Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Mówisz że prawie wszystkie stacje telewizyjne nadają 1980x1024 czyli HD, OK, blue-ray też "wypluwa" taką rozdzielczość lecz obraz jest gorszy.

Widziałem wielokrotnie na plaźmie panasa + BR również panasa + "N"

Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, czy tylko tak udajesz w celach polemicznych dla podtrzymania sporów? Prawie wszystkie stacje telewizyjne HD nadają 1920/1080i. BD "wypluwa" (jak to ładnie okresliłeś) 1920/1080p. Dlatego obraz z BD jest lepszy od obrazu z TV.

Bobcat widzę, że to Ty nie masz pojęcia. Myślisz, że jak Ci TV pokazuje 1080i to masz obraz FullHD? Nic bardziej mylnego.

Żadna TV nie nadaje Full HD (i jeszcze długo nie będzie nadawała ze względów technicznych) tylko HD Ready.

Jeżeli ktoś tu nie ma pojęcia - to jednak chyba nie ja.

Full HD odnosi się do 1920/1080i oraz 1920/1080p.

HD Ready to jest 1280/720p.

Nie chce mi się dalej szukać:

"Typowy telewizor bez Full HD, z HD Ready ma rozdzielczość 1366 x 768 pikseli. Telewizory o dokładnie 720 liniach nie są powszechnie dostępne".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No zgadza się, tylko dlaczego typowy telewizor bez FullHD także informuje, że wyświetla obraz 1080i?

KYLE masz rację, niema czegoś takiego jak nadawanie HDReady, źle to ująłem, chciałem to przedstawić prostym językiem, ale wiadomo o co chodzi.

W każdym razie z żadnej telewizji nie otrzymamy obrazu takiego jak z odtwarzacza Blu-Ray czy z konsoli.

Powiedziałeś, co wiedziałeś, bo widziałeś na "OKO", ... na "OKO" to LCD też są stabilne jak skała ... ale prawda jest inna i widać odchyłki jak na dłoni po pomierzeniu. LCD są stabilniejsze niż CRT (pomiary) i pewnie stabilniejsze od PDP :] (ale tu już trzeba by pomierzyć).

Ja to piszę z punktu widzenia zwykłego użytkownika, a nie speca czającego się na sprzęt z bardzo czułym miernikiem.

Szatańska logika. Muszę pogadać z serwisantami mojego auta by, od tej pory, robili mi przeglądy dożywotnio gratis ;)

Jaka tam szatańska, to tylko marketing. Kup sobie na przykład najnowszego Mietka, albo jakąś wypasioną Bejcę, to zapewniam, że przeglądy te będziesz miał gratis ( czyli wcześniej wliczone w cenę auta :-) ).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

OK, to teraz tylko zacytuj, gdzie stwierdziłem jakoby N nie nadawało w 1080i ;)

Witek stwierdził że nie nadają w 1080i.

Ja zapytałem na czym w takim razie polega to oszustwo, że mam na TV 1080i a on twierdzi że sygnał jest inny. Na co Ty odpowiedziałes że oszustwo polega na skaowaniu i rekodowaniu.

No to jak w końcu jest, bo się już gubię, skoro teraz twierdzisz że jednak nadają w 1080i.

To przyznajesz rację Witkowi, czy jednak twierdzisz tak jak ja że się myli. Że platformy jednak nadają nam 1080i?

Ja tam nie wiem, w jakiej rozdzielczości nadaje "n" ... pewnie najczęściej jak nadają już HD to 1080i ... może też 720p ... ale to tylko mój domysł.

No zgadza się, tylko dlaczego typowy telewizor bez FullHD także informuje, że wyświetla obraz 1080i?

Wyświetla w tym sensie, że gdy dostanie taki obraz to na ekranie pokaże go. Tyle źe w mniejszej (swojej) rozdzielczości. Natomiast jeśli taki sygnał podasz na telewizor SD - nie wyświetli nic.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja tam nie wiem, w jakiej rozdzielczości nadaje "n" ... pewnie najczęściej jak nadają już HD to 1080i ... może też 720p ... ale to tylko mój domysł.

A teraz rozumiem. To był tylko Twój domysł.

To trzeba było tak od razu pisać. Nie było by niepotrzebnej dyskusji.

Następnym razem wiec jak będziesz coś pisał o skalowaniu i rekodowaniu to od razu napisz że to jest tylko Twój domysł.

No ale jedno dzięki temu już ustaliliśmy. To już tylko Witek twierdzi, że nie nadają w 1080i.

Od razu informuję, że nie ma potrzeby ponownej kalibracji plazmy po 2 latach. To są wymysły kalibratoów na potrzeby własne. Nawet dawne tv CRT , które były analogowe trzymały stabilnie kalibrację. I żaden producent nie wydaje takich zaleceń. To zwykła ściema.

Co do stacji i trybów w jakim nadają - to nie patrzymy na to jaki sygnał tv otrzymuje z wyjścia dekodera, bo to zawsze będzie taki tryb jaki ustawimy sami w dekoderze (czyli jak 1080i to zawsze pokaże 1080i, także na kanałach SD). W niektórych modelach da się sprawdzić jaki jest sygnał wejściowy z satelity, ja używam Ariva 200 i widziałem tylko 1080i lub 576p, 720p nie widziałem, 1080p mój dekoder nie posiada więc tego nie sprawdzę. Bitrate także dekodery pokazują i widać kto oszczędza na transferze a kto nie, choć to też zależy co akurat transmitują, bo transfer się waha. Na niektórych stacjach często bitrate dochodzi pod 2Mb/s czyli ok 15mbit a to już jakość prawie bluray.

Tak jak pisałem, to się waha nawet w obrębie jednej stacji - zależy co nadają. Np ze studia albo jakieś wydarzenie sportowe, film. Generalnie ja mało oglądam tv, zwłaszcza ostatnio, trochę z pamięci Ci napiszę (mam Cyfrę+).

Ostatnio Eurosport pokazywał Australian Open w bitrate ok 1,6Mb/s, jakiś mecz bundesligi z kolei już w ok 1,1Mb/s. Canal+ Sport często ma ok 1,8 Mb/s, na Nsport też jakiś mecz ostatnio miał podobnie wysoki bitrate, kanały z grupy HBO HD filmy pokazują bardzo różnie (od 0,7 do ok 1,7 Mb/s), co ciekawe te w mniejszym bitrate często wyglądają świetnie (zwłaszcza w kwestii kolorów, chodzi głównie o filmy które od razu lądowały na krążkach a nie były puszczane na początku w kinach), jak widać dużo zależy od materiału źródłowego tj jakimi kamerami oni materiał kręcą.

Zawsze uważałem, że tgz. kalibracja to TOTALNY KIT wsparty dla kasy pana Kopera i ludzi z "niebieskiego" forum typu Gmeru i PMCOMP.

PO PROSTU : ustaw sobie pole widzenia [ reprodukcję ] jak chcesz !!!

Oglądaj tak jak lubisz;

Czy to dzieło z lat 50/60/70 tych reguluj jak dla Ciebie będzie OK!

Żadnego niewolnictwa w styli MACIEJ KOPER [ firma prywatne - domowa ].

Na niektórych stacjach często bitrate dochodzi pod 2Mb/s czyli ok 15mbit a to już jakość prawie bluray.

W UK BBC HD nadaje średnio 10Mbps a stacje w pakiecie Discovery HD najczęściej ok. 16Mbps :-) Tak więc co byśmy nie pisali i tak jesteśmy daleko w dupie z tym naszym HD. I co ciekawe na Freeview jest średnio połowa tego, czyli jak na nasze warunki- rewelacyjnie.

Oczywiście że kalibracja to zabawka dla ludzi, którzy albo nie wiedzą co z kasą zrobić, albo są bardzo podatni na takie rewelacje. Ale już rekalibrowanie, czegoś co zostało skalibrowane, to szukanie łosi i klasyczne nabijanie w butelkę

Sittek - nie do końca mamy tak źle ;)

1 Megabajt = 8 Megabitów

10Mbps to inny zapis 10mbit czyli ok 1,25MB/s megabajta/s.

Choć to i tak bardzo dobry wynik, pewnie nasze kanały TVP tyle nie mają.

Dla porównania filmy Bluray mają >25Mbit (>3MB/s).

W zasadzie to chyba nawet ja sam nie do końca dobrze napisałem to oznaczenie w megabajtach.

B/s (bajt na sekundę), b/s(bit na sekundę = bps = bits per second).

Megabajt na sekundę powinno się oznaczyć chyba w całości dużymi literami, a już na pewno literkę B czyli MB/s a nie Mb/s jak napisałem (to właśnie megabit).

Skoryguję posty żeby nie wprowadzać w błąd (zamiana Mb/s --> MB/s).

No niestety, poprzednich postów już nie mogę edytować.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zawsze uważałem, że tgz. kalibracja to TOTALNY KIT wsparty dla kasy pana Kopera i ludzi z "niebieskiego" forum typu Gmeru i PMCOMP.

PO PROSTU : ustaw sobie pole widzenia [ reprodukcję ] jak chcesz !!!

Oglądaj tak jak lubisz;

Czy to dzieło z lat 50/60/70 tych reguluj jak dla Ciebie będzie OK!

Żadnego niewolnictwa w styli MACIEJ KOPER [ firma prywatne - domowa ].

Ja nie korzystałem nigdy z kalibracji. Ale aż tak kategoryczny bym nie był. Jednak większość osób które skorzystały z kalibracji, pisały, że warto było.

Nie zgodzę się, że ta usługa to jakieś niewolnictwo. Bez przesady. Oferta jak każda inna.

Przecież TV obecne mają tych możliwości ustawień takie mnóstwo, że ciężko się w tym połapać. Mówię oczywiście o sytuacji jak się wejdzie w tryb dla zaawansowanych.

Ja nie raz się zastanawiałem, czy warto. Obraz mam na tyle dobry, że nie skorzystałem. Nie mam jednak pewności czy nie można lepiej.

Szkoda że żaden kalibrator, nie ma opcji, że płacimy dopiero jak się przekonamy, że jest lepiej.

Jak nie, to wraca nam do naszych nastawów.

Wtedy zamawiam.

Nie wiem dlaczego, ale kalibracja jakoś dziwnie kojarzy mi się z legendarną skutecznością magnetyzerów, niegdyś masowo montowanych w naszych autkach. Teoretycznie może i coś tam robiły, ale petardy pod pedałem to jakoś nie było :-)

Jezeli piszecie o "kalibracji" to macie na mysli ustawienia dostepne w menu "obraz" czy cos bardziej zaawansowanego przy uzyciu menu serwisowego i jakichs urzadzen pomiarowych?

Bez sensu ta dyskusja czy kalibracja poprawia obraz czy nie. Oczywiście że poprawia, zaczyna się od tego że biały jest biały, bez żadnych odchyłek zabarwiających na inne kolory. Zresztą kolory to tylko jeden aspekt kalibracji. Nie musicie za to płacić, można samemu to zrobić ale potrzeba trochę chęci i wysiłku.

Zależy też od telewizora, bo niektóre maja bardzo dobre tryby fabryczne (niekoniecznie Panasonic, ma dość spore odchyłki barwowe, co nie znaczy że to źle wygląda, ale można jeszcze lepiej). Dlatego nie zawsze kalibracja się opłaca (przynajmniej ta płatna), w przypadku mojego ST60 oceniam że obraz w stosunku do najlepszego trybu True Cinema poprawił się o ok 10-15% (wyraźnie za duże zabarwienie czerwonego).

don111 wszystko się zgadza, nasi nadają ok.2Mbps, a w UK średnio 10Mbps.

No nie, 2Mbps to 0.5MB/s a tyle to mamy na dobrych kanałach SD. Na HD mamy raczej nie mniej niż 6-8Mbit.

Rekordowo najmniej na jakimś kanale HD złapałem coś koło 0.6MB/s. Ale zwykle mamy te ok 1-1,2MB/s a często sporo więcej (Canal+, kanały tvn'u, Eurosport, Nsport).

Jezeli piszecie o "kalibracji" to macie na mysli ustawienia dostepne w menu "obraz" czy cos bardziej zaawansowanego przy uzyciu menu serwisowego i jakichs urzadzen pomiarowych?

Kalibracja to przede wszystkim ustawienia balansu bieli (poziomy kolorów RGB, jasność i kontrast tych kolorów), potem gamma, jasność ale to już są bardziej podstawowe sprawy.

don111 nie stosuj jednostki MBps, bo się przez to wszystko miesza. Stosuj Mbps, bo w tym zazwyczaj się podaje.

720p nie widziałem

Na ARD/ZDF też nie? Ciekawe, bo oni do takiego standardu nadawania przyznają się "otwartym tekstem" na www.

1080p mój dekoder nie posiada więc tego nie sprawdzę

Żaden dekoder DVB-T/S nie posiada, bo i po co skoro "z eteru" coś takiego nie może przyjść z definicji.

Bitrate także dekodery pokazują

Niestety rzadko który.

Pomnóż sobie przez 8 i będzie w Mbps ;)

U mnie dekoder pokazuje w KB/s ;)

To przez ile mam wtedy pomnożyć, bo jak sobie tylko pomyślę, to już mam kręciołę :-)

Kalibracja to przede wszystkim ustawienia balansu bieli (poziomy kolorów RGB, jasność i kontrast tych kolorów), potem gamma, jasność ale to już są bardziej podstawowe sprawy.

A które ustawienie jest ważniejsze RGB gain (6 suwaków) czy 10p ( 10 suwaków) ?.

A teraz rozumiem. To był tylko Twój domysł.

To trzeba było tak od razu pisać. Nie było by niepotrzebnej dyskusji.

Następnym razem wiec jak będziesz coś pisał o skalowaniu i rekodowaniu to od razu napisz że to jest tylko Twój domysł.

No ale jedno dzięki temu już ustaliliśmy. To już tylko Witek twierdzi, że nie nadają w 1080i.

Nie wiem o czym piszesz. Ja nic nie pisałem wcześniej o parametrach nadawania "n", tylko pisałem co robią dekodery czy odtwarzacze DVD (skalowanie) i to NIE JEST MÓJ DOMYSŁ TYLKO FAKT. Naucz się czytać ze zrozumieniem chłopie.

tak że ... nie ... NIE rozumiesz.

Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, czy tylko tak udajesz w celach polemicznych dla podtrzymania sporów? Prawie wszystkie stacje telewizyjne HD nadają 1920/1080i. BD "wypluwa" (jak to ładnie okresliłeś) 1920/1080p. Dlatego obraz z BD jest lepszy od obrazu z TV.

Czym się różni obraz 1080p od 1080i? - ano tym że raz jest przeplot a raz nie ale w dalszym ciągu w obu przypakach widać magiczną liczbę 1080 a oznacza to że oba obrazy mają rozdzielczość 1920x1024. Maciek dobrze napisał że to co informacyjnie pokazuje TV nie jest prawdą ponieważ obraz już na oko jest gorszy od tego z blue-ryja :).

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Ja nie korzystałem nigdy z kalibracji. Ale aż tak kategoryczny bym nie był. Jednak większość osób które skorzystały z kalibracji, pisały, że warto było.

Nie zgodzę się, że ta usługa to jakieś niewolnictwo. Bez przesady. Oferta jak każda inna.

Przecież TV obecne mają tych możliwości ustawień takie mnóstwo, że ciężko się w tym połapać. Mówię oczywiście o sytuacji jak się wejdzie w tryb dla zaawansowanych.

Ja nie raz się zastanawiałem, czy warto. Obraz mam na tyle dobry, że nie skorzystałem. Nie mam jednak pewności czy nie można lepiej.

Szkoda że żaden kalibrator, nie ma opcji, że płacimy dopiero jak się przekonamy, że jest lepiej.

Jak nie, to wraca nam do naszych nastawów.

Wtedy zamawiam.

Tak czasem czytam i śmiać mi się chce.Panowie,po pierwsze 300-500 za kalibrację-to ogromne koszta,jak już mowa o cenach ?

Sorry ale w noc tyle w clubie się zostawia.-więc jak po wydaniu na driny ,wstęp,taxi itd nie szkoda ci tych pieniędzy-to i na kalibrację nie powinno ci być szkoda.

Oczywiście nie namawiam-ale takie pierdo...nie,że zapłacę dopiero jak zobaczę to taka dziecinada.

Pani magister w aptece też powiedz,że za prochy jej zapłacisz wtedy jak ci faktycznie na przeziębienie pomogą. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.