Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy podział zakładek forum

audiostereo.pl

Stworzenie zakładki dla początkujących  

65 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś za podziałem zakładki Stereo na subfora: Low-end, Hi-fi, Hi-end, Inne?

• Tak, taki podział jest potrzebny
      45
    • Nie, niech zostanie jak jest
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, czy aby nazwy są szczęśliwe? Wchodze na forum jako nowy, chcę się czegoś dowiedzieć. I zonk, bo czym różni się Stereo od Hi-Fi? Niech mi ktoś kompetentny wytłumaczy gdzie biegnie linia rozgraniczająca i jak nowy użytkownik, pod którego te zmiany są robione niejako, ma wiedzieć co, gdzie i jak?

Powrót po dłuższej przerwie...

Zgadza się - zastanawiamy się jak zrobić to lepiej. Dobre pomysły mile widziane.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Administratorzy

Rozwiązaniem tego będzie mail powitalny, jaki chcemy wysyłać nowym użytkownikom po rejestracji na forum. Będziemy w nim objaśniać zasady panujące u nas, informować by w pierwszej kolejności zapoznali się z FAQ itd. Tekst wiadomości powitalnej również jest do ustalenia.

Swoją drogą, to właśnie FAQ można rozbudować o odpowiedzi na pytania dla początkujących, bo obecnie nie do końca spełnia tę rolę.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Rozwiązaniem tego będzie mail powitalny, jaki chcemy wysyłać nowym użytkownikom po rejestracji na forum. Będziemy w nim objaśniać zasady panujące u nas, informować by w pierwszej kolejności zapoznali się z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) itd. Tekst wiadomości powitalnej również jest do ustalenia.

Swoją drogą, to właśnie FAQ można rozbudować o odpowiedzi na pytania dla początkujących, bo obecnie nie do końca spełnia tę rolę.

a kto te maile czyta? do kosza i jazda hulac po forum..

nadzieja matka glupich, a na dodatek umiera ostatnia.

a beda musieli potwierdzic, ze zrozumieli co autor maila mial na mysli? i ze zgadzaja sie na zachowanie pewnej etykiety?

a tacy co juz jakis czas na forum sa i nadal sie nie trzymaja pewnych regul tez dostana maila z informacja co i jak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

• Administratorzy

Nazwa jest jak najbardziej do przedyskutowania, nie chcieliśmy sami zmieniać tak legendarnej nazwy.

Ależ oczywiście, że można, ale nie o to chodzi. Od paru miesięcy przyjęto pewne status quo i z wyjątkiem pojedynczych działań paltona to się sprawdzało.

W zakładce Hi-End ludzie sobie dyskutowali o tym jak diametralną poprawę dźwięku uzyskali kupując woreczki skórzane z piaskiem w kształcie myszki za tysiąc zielonych albo jaką poprawę dźwięku daje kondycjoner masy, który jest dużym pudłem z odrobiną ziemi w środku. Inni przeważnie się do tego nie mieszali i nawet tam nie zaglądali. Kłótnie o kable i inne czary odbywały się w kilku wątkach w Stereo i w dwóch klubach. A teraz będzie bałagan. ;)

Nieprawda. Demagogia.

Muszą być oddzielne zakładki Hi-Fi i High-End. Kryterium podziału powinna być cena systemu.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 26 Marca 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.
Ukryte przez palton, 26 Marca 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.

Przepraszam bardzo a kiedy zakladka "Zagra" ujrzy swiatlo dzienne?

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Myslisz, że Twoje poglady i sposób ich głoszenia jest tym, co wszyscy pragną najbardziej?

Jak się chcesz czegoś czepić, to się czep tramwaja. :P

Mam takie samo prawo wypowiadania się jak i ty. Każdy mógł się wypowiedzieć w tej sprawie, co kompletnie nie znaczy narzucania czegokolwiek innym.

Masz inne zdanie? I dobrze, to je wyartykułuj.

Nawiasem mówiąc nie tylko ja byłem przeciw likwidacji zakładki Hi-End.

• Administratorzy

Panowie, żeby była jasność: nikt nie chce usuwać zakładki Hi-end. Chcemy ją jedynie rozbudować o tematy Hi-fi. Możemy ją nazwać Hi-fi & Hi-end, ewentualnie można to dopisać we wspomnianym wcześniej podtytule.

Chodzi o to, by audiofile mogli normalnie dyskutować, a obecny stan zakładki Stereo skutecznie to uniemożliwia. Mamy zalew nowych, niedoświadczonych użytkowników, a wśród ich wątków giną te naprawdę wartościowe. Nowy profil zakładki pozwoli na utrzymanie poziomu.

Jak się chcesz czegoś czepić, to się czep tramwaja. :P

Mam takie samo prawo wypowiadania się jak i ty. Każdy mógł się wypowiedzieć w tej sprawie, co kompletnie nie znaczy narzucania czegokolwiek innym.

Masz inne zdanie? I dobrze, to je wyartykułuj.

Nawiasem mówiąc nie tylko ja byłem przeciw likwidacji zakładki Hi-End.

Zakładaka Hiend na forum publicznym nie może być zakładką wyznawców danej wiary, od tego są kluby lub blogi.

Tak samo nie byłbym za podziałem administracyjnym na wyznawców Hiend i Wyznawców antywoodoo. Bo to są podziały nie tematyczne a osobowościowe. A chyba zdajesz sobie sprawę, ze dyskusja stale samego ze sobą jest mało ciekawa :)

Gdyby tak nie było, nie wychylałbyś się ze swojego klubu.

A na zewnatrz panuje pluralizm i należy się mu szacunek i tolerancja.

Użytkownik Fr@ntz dnia 26.03.2013 - 12:32 napisał Nie mam pojęcia kto wpadł na ten poroniony pomysł, ale widocznie bardzo zależało mu na tym, aby jedyną zakładkę, w której założyciele tematów pilnowali porządku i można było podyskutować na poziomie, sprowadzić do poziomu jaki reprezentuje Stereo

mlb - Pomysł jest stary, wielokrotnie pojawiał się zarówno we wpisach bardziej doświadczonych użytkowników jak i moderatorów. Nigdy nie próbowaliśmy wcielać go w życie, ale czas biegnie - i kto wie, może właśnie przyszedł ten właściwy moment.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

pomysł jest stary jesli Fr@ntz go nie zna to widać że mało rozmawiał z nowymi userami i moderatorami

nie mozna duzej blokowac młodych w stereo zmuszając ich do podpinania sie pod stare tematy zwłaszcza ze widze czytajac ich tematy prawdziwa chęc do korzystania z tego forum , oczekiwanie pomocy , porad a na powitanie otrzymuja rozganianie po katach czyli cudzych watkach

kwestia nazw zakładek owszem moze troche niejednoznaczna co dla kogo jest przeznaczone

moze cos dodac do nazwy stereo np stereo-początek

sa fora gdzie jest wprost napisana nazwa zakładki - jestem tu nowy , mozna sie przywitać i zadac dowolne pytanie bez narazania sie na drwiny , dowcipy

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Jedym słowem powiedzieliście bye bye userom w zakładce Hi-end. Pięknie. Kolejny milowy krok, by zdegradować to forum do poziomu gimbazy i trolingu. Aż odechciewa się teraz wchodzić. Zakładka z dumnym napisem STEREO jest teraz wylęgarnią durnych pytań i rozważań o kablach w systemach za 500 zł. Zero szacunku dla osób, które miały coś wiecej od powiedzenia. Nie mówię tu bynajmniej o sobie, mam nikłe pojęcie w stosunku do wieloletnich dyskutantów z masa doświedczenia na karku.

Drwiny i dowcipy kierowane do młodszego grona z tanim sprzętem nie wynikają z tego, ze sa młodzi i mają tani sprzęt, a bardziej o to, że często zadają pytania, na które maja dawno odpowiedź. Nie chce im się szukać, choć mają skuteczne narzedzia do tego. Kto szanownany na forum będzie teraz chciał odpowiadać na to? Zakładka stereo zamieni się w śmietnisko. Problem upatruję w mało skutecznej moderacji, pozwalającej na duże OT w tematach, otwieranie powtarzajacych się tematów, brak dobrego FAQ dla nowicjiuszy i wyjaśnień podstawowych zagadnień. Trzeba grzebać w tematach gdzieś głeboko na stronach za prostym pytaniem. Stereo powinno byc w takiej formie w jakiej było do tej pory, a uzupełnione kilkoma przyklejonymi tematami z elementarną wiedzą, której poszukują osoby świeżo zarejestrowane bez rozeznania. Nikt tu nigoko nie chce dyskryminować. To godne pochwały, że audiostereo wychodzi na przeciw, ale zbytni krok na przód moze zaowocowac spadkiem poziomu dyskusji ogólnie. Czy tego właśnie oczekujecie?

.

Stereo-podstawy

Stereo-zaawansowane

Może słabo brzmiące, ale po prostu przekazujące to o co nam chodzi.

Hi-End to kategoria bardzo wykluczająca. Ktoś kto ma dobre stereo na poziomie, budowane przez lata i dużo doświadczeń niekoniecznie posiada hi-end. Zaawansowana wiedza w stereo/hi-fi nie równa się hi-end. Dlatego albo chcecie utrzymać Hi-End jako osobną zakładkę, albo uważam trzeba się jej pozbyć z nazwy zakładki Stereo-zaawansowane, bo jest myląca i część ludzi z hi-endem po prostu się nie utożsamia, a dla wielu użytkowników zakłądki hi-end pomieszanie jej ze zwykłym stereo to degradacja i konieczność obcowania z szarą masą, od której szukali azylu.

Rozumiem, że brakować może miejsca na pasku na górze, ale albo albo: być może trzeba wprowadzić 'Stereo-podstawy', dodać 'Stereo-zaawansowane' i utrzymać 'Hi-End'. Trzy poziomy.

Powrót po dłuższej przerwie...

Stereo-podstawy

Stereo-zaawansowane

Może słabo brzmiące, ale po prostu przekazujące to o co nam chodzi.

Hi-End to kategoria bardzo wykluczająca. Ktoś kto ma dobre stereo na poziomie, budowane przez lata i dużo doświadczeń niekoniecznie posiada hi-end. Zaawansowana wiedza w stereo/hi-fi nie równa się hi-end. Dlatego albo chcecie utrzymać Hi-End jako osobną zakładkę, albo uważam trzeba się jej pozbyć z nazwy zakładki Stereo-zaawansowane, bo jest myląca i część ludzi z hi-endem po prostu się nie utożsamia, a dla wielu użytkowników zakłądki hi-end pomieszanie jej ze zwykłym stereo to degradacja i konieczność obcowania z szarą masą, od której szukali azylu.

Rozumiem, że brakować może miejsca na pasku na górze, ale albo albo: być może trzeba wprowadzić 'Stereo-podstawy', dodać 'Stereo-zaawansowane' i utrzymać 'Hi-End'. Trzy poziomy.

to moze 7 poziomów jak w niebie i nawet nazw nie trzeba wymyślać :)

STEREO-Vilon (וילון),

STEREO-Raki'a (רקיע),

STEREO-Shehaqim (שחקים),

STEREO-Zebul (זבול),

STEREO-Ma'on (מעון),

STEREO-Machon (מכון), 1 Krl

STEREO-Araboth (ערבות), tu wypada wpisac juz konkretnych userów aby byli usatysfakcjonowani poziomem , może też Redaktorow ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Użytkownicy+

Pomysł z nowym podziałem zakładek- delikatnie mówiąc NIETRAFIONY. Ręce precz od Hi-Endu.

Hi-end nic nie traci, poszerzy się tylko o tematy związane ze sprzętem ze średniej półki. Tak naprawdę w samej zakładce Hi-End, tych tematów ściśle Hi-Endowych było zaledwie kilka. Reszta oscylowała na granicy, więc tutaj nie ma wielkich zmian. Najważniejsze, to dbanie o jakość zakładki. Tutaj dużą rolę odgrywają sami forumowicze, ale i moderatorzy.

To sie palton załamie... Hi-End to było jego przecie jego dziecko!

Zgadza się, ale wymieniam moje dziecko, na... lepsze (mam nadzieję) moje dziecko :)

Że też wtedy nie posłuchaliśmy głosów (np. jozwy), o wydzieleniu zakładki dla początkujących. Teraz chcemy naprawić ten błąd.

Okazało się, że dobre hi-fi przy dużej wiedzy forumowiczów ma więcej wspólnego z Hi-Endem, niż ze sprzętem dla początkujących.

Nie chce mi się szukać wpisów, gdzie były apele o taki podział. Obiecałem się tym zająć po wystawie AS. Zeszło nieco dłużej, jednak o obietnicy nie zapomniałem.

Kierunek zmian słuszny, koncepcja również tyle tylko, że zakładka STEREO ma znaczenie symboliczne i historyczne dla tego Forum. Zamienić nazwy zakładek a do Hi-Fi dodać "Hi-Fi dla początkujących" Do nowego "STEREO" ze starego poprzenosić tematy, które nie traktują o zupełnych podstawach i sprzęcie za...powiedzmy poniżej średniobudżetowym:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

zadania dla ``ojców założycieli`` i Szanownej Moderacji pozostaną,moim zdaniem te same-zapanować nad agresją światopoglądową i pospolitym chamstwem.Jeżeli ktoś ma określone poglądy nie musi ich wykrzykiwać w każdym wątku.

Zdecydowanie nazewnictwo o które się tu spieramy to rzecz drugorzędna, istotniejsza jest idea tej operacji - którą bardziej doświadczeni użytkownicy bardzo szybko zrozumieli i mam nadzieję że uznają to za dobry kierunek. Można wybrać kilka interesujących wariantów nazewnictwa i zrobić z tego ankietę, lub po prostu głosować poprzez zielony aplauz, to wyłącznie kwestia formy.

zadania dla ``ojców założycieli`` i Szanownej Moderacji pozostaną,moim zdaniem te same-zapanować nad agresją światopoglądową i pospolitym chamstwem.Jeżeli ktoś ma określone poglądy nie musi ich wykrzykiwać w każdym wątku.

Oczywiście że tak. Z tym że obecnie to zadanie wszystkich użytkowników - wielu z nich bardzo pomaga zgłaszając niewłaściwe wpisy do moderacji.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

A może zdać się na wyczucie użytkowników, że sami przyporządkują temat do jednej z zakładek kierując się stopniem zaawansowania zagadnienia:

STEREO & HI-FI

AUDIOFIL & HI-END

A może zdać się na wyczucie użytkowników, że sami przyporządkują temat do jednej z zakładek

Zgoda, o ile bardziej doświadczeni użytkownicy nie będą mieli z tym żadnego problemu, to mam pewne obawy co do początkujących - którzy co prawda otrzymają informację powitalną poprzez email, ale wszyscy dobrze wiemy jak chętnie takie e-maile są czytane do końca...

Tak jak powiedział mlb, kwestia nazewnictwa, to sprawa wtórna. Ważna jest czytelność zakładek i ich jakość.

i funkcjonalność!dlaczego w nagłówku wątku nie można podczepić aktualnych linków,odnośników,galerii zdjęć-żeby nie przekopywać się przez dziesiątki stron.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.