Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensator w torze głośnika średniotonowego - wybór / ranking

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Dokleiłeś zwyczajnie do tylnej części czy zdejmowałeś tylny dekiel?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Nic nie zdejmowałem. Przyłożyłem pierścień ferromagnetyczny do każdego głośnika. Kolumny te spokojnie nadają się teraz do pomieszczeń powyżej 20m2 i nie posiadają wad B&W703 a posiadają zalety B&W804S. Niestety z B&W804S nie da się wycisnąć zalet B&W703. Podkreślam, że 703 maja teraz dźwięk z zupełnie ale to zupełnie innej półki. Poprawiło się wszystko. Z kablem AudioQuesta K2 zamiatają konkurencję pod dywan. Próbowałem się wcześniej przymierzyć do KEF XQ40 ale w salonie z bardzo drogą elektroniką Accuphase w ogóle nie zagrały. Odpuściłem sobie jako nie udaną i nie rokującą konstrukcję.

Acha dzięki. Czyli coś takiego jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam się tylko czy nie trzebaby było nieco zwrotki przerabiać w takim wypadku, bo równowaga tonalna mogła się nieco zmienić. Chyba, że to nieco, jest tak małe, że można to sobie odpuścić.

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Każdy kto chodził do szkoły to wie co się zmienia. Siła elektro-motoryczna SEM działająca na membranę. Jak komuś za dużo to daje tylko po jednym pierścieniu. Takie to proste , że aż prostackie.

Problem jest jeden. Potrzrebuję teraz kabla do kolumn właśnie klasy Audioquesta K2.

Każdy kto chodził do szkoły to wie co się zmienia. Siła elektro-motoryczna SEM działająca na membranę. Jak komuś za dużo to daje tylko po jednym pierścieniu. Takie to proste , że aż prostackie.

Problem jest jeden. Potrzrebuję teraz kabla do kolumn właśnie klasy Audioquesta K2.

No właśnie, to prostackie rozumienie SEM prowadzi do takich wypowiedzi .... jakby od dupy strony i z pomieszaniem wszystkiego. Zupełnie jak z kosmitami ;).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 5 miesięcy później...

muda44 - sprawdzałeś najnowsze Mundorf Mcap EVO Silver Gold Oil w torze średniotonowym? Cena przy tak potężnych pojemnościach zachęca do małych zmian.

• 1 miesiąc później...

Witam, pozwolę sobie przyłączyć sie pod watek.

Na początek proszę autora o małą recenzję tego co zrobił.

Jako że mam średnitonowy z metalową membraną ( magnezowy seas), zapytam was jak widzicie w nim kondy AUDYN-CAP PLUS, Kupiłem właśnie kilka używanych za 100zł, brakuje mi tylko do dołożenia na wysoki 1uf i 0,33uf na średnie. Jak myślicie czym uzupełnić brakujące uF, AUDYN-em czy innym kondem. i dwa kondy mają krótkie wyprowadzenia jakim drutem to uzupełnić czy jantzen 1mm 4N wystarczy?

Kupiłem 2x15uF, 2x4,7uF, 2x3,3uF, 2x2,2uF będę robił z tego na mid 20uF i na tweta(morel ET338) 2,2uF i 4,3uF.

Dzięki za dpowiedż.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Kolumny złożyłem .

Niestety z braku czasu ( znalazły innego właściciela jeszcze przed ich złożeniem ) nie porównałem Supreme 1:1 z czymś innym.

Supreme były wstawione w torze moich wersji kolumn Harpia Amstaff. Znam dobrze brzmienie oryginałów i te zagrały o niebo lepiej - na średnicy też .

Ale tam też było masa innch , lepszych od standardowych elementów , łącznie z pudłami .

Na fotce zwrotka z tymi walcami.

W tej chwili modyfikuję Kefy R900 .

I tu jest około 75uF ( elektrolit 68uF MDL i foliak 6,8uF MDL ) więc Supreme odpada :)

Myślę nad Mundorfem Evo Oil 68uF i 6,8uF Supreme , lub same Evo Oil.

A może Evo Oil z czerwonym lub srebrnym Jantzenem ?

Za dużo tego :)

Przy okazji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudny wybór :/

Dzisiaj zrobiłem test podmieniając online 68uF elektrolit MDL z 68uF Audyn Qs .

Różnica od razu zauważalna na korzyść Audyna - szybszy , lepszy kontur , wyraźniejszy i nie tak napompowany i matowy jak elektrolit .

Witam

Po dokładnym przeanalizowaniu zdjęcia stwierdzam iż w tej zwrotce jest dużo błędów w lokalizacji elementów.Połączenia na krzyż ponad elementami biernymi( rezystor ).Notoryczne umieszczanie kondensatorów w polu oddziaływania zmiennego pola magnetycznego z cewek .No i błąd z połączeniem kondensatorów 22uF * 3 .Tak się nie łączy kondensatorów w baterię,wszystkie końce muszą być zlutowane w ten sam punkt i końce mają być takiej samej długości.Od punktu lutowniczego dopiero łączymy do następnego elementu.Połączenie jak ze zdjęcia zaburza równowagę ESR baterii kondensatorów.

Troszkę Kolega nie dokładnie przemyślał usytuowanie elementów pod względem oddziaływania pól magnetycznych.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Po dokładnym przeanalizowaniu zdjęcia stwierdzam iż w tej zwrotce jest dużo błędów w lokalizacji elementów.

Super . Na moich błędac zrobisz sobie lepszą ;)

.Połączenia na krzyż ponad elementami biernymi( rezystor )

Jak widziałem to w większości przypadków nawet w drogich kolumnach pod elementami są ścieżki . Grube ścieżki a nie cienki drut .

.No i błąd z połączeniem kondensatorów 22uF * 3 .Tak się nie łączy kondensatorów w baterię,wszystkie końce muszą być zlutowane w ten sam punkt i końce mają być takiej samej długości.Od punktu lutowniczego dopiero łączymy do następnego elementu.Połączenie jak ze zdjęcia zaburza równowagę ESR baterii kondensatorów.

Tu już trochę fantazjujesz . Widziałeś na żywo te kondy i jakie mają grube wyprowadzenia ?

Jednym z założeń było łączenie elementów z jak najmniejszą ilością punktów lutowniczych z wykorzystaniem nóżek elementów .

Troszkę Kolega nie dokładnie przemyślał usytuowanie elementów pod względem oddziaływania pól magnetycznych.

Notoryczne umieszczanie kondensatorów w polu oddziaływania zmiennego pola magnetycznego z cewek

Każda zwrotnica jest w jakiś sposób kompromisem . Elementy które zastosowałem są wielkie , na tyle wielkie że musiały jakoś się zmieścić w osobnej i niemałej komorze dla nich a to co zrobiłem to przemyślany i jak najmniejszy kompromis .

Widziałeś na żywo te kondy i jakie mają grube wyprowadzenia ?

Witam

Połączenie na pająka jakie zrobiłeś jest jednym z lepszych ,lecz można lepiej .Do połączeń użyć drut srebrny do przedłużek elementów jak się nie da optymalnie na pająka rozmieścić elementów.

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

lecz można lepiej

Elementów było tyle i takiej wielkości że bym musiał osobne obudowy do nich robić . Bez sensu .

Jak wyżej napisałem . Wybrałem według mnie i mojej wiedzy najmniejszy z kompromisów .

Patrząc na fotki można sobie pisać . Na żywo to co innego . Za to okablowania gniazda - zwrotnica - tweeter i midwoofer wyszły bardzo krótkie .

Elementów było tyle i takiej wielkości że bym musiał osobne obudowy do nich robić . Bez sensu .

Jak wyżej napisałem . Wybrałem według mnie i mojej wiedzy najmniejszy z kompromisów .

Patrząc na fotki można sobie pisać . Na żywo to co innego . Za to okablowania gniazda - zwrotnica - tweeter i midwoofer wyszły bardzo krótkie .

Wyprodukowałem tylko 4 zwrotnice lecz każda niemal perfekcyjna

do analizy pól magnetycznych wykonywałem osobne testy i określiłem co do centymetra zasięg pola i dostosowałem do lokalizacji z dala od kondensatorów.Kondensatory łączone w baterie (połączenie równoległe zawsze takie same długości końcówek).

Do budowy użyłem wyselekcjonowanych elementów .

Napisałeś iż kable do średnio-tonowca wyszły krótkie, i do wysokich też .

W budowie liczy się absolutnie wszystko !

Użyłeś ultra krótkich kabli na wysokotonowiec ,lecz czy zadbałeś o odpowiedni obciążeniowo przewód do łączenia zwrotnica - gniazdo.

I zwrotnica - głośnik.

Nie stosuje wsuwek tylko lut do przetworników.

Sprawa następna spoiwo lutownicze.Używam cyny z 4% srebra,

minimalny styk to 1 cm i lutuję na płask by druty się stykały.

Elementy bierne projektuję zamienniki -połączenia równoległe rezystorów i kondensatorów (te same typy i firmy).

Buduję zwrotnice zewnętrzne bo szkoda miejsca w kolumnie na kompromisy związane z brakiem miejsca.

Proponuję Tobie test ,do średnio-tonowca szeregowo użyj rezystora Mundorf

M-resist Supreme i posłuchaj.W drugą kolumnę wstaw zamiast 1 Mundorfa Supreme M-Resist 2 połączone równolegle i obliczone na tę samą rezystancję.

Radzę usiąść w głębokim fotelu by nie klapnąć na podłogę.

Pozdrawiam

Link do drutu:

Ukryta Zawartość

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Wyprodukowałem tylko 4 zwrotnice lecz każda niemal perfekcyjna

do analizy pól magnetycznych wykonywałem osobne testy i określiłem co do centymetra zasięg pola i dostosowałem do lokalizacji z dala od kondensatorów.Kondensatory łączone w baterie (połączenie równoległe zawsze takie same długości końcówek).

Do budowy użyłem wyselekcjonowanych elementów .

Pochwal się fotkami , może komuś się przyda.

Napisałeś iż kable do średnio-tonowca wyszły krótkie, i do wysokich też

Tak - po żyle z Kimbera 4TC .

Użyłeś ultra krótkich kabli na wysokotonowiec ,lecz czy zadbałeś o odpowiedni obciążeniowo przewód do łączenia zwrotnica - gniazdo.

I zwrotnica - głośnik.

Też po żyle 4TC a do wooferów Qed XT .

Minusy wprost z gniazd do średniotonowego i tweetera .

Nie stosuje wsuwek tylko lut do przetworników.

Tak samo .

Sprawa następna spoiwo lutownicze.Używam cyny z 4% srebra,

Nie używam . Próbowałem kilka i tylko Wonder Solder lutowała się tak jak powinna .

połączenia równoległe rezystorów i kondensatorów (te same typy i firmy)

Inaczej brzmi jeden kond a bateria kondów i trzeba być tego świadomym

Buduję zwrotnice zewnętrzne bo szkoda miejsca w kolumnie na kompromisy związane z brakiem miejsca.

Dla mnie większym kompromisem jest właśnie taka obudowa.

Pominę już gdzie to wsadzić i jak to wygląda to dochodzą dodatkowe gniazda w kolumnach i wtyki od kabli ze strony zwrotnicy .

Można polutować na stałe ale później logistyka z takim ustrojstwem nawet na czas odkurzenia jest mocno utrudniona .

Proponuję Tobie test ,do średnio-tonowca szeregowo użyj rezystora Mundorf

M-resist Supreme i posłuchaj

W obecnych kolumnach mam M-Resist .

M-resist Supreme i posłuchaj.W drugą kolumnę wstaw zamiast 1 Mundorfa Supreme M-Resist 2 połączone równolegle i obliczone na tę samą rezystancję.

Radzę usiąść w głębokim fotelu by nie klapnąć na podłogę.

Kolumny skończone i zamknięte na amen .

Zawsze można lepiej a później znowu lepiej i jeszcze lepiej . Tyle że koszty rosną nieproporcjonalnie do tego co się uzyska ale podziwiam Twój zapał .

Czekam na fotki :)

Zawsze można lepiej a później znowu lepiej i jeszcze lepiej . Tyle że koszty rosną nieproporcjonalnie do tego co się uzyska

Ale nie każdy posiada tak mocną osobowość ;-)) aby powiedzieć koniec!

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Pochwal się fotkami , może komuś się przyda.

Tak - po żyle z Kimbera 4TC .

Też po żyle 4TC a do wooferów Qed XT .

Minusy wprost z gniazd do średniotonowego i tweetera .

Tak samo .

Nie używam . Próbowałem kilka i tylko Wonder Solder lutowała się tak jak powinna .

Inaczej brzmi jeden kond a bateria kondów i trzeba być tego świadomym

Dla mnie większym kompromisem jest właśnie taka obudowa.

Pominę już gdzie to wsadzić i jak to wygląda to dochodzą dodatkowe gniazda w kolumnach i wtyki od kabli ze strony zwrotnicy .

Można polutować na stałe ale później logistyka z takim ustrojstwem nawet na czas odkurzenia jest mocno utrudniona .

W obecnych kolumnach mam M-Resist .

Zawsze można lepiej a później znowu lepiej i jeszcze lepiej . Tyle że koszty rosną nieproporcjonalnie do tego co się uzyska ale podziwiam Twój zapał .

Czekam na fotki :)

Witam

Zewnętrzna zwrotnica daje opcję modernizacji bez grzebania w kolumnach :)

Wracając do nakładów na jakość,jak chcesz mieć super jakość

koszty wzrastają ok 500% i więcej od standardu.Więc trzeba bulić i nie dyskutować jakość jest bardzo droga.

Fotek nie będzie bo kolumny sprzedane rok temu i nie widziałem sensu w robieniu albumu.

Dwa Scanspeaki,-revelator + 18w45.

Pozdro.

Zewnętrzna zwrotnica daje opcję modernizacji bez grzebania w kolumnach :)

Ale po co ?

Raz dobierasz , składasz i zapominasz .

Nie ma dodatkowych pudeł , metrów kabla , gniazd i wtyczek .

Wracając do nakładów na jakość,jak chcesz mieć super jakość

koszty wzrastają ok 500% i więcej od standardu.Więc trzeba bulić i nie dyskutować jakość jest bardzo droga.

Jest taki moment jakościowy i finansowy gdzie poprawa jakości robi się coraz bardziej mizerna w stosunku do kosztów .

18w45.

Lubię ten głośnik :)

18w45.

18w45.

Witam

Czy miales juz 18w45 K ??

Jak sie ta wersja sprawuje?

Pozdro

• Moderatorzy

Panowie, o ile jaśniejszy jest M-Resist od Superesa ?

w torze wysokotonowym mam obecnie1,6 om a najbliższy M-R to 1,5 om ale czy nie będzie zbytniego rozjaśnienia ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Czy miales juz 18w45 K ??

Tej wersji nie miałem .

Napisano dziś, 09:02

Panowie, o ile jaśniejszy jest M-Resist od Superesa ?

w torze wysokotonowym mam obecnie1,6 om a najbliższy M-R to 1,5 om ale czy nie będzie zbytniego rozjaśnienia ?

To nie jest tak ze jest jaśniejszy . Przekazuje więcej informacji . Lepsza jest czystość i rozdzielczość . Co ciekawe porównywany z nim cermetowy był bardziej krzykliwy i plastikowy w graniu .

• 3 tygodnie później...

Użytkownik muda44 dnia 20.10.2013 - 18:33 napisał (post #73) :

''Mundorf Supreme - najlepsze kontury dźwięków , poprawa rozdzielczości i przejrzystości .

Mundorf Silver Oil - najlepsza czystość , nieco mniej wyraźne kontury od Supreme ale jeszcze lepsza rozdzielczość. Zmiany na plus bezdyskusyjne  na poziomie M-Resist i MCap w miejsce bipolara MDLa .

Mundorf Silver Gold Oil - najlepsza rozdzielczość , kontury gorsze od pozostałych . W moim systemie i z moimi głośnikami był gorszy od Silver Oil i od Supreme.

Podsumowując .

Do toru średniotonowego zostawiłem MCap + Supreme  i M-Resist Supreme.

Tor tweetera Mundorf Silver Oil .

Sam MCap w torze sredniotonowym daje ciepłą barwę a dodanie polipropylena odbarwia nieco średnicę dodając szybkości , dynamiki i precyzji .

I to powinno być cenną dla Was wskazówką.

Testy robiłem słuchając coaxiala Kefa wyciągniętego z kolumny .

Nie interesował mnie bas a sam wpływ poszczególnych elementów na brzmienie średnicy i tweetera.''

Odpowiedź:

Całkiem, całkiem ujdzie w biedzie :-)

...ale na średnicę to za słabo ''MCap + Supreme'' – pierwszy to zmuleniec, drugi już sporo lepszy...z lepszą dynamiką, także detalem i selekcją (i to bez szału), na średnicy ujdą, ale nie z białym M-Cap'em.

Ja polecę inny set-up na średnicę do: 375/376+H5039+L5090 & 2440/2441+2309 Horn+2310 Lens.

...jak ktoś posiada owy set-up, to na pewno jemu się przyda :-)

Filtr górnoprzepustowy: Mundorf Supreme + Mundorf S/G/O (z 9V) + Silver Mica (9V).

Filtr dolnoprzepustowy: Vitamin Q 196P (9V) + Silver Mica (9V).

Cewki najlepiej oryginalne z miedzianym cynowanym przewodnikiem, i rdzeniem EI.

Ewentualnie na średnicę można spróbować cewki ze srebrnych taśm.

Mundorf Supreme to przede wszystkim wypełnienie średnicy i ciekawa przestronność. Zdecydowanie lepiej grają gdy dostają pojemności uzupełniające (kilka uF pod 9V ) z S/G/O.

Mundorf S/G/O w każdym aspekcie lepszy (może poza dociążeniem/wypełnieniem niższego środka) – kontury, detale, selekcja, kontrola i układanie dźwięku na korzyść S/G/O.

Vitamin Q 196P grając na samej średnicy czują się jak w żywiole!, kładą miedziane PiO Jensena na luzie, grając jaśniej i wyraźniej, a od S/G/O mają zdecydowanie lepsze dociążenie niższej średnicy, bardzo wysoką naturalność przekazu, przestrzeń, świetne barwy, wokale i są również detale z SM, bo bez SM to takiego szału już nie robią.

Mundorfy S/G/O najlepiej wypadają w filtrach górnoprzepustowych, a w dolnoprzepustowym Vitamin Q 196P (tylko na średnicy!) – co razem pięknie się uzupełnia, bo ten pierwszy ciągnie po detalach i selekcji, a drugi dodaje wypełnienia i naturalności.

Razem (obok siebie) te kondensatory nie mogą i nie mają prawa grać.

Mundorfy S/G/O gdyby grały w średnicy w filtrze dolnoprzepustowym np. do 7kHz wtedy w wyższym zakresie miałyby przewagę (im wyżej tym większa przewaga S/G/O i na odwrót), ale jak średnica gra do 3.2kHz, to tu rządzi Vitamin Q 196P z SM.

Pewnie byłoby jeszcze lepiej gdybym na średnicy w filtrze górnoprzepustowym miał same S/G/O z 9V (bez Supreme) ...ale wtedy trzeba byłoby łącznie na obie kolumny prawie 144uF S/G/O, aby uzyskać na każdy filtr po 17,95uF z 9V.

W dolnoprzepustowym pewnie dałoby się jeszcze lepiej z jakimś srebrnym PiO jak np. Duelund lub Jensen, ale to by już trochę $ wyniosło, bo byłoby trzeba na obie kolumny około 34uF, aby uzyskać ponad 4uF na każdy z obu filtrów w układzie z 9V.

Ale z tym co mam to i tak jest referencyjnie i nic nie zmieniam :-) ...no chyba że ktoś mi da około 30Kzł wtedy bym zaszalał na maksa – na średnicę powinno wystarczyć z 30 kafli.

Vitamin Q 196P wychodzą drożej od Rike Audio S-Cap, bo musiałem taką baterię kondensatorów złożyć z jedynek (i nie tylko) że hoho ...ale ponoć więcej mniejszych pojemności daje lepsze brzmienie :-)

Tutaj patrzę ktoś coś tam testował, ale nie w zwrotnicy:

Ukryta Zawartość

...tak jak pisze Rikimaru o SCR Silver Sound, że dużo lepsze od srebrnych Jensenów, to faktycznie z tego SCR'a Silver Sound może być konkretny wyjadacz z 9V w zwrotnicy kolumn.

Z samej ciekawości stestowałbym w zwrotnicy Soleny Silver Metallized Polypropylene Film Capacitors, bo coś czuje że byłyby konkretne :-)

Fanem starego PiO jest chyba użytkownik Father_PiO :-)

Amerykańskie Vitamin Q 196P & Gudeman Calif, to najlepsze kondy z Vintage – tylko i wyłącznie na samą średnicę, bo na skrajach można dużo lepiej. Z każdych kondensatorów trzeba wyciskać wszystko co najlepsze.

Nie ma reguły, trzeba testować i dobierać optymalne setup-y, no chyba że kondy są wybitnie neutralne.

Pozdro

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Całkiem, całkiem ujdzie w biedzie :-)

...ale na średnicę to za słabo ''MCap + Supreme'' – pierwszy to zmuleniec, drugi już sporo lepszy...z lepszą dynamiką, także detalem i selekcją (i to bez szału), na średnicy ujdą, ale nie z białym M-Cap'em.

Jeżeli głośnik jest szybki , detaliczny i bardzo precyzyjny to M Cap wystarczy . Inaczej może być za dużo tej precyzji , chyba że ktoś słucha dźwięków a nie muzyki .

Jest jeszcze jedna ważna kwestia .

Gdzie zmieścić ponad 70uF z łączonych równolegle Supreme ?

Filtr górnoprzepustowy: Mundorf Supreme + Mundorf S/G/O (z 9V) + Silver Mica (9V).

Narysuj o co chodzi .

Być może dla:

Ukryta Zawartość

...M-Cap jest w miarę wystarczający.

Głośnik Uni-Q prezentuje się całkiem ciekawie, jako zintegrowany moduł przetwornika średniotonowego z wysokotonowym. Obie membrany alu, z tym że dla 1'' kopułki magnes neodymowy, a dla średnicy ferrytowy.

Ponad 70uF łączonych równolegle z Supreme mógłbyś zmieścić/umieścić na zewnątrz kolumn :-)

Chodzi Tobie o Charge Coupling, jak tak, to musiałbyś podwoić ilość kondensatorów, dodatkowo każdy powinien mieć 2x większą wartość, aby móc zasilać kondensatory prądem stałym z baterii 9V.

Więc, przykładowo, jak masz zwykłą/standardową zwrotniczkę z kondensatorem 70uF, to musisz połączyć w szeregu 2 kondensatory po 140uF aby uzyskać wyjściową wartość 70uF – poza tym wzrasta napięcie x2.

Ja słucham dźwięków i muzyki, całościowo wszystko musi grać i swobodnie gra.

Absolutny the-best na średnicy, to sekcja średniotonowa z Hartsfield na AlNiCo z 2'' gardłem i 4'' membraną (alu lub tytan):

Ukryta Zawartość

...po rozbudowaniu do: ''driver 375+H5039+L5090, driver LE85+H91+L91, 075 bullet tweeter'' ...to jest kozak totalny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ma to swoje wymagania i cały system jak i zwrotnice muszą być referencyjne.

Można również wstawić 2'' drivery (field-coil) Western Electric 594A, które idealnie pasują, bo 375 to ich następcy w wersji AlNiCo:

Ukryta Zawartość

Tutaj właśnie ktoś grał z WE 594A + horn/lens z JBL Hartsfield:

Ukryta Zawartość

Jak widać, to nie zabawki:

Ukryta Zawartość

JBL 375 vs. WE 594A vs. GIP-594A:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najdroższe drivery jakie kiedykolwiek były sprzedane na eBay'u! Para WE 594A poszła za około $42,000.00

Już taniej na hifido, bo za 2,000,000Yen

Ukryta Zawartość

Takiej kasy raczej bym nie zapłacił za WE 594A, chyba że naprawdę to jakieś zabijaki, ale wpierw musiałby ktoś to kupić i przywieźć do mnie, a ja bym skonfrontował na średnicy z AlNiCo.

Wolałbym do 375 zwrotnice na najbardziej neutralnych/przezroczystych komponentach z Duelundami CAST-PIO Ag w układzie C-9V-C :-)

Poza tym do 375 dostępne są oryginalne nowe alu membrany D16R2440. Można również kupić i wstawić alu D16R2441, lub nowe tytany ...ja gram na 4'' tytanach i jest zajeb*ście!

Tak jak już pisałem:

''Średnica jest genialna (mistrzostwo świata!), ale to nie tylko kapitalne wokale, ale i elegancko poukładane detale – wszystko pod kontrolą, bardzo dużo detali/mikro-detali, jest ład skład i hipnotyzujące wybrzmienia detali...na które wpływ ma także 1'' driver z 1 3/4'' membraną, i bullet tweeter.

Wszystko składa się w jedną całość! Niczego nie brakuje od basu po samą górę, jest genialna naturalność, barwa i realizmem brzmienia w całym paśmie!, do tego wysoka neutralność i pełna uniwersalność. Żadnych ograniczeń w scenie...bo wszystko dzieje się tu i teraz.

Dynamiki, selekcji, pełnej kontroli, swobody, timing'u także pod dostatkiem.

Domowe kolumny, domowe zestawienie ...to nie ma nic wspólnego, ze studyjnymi: 4343, 4344, 4345, 4350, 4355.

Najbliżej do Hartsfield (w paśmie średnio-wysokotonowym) – pod warunkiem że ktoś im rozbuduje sekcję średnio-wysokotonową do dwóch driverów z tweeterem :-) ...wtedy na lajcie rozjadą Living Voice Vox Olympian.''

Pozostaje kwestia wzmocnienia ...wystarczający jest Bi-amping z Quad-wiringiem.

Nie wiem co by było z Quad-ampingiem, ale już podłączenie każdego drivera/tweetera osobnymi przewodami – robiło przepaść! ...tak że nie było powrotu/opcji aby całą sekcję średnio-wysokotonową zasilać monoblokami podłączonymi tylko jedną parą przewodów głośnikowych!

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • 9 miesięcy później...

Długo czekałem na swoje evo oil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poukładałem w między czasie dźwięk na bardzo zadowalający na mancie 100uf (to nie jest zły kondensator!) Jak tylko znajdę wolną chwilę to wlutuję te potwory posłucham i opiszę co się porobiło :) głośnik to Al130M :)

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Czemu niektorzy producenci zakladaja zdublowane mniejsze wartosci kondow zamiast dac jednego ale wlasciwego. Zarowno na wysokotonowcu jak i na midbasie?

Czym bardziej podzielona pojemność na więcej składowych, tym szybsza reakcja układu.

Małe pojemności ładują się szybciej od jednej większej.

Druga sprawa, to małe są tańsze :-)

Pozdrawiam

Pygar

Zupełnie nie. Lepiej mieć taki, który lepiej zagra zarówno z Twoimi gratami,

jak i lepiej się dopasuje do Twoich potrzeb i oczekiwań.

Wniosek z tego wpisu jest taki: jak chcesz łagodzić, ocieplać - dasz jeden,

a jak chcesz bogatszą barwę, precyzję i analityczność dasz 5 szt,

a można to jeszcze modelować wielkością napięć ( gabaryt kondensatora ) ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.