Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.04.2019 o 21:57, Ola_Z napisał:

Czy możecie podpowiedzieć jakieś używane kolumny do niego (cena adekwatna do reszty zestawu)?

Kapitalne grające kolumny (jak za swoją cenę)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten model kolumn jest najwyższy z serii Yamaha NS-...66, bardzo rzadko pokazuje się na allegro; sprawdzony w odsłuchach (ja i moi znajomi).

Wzmacniacz  pod te konkretnie kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 19.03.2019 o 21:51, kocurro napisał:

Pytanie, czy kolega jest w stanie dołożyć, bo jeśli tak to warto, ale inwestując już w takiego FiiO D03K Taishan zyskuje w uproszczeniu to samo co nowsze modele.

Wybór padł na yamahe A-S300 powiem szczerze przeskok ogromny dopiero teraz poznałem moc monitorów elac BS 63.2. Chciałbym jeszcze w niedalekiej przyszłości dobrać do tego zestawu subwoofer aktywny do muzyki i filmów możecie coś polecić? Dziękuję pięknie za wcześniejszą pomoc 

W dniu 10.04.2019 o 15:48, hermancanoe napisał:

Wybór padł na yamahe A-S300 powiem szczerze przeskok ogromny dopiero teraz poznałem moc monitorów elac BS 63.2. Chciałbym jeszcze w niedalekiej przyszłości dobrać do tego zestawu subwoofer aktywny do muzyki i filmów możecie coś polecić? Dziękuję pięknie za wcześniejszą pomoc 

Cieszę się, że poczułeś skok jakościowy inwestując w tą Yamahe. 

Co do suba to przez jakiś czas miałem Rel'a Quake'a i jego z czystym sumieniem polecam. Niestety ostatnio ceny na rynku audio to jakiś kosmos.. osobiście trochę żałuję, że się go pozbyłem, bo za te 600-700zł nie ma dla niego konkurencji, no można jeszcze Tannoy TS8 wziąć pod uwagę.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 29.03.2019 o 07:05, Misio38 napisał:

A co w Onkyo nie pasuje? Może poszukaj wyższego modelu? Może Onkyo A-8850

Brak wejścia optycznego, brak pilota i po prostu chciałbym też spróbować czegoś innego po zmianie kolumn - potencjalnie zostaną u mnie pożyczone monitor audio br2

Wejścia cyfrowego we wzmaku nie traktowałbym jako kryterium - nie będzie ono wysokich lotów- chyba ,że ma robić jako kombajn.

Na ilu metrach ma to grać?

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

46 minut temu, matoole napisał:

Wejścia cyfrowego we wzmaku nie traktowałbym jako kryterium - nie będzie ono wysokich lotów- chyba ,że ma robić jako kombajn.

Na ilu metrach ma to grać?

Nie jest to kluczowe na szczęście, zawsze można użyć Jacka ?

16m2, zastanawia mnie co zgra się z monitor audio żeby było melodyjnie i płynnie ale jednocześnie z miłym bassem. Chyba że w porównaniu do obecnej integry nie uzyskam niczego wartego uwagi jeżeli nie wyłożę 2k?

W dniu 27.03.2019 o 15:34, kocurro napisał:

Do tych Tannoy szukaj coś jaśniejszego z dobrą dynamiką. Jeśli Rotel to poniżej RA-931MKII bym nie schodził, Marantz PM-68 to dobry kierunek, ale ja bym stawiał na Cambridge Audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem okazję trochę "pobawić" się tym Cambridge Audio 640a (v1) i... jestem zawiedziony. Dźwięk jakby płaski i zbyt mocno przesunięty ku górze (nawet pomimo ciepłych M3...), choć całkiem przyjemna stereofonia detaliczność. Wzmacniacz jednak gra bardzo słabo na niskich poziomach głośności, sama regulacja głośności jest też skandalicznie trudna, przez co ogólne wrażenia co do obcowania ze wzmacniaczem są raczej kiepskie.

W związku z tym szukam wciąż czegoś innego. Aktualnie M3 grają u mnie z marantzem pm-52 i to granie mi odpowiada. Czy przesiadka na pm-68 to będzie krok do przodu? A może coś innego z podobnej półki cenowej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.04.2019 o 11:51, marafc napisał:

Miałem okazję trochę "pobawić" się tym Cambridge Audio 640a (v1) i... jestem zawiedziony. Dźwięk jakby płaski i zbyt mocno przesunięty ku górze (nawet pomimo ciepłych M3...), choć całkiem przyjemna stereofonia detaliczność. Wzmacniacz jednak gra bardzo słabo na niskich poziomach głośności, sama regulacja głośności jest też skandalicznie trudna, przez co ogólne wrażenia co do obcowania ze wzmacniaczem są raczej kiepskie.

W związku z tym szukam wciąż czegoś innego. Aktualnie M3 grają u mnie z marantzem pm-52 i to granie mi odpowiada. Czy przesiadka na pm-68 to będzie krok do przodu? A może coś innego z podobnej półki cenowej?

Cóż.. pewnego ryzyka nie trafionych podpowiedzi nie da się wyeliminować, dlatego najlepiej i najbezpieczniej dokonać wyboru poprzedzając go odsłuchem. Jeśli nie ma takiej możliwości pozostaje zdać się na opinie z sieci i albo będą zgodne z naszymi oczekiwaniami, albo okażą się nietrafione i przykro mi, że Cambridge okazał się akurat nietrafiony. Jednocześnie warto też zdać sobie sprawę, że w tym hobby nie ma drogi na skróty i bez zainwestowania cennego czasu oraz gotówki trudno jest zbudować swój wymarzony system i brzmienie. Wszyscy, którzy "złapali króliczka" nie osiągnęli tego bez poświęcenia właśnie czasu i pieniędzy.

Jeśli, więc z Cambridgem jest zbyt ofensywnie i analitycznie, a Marantz Ci odpowiada to uważam, że warto iść tą drogą i PM-68 na pewno jest bardziej "dojrzały" jak PM-52, aczkolwiek z drugiej strony nie spodziewałbym się rewolucji. Dlatego osobiście wstrzymałbym się z przesiadką i raczej dozbierał trochę gotówki na coś bardziej renomowanego. Nie sugeruj się bezwzględnie moją podpowiedzią, ale mając na uwadze Twoje doświadczenie z Cambridgem i Twój obecny wzmacniacz to rozważyłbym któryś z poniższych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam,

pytanko o wzmacniacz używkę do ~2k zł. Miałby grać z elacami fs-57. Pomieszczenie ~22 metry otwarte z kuchnią(~8M)/przedpokojem(~5m). Muzyka - wszystko praktycznie, bez ciężkich brzmień. Źródło komputer/tv/telefon. Myślałem o nadzie 356bee, bo takowego słuchałem już wcześniej i odpowiadał mi. Z racji źródła, zastanawiam się nad tym (dac):

Ukryta Zawartość

Co o tym myślicie ? Czy może czegoś innego warto było by poszukać?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ew nowy z ebay :

Ukryta Zawartość

tylko nigdzie nie udało mi się znaleźć opinii użytkownika nt streamingu mt1 w nadzie, o porównaniu do dac'a nie wspominając.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Techniacz napisał:

(...) Czy może czegoś innego warto było by poszukać?

Mój typ - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie posiadam Onkyo Tx8050+ Jamo Credo.

Muzyka z USB lub radia internetowego rewelacja.

Natomiast przy zrodle sygnaly opytcznym lub analog z ( TX lub dekodera NC+) wyraźnie ciszej o jakieś 40 na skali oraz dźwięk bez basu). W czym tkwi problem?

TX podłączony HDMI z dekoderem  i dalej optyk do amplitunera i taka jakość.

Tuner FM podobnie inaczej gra, sporo ciszej i bez takiego basu.

Wzmacniacz do Cambridge Audio Sx50 . W tej chwili podłączone do wzmacniacza z mini wieży  Technics hd301. Pomożecie coś znaleźć. ? .myślałem o Nad 315 bee Harman Kardon HR 670 może jakoś Cambridge ?

• 4 tygodnie później...

Nie bez powodu rafał735 to pisze - wiele z modeli marki CAT nie ma nawet zwrotnicy.

Chyba, że jest inaczej, ale coś nie można znaleźć tego modelu kolumn ...

jakieś zdjęcie .. o, znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.06.2019 o 09:18, kamyk17 napisał:

Jaki wzmacniacz polecacie do kolumn cat leb 404 ? 

Jaki budżet i jakie oczekiwania?

W dniu 26.06.2019 o 13:28, rafal735r napisał:

Najtańszy. 

No rzeczywiście fachowa porada, kolumny 88dB 6Ohm, no na pewno najtańszy wzmacniacz sobie poradzi, jeszcze najlepiej 2x20W żeby miał. To że ktoś ma tanie kolumny nie znaczy, że nie zasługuje na pomoc.

Edytowane przez radmorek

Witajcie. Jako osoba przecietnie znające się na sprzęcie stereo zwracam się do was o prośbę i sugestie w dobraniu sprzetu do mieszkania.

Muzyka w moim życiu jest obecna na okrągło, dlatego chciałbym zainwestować w sprzęt do odsłuchu. 

Sam do końca się nie orientuje co jest na topie i co jest sprawdzone i polecane. 

Mogę kupić od znajomego yamahe e810 z kolumnami nx800 i odtwarzac cd  CENA : 700zl 

Jeżeli chodzi o budżet mogę wydać 1500zl 

Wiem że polecacie dobrać osobno wzmacniacz i kolumny i tutaj prośba do was, żeby coś dobrać.  Zestaw może bazować na sprzęcie używanym. Chciałbym kupić coś, czego po kilku miesiącach nie będę musiał zmieniać . 

W dniu 15.07.2019 o 11:23, iEDRAS napisał:

Witajcie. Jako osoba przecietnie znające się na sprzęcie stereo zwracam się do was o prośbę i sugestie w dobraniu sprzetu do mieszkania.

Muzyka w moim życiu jest obecna na okrągło, dlatego chciałbym zainwestować w sprzęt do odsłuchu. 

Sam do końca się nie orientuje co jest na topie i co jest sprawdzone i polecane. 

Mogę kupić od znajomego yamahe e810 z kolumnami nx800 i odtwarzac cd  CENA : 700zl 

Jeżeli chodzi o budżet mogę wydać 1500zl 

Wiem że polecacie dobrać osobno wzmacniacz i kolumny i tutaj prośba do was, żeby coś dobrać.  Zestaw może bazować na sprzęcie używanym. Chciałbym kupić coś, czego po kilku miesiącach nie będę musiał zmieniać . 

Najistotniejsze dane potrzebne do jakichkolwiek propozycji pominąłeś, a więc powierzchnia pomieszczenia w jakim będzie grał zestaw oraz czego mniej więcej oczekujesz od brzmienia? Miej jednak świadomość, że w tym budżecie oczekiwania są ograniczone ? 

Edytowane przez kocurro

On 5/31/2019 at 1:57 PM, dejf said:

Wzmacniacz do Cambridge Audio Sx50 . W tej chwili podłączone do wzmacniacza z mini wieży  Technics hd301. Pomożecie coś znaleźć. ? .myślałem o Nad 315 bee Harman Kardon HR 670 może jakoś Cambridge ?

Jak Ci się spisują te kolumny ? Słyszałem, że nie grzeszą detalem, ale są przy tym miłe dla ucha i nie męczą.

Edytowane przez Zajkos86
  • 2 tygodnie później...

Witajcie,

Wpadły mi okazyjnie kolumny Wharfedale Diamond 8.3.

Jako źródło mam wyremontowany przez siebie CD Philips CD614 (staruteńki ale na niezłych komponentach model, remont to po prostu naprawa układu zasilania) - dotychczas odsłuch posiadanych płyt na Superlux HD330.

Dostałem w ręce ze słowami "naprawisz, jest twój, nie naprawisz to na złom" amplituner Denon DRA-435R.

Ampli ze wstępnych oględzin wymaga wymiany przekaźnika (dźwięk losowo przerywa) i potencjometru 'balans' - trzeszczy niemiłosiernie i nie 'balansuje' tak do końca (no i pewnie kondensatory wymienię).

Co mógłbym zakupić w kwocie do max 400zł (z używek oczywiście) aby optymalnie zabrzmiały posiadane Wafle?

Pokój to około 20m2, słucham praktycznie każdej muzyki, klasyczny rock, hardrock, filmowa/klasyczna (Hans Zimmer) lubię miękkie ale nie rozlazłe niskie, wyraźne ale nie kłujące wysokie tony, nie lubię 'łupanki'.

Nie wiem na ile posiadane kolumny taki efekt (mają niestety dość niską efektywność) mi zapewnią ale chciałbym optymalnie dopasować do nich wzmacniacz - aktualnie ten wadliwy Denon nawet nieźle z nimi brzmi więc chyba (?) jakiś wygórowanych wymagań nie mam.

Ampli Denona po ewentualnie udanej naprawie wyląduje później w sypialnym, kolumny jakieś do niego dobiorę w późniejszym czasie.

W dniu 2.08.2019 o 19:19, roofman napisał:

Witajcie,

Wpadły mi okazyjnie kolumny Wharfedale Diamond 8.3.

Jako źródło mam wyremontowany przez siebie CD Philips CD614 (staruteńki ale na niezłych komponentach model, remont to po prostu naprawa układu zasilania) - dotychczas odsłuch posiadanych płyt na Superlux HD330.

Dostałem w ręce ze słowami "naprawisz, jest twój, nie naprawisz to na złom" amplituner Denon DRA-435R.

Ampli ze wstępnych oględzin wymaga wymiany przekaźnika (dźwięk losowo przerywa) i potencjometru 'balans' - trzeszczy niemiłosiernie i nie 'balansuje' tak do końca (no i pewnie kondensatory wymienię).

Co mógłbym zakupić w kwocie do max 400zł (z używek oczywiście) aby optymalnie zabrzmiały posiadane Wafle?

Pokój to około 20m2, słucham praktycznie każdej muzyki, klasyczny rock, hardrock, filmowa/klasyczna (Hans Zimmer) lubię miękkie ale nie rozlazłe niskie, wyraźne ale nie kłujące wysokie tony, nie lubię 'łupanki'.

Nie wiem na ile posiadane kolumny taki efekt (mają niestety dość niską efektywność) mi zapewnią ale chciałbym optymalnie dopasować do nich wzmacniacz - aktualnie ten wadliwy Denon nawet nieźle z nimi brzmi więc chyba (?) jakiś wygórowanych wymagań nie mam.

Ampli Denona po ewentualnie udanej naprawie wyląduje później w sypialnym, kolumny jakieś do niego dobiorę w późniejszym czasie.

Cześć.

Twoje Wharfadale są spokojne i można ich słuchać długo bez efektu zmęczenia i irytacji.

Założenie jest, aby do kolumn tego typu i w tej cenie podłączać tanią i jaśniejszą elektronikę, którą one złagodzą.

Ponieważ lepsze jest wrogiem dobrego proponuję odrobinę dołożyć i kupić całkiem "świeżego" i przyzwoitego w swoim przedziale Denon'a PMA 700AE. Z czasem do zestawu dokupisz bardzo dobrze uzupełniający się tak pod względem dizajnu jak i brzmienia dedykowany odtwarzacz DCD 700AE i masz bardzo fajny zestawik jak na te pieniążki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki kocurro za propozycję modelu do rozpatrzenia.  Faktycznie może spoglądać na świeższy model? Z CD fajny komplecik by był. Tuner do tego modelu też występuje? Czasami słucham RMF Classic i Antyradia.

W sumie spoglądałem również na inne, starsze konstrukcje: Denon PMA-520, JVC AX-333 (niedoceniany sprzęt, kiedyś z 5 lat temu u kolegi słyszałem, model ten zrobił dość dobre wrażenie), Sony TA-S7.  W każdym razie sprzęt nie jest potrzebny na 'już', jestem cierpliwy i spokojnie porozważam za i przeciw.

Dziś przyjdą komponenty do naprawy ampli Denona to jakiś czas sobie ten ampli u mnie pochodzi pod waflami.

• Pokaż nowe odpowiedzi