Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie, nie będzie potrzeby zmiany kolumn, ani wzmacniacza. Dzisiaj brzmienie jest dużo lepsze. Sam nie wiem o co chodzi. Wczoraj rano mie się nie podobało, a dzisiaj podoba ;-)

To chyba jakaś audiofilska grypa :-)

Marantz 8005 u brata wygrzewał się ponad miesiąc. To więcej niż dobry wzmacnicz. Na pewno lepszy od cyfrowego HD-AMP1, który kupiłem trochę z ciekawości. To zupełnie inne, jaśniejsze granie, ale nie żałuję. Trzeba dobrać kolumny i nie jest źle.

Jeszcze raz: PM8005 czy HD-AMP1? PM8005. Moim zdaniem oczywiście. Oba mają podstawową wadę eksploatacyjną w stosunku do serii referencyjnych: brak wskaźnika położenia gałki głosu i brak płynności regulacji mocy przy cichym słuchaniu. W PM8005 brakuje mi funkcji bi-amping. Na ostatnim AShow było b. dużo systemów tak podłączonych. Słychać same zalety takiego układu.

brak płynności regulacji mocy przy cichym słuchaniu.

http://www.rothwellaudioproducts.co.uk/html/attenuators.html

W PM8005 brakuje mi funkcji bi-amping.

Przecież jest.

031b0f81cbf4e63a196ccf2742d0075a.jpg

brak płynności regulacji mocy przy cichym słuchaniu.

U mnie też wystepuje ten problem. Przy cichym słuchaniu jeden kanał gra głośniej. Zastanawiam się, czy składać reklamację u dystrybutora.

Co do brzmienia to bardzo mi się podoba.

Z wyjścia słuchawkowego też brzmi znakomicie, lepiej niż cd6005. Tylko ta regulacja głośności mnie irytuje.

Edytowane przez Dragon

Witam wszystkich serdecznie.

Dla wszystkich zainteresowanych najnowszą serią Marantza SA-10/PM-10 przesyłam poniżej lin do prezentacji tego zestawu jaki pojawił się w najnowszym, styczniowym wydaniu AV. Zachęcam do lektury i ewentualnych własnych poglądów w temacie opisanych rozwiązań serii 10.

https://megawrzuta.pl/download/5e9e19ceafa99aa5df0f3533c77fba73.html

nie jestem przekonany do przejścia na moduly pwm. pora zacząć poszukiwania setu sc/ma9s lub sc/sa11s.

liczylem ze marantz zrobi cos klasycznego na tranach a tu klops

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Ciężko będzie. Ja takiej nigdzie nie znalazłem. Na stronie producenta też nie ma.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Ja też nie mogłem nigdzie znaleźć. Wiem że zakupione amplitunery w polskich salonach miały instrukcje PL. Dlatego też zwracam się z ogromną prośbą do kolegów którzy zakupili w Polsce amplituner sr7007 o ratunek w sprawie instrukcji PL.

Witam szanownych klubowiczów

Proszę o wpisanie do klubu z Marantzem SR7009 oraz UD7007 do KD oraz z drugim zestawem do odsłuchów stereo PM8005+SA8005.Zestaw KD 5.1 współpracuje z MA z serii Silver 10(x2),Center,1(x2) oraz subem SVS PB13Ultra,natomiast zestaw stereo gra z Dali Opticon 6.

Starczy tego chwalenia się ;) ,teraz się trochę pożalę :(

Może ktoś pomoże.

W pokoiku stereo podłaczyłem zestaw 8005 do laptopa.Korzystam z klasycznej konfiguracji(SA+PM) oraz z konfiguracji:laptop->usb-dac(dragonfly black)->PM8005 i tu jest wszystko ok.Chciałem też skorzystać z toru(przynoszącego ponoć największą poprawę dźwięku):laptop->SA8005 poprzez wejście cyfrowe usb-dac ,ale tutaj mam problem.Tak jak podają w instrukcji,zanim podłączyłem lapka z sa8005 zainstalowałem driver za strony marantza i zainstalowałem na lapku.Ustawiłem dźwięk tak jak zalecają(24bit/192kHz) i jak puszczam muzykę z foobara(pliki) czy z Tidala(HiFi,wersja desktopowa) to przez kilka/kilkanaście sekund jest ok-odtwarza dźwięk(rzeczywiście jakość zauważalnie lepsza),następnie jest cisza,choć np.pasek postępu utworu w tidal leci dalej do przodu.A tu cisza i koniec.Foobar wogóle się zawiesza i nie chce dalej odtwarzać.Kilka razy już odinstalowywałem sterownik i instalowałem ponownie a problem jak był tak jest nadal.Czytałem na zagranicznych forach odnośnie problemów z samym sterownikiem,ale jak wynika z wpisów na forum np.(head-fi.org)marantz już problem rozwiązał i sterowniki na ich stronie(us.marantz) są już poprawione i ja tenże również instalowałem-niestety,bez powodzenia.

Może ktoś z Was drodzy klubowicze borykał się z podobnym problemem i jest w stanie coś poradzić.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Witam

Wracajac do tematu pm11s3 i na11s1, mialem taki zestaw w bi ampie. Gralo to z monitor audio gs60, kable glosnikowe atlas hyper 2.0 i sygnalowy onkyo xlr Polecam wszystkim. Fenomenalne granie.

ps. juz niedlugo wracam do tego zestawienia (ale wersja szampanska ) i polecam wszystkim slabsze wzmacniacze ale granie w bi ampie.

post-58269-0-44602800-1484901303_thumb.jpg

Witam ponownie.

Napiszę bo może komuś się przyda.

Jak wspominałem,miałem problem z dźwiękiem w konfiguracji laptop(windows 10,wszystkie porty usb 3.0))-->SA8005 korzystając z wejścia usb-dac przy połączeniu kabelkiem usb.Wychodzi na to iż problemem był podpięty w tym samym czasie do innego portu usb inny usb-dac dragonfly.Mimo że to urządzeniem domyślnym(w lapku-ustawienia urządzeń do odtwarzania) był ustawiony SA8005 ,a dragonfly tylko jako tzw.gotowy(ale nie jako domyślne urządzenie do odtwarzania) to w jakiś jednak sposób blokował współpracę na lini pc-sa8005.Po odłączeniu dragonfly wszystko działa jak należy,a odtwarzany w tym torze dźwięk jest na naprawdę wysokim poziomie.Wydaje się nawet sporo lepszy niż z własnego napędu cd.

Gorąco pozdrawiam.

Edytowane przez coci

Mam pm4001. Zrobilem szybki przeglad lokalnych ogloszen i mam pytanie: czy jest sens zamieniac na pm66se/ki, pm6010se/ose, pm5003/4/5, pm6003/4/5 Ktory i w czym bedzie lepszy? Kolumny to Tannoy Mercury M1, wiec istotna jest ilosc basu.

Ps1. Wyzsze modele za drogie. I za duze pudla.

Ps2. Jest jeszcze pm6002.

Ps3. Ktore modele maja wejscia optyczne lub coaxial?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Fenomenalne granie.

A możesz opisać porównanie względem jednej sztuki, jak się zmienił przekaz w oparciu o jego wszystkie składowe?

A moze ktos mi pomoze usystematyzowanc troche? Czy to prawda, ze modele:

1). pm4001-pm4400 to jedno i to samo,

2). pm4001-pm4400 to Philips i szkoda sobie nim zawracac glowe,

3). pm5003-pm5006 to jedno i to samo,

4). pm6003-pm6006 to jedno i to samo,

5). czy modelom pm500x blizej do pm400x czy pm600x,

6). pm66se i pm6010ose to jedno i to

samo,

7). jak pm66se i pm6010ose wypada na tle pm500x i pm600x,

8). gdzie w tym wszystkim umiejscowic pm6002, to pm6003 w starej obudowie czy to inna konstrukcja?

Edytowane przez szymon1977

A możesz opisać porównanie względem jednej sztuki, jak się zmienił przekaz w oparciu o jego wszystkie składowe?

Witam

Posiadajac dwie pm11s3 przedewszystkim daje mozliwosc niezaleznego zasilania pasma niskich czestotliwosci i sredniowysokotonowych a co za tym idzie, dobieranie drogich kabli schodzi na ostani plan. W moim odczuciu rozdzielenie sekcji zasilania daje swobodniejsze i szczególowe granie w sredniowysokotonowym zakresie ( dzwieki bardziej nasycone , widoczne, ale nie kujace czy agresywne, wysublimowane, szersza scena i mozliwosc latwiejszego lokalizowania instrumentow) a co do niskotonowego zakresu jest tak samo lepiej ze wzgledu na to ze duze natezenie pradu jesli moge tak ujac idzie jednym kablem i nie zakluca pozostalego zakresu ( brzmienie kontrabasu czy innych instrumentow jest jak na zywo podczas koncertu)

Dodam do tego dynamike. Przy dwoch pm11s3 mozna zagrac na prawde glosno i z pelna kontrola. Nie ma mowy o jakimkolwiek zlewaniu sie czegos czy gubieniu. Znajomy ktory uslyszal ten zestaw u mnie powiedzial ze nie ma co tu zmieniac juz bo to gra wrecz idealnie.

Mam nadziej ze w jakis sposób odpowiedzialem i wyjasnilem roznice miedzy jednym wzmacniaczem a dwoma i w biampie.

Powiem na koniec. Uwazam ze lepiej kupic slabsze dwa wzmacniacze i w biampie niz jeden i przesylac cale pasmo jednym kablem.

pozdrawiam

Dla potwierdzenia mojej poprzedniej wypowiedzi chciabym napisac ze wnioski ktore wyciagnalem dotycza nie tylko zestawu marantz z dwoch pm11s3.

Przetestowalem rowniez bi amp wzmacniaczy pm15s1 jak i koncowek mocy sm-8.

post-58269-0-61960200-1485258149_thumb.jpg

post-58269-0-20972400-1485258271_thumb.jpg

Mam nadziej ze w jakis sposób odpowiedzialem i wyjasnilem roznice miedzy jednym wzmacniaczem a dwoma i w biampie.

Oczywiście, dziękuję za twoje wyjaśnienie. Zwróciłem się do Ciebie z powyższym, ponieważ chciałem dowiedzieć się jakie wyciągnąłeś wnioski. Czy wyłapałeś różnice w twoim domowym torze audio. I czy te różnice pokryją się z tym co ja stwierdziłem, robiąc testy odsłuchowe z dwoma PM-11s3 pracującymi w biamp. Mimo, iż dysponujemy innymi głośnikami, przewodami, a i akustyka naszych mieszkań może być względnie inna. Potwierdziłeś mojej spostrzeżenia (kilka stron dalej jest mój jest, omawianej konfiguracji). Różnica byłe w jednym, ja zauważyłem, że w biampie czasami było można wyłapać (na niektórych płytach), sybilanty, które w jakiś sposób mi przeszkadzały - można by było w moim przypadku zmienić przewód sygnałowy na inny, bardziej ciepły, jakiego w chwili testu nie posiadałem. Jednak to prawda system składający się z dwóch PM-11s3 może sie podobać bardziej niż wersja pojedyncza.

Witam

Posiadajac dwie pm11s3 przedewszystkim daje mozliwosc niezaleznego zasilania pasma niskich czestotliwosci i sredniowysokotonowych a co za tym idzie, dobieranie drogich kabli schodzi na ostani plan. W moim odczuciu rozdzielenie sekcji zasilania daje swobodniejsze i szczególowe granie w sredniowysokotonowym zakresie ( dzwieki bardziej nasycone , widoczne, ale nie kujace czy agresywne, wysublimowane, szersza scena i mozliwosc latwiejszego lokalizowania instrumentow) a co do niskotonowego zakresu jest tak samo lepiej ze wzgledu na to ze duze natezenie pradu jesli moge tak ujac idzie jednym kablem i nie zakluca pozostalego zakresu ( brzmienie kontrabasu czy innych instrumentow jest jak na zywo podczas koncertu)

Dodam do tego dynamike. Przy dwoch pm11s3 mozna zagrac na prawde glosno i z pelna kontrola. Nie ma mowy o jakimkolwiek zlewaniu sie czegos czy gubieniu. Znajomy ktory uslyszal ten zestaw u mnie powiedzial ze nie ma co tu zmieniac juz bo to gra wrecz idealnie.

Powiem na k

oniec. Uwazam ze lepiej kupic slabsze dwa wzmacniacze i w biampie niz jeden i przesylac cale pasmo jednym kablem.

pozdrawiam

Dla potwierdzenia mojej poprzedniej wypowiedzi chciabym napisac ze wnioski ktore wyciagnalem dotycza nie tylko zestawu marantz z dwoch pm11s3.

Przetestowalem rowniez bi amp wzmacniaczy pm15s1 jak i koncowek mocy sm-8.

Witaj.

A jakie odczucia miales podczas odsluchu 2x PM 15 -tek?.Bo zastanawiam sie nad druga 14s1 se lub zakupem PM 11s3 ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Daniyal9

Zgadzam sie z Łukasz_58264 choc w bi-ampie slyszalem ,tylko 15s2. Dla mnie roznica w graniu byla wyraznie slyszalna na plus.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

A co dokładnie było lepsze?

Bo kiedy porównywałem PM 14S1 SE i PM11S3 to różnica była minimalna.11 miała trochę lepszą dynamikę, bass... reszta bardzo podobna. Myślałem, że mnie oczaruje i zwariuję ale nie było to w porównaniu z 14 aż takie ohhh,ahhh.

Dlatego też zastanawiam się nad drugą 14 s1 SE z której jestem naprawdę zadowolony.

To moze tak: na co najlepiej zamienic pm4001? Do wyboru pm5003, pm6002, pm6010ose, a kolumny Tannoy Mercury M1.

Warto wogole zmieniac pm4001 na ktorys z wymienionych modeli? Roznica no kozysc bedzie wyrazna czy gdzies na granicy percepcji?

Przy cichym słuchaniu jeden kanał gra głośniej. Zastanawiam się, czy składać reklamację u dystrybutora.

Zareklamowałem, wymienili mi potencjometr, ale problem nadal występuje. Może jest trochę lepiej. Czy to możliwe, żeby po wymianie potencjometru trochę zmienił się dźwięk? U mnie wysokie tony stały się bardziej natarczywe i syczące. Ktoś z Was miał taki problem z PM8005?

A co dokładnie było lepsze?

Bo kiedy porównywałem PM 14S1 SE i PM11S3 to różnica była minimalna.11 miała trochę lepszą dynamikę, bass... reszta bardzo podobna. Myślałem, że mnie oczaruje i zwariuję ale nie było to w porównaniu z 14 aż takie ohhh,ahhh.

Dlatego też zastanawiam się nad drugą 14 s1 SE z której jestem naprawdę zadowolony.

Oczaruje Cię sprzęcik który będzie lepszym jakościowo od 11 s3 ... różnica w cenie 14 do 11 jest kilka tysi i na ileś % tej kwoty gra lepiej i tyle..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Warto wogole zmieniac pm4001 na ktorys z wymienionych modeli? Roznica no kozysc bedzie wyrazna czy gdzies na granicy percepcji?

Wez MCR-510/610/511/611 a uslyszysz wyrazna roznice, szczegolnie grajac z plikow. :)

Jak nie wierzysz to sprawdz w salonie.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

PM7200, miałem, super klocek. Nie bez powodu trzyma cenę, sprzedasz drożej niż kupisz.

Oczaruje Cię sprzęcik który będzie lepszym jakościowo od 11 s3 ... różnica w cenie 14 do 11 jest kilka tysi i na ileś % tej kwoty gra lepiej i tyle..

Rozumiem,ze odsluchiwales i porownywales 2x PM 14s1 SE z 1x PM 11s3. Poprosze wiec o jakis konkret.Roznica w dynamice,szczegolach...gora,dol,srodek. ?

Pozdrawiam.

witam czy ktoś może udostępnić pełny manual do HD-DAC 1 ? Przed ostateczną decyzją o zakupie chciałbym go dokładnie zbadać . Osobiście oferuje pdf z M-CR 611.

A moze ktos mi pomoze usystematyzowanc troche? Czy to prawda, ze modele:

1). pm4001-pm4400 to jedno i to samo,

2). pm4001-pm4400 to Philips i szkoda sobie nim zawracac glowe,

3). pm5003-pm5006 to jedno i to samo,

4). pm6003-pm6006 to jedno i to samo,

5). czy modelom pm500x blizej do pm400x czy pm600x,

6). pm66se i pm6010ose to jedno i to

samo,

7). jak pm66se i pm6010ose wypada na tle pm500x i pm600x,

8). gdzie w tym wszystkim umiejscowic pm6002, to pm6003 w starej obudowie czy to inna konstrukcja?

żadne marantze z oznaczeniem 4 cyfrowym to Philips . Ostatnie klony Philipsa to PM-40 oraz CD-38

Co do gradacji modeli to nie takie proste bo w pewnym momencie nastąpiło "podwyższenie" numeracji :np. PM-4000>PM-4001>PM-4200>PM-4400>PM-5003>PM-5004>PM-5005

ponadto na początku wieku istaniały jeszcze OSE oraz KI i np. PM-7200 KI > PM-8000>PM-8003>PM-8005 a wbrew nazwie nie PM-7003

I tak Model PM-8200 właściwie nie miał bezpośredniego następcy tak jak PM-7005 jest inną gałęzią bo nie pochodzi od PM-7003 i jego poprzednika PM-7001

Natomiast seria 6000 czyli PM-6003>PM-6004>PM-6005>PM-6006 nie wywodzi się od PM-6002.

Tak jak osobna gałęź czyli PM -7000.

Osobnym bytem były też stare "6" czyli PM-66OSE> PM-6010OSE i ich mutacje PM-66KI>PM-6010KI

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Rozumiem,ze odsluchiwales i porownywales 2x PM 14s1 SE z 1x PM 11s3. Poprosze wiec o jakis konkret.Roznica w dynamice,szczegolach...gora,dol,srodek. ?

Pozdrawiam.

Odsłuchiwałem pojedynczy zarówno w stosunku do 11 S3 jak i do denona 2020 14 dla mnie jest najsłabsza.. ale przy dwóch to zapene co innego :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.