Skocz do zawartości
IGNORED

czy ktoś jeszcze pamięta?

przemek_s

Rekomendowane odpowiedzi

Philips 104.

Gra bezawaryjnie od 1987 roku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

A Mitsubischi pamiętacie? Swojego czasu elektronika dostępna była w sieci sklepów EURO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Temat założyłem od tak, nie jestem handlarzem i nawet konta na allegro ani ebay nie mam, kiedyś po taką masówkę jechało się kilka ładnych km i stało całą noc w kolejce :)

Disco właśnie taki katalog JVC, piękne maszyny :)

Zobaczcie jak genialnie w tym przedwzmacniaczu została rozwiązana regulacja: wzmocnienie osobno dla niskich, średnich, wysokich i dodatkowo suwaki dające możliwość wyboru wzmacnianej/osłabianej częstotliwości.

Chcę DZIŚ tak funkcjonalny pre!

źródło zdjęcia: Allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha też tak kiedyś robiła tylko za pomocą pokręteł była regulacja barwy i innymi pokrętłami wybór Hz, nie mam teraz dostępu do tego katalogu bo bym skana zrobił :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Miałem kiedyś amplituner Fischera, dałem siostrze do tej pory go używa. Miałem też wzmak Duala. Grały całkiem fajnie.

Przynajmniej tak to wspominam.

No ja też dlatego tak się męczę z moim zakupem:-)

A czy ktoś z Was pamięta coś pod tytułem - SANKEI ?:) Miałem taki magnetofon , kupiony za ciężkie pieniądze (pamiętam cenę - 199 baksów) , jeszcze w Pewexie. Grało toto dosyć ładnie a co się z nim stało ? - nie pomnę.

199 USD to ultra budżetowy niski model.

Prawdopodobnie się chichrasz... :) Wierz mi , discomaniac - wtedy to były OGROMNE pieniądze. Koniec lat siedemdziesiątych... W pewien sposób - tak mój Tato uczył mnie gospodarności. " Zaoszczędź , Jacku , z tygodniówki - połowę - na ten "wymarzony magnetofon" , a ja ci dodam resztę... Taka była umowa z Ojcem. Chłopaki lecieli na łyżwy , mecze i inne pierdoły. Ja - ciułałem na TEN cholerny magnet :) Ale - wiesz co ? Najpiękniejsze były marzenia , jak to będzie znakomicie go posiadać... Pozdrawiam - Jacek PS - prawdopodobnie w rupieciach w Polsce - mam jeszcze instrukcję i te wszelakie elektroniczne wydruki.

Tu masz rację pamiętam też ceny zaraz na poczatku lat 90 jak się w sklepach sprzęt pojawił, to na nasze zarobki taki zwykły deck to już był wydatek.

Tyle że za 200 dolców nie kupiłeś dobrego decka;-) Przyzwoite zaczynały się od 500.

No to , przynajmniej w "Pewechu" krakowskim - przy ulicy (wtedy) - 18 Stycznia - takich nie mieli :) A może - wyżej pewnej półki nie ośmielałem się spoglądać ? A te "przyzwoite" , wtedy w polskich sklepach - to które ? Bo , zaiste - nie pomnę ! A sklep był spory !
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No to , przynajmniej w "Pewechu" krakowskim - przy ulicy (wtedy) - 18 Stycznia - takich nie mieli :) A może - wyżej pewnej półki nie ośmielałem się spoglądać ? A te "przyzwoite" , wtedy w polskich sklepach - to które ? Bo , zaiste - nie pomnę ! A sklep był spory !

Zajrzyj do wątku Magnetofon. Też jestem z Krakowa. W tym Pewexie to raczej tylko Technics a ta firma miała w sumie niewiele modeli wartych uwagi. RS-B 100 był wybitny ale bardzo drogi. Został jeszcze 905 i jego następca 965. Ze wcześniejszych modeli na pewno RS-M 95. Nie sądzę jednak żeby dostępny był od ręki i za gotówkę w tamtych czasach.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kensonic ( Sansui )

Kensonic to Accuphase - nie Sansui.

"Accuphase Laboratories, Inc. (originally known as Kensonic Laboratories, Inc.) is a Japanese high-end audio equipment manufacturer founded by former Kenwood engineer Jiro Kasuga in late 1972 (...)

If you compare the parts used by Kenwood and Kensonic throughout the latter's early years, the familiarities show quite easy: knobs, buttons, tuner dials and the general direction of the design. Accuphase's early PCB's are tagged KENSONIC, too, and the early units bore a proud KENSONIC on their frontplates as well. Until the mid-1990s, Kenwood still owned part of Kensonic. It also seems that Accuphase engineers may have had a hand in the engineering of Kenwood's last high-end series (L-A1, L-D1 and LVD-Z1)."

http://en.wikipedia.org/wiki/Accuphase

Bo mi pomyliło się . Czytałem to historii Kenwooda , ale zapomniałem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem Technicsa RSB-965, na tamte czasy, dla jeszcze nie pracującego nastolatka, to były lata wyżeczeń, żeby nazbierać na taką maszynę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) =_

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Zobaczcie jak genialnie w tym przedwzmacniaczu została rozwiązana regulacja: wzmocnienie osobno dla niskich, średnich, wysokich i dodatkowo suwaki dające możliwość wyboru wzmacnianej/osłabianej częstotliwości.

źródło zdjęcia: Allegro.

Nie znasz się na rzeczy. Genialne to jest usunięcie tego, zmniejszenie kosztów, dodanie słusznej ideologii i wywindownie ceny. To jest genialne:)

Tyle że za 200 dolców nie kupiłeś dobrego decka;-) Przyzwoite zaczynały się od 500.

Ciekawe gdzie były wtedy te przyzwoite? bo pamiętam, że te ogólnodostępne w Pewexach Technicsy, Sony, Sanyo były średnio po 100-150 baksów, to były lata mniej więcej 1983-1986.

moje pierwsze cd czyli grafitowy Uher z zielonym wyświetlaczem z kupione za 3 pensje w 1988 r.. Z tego co pamiętam to z tyłu pisało Made in Harman

Sansui to była marka Akai aż do upadku tego ostatniego w 1998 r.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciekawe gdzie były wtedy te przyzwoite? bo pamiętam, że te ogólnodostępne w Pewexach Technicsy, Sony, Sanyo były średnio po 100-150 baksów, to były lata mniej więcej 1983-1986.

Sprawa jest zadziwiająco prosta. Nie było na nie popytu więc można było sobie je zamówić. Zresztą tak było także w pierwszej połowie lat 90-tych kiedy np referencyjne Pioneery dostępne były jedynie na zamówienie.

Sansui to była marka Akai aż do upadku tego ostatniego w 1998 r.

Nigdy w życiu.

Wiem jednak skąd to nieporozumienie. Obecnie Sansui - tak jak Akai - należy do Grande Holdings. Tyle że produkuje raczej sprzęt masowy a nie high-end jak wcześniej (mam na myśli lata 90-te i rynek japoński).

Obecna definicja Akai wygląda tak:

Akai – singapurski producent sprzętu elektroniki użytkowej, należący do Grande Holdings.

Akai i Sansui oraz ITT należały do Global Technologies notowynym na giełdach japońskiej i kandadyjskiej.

Odział indyjski Sansui się usamodzielnił . Do Grande przeszły tylko prawa do marki a nie technologie i kadra inzynieryjno-techniczna

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nawet jeśli Sansui i Akai miało wspólnego właściciela (jakiś link?) to nie można powiedzieć że Sansui było marką Akai. Tak jak Denon nie jest marką Marantza czy odwrotnie mimo że należą do wspólnego holdingu.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.