Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Bobcat co to za firma, która płaci za certyfikat (pewnie sporo pieniędzy) i ma niedopracowany tryb THX ? Powinni jej natychmiast odebrać ten certyfikat :-). W THX nie powinno być mowy o niedopracowaniu. Dlatego tak niewiele firm o to się ubiega i są za to skłonni zapłacić.

Sam byłem zdziwiony. Zawsze uważałem, że tryb THX powinien być gwarancją obrazu idealnie zgodnego z normami, standardami i wzorcami. Realia okazały się być inne: fabrycznie w tym trybie Balans Bieli na G30 jest zauważalnie zwichnięty w kierunku żółto-zielonego. Pisał o tym Maciek na swojej stronie Internetowej i jak się tego można pozbyć.

Ma jednak trochę gorszy kontrast w nocy, bo brak mu powłoki przyciemniającej.

Jakie znaczenie ma powłoka przyciemniająca w nocy (ciemno w pokoju) ?

Ja pierdziele to z tej kalibracji można nieźle żyć :)

Żyć teoretycznie można tylko trzeba nieć klientów, a z tym może nie być najlepiej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jakie znaczenie ma powłoka przyciemniająca w nocy (ciemno w pokoju) ?

Duże, bo działa jak filtr ND - przyciemnia równomiernie i biel i czerń, przy czym biel można rozjaśnić do pożądanych 120cd/m2, a czerń pozostaje (trochę) niżej niż w ST60.

A jaki efekt będzie gdy dokonasz kalibracji VT60?

Taki sam jak na każdym innym telewizorze - obraz będzie, najbardziej jak się da, zbliżony do wzorca opisanego w dokumentach ITU i EBU.

Taki sam jak na każdym innym telewizorze - obraz będzie, najbardziej jak się da, zbliżony do wzorca opisanego w dokumentach ITU i EBU.

Napisz co zobaczą oczy po tej kalibracji?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Napisz co zobaczą oczy po tej kalibracji?

Niech się wypowiedzą oczy które widziały. Na forum jest bardzo dużo opinii. Tu masz tribula, maniekn. W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby ST miała wszystko co ma VT, to kto chciałby tyle dopłacać ?

Zobacz sobie, że ma filtr:

Ukryta Zawartość

Dlatego zdziwiłem się tym, co napisał Maciek.

Ukryta Zawartość

Ja pierdziele to z tej kalibracji można nieźle żyć :) (chyba kupie sprzet -konkurencja musi być :D)

Będziesz jak ci pseudo-elektrycy - kupują sprzęt, "rozkręcają firmę" a nie potrafią poprawnie zrobić pomiarów. ... sam sprzęt nie wystarczy.

Zobacz sobie, że ma filtr:

Ukryta Zawartość

Dlatego zdziwiłem się tym, co napisał Maciek.

A sprawdziliście, że seria VT ma taki filtr tylko w wersji PRO ?

Poza tym, nie rozumiem sensu takiej dyskusji.

Gdybym widział przez tak wiele godzin różne modele z oferty Panasonica podczas dużej liczby kalibracji, to bym Wam wymiał wszystkie różnice śpiewająco.

Może trochę więcej zaufania dla praktyka ?

Skoro Marcin już zrobił/robi kalibracje to logiczne, że łatwiej jest mu uchwycić wszystkie niuanse między poszczególnymi seriami.

Skoro nie mieliście przez jakiś dłuższy czas pełnej oferty producenta u siebie w domu na "testach", to po co się wypowiadacie i forujecie wyroki ?

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Argumenty mogę czerpać tylko z informacji dostępnych w internecie wg. specyfikacji producenta.

Osobiście mam ST60 więc nie będę snuł opowieści z "Baśni 1001 nocy" na temat tego czego nie widziałem ( czyli GT, VT, ZT ).

Ukryta Zawartość

@Pygar czepiasz się. Wiadomo, że VT ma taki filtr z wersji Pro. Z wpisu Maćka wynikało, że ST nie ma filtra w ogóle. A to nie jest zgodne z prawdą.

I nie Marcin tylko Maciek.

@Pygar czepiasz się. Wiadomo, że VT ma taki filtr z wersji Pro. Z wpisu Maćka wynikało, że ST nie ma filtra w ogóle. A to nie jest zgodne z prawdą.

Przepraszam za przekręcenie imienia.

Zapewne Maciejowi chodziło o to, że powłoka z ST nie przyciemnia obrazu jak ta z VT.

Będziesz jak ci pseudo-elektrycy - kupują sprzęt, "rozkręcają firmę" a nie potrafią poprawnie zrobić pomiarów. ... sam sprzęt nie wystarczy.

Nie kupuje sie sprzetu do robienia pomiarów.

Może trochę więcej zaufania dla praktyka ?

Skoro Marcin już zrobił/robi kalibracje to logiczne, że łatwiej jest mu uchwycić wszystkie niuanse między poszczególnymi seriami.

Skoro nie mieliście przez jakiś dłuższy czas pełnej oferty producenta u siebie w domu na "testach", to po co się wypowiadacie i forujecie wyroki ?

Logiczne to jest, że będzie uzasadniał potrzebę korzystania ze swych usług, co czyni nieustannie.

Skąd ty wiesz co i kto miał w swoich rękach?

Gdybyś poczytał uważnie wpisy to nie byłbyś taki tego pewien.

Przepraszam za przekręcenie imienia.

Zapewne Maciejowi chodziło o to, że powłoka z ST nie przyciemnia obrazu jak ta z VT.

Dokładnie, ekran VT60 ma naniesiony dodatkowy filtr ND, który zmniejsza transmisję światła o około 20%. Uzyskujemy w ten sposób lepszą czerń, ale i ciemniejszą biel w dzień (na noc wystarcza).

Logiczne to jest, że będzie uzasadniał potrzebę korzystania ze swych usług, co czyni nieustannie.

Skąd ty wiesz co i kto miał w swoich rękach?

Widać posługujemy się innymi logikami, bo ja jasno powiedziałem, że toleruję jeśli ktoś lubi obraz ustawiony pod swoje preferencje i nie chce go zmieniać. Nie toleruję natomiast bzdur jakich wypisujesz, że na oko spokojnie się wszystko ustawia z tolerancją 3%. Jednak jak dotąd nie widzę od Ciebie wiadomości w sprawie weryfikacji tezy, więc widzę, że po prostu lubisz wypisywać głupoty na forum. Widocznie trapi cię ból w miejscu, gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę.

Zainteresuj się i sam się przekonaj.

Interesowałem się i to bardzo. Po kilku miesiącach zmieniania raz tego raz tego ( bo zawsze było coś nie tak), testów na planszach, klipach, telewizor wpadł w ręce Maćka...od tamtej pory nic już nie muszę ustawiać.

Masz jakieś kłopoty z rozróżnianiem kolorów? Jeśli tak to kalibracja na nic ci nie jest potrzebna

Nie mam żadnego kłopotu z rozróżnianiem kolorów

wystarczy wejść w BALANS BIELI i zrobić korekcję / są trzy kolory R,G i B/

No...i w zarządzanie kolorami gdzie pozycji jest 9...a w samym balansie bieli masz ich jeszcze 6

Nie trzeba studiów kończyć.

Skończyłem Politechnikę...

Na ale jeśli twierdzisz ze potrafisz ustawić na oko z dokładnością do 3%, to powinieneś iść do jakiegoś programu jako człowiek o nadprzyrodzonych zdolnościach wzrokowych, a ja tym samym chylę czoła aż po podeszwy w butach.

Wiesz dam ci taki przykład. W moim rejonie ostatnio zrobiło się modne ściąganie górali do budowy drewnianych domów, bo tanio...teraz jest zgrzytanie zębami i bicie się w pałę bo jak się okazało wszystko jest krzywe:) Dosłownie wszystko mniej lub więcej. A wiesz dlaczego? Bo góral na pytanie "gdzie miałeś kur... poziomnice" odpowiedział " a po co nam poziomnica, my robimy wszystko na oko"

Jakością odwzorowania barw znacznie przegonił fabrycznego VT60. Ma jednak trochę gorszy kontrast w nocy, bo brak mu powłoki przyciemniającej.

ST60 jednak tę powłokę posiada. W takim razie jaki jest sens kupowania droższych modeli? Co na to Panasonic? Czyżby przez takie praktyki zwinął manatki z produkcją plazm?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

bła-cha cha cięki w uszach jesteś

No...i w zarządzanie kolorami gdzie pozycji jest 9...a w samym balansie bieli masz ich jeszcze 6

Do regulacji bieli służą RGB wzmocnienie. Ta regulacja przeciętnemu amatorowi wystarcza. Jeśli ktoś oczekuje większej dokładności robi regulację RGB szarości i poziomu czerni. Było to już tu wspomniane wcześniej.

Naprawdę jesteś inżynierem?

>Maciej Koper

Nie jest to wątek o mnie. Jeżeli już odnosisz się do mnie to cytuj mnie precyzyjnie. Tak poza tym czy nie powinieneś być oznaczony jako branża i pisać w wątkach sponsorowanych? Forum jest platformą swobodnej wymiany wiedzy użytkowników a nie nachalnej kryptoreklamy.

Do regulacji bieli służą RGB wzmocnienie. Ta regulacja przeciętnemu amatorowi wystarcza. Jeśli ktoś oczekuje większej dokładności robi regulację RGB szarości i poziomu czerni. Było to już tu wspomniane wcześniej.

I mówisz że ustawiłeś to na oko:) Na jakiej podstawie twierdzisz że masz ustawione to dobrze? Mówię dobrze czyli względem wzorca a nie własnego widzimisię.

Naprawdę jesteś inżynierem?

Nie, na żarty

Wyświetl postUżytkownik Maciej Koper dnia 01.02.2014 - 15:06 napisał

Jakością odwzorowania barw znacznie przegonił fabrycznego VT60. Ma jednak trochę gorszy kontrast w nocy, bo brak mu powłoki przyciemniającej.

ST60 jednak tę powłokę posiada. W takim razie jaki jest sens kupowania droższych modeli? Co na to Panasonic? Czyżby przez takie praktyki zwinął manatki z produkcją plazm?

Jeden i drugi ma filtr, ale ten w VT60 widocznie jest jeszcze lepszy niż (bardzo dobry) filtr w ST60.

Ta w ST też przyciemnia, tyle że jedynie pod kątem pionowym.

przy czym biel można rozjaśnić do pożądanych 120cd/m2, a czerń pozostaje (trochę) niżej niż w ST60.

To chyba niemożliwe bo warstwa filtrująca musiała by być aktywna. Układem pasywnym nie da się rozszerzyć dynamiki (filtry są raczej pasywne). Tak mi się przynajmniej wydaje. Chyba że dodamy jakiś rozszerzacz dynamiki działający w zależności od jasności wyświetlanego obrazu. Tak metoda chyba jest stosowana w TV. Nie piszę o "local dimming" tylko o działaniu na całym ekranie równo.

Mam dwa dobre TV. Jeden ma bardzo dobry filtr antyrefleksyjny a drug bardzo słaby. W dzień i w nocy ten z dobrym filtrem ma ekran czarny jak smoła (TV wyłączony) a ten drugi w dzień ma ekran koloru ciemno szarego (w nocy oczywiście jest czarny). Ten z dobrym filtrem jak się ogląda w dzień to np. czarne pasy pionowe lub poziome (np przy formacie obrazu 4:3) lub fragmenty jakiejś "czarnej" sceny w obrazie są czarniejsze od czarnej ramki TV (trochę dziwne wrażenie - tylko w dzień). Ten ze słabym filtrem w dzień ma kolor tych pasów ma zgodne z kolorem matrycy czyli ciemno szare (moim zdanie tak powinno być bo w dzień kolor czarny nie występuje w przyrodzie) a w nocy te pasy zlewają się z czarną ramką TV (oba mają strefowy local dimming - tylne podświetlenie). W nocy oba chodzą podobnie. Oczywiście ten z silnym filtrem ma inny sposób prezentacji bieli (bardzo dobry, ale inny). Oba rozwiązania maję swoje wady i zalety. Nie potrafię powiedzieć, które jest bardziej zbliżone do rzeczywistości (chodzi oczywiście o filtry ekranowe). Ideału w dotychczasowych technikach TV nie ma.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Do regulacji bieli służą RGB wzmocnienie. Ta regulacja przeciętnemu amatorowi wystarcza. ...

Do oglądania filmów, czy do oglądania białej planszy?

:rotfl:

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

bła-cha cha cięki w uszach jesteś

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli ;) Dodam, że Ci sami ludzie później sprzedają sprzęt na allego bo interes nie wypalił (myśleli że kupią miernik i będą mierzyć dostając łatwą kasę, pomimo braku wiedzy). ... dodam, że ich pomiary są bezwartościowe, bo nieprawidłowo zrobione.

Skąd to wiem? - z forum elektryków zawodowych, co różne oszustwa w życiu widzieli i je opisywali. Takich pseudo specjalistów co myślą że kupią sprzęt i mają wszystko co potrzebne jest trochę.

By dobrze skalibrować TV, to trzeba wiedzieć co się robi, bo to nie automat w stylu EIZO ColorEdge ... z drugiej strony nawet pomiary kolorów automatem da się spaprać.

Nie kupuje sie sprzetu do robienia pomiarów.

To do czego się kupuje? By się kurzyły na półce?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.