to sobie jeszcze długo poczekamy.

Proponuję nie zabierać głosu na temat, o którym się nie ma tzw. "zielonego pojęcia". W 720p nadaje niemiecka telewizja publiczna (ARD i ZDF). Inni nadają w 1080i.

tam tylko pisze że jest 1080i

A ile jest Twoim zdaniem? Oczywiście, że 1080i. Problem w tym, że niektóre stacje oszczędzają na bitrate.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bobcat.

Dwaj koledzy zapodali nam tutaj bardzo ciekawa informację, mam nadzieję, że nie gołosłownie.

Może wiedzą o czym o czym nie mamy pojęcia.

Poczekaj na ich wyjaśnienia.

Niech Maciek wam to wytłumaczy. ;)

Maciek wytłumaczy, i to jak :-) Na pewno będzie bardzo mądrze i naukowo, tylko czy lepiej? Uważam, że jeśli już, to taka kalibracja powinna być za darmo, bo jeśli coś się rozregulowuje, to będzie to tylko wina Pana Kalibratora.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Musi Kolega sobie zrobić terminal (terminale) do przełączania. Palce przestaną boleć i porównania będą rzetelne. Takie terminale kiedyś były oferowane na "Allegro". Może jeszcze są. Trzeba tylko jeszcze pamiętać o dokładnym wyrównaniu poziomów głośności przy porównywaniu.

No chyba coś takiego jest.

Działa chyba na zasadzie przełączenia w tym właśnie terminalu-jakiś przełącznik zmienia bieg zródła-jak się nie mylę.

Chętnie bym kupił takie cudo-ale czy to jest do głośnikowych tylko,czy i do IC.

Proponuję nie zabierać głosu na temat, o którym się nie ma tzw. "zielonego pojęcia". W 720p nadaje niemiecka telewizja publiczna (ARD i ZDF). Inni nadają w 1080i.

A ile jest Twoim zdaniem? Oczywiście, że 1080i. Problem w tym, że niektóre stacje oszczędzają na bitrate.

100% racji kolega ma.

Co to jest za telewizor że się rozkalibrowuje ? Uszkodzony znaczy się jest? Pytam poważnie.

Każdy wyświetlacz z czasem się rozkalibruje ... CRT, PDP, LCD.
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Maciek wytłumaczy, i to jak :-) Na pewno będzie bardzo mądrze i naukowo, tylko czy lepiej? Uważam, że jeśli już, to taka kalibracja powinna być za darmo, bo jeśli coś się rozregulowuje, to będzie to tylko wina Pana Kalibratora.

Jakieś masz dziwne podejście do danego tematu.

Przecież nikt nie mówi że coś się rozreguluje samo bez twojej ingerencji -nie ma takiej opcji.

Ja miałem na myśli,tak na chłopski rozum,że z tv jak z każdą prawie rzeczą.Może z czasem esploatacji coś się pogarsza-i są parametry którymi można to podciągnąć.

W samochodzie też ustawiasz zbieżność-i też gościowi powiesz po jakimś tam okresie że powinien zrobić ci to ze free pierwszym razem,bo znowu musisz płacić.

A czy Maciek to wytłumaczy tu na forum to jego sprawa.

Tel masz w necie-zadzwoń i zapytaj.

Chętnie bym kupił takie cudo-ale czy to jest do głośnikowych tylko,czy i do IC.

Tu na forum były dawane przykłady w starych wątkach (np. "Wielkopolski test ABX"). Niestety nie pamiętam tamtych odnośników. Ja takie testy przeprowadzałem w ubiegłym wieku (pod koniec) i doszedłem do swoich wniosków. Niestety (albo może na szczęście) prawda po prawidłowym porównaniu nie jest zgodna z lansowanymi na tym forum legendami o cudownym wpływie kabli na brzmienie. Inne elementy toru audio w takim teście też dają mało legendarne wyniki, ale najlepiej jak każdy sam tego doświadczy. Trzeba tylko prawidłowo przeprowadzić test.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Byłem wczoraj w media i sprawdzałem te szare paski odświerzania. Są one ledwo widoczne, u mnie bardzo wyraźnie, więc to jest powód kiepskiej czerni.

Panowie! Jesli chodzi o czern to wczoraj byl doskonaly test. Kto ogladal 'Grammys' to wie o czym mowie!

Panowie! Jesli chodzi o czern to wczoraj byl doskonaly test. Kto ogladal 'Grammys' to wie o czym mowie!

Była przerwa w nadawaniu ? ;-)

Poważnie?

Ale dlaczego jak na N-recorderze wybiorę 720p to TV taki własnie format widzi a jak wybiorę 1080i, to widzi 1080i?

W czym tkwi oszustwo?

W skalowaniu i rekodowaniu.

Byłem dziś w Złotych Tarasach. Moja uwagę przyciągnął LG 4K 84". Czym? Otóż wyraźnie był walnięty. Prawa górna ćwiartka emitowała z wyraźnym opóźnieniem. Pięknie. Telewizor za 45 kafli! A chłopcy raczyli się opowieścią drugiego, który wyraźnie cieszył się z przypadku, że w momencie oddawania klientowi tv był sprawny inaczej to on by za niego płacił. Żałosny jest ten rynek. Na prawdę brak słów.

Każdy wyświetlacz z czasem się rozkalibruje ... CRT, PDP, LCD.

Niedawno widziałem swoją starą plazmę, ma gdzieś z 7 lat. Nic jej nie dolega. Moja ma 4 lata i też ma się całkiem dobrze. Kilku sztukom w rodzinie i u znajomych też stuknęły latka. W sumie będzie tego z kilkanaście sztuk. Mają się naprawdę dobrze. Kalibracji nie potrzebują, ponownej regulacji również. Tak więc może problem ten dotyczy chińskich i koreańskich LCD, ale z pewnością nie plazm Panasa.

Jakieś masz dziwne podejście do danego tematu.

W samochodzie też ustawiasz zbieżność-i

U mnie telewizor stoi nieruchomo i wyłącznie go oglądam, za żądne skarby na nim nie jeżdżę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.