Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Gargan napisał:

"Akustyka" czyli dywany, zasłony, półki z książkami i miękkie meble 😀

Dobry sprzęt pozwoli posłuchać muzyki nawet w zwykłym mieszkaniu. To te egzotyczne "hajendy" są takie upierdliwe, że bez dedykowanego pomieszczenia nie chcą grać przyjemnie. Tak się kończy śrubowanie parametrów.

A moda budowlana nie pomaga w audiofilskim hobby. Kuchniosalony, marmury, puste przestrzenie, ogromne okna... Co tu z tym zrobić? 

Pozostaje postawić na środku głośniczek Bluetooth od B&O i skończyć temat HiFi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja,kuchiosalony,regipsy,panele z trocin na podłodze bez dywanu...

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• 3 tygodnie później...

Panowie, szybkie pytanko.

Pod (aktualnie) Tannoye M1, a w przyszłości coś lepszego (ale dalej podstawkowego), który wzmacniacz będzie najlepszy? Głównie założenia to jak najlepszy przedwzmacniacz gramofonowy. Muzyka to głównie elektronika, rock, alt rock, indie pop, indie rock, rock progresywny, blues i psychedelic soul.

Upatrzyłem na razie do zobaczenia i posłuchania:

• Denon PMA 860
  • Onkyo Integra A-8650
  • Technics SU-V7
  • NAD 314
  • A może iść w coś nowszego i teoretycznie mniej problematycznego pokroju Denon PMA 700AE?

Inne propozycje w budżecie 500-700 zł będą mile widziane.

Jakby udało mi się dorwać coś, co brzmieniowo jest blisko mojej już nieżywej Yamahy A-700, to byłoby super, bo byłem wielkim fanem jej brzmienia, przezroczystości, naturalności dźwięku i wbudowanego przedwzmacniacza. Jakich kolumn bym do tego nie podpiął, zawsze był ogień. Z tym że takiej mocy, jaką dysponowała ta Yamaha, zdecydowanie nie potrzebuję.

Ukryta Zawartość

Jest ich więcej na olx, ale nie wiadomo, czy mają pilota; trzeba by pytać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Można też iść z duchem czasu i kupić D-Classowca. Np Aiyima A-07 na tych wyższych opampach - to gra bardzo dobrze piszę na podstawie kolegi z AS, ten Aiyima spokojnie konkuruje z tymi w/w klockami.

Nie wiem jak Denon 700AE - ale Denona 720 AE omijaj szerokim łukiem.

Pomysł jest OK, ale ani wejścia phono ani zdalnego ... że FM już nie wspomnę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Można też iść z duchem czasu i kupić D-Classowca. Np Aiyima A-07 na tych wyższych opampach - to gra bardzo dobrze piszę na podstawie kolegi z AS, ten Aiyima spokojnie konkuruje z tymi w/w klockami.

Aiyima raczej odpada, bo nie ma przedwzmacniacza, i kilku wejść na np. CD, Tuner, DACa itp. Trochę bez sensu budować na tym bardziej rozbudowany system, bo i jak? A tak z ciekawości ta Aiyima nie ma jak przystało na chińczyka przesadnie wyeksponowanych wysokich tonów? Bo to jest coś, co mnie na dłuższą metę męczy. 

14 godzin temu, Morty napisał:

A tak z ciekawości ta Aiyima nie ma jak przystało na chińczyka przesadnie wyeksponowanych wysokich tonów?

Ma, ale wymiana cewki moim zdaniem troche je uspokaja.

Ja mialem M3 z Denon PMA-880R i fajnie to gralo, choc nieco kluskowato. Przy czym ja tak akurat lubie.

W piątek będę mieć okazję zobaczyć i posłuchać pierwszych dwóch, czyli:

• Denon PMA 860
  • Onkyo A-8650

Macie jakieś opinie? Powinienem coś o nich wiedzieć?

3 godziny temu, Morty napisał:

W piątek będę mieć okazję zobaczyć i posłuchać pierwszych dwóch, czyli:

• Denon PMA 860
  • Onkyo A-8650

Macie jakieś opinie? Powinienem coś o nich wiedzieć?

Posłuchaj Onkyo A-8857 lepiej. Tu jest kłopot jedynie z potencjometrem. Naprawialny.

W dniu 4.11.2024 o 16:58, Morty napisał:

A może iść w coś nowszego i teoretycznie mniej problematycznego pokroju Denon PMA 700AE?

Bardzo dobry wzmacniacz. Ale potrafi być problematyczny, bo psuje się selektor wyjść i sam potrafi je przełączać.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Przy takim sprzecie to trzeba sie liczyc ze wszystkim. Selektorem, potencjometrem glosnosci ale przy innych galkach tez jest problem, lejacymi kondensatorami. I nawet jesli dziala przy zakupie to niekoniecznie musi pozniej. Mialem problemy z galkami i z Onkyo (nizszy model) i z Denonem. Ale przy kilku stowkach to nie ma co liczyc na wiecej - po prostu czasem trzeba pokrecic kilka razy i bedzie przez jakis czas dobrze, ew popsikac jakims kontakt-PRem (niby tak sie nie robi ale to najprostszy sposob, malo komu sie chce w pelni serwisowac potencjometry przy tej cenie?). Czasem jest tak, ze glosnosc nie dziala jak nalezy przy niskich poziomach wtedy mozna na zrodle obnizyc a volume dac wyzej. Jak PCB jest suche w srodku i wzmaczniacz rowno gra to trzeba brac 🙂

W dniu 4.11.2024 o 17:55, AndrzejPiaseczno napisał:

ja uzywam Fosi ZA3 lub Fosi V3 Mono i jest bardzo dobrze za 1/3 ceny wzmacniacza AB.

ZA3 nowe kosztuje ok 600-700zł i miażdzy te napompowane prowizja i marżami wzmacniacze,które i tak sa made in china.

Zalecam bezpośrednio w fosi kupić.Maja rabaty.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

ZA3 nowe kosztuje ok 600-700zł i miażdzy te napompowane prowizja i marżami wzmacniacze,które i tak sa made in china.

Z jakimi wzmacniaczami , a konkretnie w jakim przedziale cenowym porównywałeś ZA3 ?

Tak się zastanawiam , czy wzmacniacz/ wzmacniacze  Fozi Audio  potrafią zabrzmieć lepiej , niż tradycyjne wzmacniacze pracujące w klasie AB , np. : budżetowy NAD 320 BEE , czy Arcam Alpha 8 ?

Myślałem jeszcze o używanym wzmacniaczu vintage , np.:  Marantz 2226 B , ale  jak  brzmi taki leciwy amplituner  ?

Piotr

W dniu 4.11.2024 o 20:57, Morty napisał:

A tak z ciekawości ta Aiyima nie ma jak przystało na chińczyka przesadnie wyeksponowanych wysokich tonów?

Nie ma.  Zależy jaki opamp weźmiesz.  Standardowy LM gra równo. NM jest gęściejszy i ma dłuższe wybrzmienia.

W dniu 8.11.2024 o 21:17, Pseudodrummer napisał:

ja uzywam Fosi ZA3 lub Fosi V3 Mono i jest bardzo dobrze

A jak z chłodzeniem? Podczas czytania różnych opinii, wolę mojego PMA 770.

W dniu 9.11.2024 o 11:44, 23031970 napisał:

Z jakimi wzmacniaczami , a konkretnie w jakim przedziale cenowym porównywałeś ZA3 ?

Tak się zastanawiam , czy wzmacniacz/ wzmacniacze  Fozi Audio  potrafią zabrzmieć lepiej , niż tradycyjne wzmacniacze pracujące w klasie AB , np. : budżetowy NAD 320 BEE , czy Arcam Alpha 8 ?

Myślałem jeszcze o używanym wzmacniaczu vintage , np.:  Marantz 2226 B , ale  jak  brzmi taki leciwy amplituner  ?

Czy potrafia lepie?
Warto sprawdzić.

Ja porównywałem V3 Mono z 
-kenwood Basic M1-budżetowa końcówka o rewelacyjnych parametrach
dp-ponad 1000,pasmo 1-300khz -+ 3db
gra ogólnie bardzo podobnie,zwycięzyła wielkość.
Kenwood w szafie,V3Mono na biurku
Mało miejsca obecnie mam

-Haiku audio origami na el34.
i wstydu nie było
Oczywiście,lampa gra trochę inaczej,ale mówimy o 1000zł vs 13 000,wiec......

No a na górze masz porównanie z Naim za 7000 dolców.
No wiadomo,youtube-ale ....

W dniu 9.11.2024 o 23:28, desperado napisał:

A jak z chłodzeniem? Podczas czytania różnych opinii, wolę mojego PMA 770.

ZA3 oddałem rodzicom do telewizora,w ogóle sie nie grzeje,i chodzi non stop,bo rodzice nie kumaja jak wyłączyć.
chyba juz z tydzień czy więcej.

V3 Mono grzeje się.
To jest niby btl,ale nie do końca.
Nieby mówia,że ok,ale wypuścili wentylatory,które mozna tez kupić na allegro.
Ja uzywam obecnie jednego,wystarcza,aby było chłodne.

fosi>wentylator>fosi
półka z ikei za 5 zł
rme dac
półka z ikei za 5 zł
na wierzchu będzie za parę dni transport CD.
Planuję Teac.

Wentylator zasilany jest z USB,i ma regulowana prędkość.
Jest niesłyszalny.

Ukryta Zawartość

A transport?
MOże fosi,bo pisali mi,że planują-tylko nie wiadomo kiedy...image.thumb.png.c8d2646bf950a18c68aba9666a002c3e.png
Jak sie nie doczekam,to teac.

m,ze w cenie 1000zł Fosi V3 Mono/ZA3 w cenie 600zł  nie ma w ogóle żadnej konkurencji we wzmacniaczach AB
Chyba,że uzywany,jak mój kenwood,to tak.

Mówimy cały czas o sprzęcie tanim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Finalnie zdecydowałem się na Onkyo A-8650. 

Do Yamahy A-700 mu trochę brakuje, ale nie jest źle. Tak pokrótce:

Jest dość specyficzny, bo gra spokojnie, miękko i raczej mało w nim dynamiki. Bas jest przyzwoity, nie za rozlazły, ale mocy Yamahy czy A-8850 to nie ma. Góra wyraźna. Średnica naturalna, ale wyraźna. Scena całkiem przyzwoita, detale też. Brzmienie zdecydowanie takie "oldschoolowe". Jest dość uniwersalny, sprawdza się przy praktycznie każdym gatunku muzyki, chociaż przy klimatach około metalowych czy hardrockowych trochę niedomaga, głównie pod kątem basu i jego dynamiki i miękkości. Za to wszędzie tam, gdzie jest szeroka scena, sprawdza się super. Muzyka klasyczna, blues, muzyka filmowa, pop, muzyka elektroniczna czy ambient pokazują, co potrafi. Moim zdaniem wypada lepiej niż współczesne, bardziej efekciarskie konstrukcje kosztujące po kilka tysięcy, a scena idzie szerzej. Jest dość neutralny, chociaż nie aż tak jak Yamaha, ta była niemal przezroczysta. Za to można się pokusić o stwierdzenie, że gra precyzyjnie i co najważniejsze, słucha się go przyjemnie.

Podsumowując: Nie jest to wzmacniacz idealny, ale jestem jak na razie zadowolony i wydaje mi się, że trafiłem lepiej, niż się spodziewałem z tym budżetem. Szeroka scena, w miarę neutralne wszystkie pasma i przyjemność w odbiorze przemawiają za nim na tak.

Słuchałem ostatnio: Harmana HK6100, Pioneera A-10, Rotela RA-840, Marantza PM-52, Denona PMA-710AE i jakiegoś Sony 5xxR i ten Onkyo zjadł je wszystkie na śniadanie. Za 650 zł, to chyba nie najgorszy zakup, chociaż kilka lat temu, to pewnie bym w tych pieniądzach dostał 8850, no ale co zrobić.

Myślę, że jakbym dał sobie więcej czasu na zakup, to i tak ciężko byłoby dostać coś lepszego.

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich.

Rozglądam się za wzmacniaczem stereo z pilotem tak do 300-400 zł. Razem z kolumnami Heco Victa 200 (2x60W 4 ohm) będą służyć do oglądania filmów w TV. Pokój 4x5m. Aktualnie kolumny są podłączone do Philipsa Fr984. Myślałam o jakiejś Yamasze Pianocraft. Chętnie wysłucham waszych wskazówek 😉

Edytowane przez dejwi_d

Philips to amplituner 5.1 ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, audioburak napisał:

Philips to amplituner 5.1 ...

Ukryta Zawartość

Tak wiem, że to amplituner KD. Został mi on podarowany przez teścia w konfiguracji 3.1 bez tylnych satelitek no i dzięki temu wkręciłem się trochę w ogarnięcie lepszego audio do swojego TV. Po krótkiej lekturze w necie można wyczytać, że ten Philips to taki średni bym powiedział i dlatego zrodził się pomysł żeby stworzyć przyzwoite stereo #niezamilion do oglądania filmów. Po drugie, niestety nie mam możliwości rozstawienia tylnich głośników gdybym użył tych Heco jako przednie. 

Ukryta Zawartość

To nie była uwaga do Ciebie, ale do autora #7910 który POLECAŁ Ci 5.1 😉 

Do filmów jednak zdałoby się coś może nie aż z HDMI, ale z DAC z optykiem.

Masz go w swoim Philipsie ale teraz w wyznaczonym budżecie może być trudno

coś takiego znaleźć. Poza tym nie wydaje się, by ten Philips był aż tak cienki,

że nie daje rady niedużym monitorom Heco. Piano wcale lepszy raczej nie będzie.

Decyduje tu zasilanie i korzystając tylko jako stereo powinno to grać.

Na pewno wymieniony Sony zagra lepiej, ale to tylko wzmacniacz.

Trzeba by dołożyć choćby jakieś Fioo ...

TV z FR984 mam połączone optykiem więc DAC raczej nie jest mi potrzebny. Przyznaję, że najbardziej chciałam rozwikłać kwestię czy za te 4, ewentualnie jeśli naprawdę będzie warto to 5 stówek jestem w stanie kupić coś co spowoduje efekt wow, czy jednak mimo wszystko większą różnicę zrobi to jeśli jakoś wygospodaruję miejsce na tylne satelitki i zrobię z tego wszystkiego sobie 5.1.

14 minut temu, dejwi_d napisał:

Przyznaję, że najbardziej chciałam rozwikłać kwestię czy za te 4, ewentualnie jeśli naprawdę będzie warto to 5 stówek jestem w stanie kupić coś co spowoduje efekt wow

Raczej nie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

Szukam małego wzmacniacza z optykiem i bt. Na chwilę obecną mam upatrzone aiyima d03 i loxjie a30. Na coś jeszcze warto zwrócić uwagę w budżecie do 500 zł?

• 2 miesiące później...

Cześć wszystkim,

Sytuacja wygląda tak, że dostałem dwie kolumny Jamo e430 i jedną Jamo E 4SUR. Zamierzam w przyszłości dokupić jeszcze głośnik centralny, i jeden tylny głośnik. Subwoofer wydaje mi się zbędny.

Potrzebuję jakiegoś używanego amplitunera 5.0 w granicach powiedzmy 300-400zł, budżet raczej sztywny, bo mam sporo innych wydatków.

Nie jestem jakimś wymagającym użytkownikiem. Sprzęt będzie używany do słuchania muzyki na Spotify, głównie rap i trap, oraz do oglądania filmów na Netflix. Bardziej zależy mi na lepszej jakości muzyce.

Obecnie korzystam z kina domowego Sony DAV-DZ740, i jest "względnie ok". Pewnie gdybym nie dostał tych kolumn, to bym nie zmieniał. 

Jakoś specjalnie nie zależy mi na czasie. Zamierzam raczej polować na okazję, bo mi się nie spieszy.

Polecicie coś "akceptowalnego"? Bo wiem, że audiofilski sprzęt, to to nie będzie 😄

2 godziny temu, sylwur napisał:

Cześć wszystkim,

Sytuacja wygląda tak, że dostałem dwie kolumny Jamo e430 i jedną Jamo E 4SUR. Zamierzam w przyszłości dokupić jeszcze głośnik centralny, i jeden tylny głośnik. Subwoofer wydaje mi się zbędny.

Potrzebuję jakiegoś używanego amplitunera 5.0 w granicach powiedzmy 300-400zł, budżet raczej sztywny, bo mam sporo innych wydatków.

Nie jestem jakimś wymagającym użytkownikiem. Sprzęt będzie używany do słuchania muzyki na Spotify, głównie rap i trap, oraz do oglądania filmów na Netflix. Bardziej zależy mi na lepszej jakości muzyce.

Obecnie korzystam z kina domowego Sony DAV-DZ740, i jest "względnie ok". Pewnie gdybym nie dostał tych kolumn, to bym nie zmieniał. 

Jakoś specjalnie nie zależy mi na czasie. Zamierzam raczej polować na okazję, bo mi się nie spieszy.

Polecicie coś "akceptowalnego"? Bo wiem, że audiofilski sprzęt, to to nie będzie 😄

Chyba, że w tym przedziale cenowym zabawa w 5.0 nie ma sensu?

Jeszcze zastanawiam się, czy do tych kolumn potrzebne są podstawki? Bo maja tylko 80cm wysokości.

• Pokaż nowe odpowiedzi