Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Kup Yamahę Pianocraft. Jeżeli masz bardzo duży pokój - dokup do niej subwoofer aktywny.

Cześć. Jaki subwoofer polecacie w rozsądnej cenie (do 700zł)?

• 2 tygodnie później...

Na osiemnaste urodziny mam dostać zestaw stereo (wzmacniacz+kolumny+odtwarzacz) do pokoju, a słabo się na tym znam, więc postanowiłem poszukać pomocy tutaj.

Zestaw będzie stał w pokoju 20m^2. Słucham wielu gatunków muzyki. Od rapu poprzez rock do metalu (głównie gothic, symphonic). Nie słucham za często bardzo mocnych brzmień.

Nie wiem nawet ile na taki zestaw trzeba wydać, aby zakup się opłacał i sprzęt nie marnował się w takim pokoju. Dodam, że audiofilem nie jestem i nigdy nie słuchałem muzyki na lepszym sprzęcie niż kino domowe z małymi plastikowymi głośnikami pioneera.

Szukałem czegoś samemu i doszedłem do wniosku, że wzmacniacz to wydatek rzędu 1000zł, kolumny to minimum po 700zł. Co do odtwarzaczy to wiele nie wiem, bo widzę, że ceny są różne. Czym one się różnią? Widzę, że kosztują nawet po 1500zł! Kiedy kupowałem kino domowe to sam odtwarzacz był najtańszy, a sprzedawca mówił, że nie ma specjalnej różnicy czy na blu ray wyda się 300zł czy 2000zł jeśli chodzi o filmy. Czy tak samo jest w przypadku muzyki?

Szukając wzmacniacza trafiłem na taki i okazało się, że to chyba jeden z lepszych wyborów w tej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale czy naprawdę aż tyle trzeba wydać?

Co do kolumn to nie jestem przekonany jakie mnie zadowolą, bo trafiałem na forach na wiele modeli. Możecie coś zasugerować?

Co do odtwarzaczy to jak pisałem nie wiem nic, więc liczę na propozycje.

Czy te kwoty jakie podałem to naprawdę jest dolna granica dobrego sprzętu? Wiem, że dla wielu z was takie kwoty za sprzęt to niewiele, ale jak pisałem audiofilem nie jestem ;) Chcę po prostu słuchać muzyki w dobrej jakości (nietrzeszczącej, niebuczącej z tą "głębią") na niepsującym się, działającym i porządnym sprzęcie, który też dobrze prezentuje się w pokoju.

Ukryta Zawartość

Musisz szukać wśród sprzętu używanego. Na nowe kolumny to zdecydowanie za mało żeby chociaż trochę grało. Do 1000 zł kupisz fajny wzmacniacz. Do kolumn dołożysz 300 zł i tez się coś wybierze.

A może taki zestaw?

Ukryta Zawartość

Byłem w kilku sklepach i sprzedawcy polecali mi ten sprzęt, mówiąc, że w tej cenie jest bardzo dobry, ale w redcoonie widzę fajną promocję, bo 1544zł za ten zestaw to chyba bardzo dobra cena? Zestawy wzmacniacz+odtwarzacz innych firm zaczynają się od ~2000zł. Chyba nie warto dokładać 500zł do zestawu Yamahy czy Onkyo lub Marantz (zawierających takie wzmacniacze jak: Yamaha R-S300 czy Marantz PM5004)? To pewnie podobna półka. Za to mogę przeznaczyć więcej na kolumny. Powiedzmy pod 2000zł.

Ukryta Zawartość

No i jakie kolumny najlepiej zgrają się z tym zestawem?

Rzuciły mi się w oczy takie modele:

Jbl studio 180

Tonsil maestro II 180

JBL ES80

Monitor Audio MR4

KEF C5

Mission MX3

Yamaha NS-F150

Monitor Audio M6

Ewentualnie mógłbym spróbować dołożyć do tych droższych, ale musiałoby być naprawdę warto.

KEF C7

Mission MX-4

Trafiłem jeszcze na kolumny firmy Boston Acoustics. Czy to dobra marka?

Hejka , co do zestawu denon-a to myślę że będzie to udany zakup , mam osobiście denona 520 ae cd i gra naprawde dobrze jak na swoja cene oczywiście , miałem go podłączonego do ampli denona potem arcam fmj a19 i było dobrze , do kolumn ma bx5. Nie słyszałem tych modeli co napisałes wyżej ale z polskich firm dobre głośniki robi stx i niedrogie. Jak bys szukał uzywek to tego cd denon-a mam na sprzedaż.

Jbl studio 180

Tonsil maestro II 180

JBL ES80

Monitor Audio MR4

KEF C5

Mission MX3

Yamaha NS-F150

Monitor Audio M6

W tym momencie wybierasz w ciemno. Te kolumny grają tak różnie. Porady nic tu nie dadzą. Równie dobrze możesz strzelać z wyborem. Jedyna szansa na poznanie obiektywych recencji to posłuchanie i wyrobienie sobie wlasnej.

Zamierzam przeznaczyć na sprzęt około 2 tyś. Sprzęt może być używany wiadomo ze vantage też jest dobry. Proszę o propozycje zestawów. Chciałbym żeby zestaw najlepiej składał się z podzespołów jednej marki, oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycje tak aby sprzęt najlepiej ze sobą współgrał jak i był dobrej jakości. Aż tyle pieniędzy na razie nie posiadam więc będę starał się z czasem odkładać i po kolei dokupywać resztę (chodzi mi tutaj np. o bluray). Mój pokój ma około 15m2.

We wzmacniaczu przyda się USB jeśli miałby być z nowszej generacji.

chciałbym przeprosić o ewentualne błędy, wiadomo jak to jest z nowym użytkownikiem ;)

Siema , porki napisz cos jakiej muzy słuchasz bo generalnie ma to duże znaczenie :). Ja niestety nie jestem osłuchany za bardzo w sprzęcie ale na pewno koledzy z forum poradzą co można w twoim budżecie sensownego nabyć :).

Muzyki różnej słucham nie mam określonych torów więc tutaj pewnie coś uniwersalnego ale co...

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 3 tygodnie później...

Kolega mi podpowiedział żeby kupić kolumny tensil altus 300 i jakiś odpowiedni amplituner do tego.

Zmień Kolegę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 1 miesiąc później...
Gość numik

(Konto usunięte)

lampowa najtańsza mingda po negcjacjach za 2.000 zł i np. Dali Concept 6 z allegro może za 1.200 zł po negocjacjach

Edytowane przez numik

hej

Mam pytanko, ponieważ uzależniłem się od ciągłej wymiany gratów. Ten nałóg chyba można porównać z robieniem tatuaży - jeszcze się nie zagoi aktualny a już się myśli o następnym :)

Mam w tej chwili zadowalającą konfigurację tj. Xindak A-06, kolumny MA RX1i źródło pc spięte z AIR DAC Nuforce. I wszystko mi się podoba ale chciałbym jeszcze lepiej. Jeśli mam na ten cel przeznaczyć dodatkowe 2k to w co Waszym zdaniem najlepiej zainwestować? Czy np rDAC plus jakiś transport a może wzmak z drugiej ręki typu Roksan Kandy lub Creek Evolution lub jakąś lampę? Chcę mieć jasno określony cel odkładania kasy jednocześnie mając świadomość że kwota którą mam zamiar przeznaczyć poprawi doznania.

SIema, jak myślicie, czy lepiej (jeśli chodzi o wzmaki w cenie do ok 400 pln) zainwestować w DIY - gainclone i podobne, czy lepszą opcją są jakieś firmówki?

ma to grać z kolumnami Monitor Audio MR2 i czasami po DAC'u z kompa a czasami z CD - Marantz 67mkII OSE?

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich!

Poszukuję sprzętu do pokoju ok. 20m2 (tak dla odmiany) :)

Słucham przede wszystkim muzyki elektronicznej, trochę hip-hopu, ale zdarza mi się słuchać wszystkiego innego :) (Depeche Mode, Recoil, Linkin Park, New Order, Pretty Lights...) ...jak nadarzy się okazja chciałbym mieć możliwość przekręcenia gałki od głośności trochę bardziej w prawo :) Aktualnie, w starym mieszkaniu mam Pioneera vsx-d514 i kolumny Jamo E430 + sub KODA SW-1000.

Muzyki będę słuchał przede wszystkim z komputera, oraz ze zmieniarki Technics SL-PD988.

Wzmacniacz, zastanawiałem się nad używanymi:

1. HARMAN/KARDON HK980

2. Marantz PM-78

3. NAD C350

4. Cambridge Audio 640 A V2

Kolumny (wolałbym nowe):

1. B&W DM 604 S3

2. JBL ES90

3. TAGA HARMONY AZURE F-80

4. Tonsil Maestro II 180

Dodatkowo mam subwoofer KODA SW-1000 v.2, który również chciałbym wykorzystać.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wzmacniacz, zastanawiałem się nad używanymi:

2. Marantz PM-78

3. NAD C350

Kolumny (wolałbym nowe):

1. B&W DM 604 S3

Dodatkowo mam subwoofer KODA SW-1000 v.2, który również chciałbym wykorzystać.

Jak to podłączysz to woofer wywalisz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam,

stoje przed zakupem zestawu stereo, jako ze nie znam sie na tym kompletnie, licze na wasza pomoc.

Nie jestem audiofilem, nie dosluchuje sie szmerow czy innych niedoskonalosci. Slucham kazdego gatunku muzyki, z tym ze lubie troche podkrecic regulator :) Wiadomo ze w budzecie, ktory mnie interesuje (bardzo bym prosil o propozycje w dwoch cenach do 2k i do 3k) nie osiagne doskonalego brzmienia, cudownych doznan i czystosci dzwieku ale na pewno zaspokoi moje malo wybredne ucho. Sprzet na chwile obecna do pokoju 2.4x5. Na ile to mozliwe chcialbym zeby to byl przyszlosciowy zestaw, ktory moglbym pozniej rozbudowac.

Z gory dziekuje za pomoc

Witam.prosze o opinie co do wyboru stereo do pokoju 4x5m.Mam do wyboru Marantz Pm5004+cd5004+ tuner marantz st 6004 z Monitor Audio BX2 lub Arcam Solo Mini z Monitor Audio RX1 to za cene 2500 PLN

Witam. Pokój około 20m2 . Muzyka i filmy z komputera oraz TV. Muzyka każdy rodzaj. Cena około 2500. Nie jestem audiofilem. Chcę coś aby można było posłuchać i coś obejrzeć.

Zastanawiam się nad:

Ukryta Zawartość

i do tego :

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc czy to dobry zestaw ? Do tego jeszcze kable bym musiał ? ewentualnie jakie bo na tym się nie znam :)

Dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysl o głośnikach aktywnych np.seria microlab solo do tego dac np.nostromo-polski dobry produkt, teraz gosciu promocje daje na swoje produkty forumowiczom także cena będzie atrakcyjna i masz swój zestaw:-) Oczywiscie to jest mpropozycja,jeśli coś z Twojego zestawu miałbym polecić to tego denona,do tego glosniki np.tannoy mercury v.4 a do kompa wtedy zestaw ten podłączyć przez daca i masz wtedy niezłe stereo które sprawdzi się w muzie i filmach

Edytowane przez kwasinaldo

Witam,

Czy wzmacniacz od wieży 2x30w (Pioneer XC-L5) nie rozwali nowych kolumn Magnat Quantum 677? Mam na oku te kolumny, ale wzmacniacz mógłbym kupić jakieś 2-3 miesiące później. Chciałem się dowiedzieć czy jest to bezpieczne i czy będzie działać do zakupu docelowego wzmacniacza.

Sorki za takie pytanie, ale dopiero wkraczam w temat audio.

Nie rozwali. Tylko nie będzie w stanie ich wysterować więc dźwięk będzie kiepski. No i trzeba unikać bardzo głośnego słuchania żeby się sprzęt nie popalił ...

Witam, pora na to aby zainwestować w jakiś zestaw stereo, do wydania mam ~2500 zł. Pokoik prawie 18m^2, kwadrat 4,2 na 4,2. Jestem kompletnym laikiem, nigdy nie miałem do czynienia z jakimś lepszym sprzętem. Trochę o wszystkim poczytałem, na początku byłem nastawiony na pianocrafty mcr 840 ale ludzie bardzo skarżą się na odtwarzacz, a i sama sygnatura dźwięku chyba nie do końca dla mnie przez brak niskich tonów. Doszedłem do wniosku, że chcę mieć wzmacniacz i kolumny podłogowe, źródłem przez jakiś czas będzie PC z Xonarem DX, a potem dokupię jakiś odtwarzacz. Muzyka jakiej głównie słucham to trance, rock (ten starszy - Journey, REO Speedwagon, Asia, Boston, Pink Floyd, Whitesnake, G N' R ale też np. Breaking Benjamin, Evans Blue itp.), Metal (Iron Maiden, Edguy, Stratovarius, Nightwish), Rap (Eminem, Lil Wayne, Twista), w zasadzie to lubię wszystko. Lubię czuć przestrzeń, uderzenie

Ukryta Zawartość

od 1:03-1:04 ta perkusja. Chcę żeby dźwięk był w miarę klarowny, nie zamulony, ciężko to wszystko opisać. Nie będę dawał żadnych typów, bo jak już pisałem, po prostu się nie znam. Sprzętu pewnie nie będę upgradował przez długi czas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez progosu

Witam forumowiczów ;)

Znajomy chce złożyć system stereo do pokoju 11m2 oparty na wzmacniaczu i kolumnach podstawkowych.

Części jak najbardziej używane, nie koniecznie ładne z wyglądu ma to po prostu dobrze grac.

Koszt max 2000 tys. Muzyka to dużo ballad rockowych oraz ciut popu w spokojnych klimatach.

Bardzo bym prosił o parę rozsądnych propozycji. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmak +kolumny. Za te focale jaką maxymalną cenę można dać żeby nie przesadzić za uzywany produkt ?

Co do wzmaków THULE SPIRIT IA 100 będzie do nich pasował ?

• Pokaż nowe odpowiedzi