Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jaki wzmacniacz polecicie do kolumn podstawkowycj B&W DM302? 

Aktualnie mam Onkto Integra A-8250, ale mam wrażenie że muzyka jest zduszona, brakuje muzykalności i energii. 

Słucham głównie muzyki instrumentalnej - jazz, blues, akustyczna, symfoniczna.

Zależy mi raczej na ciepłym brzmieniu, z wyczuwalnym bassem i muzykalną średnicą.

Czy lepiej skupić sie na zmianie kolumn na coś ciekawszego? 

O ile z Onkyo wszystko wewnątrz w porządku to pomyślałbym jednak o zmianie kolumn. Jaki metraż?

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

W dniu 5.02.2019 o 14:38, matoole napisał:

O ile z Onkyo wszystko wewnątrz w porządku to pomyślałbym jednak o zmianie kolumn. Jaki metraż?

Pokój 17m2, ale wysoki sufit - 2,8 na oko.

Niestety nie ma miejscu na podłogowe kolumny, jedynie jakieś podstawki. 

Z Onkyo wszystko w porządku, nie grzebalny od nowości, ale zastanawiam się nad wymianą elektrolitów na nowe

Elektrolity podobnej klasy co oryginalne pewnie więcej będą kosztować, niż warty ten wzmacniacz, ja w swoim Onkyo(A-8780) mierzyłem kilka i miały pojemność znamionową, za to mam problem ze stykami. Ostatnio potencjometr przy naciskaniu na ośkę odłącza/załącza jeden kanał, kiedyś czyściłem secure direct, jak kiedyś się ogarnę z czasem to spróbuje wszystko wylutować i wyczyścić. Może nie kondensatory są problemem.

7 godzin temu, lost napisał:

Elektrolity podobnej klasy co oryginalne pewnie więcej będą kosztować, niż warty ten wzmacniacz, ja w swoim Onkyo(A-8780) mierzyłem kilka i miały pojemność znamionową, za to mam problem ze stykami. Ostatnio potencjometr przy naciskaniu na ośkę odłącza/załącza jeden kanał, kiedyś czyściłem secure direct, jak kiedyś się ogarnę z czasem to spróbuje wszystko wylutować i wyczyścić. Może nie kondensatory są problemem.

W zasadzie śnie stawiam tutaj tezy, że kondensatory są problemem lub że ze wzmacniaczem jest coś nie tak.

Zasadniczo pytanie jest, czy wzmacniacz się nie zgrywa z kolumnami (podobno dość wymagającymi), czy to moje niepełnosprawne ucho. I, co z tym zrobić - jak tutaj zasugerowaliscie - być może, najlepiej i najłatwiej będzie wymienić kolumny, skoro wzmacniaczowi, od strony technicznej, ciężko coś zarzucić. 

Pytanie wówczas jest, jakie kolumny? 

Najtrudniej z kolumnami doradzać, bo tu wiele czynników ma znaczenie, gust, akustyka itd. Sam mam Kef Coda 3 i do spokojnej, akustycznej wydają się spoko, grają bardziej średnicą. Bass nie schodzi zbyt nisko i trochę go mało do popu, czy rocka. 

Jak nie potrzebujesz basu 50Hz to może coś na koncentryku?

3 godziny temu, lost napisał:

Najtrudniej z kolumnami doradzać, bo tu wiele czynników ma znaczenie, gust, akustyka itd. Sam mam Kef Coda 3 i do spokojnej, akustycznej wydają się spoko, grają bardziej średnicą. Bass nie schodzi zbyt nisko i trochę go mało do popu, czy rocka. 

Jak nie potrzebujesz basu 50Hz to może coś na koncentryku?

Rozwiń proszę myśl o koncentryku, bo to obcy mi temat

To kolumny gdzie głośnik wysoko tonowy znajduje się na osi niskotonowego(w środku), podobno stereofonie to poprawia, ale u siebie nie miałem okazji słuchać. Przy zakupie kolejnych kolumn na pewno porównam takie rozwiązanie ze zwykłymi monitorami, na super mocnym basie i tak mi nie zależy. 

Takie głośniki robi Kef, Tannoy i pewnie jeszcze ktoś ;)

2 godziny temu, lost napisał:

To kolumny gdzie głośnik wysoko tonowy znajduje się na osi niskotonowego(w środku), podobno stereofonie to poprawia, ale u siebie nie miałem okazji słuchać. Przy zakupie kolejnych kolumn na pewno porównam takie rozwiązanie ze zwykłymi monitorami, na super mocnym basie i tak mi nie zależy. 

Takie głośniki robi Kef, Tannoy i pewnie jeszcze ktoś ;)

Ok, znam rozwiązanie, ale nie skojarzyłem nazwy :) 

ja jednak lubię jak ciepło gra i miło brzmi gitara basowa albo kontrabas 

Drodzy,

Posiadam obecnie tuningowane Tannoy M2 i Denon PMA-860.

Planowany DAC to Xiang Sheng 05B (AK4497).

Który wzmak będzie najbardziej przyszłościowy (pod lepsze kolumny)?

1. Rotel RA-05

2. Yamaha AX-700

3. CA A500

W dniu 9.02.2019 o 18:41, Arkadiusz_50002 napisał:

Pokój 17m2, ale wysoki sufit - 2,8 na oko

Metraż niewielki , zerknij na Arcus TS 25/45/450 lub jakieś większe jak możesz - Arcus w większości robił porządne 3-drożne kolumny, raczej neutralne dźwiękowo. 

W dniu 5.02.2019 o 13:20, Arkadiusz_50002 napisał:

Zależy mi raczej na ciepłym brzmieniu, z wyczuwalnym bassem i muzykalną średnicą

Nie ocieplałbym dźwięku kolumnami a wzmakiem lub CD/DAC. Jednak najpierw zdecydowanie kupiłbym inne skrzynki.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Witam,

jaki wzmacniacz stereo do Jamo s426 i Magnat Sub 200A?

Budżet to 500 zł, ale jeśli do tego sprzętu nie ma sensu tyle inwestować to nawet lepiej.

Z góry dzięki

• 3 tygodnie później...

Hej Koledzy,

zlozylem sobie monitorki DIY na STX W.15.140.8.MCX i T.10.200.8.PCX.

W tym momencie pozyczylem wzmacniacz od szwagra PIONEER A-505R ale oczywiscie bede musial kupic cos swojego:)

Pytanie, co wybrac? Muzyka calego przekroju, do tego filmy z TV ? Wzmak jakis niedrogi, moze okolice 500zl , chce posluchac sprzetu, bo jak sie nie spodoba bedzie trzeba sprzedac:)

Dzieki za wszelkie sugestie, chyba ze w tej cenie to brac co ma pilot ?

Pozdrawiam Koledzy;]

Witam. Poszukuję wzmacniacza/amplitunera do głośników Elac BS 63.2 z możliwością podłączenia subwoofera aktywnego. Źródło odtwarzania TV/xbox. Pokój 17,5m2. Budżet ok. 600zł. Bardzo proszę o pomoc ? dziękuję z góry 

W dniu 13.03.2019 o 20:29, hermancanoe napisał:

Witam. Poszukuję wzmacniacza/amplitunera do głośników Elac BS 63.2 z możliwością podłączenia subwoofera aktywnego. Źródło odtwarzania TV/xbox. Pokój 17,5m2. Budżet ok. 600zł. Bardzo proszę o pomoc ? dziękuję z góry 

Yamaha A-S300, A-S500, R-S300, R-S500, Harman Kardon HK3490, HK3390

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 16.03.2019 o 19:53, kocurro napisał:

Yamaha A-S300, A-S500... 

Jeśli źródłem jest TV i xbox, to warto dołożyć do a-s301, a-s501 aby mieć wbudowany dac i wejścia cyfrowe. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeśli źródłem jest TV i xbox, to warto dołożyć do a-s301, a-s501 aby mieć wbudowany dac i wejścia cyfrowe. 

Pytanie, czy kolega jest w stanie dołożyć, bo jeśli tak to warto, ale inwestując już w takiego FiiO D03K Taishan zyskuje w uproszczeniu to samo co nowsze modele.

Planuję zakup kolumn Tannoy M3 i szukam pod nie wzmacniacza w okolicach 500zł. Zestaw będzie grał na 15m2, głównie rap, funk, r&b, muzyka elektroniczna. Wstępnie patrzyłem na Arcam Alpha 5, Marantz PM 68, Marantz PM 7000 (te Marantze trochę ponad budżet), Yamaha a-720, Cambridge Audio 640a i Rotel ra-920ax. Coś z tego ma sens? A może jesteście w stanie rozszerzyć tę listę o coś sensownego?

Aktualnie faworytem jest chyba Rotel ra-920ax, mam tylko wątpliwość dotycząca tego jak spisze się on w muzyce której słucham - głównie jest polecany do rocka. Kusi jeszcze Marantz PM 68 ze względu na pilota - mała rzecz a może się przydać, szczególnie przy podłączeniu do tv.

W dniu 25.03.2019 o 17:49, marafc napisał:

Planuję zakup kolumn Tannoy M3 i szukam pod nie wzmacniacza w okolicach 500zł. Zestaw będzie grał na 15m2, głównie rap, funk, r&b, muzyka elektroniczna. Wstępnie patrzyłem na Arcam Alpha 5, Marantz PM 68, Marantz PM 7000 (te Marantze trochę ponad budżet), Yamaha a-720, Cambridge Audio 640a i Rotel ra-920ax. Coś z tego ma sens? A może jesteście w stanie rozszerzyć tę listę o coś sensownego?

Aktualnie faworytem jest chyba Rotel ra-920ax, mam tylko wątpliwość dotycząca tego jak spisze się on w muzyce której słucham - głównie jest polecany do rocka. Kusi jeszcze Marantz PM 68 ze względu na pilota - mała rzecz a może się przydać, szczególnie przy podłączeniu do tv.

W tym wypadku zastanowił bym sie nad inną opcją i chyba najbardziej racjonalną , pomyśl o czymś z rodzaju Microlab Solo 6C  lub Edifier R1700BT , odpada wzmacniacz masz dodatkowo  muzę z telefonu  w cenie tych Tannoi a zagra to wcale nie gorzej nawet lepiej od tego Rotela .

W dniu 25.03.2019 o 17:49, marafc napisał:

Do tych Tannoy szukaj coś jaśniejszego z dobrą dynamiką. Jeśli Rotel to poniżej RA-931MKII bym nie schodził, Marantz PM-68 to dobry kierunek, ale ja bym stawiał na Cambridge Audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kocurro

Te CA rzeczywiście wyglądają dobrze, zarówno wizualnie jak i pod względem dźwięku (co oczywiście pozostaje do zweryfikowania poprzez odsłuch ? ). Niestety CA 640a v2 z tego drugiego linka już poszedł, ale będę szukał dalej bo wydaje się to najrozsądniejszym wyborem. Dzięki!

Panowie, a jak grają te Tannoye M3? Jaki mają bass?

Szukam niedużych podłogówek godnych uwagi lub podstawek do około 1000 zł i przy tym wymianę wzmacniacza. 

Obecnie używam Onkyo Integra-A8250. Zastanawiałem się właśnie nad zestawem stereo podłogówki/podstawki + CA Azur640.

Mam teraz na odsłuchu kolegi CA A540 i szczerze mówiąc jestem trche zawiedziony jego brzmieniem, ale to może byc wina zestawiewnia z B&W DM302.

12 godzin temu, marafc napisał:

Te CA rzeczywiście wyglądają dobrze, zarówno wizualnie jak i pod względem dźwięku (co oczywiście pozostaje do zweryfikowania poprzez odsłuch ? ). Niestety CA 640a v2 z tego drugiego linka już poszedł, ale będę szukał dalej bo wydaje się to najrozsądniejszym wyborem. Dzięki!

Myślę, że całkiem atrakcyjna cena - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   Poza tym uważam, że pierwsza wersja tego wzmacniacza jest lepszym uzupełnieniem z serią Mercury Tannoy'a ze względu właśnie na dokładność i rozdzielczość.  

8 godzin temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Panowie, a jak grają te Tannoye M3? Jaki mają bass?

Szukam niedużych podłogówek godnych uwagi lub podstawek do około 1000 zł i przy tym wymianę wzmacniacza. 

Obecnie używam Onkyo Integra-A8250. Zastanawiałem się właśnie nad zestawem stereo podłogówki/podstawki + CA Azur640.

Mam teraz na odsłuchu kolegi CA A540 i szczerze mówiąc jestem trche zawiedziony jego brzmieniem, ale to może byc wina zestawiewnia z B&W DM302.

Tak się składa, że znajomy posiada ampli CA 540R, suba Tannoy TS8 i szukając do tego jakichś budżetowych monitorów zakupił właśnie te B&W, ale podobnie jak Tobie zupełnie Mu nie podeszło. Zbyt ofensywne, jazgoczące brzmienie. 

Bas Tannoy M3 na pewno ma masę i głębię, więc daje solidny fundament i potęgę brzmienia, jednak jego atak jest nieco spowolniony. Wysokie tony są nieznacznie wycofane przez co brzmienie jest gładkie i niedrażniące. Te kolumny grają ocieplonym, wypełnionym, ciemnym i gęstym brzmieniem, więc szukając dla nich wzmacniaczach warto, aby nie "dublować" tych cech.

Ten Onkyo niewątpliwie na sprzedaż. Napisz jakiego mniej więcej dźwięku oczekujesz i jakiej muzyki głównie słuchasz.

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Możesz być zawiedziony tym 640. Do tego przykładowo mój egzemplarz miał buczące trafo. Buczało tak, że z innego pokoju było to słychać przy wyłączonym sprzęcie, a cała obudowa aż drżała. Ja też drżałem i czym prędzej to sprzedałem. Z perspektywy czasu uważam, że ten wzmacniacz swoim wyglądem, budowa obiecywał duzo więcej niż był w stanie z siebie dać. Jakość, a raczej bylejakość niewidoczna na pierwszy rzut oka wołała o pomstę do nieba.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

A co w Onkyo nie pasuje? Może poszukaj wyższego modelu? Może Onkyo A-8850

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Tannoy 3 graja dość ciepło, z uwypukloną średnicą lekko wycofana górą i miękkim obszernym basem  który potrafi zejść nisko ale z kontrola już gorzej. Te kolumienki najlepiej grają w połączeniu  z kablami głosnikowymi  Qed profile 8, testowałem je na różne sposoby tak samo M2 . Wzmacniacz do nich  powinien mieć ciepłą i szczegółową średnice bo to główne pasmo które bedzie eksponowane .

W dniu 16.03.2019 o 20:53, kocurro napisał:

Yamaha A-S300, A-S500, R-S300, R-S500, Harman Kardon HK3490, HK3390

Dziękuję bardzo za pomoc. Właśnie problem tkwi w tym że wszystkie podane nie posiadają wyjścia optycznego do podłączenia tv/Xboxa  może jeszcze jakieś propozycje? Nie jestem w stanie dołożyć drugich 600 do A-S301 niestety. Pytanie czy są jakieś straty w dźwięku przez fiio taishan d03k? 

Drodzy Forumowicze,

posiadam odtwarzacz CD Yamaha CDX-593 oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PL-750 (wkładka AT-51, pre to najtańsze Vivanco). Do tej pory grało to z amplitunerem i głośnikami z zestawu Piano Craft E810. Przeprowadziłam się do większego mieszkania i zastawnawiam się nad kolumnami podłogowymi i jakimś wzmacniaczem  do CDXa i gramofonu. Wstępnie myślałam o Yamaha AX-496. Czy to dobry pomysł? Czy możecie podpowiedzieć jakieś używane kolumny do niego (cena adektwatna do reszty zestawu)? Z góry bardzo dziękuję za z sugestie.

Powierzchnia pokoju: 30m2, preferowany rodzaj muzyki: rock lat 70., jazz, trochę oldschoolowej elektroniki typu Kraftwerk i reagee, pianistyka. 

Ukryta Zawartość

Moje propozycje to zadbany sprzęt vintage - 

Ukryta Zawartość

wzmacniacz posiada sporo ustawień dla gramofonu - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (te wzmacniacze były konkurencją dla wzmacniaczy Luxman'a serii L) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kocurro

• Pokaż nowe odpowiedzi