Skocz do zawartości
IGNORED

Francja idzie na wojnę z Chinami! :)

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się!

Każdy, kto wyśmiewał zaplanowaną nieprzydatność jako "teorię spiskową" teraz niech odszczeka! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grupa francuskich parlamentarzystów żąda obowiązkowej pięcioletniej gwarancji na elektronikę i obowiązkowego zaopatrzenia w części zamienne przez lat 10!

Skończy się wyrzucanie komputera po 2 latach...

Trzymajmy teraz kciuki za żabojadów!

Kolejnym krokiem powinno być wprowadzenie tego samego prawa na terenie całej Unii również na sprzęt AGD!

Przecież dawniej lodówka czy telewizor chodziły po 20 lat... to co? Nagle nam się technologia pogorszyła? Nie! To jest właśnie zaplanowana nieprzydatność! Okazuje się że najwybitniejsi inżynierowie zatrudniani przez wielkie koncerny wcale nie pracują nad jakością i nowymi technologiami, tylko nad opracowaniem części, które na pewno popsują się zaraz po upływie rocznej gwarancji. Ponoć używane są specjalne elektrolity itp.

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/102275-francja-idzie-na-wojn%C4%99-z-chinami/

A pięknie dziękuję! :)

No to jeszcze w temacie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem swego czasu z człowiekiem pracującym w latach 60' w nie istniejącej już Mera Poltik produkującej zegarki.

Wtedy własnie ci sami Francuzi zlecili badania trwałości mechanizmów zegarka na zużycie w określonym czasie.

Taki wygodny podręczny budziki miał wytrzymywać dokładnie okres gwarancji.

Tak że niech ci sami Francuzi się obecnie pocałują w dupę!

trzymajcie sie za kciuki i za portfele.A potem bedziecie za glowy.

Masz plus prowadzą ludków na kolejną rzeż a oni jeszcze o tym nie wiedzą, biurwokracja zeżre nas na amen!!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rozmawiałem swego czasu z człowiekiem pracującym w latach 60' w nie istniejącej już Mera Poltik produkującej zegarki.

Wtedy własnie ci sami Francuzi zlecili badania trwałości mechanizmów zegarka na zużycie w określonym czasie.

Masz plus prowadzą ludków na kolejną rzeż a oni jeszcze o tym nie wiedzą, biurwokracja zeżre nas na amen!!!

Ale wiesz...

Lepiej obudzić się późno niż wcale...

Ja tam żabojadom kibicuję. Może im się uda. Oby!

Aha - widzę powyżej wpis pewnego trolla (nie widzę treści, bo trolla mam w ignorze).

Cokolwiek troll napisał, nie będziecie zmuszeni do dalszego czytania jego wypocin bo właśnie został pomyślnie zbanowany w tym temacie. :)

Także miłej dyskusji życzę! :)

kiedy francuskie samochody będą miały pięcioletnią gwarancję?

NIGDY! :) Oni sami o tym doskonale wiedzą i dlatego mowa jest tylko o elektronice. :)

Ale wiesz...

Lepiej obudzić się późno niż wcale...

Wytłumaczę Ci prosto wytwarza się mechanizmy których zwykły człowiek nie jest w stanie ogarnąć a realizuje je coraz wieksza grupa przetwarzająca jedne "papierki" w drugie papierki.

Europa jest już tak zajęta przetwarzaniem tych "papierków" ze nie ma czasu na zajęcie się wyprodukowaniem czegokolwiek tym bardziej czegoś trwałego!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

trzymajcie sie za kciuki i za portfele.A potem bedziecie za glowy

tyś to się niewolnikiem urodził i takim umrzesz

nawet wolność myśli cię przeraża

i dlatego mowa jest tylko o elektronice.

i już zagubiliście temat przesłania - chińskiej elektronice, i tak 3mać

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Panowie każdy ma coś za uszami. W tym Francuzi

U.E. To takie CCCP bez komunizmu - też fakt.

Ale jeśli mnie ktoś z wody wyciągnie jak się topię, to naprawdę mam w głębokim poważaniu czy to katolik, muzułmanin, komuch, czy zgniły kapitalista.

Wyciągnął mnie z wody i to się liczy....

Jaśniej się nie da...........

Skończy się wyrzucanie komputera po 2 latach...

Kraje zachodnie zwłaszcza USA znalazły już bardzo tani sposób pozbywania się elektronicznego złomu. Pchają je statkami do afryki jako sprzęt darowany w celu niwelowania wykluczenia informatycznego afrykańskich społeczeństw. Czyli po prostu zwożą im na wysypiska nieprzydatne do niczego śmieci elektronice

W Europie takim śmietnikiem jest Polska i dawne republiki radzieckie. Nam pomogło trochę wstąpienie do UE bo inaczej zasraliby u nas wszystkie wysypiska. W tej chwili taka utylizacja kosztuje i znam już kilka firm zajmujących się demontażem i utylizacją starych komputerów, ale w sposób jeszcze dość manufakturowy.

Większość "utylizacji" rozwiązują polscy handlarze śmieciami z niemieckich wystawek i importerzy samochodów z których na zachodzie nie da się zarobić nawet za złomowanie.

ozmawiałem swego czasu z człowiekiem pracującym w latach 60' w nie istniejącej już Mera Poltik produkującej zegarki.

Po pierwsze to Mera-Poltik nadal istnieje i nadal produkuje mechanizmy zegarowe.

po drugie nie wiem kto im co tam zlecił ale raczej nie badania bo w tamtych czasach to była firma produkująca mechanizmy na licencji a nie jednostka badawcza. Jeśli mieli jakieś ówczesne projekty to z niemieckim junghansem raczej.

Tak wiec siadając do rozmowy patrz najpierw ile pijesz i z kim bo później będziesz takie pierdoły wypisywał jak powyżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grupa francuskich parlamentarzystów żąda obowiązkowej pięcioletniej gwarancji na elektronikę

Ja nie poprę. Właśnie trzy dni temu spierniczył mi się telewizor. Stuknęło mu dokładnie 5 lat i trzy miesiące.

:)

W mojej rodzinie kineskopowy soniak pracował osiemnaście lat i się nie zepsuł ale chyba miał kiepską jakość wykonania z europejskiej fabryki albo niedopracowany projekt bo się nie dawał wyregulować. W najbliższej rodzinie były też Rubin i Helios z lat 80. pracowały również kilkanaście lat. Wszystkie zostały wyrzucone z powodu zmian technologicznych w nadawaniu programów a do końca technicznej śmierci jeszcze im sporo pozostało. Zazwyczaj wymieniane były po roku dwóch od pierwszej naprawy.

Tymczasem obecnie kupując jakikolwiek tani telewizor można w zasadzie liczyć że będzie nadawał się do naprawy od następnego dnia po włączeniu. Zdarzyło mi się tak zarówno z chińskimi monitorami cenionej niegdyś marki MAG jak i telewizorem kupionym w prawdziwie fachowej sieci TESCO. przy tym dodam że Tesco sprawił się od ręki z wymianą na nowy następnego dnia od awarii. Natomiast monitor kupiony w krajowym sklepie informatycznym był odsyłany do naprawy dystrybutora.

kiedy francuskie samochody będą miały pięcioletnią gwarancję?

Kiedy będzie cię na nie stać i nie będziesz ich naprawiał kłonicą.

Za postarzanie produktu odpowiadają zachłanni europejczycy i amerykanie. Chińczyk wyprodukuje za tyle za ile mu się zapłaci.

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Grupa francuskich parlamentarzystów żąda obowiązkowej pięcioletniej gwarancji na elektronikę i obowiązkowego zaopatrzenia w części zamienne przez lat 10!

+

Sprytne posunięcie w celu podcięcia skrzydeł Chińczykom , Chiny chcą wyprodukować trwalszą elektronikę , będą zmuszone podwyższyć koszty produkcji , na czym straci atrakcyjność ze względu na wyższą cenę ich wyrobów , jestem za , jeśli będzie to oznaczać dla nas , Europejczyków mniejsze bezrobocie i wyższe wynagrodzenie .

Piotr

Arku

Od dawna mnie stać na francuskie samochody ale ich nie kupuję bo są awaryjne.Rozumiem,że przemawia przez ciebie typowa zawiść kogoś kogo na to nie stać.Pozostaje ci używany złom z Niemiec?

W obecnych czasach niewielu pamięta co to była kłonica.Jak widać ty się z nią jeszcze nie rozstałeś!

No proszę, jest takie przysłowie nie tykaj g.. bo śmierdzi. Ja mu o samochodach napisałem, a burak od razu filozoficzną dysputę o życiu i mojej majętności. W stylu małorolnego chama słomą z butów sypiącego.

Francuskie samochody to ty widziałeś na obrazku. Psują się tak samo jak wszystkie, których się nie umie obsługiwać i naprawiać.

A pięcioletnią gwarancję na którym samochodzie masz? Kup sobie KIA ma 7 lat - ale na jedną śrubkę.

Najpierw się z problemem zapoznaj zanim zaczniesz wypisywać pierdocle.

bo jesteś już "wybitnym" strategiem, historykiem, a teraz jeszcze mechanikiem samochodowym - równie wybitnym

Czy tylko wojna z Chinami? A Japonia?

Elektronika Made in Japan jest raczej długowieczna... sam użytkowałem jeszcze kilka lat temu Luxmana z lat 70 tych.

Nie do zarąbania! :)

Arku

Jak nie rozumiesz tekstu to się nie wtrącaj.Przywołałem analogię z samochodami w kontekście rządania Francuzów 5 letniej gwarancji na elekronikę.A francuskie samochody psują się bardziej niż inne niezależnie od obsługiwania.To są fakty ale co ty możesz o tym wiedzieć podóżując furmanką.Ale naszą,polską!

Francuskie samochody psują się bardziej w twojej zakutej głowie. A tobie się mylą fakty z faktami medialnymi. jak się żyje w kraju gdzie w warsztacie nie potrafią wymienić linki sprzęgła poprawnie to się kupuje wóz drabiniasty a nie francuskie samochody, ani jakiekolwiek samochody trochę bardziej skomplikowane od furmanki.

Ja nie poprę. Właśnie trzy dni temu spierniczył mi się telewizor. Stuknęło mu dokładnie 5 lat i trzy miesiące.

:)

Było nie wyrzucać Trinitrona!

Mój tato dopiero 3 lata temu przeszedł na "płaski ekran". Poprzedni telewizor użytkował... 20 lat. :) Obecnemu jego odbiornikowi nie wróżę tak długiego żywota.

Elektronika Made in Japan jest raczej długowieczna... sam użytkowałem jeszcze kilka lat temu Luxmana z lat 70 tych.

Nie do zarąbania! :)

Ale ta nowa już nie. W zasadzie to koncern Sony już nie zarabia na produkcji elektroniki. To jest jego uboczna dziedzina produkcji. Może jeszcze na rodzimym rynku mają coś swojego hi-tech ale ogólnie produkcja z ich znakiem jest poza Japonią. Nawet takie japońskie firmy OEM jak Funai też mają fabryki za granicą.

Ale czy jest taka potrzeba aby telewizor działał przez 20 lat?Przy takim postepie technologicznym i relatywnym potanieniu elektroniki?Moim zdaniem nie ma.I tak wymienia sie telewizor co 5-6 lat a nowinki po paru latach tanieją.

Jak nie rozumiesz tekstu to się nie wtrącaj.Przywołałem analogię z samochodami w kontekście rządania Francuzów 5 letniej gwarancji na elekronikę.A francuskie samochody psują się bardziej niż inne niezależnie od obsługiwania

a facet nadal nie chwyta

- na chińską elektronikę doktorze :(

do tego slogan o większej awaryjności aut FR też z przed dwudziestu lat, na prostym cangoo 1,4 można bezawaryjnie zrobić dzis 250 tys.

który focus tyle wyda :(

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel

Opieram się na corocznych ankietach awaryjności samochodów.Od francuskich gorsze są tylko włoskie.Chodzi o wyniki na dużym materiale a nie pojedyncze przypadki.

ale to chyba nie jest tematem wątku?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.