Skocz do zawartości
IGNORED

Scan Speak, ceny poszły w dół!

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co jest przyczyną??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Co jest przyczyną??

Classic to już jest praktycznie prehistoria, więc te ceny i tak są jeszcze przynajmniej o 50% za wysokie,

podobnie jak niektórych Revelatorów tłuczonych od 15 lat z tego co najmniej od 10 głównie za Chińskim Murem

i już dawno sprzedawane w audiocomponents za połowę tego co u polskich dystrybutorów trzeba zapłacić.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

i już dawno sprzedawane w audiocomponents za połowę tego co u polskich dystrybutorów trzeba zapłacić.

Mam dostęp do cenników Audiocomponents i niestety nie jest tak jak piszesz.

Scan Speak i tak większość produkcji ma w Chinach. I tylko najwyższe serie są montowane ręcznie u nich w fabryce.

Mam dostęp do cenników Audiocomponents i niestety nie jest tak jak piszesz.

Niestety chyba ja wiem lepiej ile płaciłem :)

Za komplet głośników do dwóch kolumn dałem w euro równowartość 3.000 złotych,

podczas gdy za te same głośniki w Polsce musiałbym dać ponad 5.000 złotych.

Fakt, że to było jakieś 5 czy 6 lat temu i nie wiem jak jest dzisiaj,

ale tak czy inaczej ceny SS w PL zawsze były i nadal są z kosmosu.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

W ciągu kilku lat bardzo dużo się zmieniło. Teraz jest troszeczkę inna sytuacja, tak więc nie ma co porównywać :)

Inni producenci robią teraz coraz lepsze głośniki i SS trochę stracił swój prym na rynku.

zbyt wysoka cena ?

Do niedawna głośniki Scan Speak były dużo ale to dużo droższe .

Dla przykładu w 2010r za 1 sztukę 18W/8545K00 dawałem tyle .

W zeszłym roku kupiłem 2 szt. 18W/8535 i za jeden płaciłem 640zł. ,a dzisiaj te same głośnik kosztuj 450 zł. z groszami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obniżono ceny na wszystkich głośnikach SS i to nie o parę złotych ,ale dość... jestem ciekaw czy te tańsze obecne SS to to samo co stara produkcja??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

To się nazywa konkurencja via internet. Z tego co mi wiadomo (a zazwyczaj jestem dość dobrze poinformowany ;) spadły po prostu marże. To dokładnie te same głośniki.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To się nazywa konkurencja via internet. Z tego co mi wiadomo (a zazwyczaj jestem dość dobrze poinformowany ;) spadły po prostu marże. To dokładnie te same głośniki.

Czyli wtedy marże były za wysokie ?

To raczej nie wojna cenowa tylko zaczyna pod wpływem konkurencji normalnieć,do tej pory za wszystkie

głośniki Scana płaciliśmy najdrożej w EU i nie tylko.W tej sytuacji importerzy wreszcie zarobią

bo nikomu nie będzie się opłacało kupować poza krajem a tak robiła zdecydowana większośc

klientów.

Najwyraźniej tak, skoro wszyscy nadal zarabiają na Scanach..

A skąd wiesz że zarabiają? Z tego co rozmawiałem z Audiocomponents jadą na kilkuprocentowych marżach. Pewnie dla ograniczenia kosztów działalności firmy głośniki są przechowywane w piwnicy czy garażu a cała firma znajduje się w prywatnym mieszkaniu. Inaczej trudno wyjaśnić tą całą konspirację na stronie tego sklepu.

Lata temu były dostępne schematy do zrobienia kolumn na głośnikach tej firmy z podziałem na serie.

Tu jest ratunek dla tej firmy. Jeżeli by takie coś zrobili to by sprzedaż ruszyła bo coraz mniej osób chce ryzykować samemu coś sklecić . Konkurencja nie śpi i jeszcze mocno rozwinięty rynek kolumn używanych czego kiedyś nie było .

Sam bym zrobił ( i pewnie nie tylko ja ) coś na Scanach jak by się pojawił taki dopracowany projekt 3way na topowych głośnikach z konkretnym niskotonowym.

Peritus - w Akkusie też kiedyś takie coś mieliście na Usherach .

Był fajny kit 3way który znikł a miałem ochotę go zrobić .

Sam bym zrobił ( i pewnie nie tylko ja ) coś na Scanach jak by się pojawił taki dopracowany projekt 3way na topowych głośnikach z konkretnym niskotonowym.

18-tka SS do niedawna był twoim ulubieńcem, na AS jest mnóstwo twoich wpisów jak go zachwalasz...

Na dzień dzisiejszy wnioskuje, że twoje zdanie obróciło się o 180 stopni .

cytat >>>18cm pierdziawkami .

Jakie maż zastrzeżenia do SS 18-tki?

Pozdrawiam

Tomasz

Peritus - w Akkusie też kiedyś takie coś mieliście na Usherach .

Był fajny kit 3way który znikł a miałem ochotę go zrobić .

Schlebiasz mi, ale niestety nie pracuję w Akkusie. Mam co prawda kolumny od nich, i często tam zakupy robie - ale to chyba nie to samo :) Znam troche tą branże ponieważ zajmuje się zamawianiem systemów audio na łodzie i katamarany.

Pewnie chodzi Ci o V3? Teraz sprzedają je jako gotowe kolumny, ale jeśli zadzwonisz do nich to być może przy zakupie głośników udostepnią Ci schemat zwrotnicy. Ktoś z DiyAudio robił te kolumny na zwrotnicy od Akkusa.

TomaszE

Cytujesz wpis z innego wątku gdzie porównuję kolumny Harpia Amstaff gdzie są po dwa bardzo dobre woofery 22cm do 2-3 wooferów 18cm z kolumn do 10 000zł .

Więc te woofery w tej cenie to nie będzie Scan Speak.

Piszę o głośnikach pracujących na basie .

Jako 18cm midwoofery Scan jest trudny do przebicia i nie zmieniam tu zdania .

Tak więc 2 way na 18tce Scana jak najbardziej.

Ale chcąc pójść dalej to zamiast 2,5way Zaph ZRT czy inny projekt na dwóch 18tkach lepszym rozwiązaniem jest 3 way z dwoma 22cm wooferami i osobnym średniotonowym tak jak w Amstaffach .

Ale jakby się pojawił projekt 3way z dużym Scanem na basie to z chęcią bym go spróbował.

Pewnie chodzi Ci o V3? Teraz sprzedają je jako gotowe kolumny, ale jeśli zadzwonisz do nich to być może przy zakupie głośników udostepnią Ci schemat zwrotnicy.

Kiedyś dzwoniłem i się pytałem .

Schematu nie chciano udostępnić .

Cytujesz wpis z innego wątku

Tak wiem.

Marcin, pomyślałem ,że znasz inne równie dobre (lepsze) 18-tki jak SS,(dużo tańsze) dlatego mój powyższy wpis jest taki a nie inny ,... zacząłem ostatnio dziwnie odbierać twoje wpisy jeśli chodzi o SS.

.

>>>>Jako 18cm midwoofery Scan jest trudny do przebicia i nie zmieniam tu zdania .

Mam takie samo zdanie .

Ale jakby się pojawił projekt 3way z dużym Scanem na basie to z chęcią bym go spróbował.

Co sądzisz o tym?

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Co sądzisz o tym?

Ukryta Zawartość

Pomijając niezbyt udane projekty Troelsa to nie można tu dać gorszego głośnika na średnicę niż nacinany Revelator 18cm.

Ukryta Zawartość

nowe 2.5way się pojawiło na frequence:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tej firmy głośniki stosuje Xavian, nie miałem jeszcze możliwości posłuchać.

Kiedyś myślałem nad Guliettami, ale jakoś mi przeszło.Może warto odnowić zainteresowanie??

Co o tym sądzicie?Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem ,ale to może być ciekawa propozycja do twojego pomieszczenia i systemu .

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

To musi mieć duże ciśnienie źeby tak trafić w samą 10-tkę!

W miarę lat przy przeroście prostaty jest to możliwe.

To jednak może się udać, 45latek na karku.

Czy to jeszcze mało?Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Próbował ktoś takiej kombinacji Scan Speak Illuminator D3004-662000 ,albo Scan Speak Illuminator R3004-662000 z Scan Speak Classic 18W-8535-00

Pozdrawiam

Tomasz

18W8545 jest znacznie lepszym głośnikiem .

Marcin

18W/8545K00 też posiadam ,wiesz o tym, ale ten ma pełnić role woofera , zaś 18W/8535, planowo ma przetwarzać średnice w duecie z tweeterem D3004-662000.

Ma powstać konstrukcja 3-way, na tych głośnikach ponieważ je posiadam .

Dlatego jestem ciekaw czy ktoś próbował połączyć 18W8535 z D3004-662000? lub mogę zakupić R3004-662000? ,ponieważ mam gdzie wsadzić D3004-662000, nie musiałbym ich sprzedawać za bezcen .

Jest jeszcze opcja 2, że Vify PL18, które mam obecnie w centralnym, pójdą pod młotek....,w ich miejsce dam 18W/8535 i zakupie inne 18-tki na środek .

Jakie dokupić? hmm...do tych tweeterów? jest problem bo mam już w obudowach otwór pod 18-tkę z frezem

Masz jakąś ciekawą propozycje? ....tylko proszę nie namawiaj mnie żebym się tego pozbył i zrobił....

Pozdrawiam

Tomasz

18W/8545K00 też posiadam ,wiesz o tym, ale ten ma pełnić role woofera , zaś 18W/8535, planowo ma przetwarzać średnice w duecie z tweeterem D3004-662000.

Ma powstać konstrukcja 3-way, na tych głośnikach ponieważ je posiadam .

Skąd ten pomysł na łączenie Illuminatora z 18W? Jeszcze do tego nierealny pomysł na 3 drogi. Jeśli ktoś radził sprzedaż kolumn to go posłuchaj. Napisz jakie masz kolumny bo nie jestem w temacie. To były 2.5w - fronty?

Przy aktualnych cenach SS czy Vify NE można zbudować prawdziwe, znakomite 3W za rozsądne pieniądze. Możliwości jest mnóstwo i nie trzeba szarpać się na komplet Illuminatorów by wejść na wyższy poziom.

Skąd ten pomysł na łączenie Illuminatora z 18W?

Posiadam te głośniki i dla tego taki pomysł.

Jeszcze do tego nierealny pomysł na 3 drogi. Jeśli ktoś radził sprzedaż kolumn to go posłuchaj.

Głośników raczej nie sprzedam, bo za ile? Mam taki dziwny charakter, że jak coś kupie to szkoda mi to odsprzedać za bezcen, powiedzmy, że mam pomysł na te głośniki, gdzie wylądują, jeśli projekt nie wypali.

Napisz jakie masz kolumny bo nie jestem w temacie.

Obecnie gram na zmodyfikowanym projekcie troelsa

Ukryta Zawartość

18W/8545K00 i kopułce 9500

Ostatnimi tygodniami myślę o projekcie podsuniętym przez kolegę muda44

Ukryta Zawartość

powiedzmy, że mam parę groszy i chcę zrobić coś na parę lat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.