Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

>>marslo

A jaka to niby jest różnica, gdzie to jest wymyślane, projektowane, później produkowane itd - ma grać chyba prawda? Oto chyba tutaj chodzi...? Albo mi się tylko zdaje...

>>sly30

Hmm..., trzeba by było posłuchać, choć nie podniecałbym się aż tak, a do kolumny potrzeba porządnego drewna, a nie aluminium.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja nic nie wiem o tych kolumnach, ale zawsze wole europejskie rozwiazanie ote mniejsze d amerykanskiego, jesli to mozliwe. Mysle , ze potrzebny nam jest taki paneuropejski ekonomiczny patriotyzm jako przeciwwaga dla amerykanskiego nachalnego przekonania, ze to co oni wymysla , jest najlepsze. Z pewnoscia maja skuteczny marketing i siec powiazan binzesowych.

te mniejsze sa ciekawsze(100kg),wyglad nie tuzinkowy,ciekawe jak graja? te wieksze(190kg)to mala pomylka w wygladzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a to te niby lepsze od Q7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie się te duże Goebel podobają. Kwestia gustu.

no teraz chyba zartujesz!

Ukryta Zawartość

ale te sa naprawde duze kolumny

Ukryta Zawartość

Ale czytając ów wątek, to raczej do większości coś się ma, no bo większość pisze głupoty i zabiera głos w tematach, o których niestety nie ma pojęcia. I nie chodzi tu o to, że kogoś się nie lubi... Swoją drogą mózg to narzędzie, którego co poniektórzy nie potrafią używać.... tylko tyle....

Trochę tak.

Mnie też można posądzić o głupotę, bo kto dziś mysli tylko o playerze CD i to Mikado Signature!?

..,i do tego jeszcze publicznie się z tym obnosi!

Większość wie, ze dni tego formatu są policzone i średnią można przyjąć za jeszcze 10lat bytności i to raczej tylko w segmencie hi-fi.

Oczywiście, ze część wpisów można ubrać pod płaszczykiem głupoty.

Mimo tego wydaje się, że większą głupotą jest krytyka pozbawiona argumentacji i nie chodzi mi konkretnie o Twój post, lecz o ludzi, którzy czepiają się tej, właśnie tej piaskownicy.

Wybór tych ostatnich jest tak duży, że nie ma obowiązku pisania i bytności w tym wątku.

Ps.Już nie ma Hi-ndu, jest Hi-Fi:))

Mnie się te duże Goebel podobają. Kwestia gustu.

Niemalże od razu skojarzyłem z Raidho C4.1:)

no teraz chyba zartujesz!

Ukryta Zawartość

ale te sa naprawde duze kolumny

Mirek, nie żartuje. Wiem że te kolumny są z wyglądu awangardowe i miłośnikowi klasycznego stylu nie będą się

podobać ale do mojego pokoju który jest w nowoczesnym stylu fajnie by pasowały.

Zresztą podobnie jak inne podobne np Raidho 4.1

Równie dobrze mógłbym ciebie zapytać jakim cudem mogą się tobie podobać pudła Tannoy Westminster?

O tyle o ile Tannoy Kingom Royal mógłbym do siebie wstawić o tyle Westmintery nie mają u mnie szans nawet

gdybym dostał je za darmo i mówię całkiem serio.

Ukryta Zawartość

Właśnie, pomimo, że Rockport prezentuje podobny kierunek brzmienia jak Magico, to podobno jest gorszy, brzmi dość płasko i jazgocząco. Przynajmniej jak na takie pieniądze. No ale skoro jest "kilka klas lepszy" to ja nie wiem :)

Nie mam dziś siły na dyskusję która się zmienia powoli w "W oparach absurdu". Może wieczorem.

Poza tym kilka postów wcześniej przeczytałem, że audiofilia jest odwrotnie proporcjonalna do wpisów na forum, to teraz strach pisać. Może poproszę moderatora, żeby mi wyciął połowę postów, będę bardziej tajemniczy :)

Jeszcze dwa słowa do mojego wcześniejszego wpisu.

Nie urywam, że Polak, to taki szczególny, a czasem dziwny przypadek.

Ciągle mu źle i musi się czegoś czepiać.

Gdy jest chłodno, to marudzi i tęskni za ładną pogodą.Gdy ta w końcu nadchodzi, to marudzi, że mu za gorąco.

Ja już nie wiem, skąd tyle jadu zmieszanego z zazdrością, zawiścią czy też wtykania nos bez uzasadnienia i merytorycznej argumentacji.

Aleź Piano, ja nie widzę nic głupiego w tym że chcesz kupić nowy CD player.

Sam teź będę chciał kupić nowy transport dzielony CD z zasilaniem który Metronome pokaże

teraz w Monachium a który będzie stylistycznie pasował do mojego DAC-a Metronome C-8.

Dlatego wystawiłem ogłoszenie na zestaw Accustic Arts który też jest wyśmienity.

Mam ok 5000 płyt CD i ciągle kupuje nowe. Do końca swoich dni będę potrzebował

jakiś CD player mimo że pliki też mam.

Właśnie, pomimo, że Rockport prezentuje podobny kierunek brzmienia jak Magico, to podobno jest gorszy, brzmi dość płasko i jazgocząco. Przynajmniej jak na takie pieniądze. No ale skoro jest "kilka klas lepszy" to ja nie wiem :)

Nie mam dziś siły na dyskusję która się zmienia powoli w "W oparach absurdu". Może wieczorem.

Poza tym kilka postów wcześniej przeczytałem, że audiofilia jest odwrotnie proporcjonalna do wpisów na forum, to teraz strach pisać. Może poproszę moderatora, żeby mi wyciął połowę postów, będę bardziej tajemniczy :)

Akurat ty masz dane tego człowieka.

Kiedyś tobie dawałem nr tel.

Sam możesz go zapytać.

To bardzo miły gość i bezstronny.

Pogadaj z nim sam.

A jeśli będziesz kiedyś w W-wie możesz go odwiedzić.

Ja już nie wiem, skąd tyle jadu zmieszanego z zazdrością, zawiścią czy też wtykania nos bez uzasadnienia i merytorycznej argumentacji.

To się ścisle wiąże ze świadomością i wychowaniem.

Zainteresuj się Accustic Arts od Sly'a nie będziesz tego żałował przez najbliższe 10 lat.Tylko pospiesz się bo kręcą się.

sly,

Tak, Ty nie masz, jednak idę w zakład, ze wielu MA zastrzeżenia i posądza mnie o głupotę.

Wielu - jak sądzę - też czepili by się moich AP, bo co to za wielkie hi fi!?

Żadne wielkie, a jedynie przyzwoite i to raczej z dolnej półki tego segmentu.

I co z tego?!!!

Komu, to kurna przeszkadza?!

Mam zejść do podziemia, bo na chwilę obecną mam tylko Cardeasy?

(Posiadanie ich upoważnia mnie do zabierania głosu w tym wątku?!

Pewnie nie, więc moze powinienem poszukać braci pod MediaMarkt?!)

W porządku, ale mimo wszystko w tym przedziale cenowym twierdzenie, że coś jest kilka klas lepsze lub gorsze jest mało wiarygodne. Choćby to był mega doświadczony muzyk, audiofil czy ktokolwiek inny na tej planecie.

Nie mówię, że Rockport jest zły, nie wiem, nie miałem styczności.

Ale dla przykładu - R. Harley w 2009r. pisał na łamach The Absolute Sound, że system na Arrakisie był najlepszym jaki słyszał. Ale 3 lata później, w 2012r. napisał, że Q7 są najlepszymi kolumnami z jakimi miał styczność w ciągu swojej 23letniej przygody recenzenta.

Ależ przesadzasz. Cardeasy to dobre, poważne kolumny i z pewnością zaliczają się do High Endu.

Tych nigdy nie słuchałem ale niższe modele mnie się podobały a szczególnie piękna, wielka przestrzeń

jaką tworzą. Cardeasa też mam zamiar posłuchać bo właśnie teraz w Poznaniu stoją.

Mirek, nie żartuje. Wiem że te kolumny są z wyglądu awangardowe i miłośnikowi klasycznego stylu nie będą się

podobać ale do mojego pokoju który jest w nowoczesnym stylu fajnie by pasowały.

Zresztą podobnie jak inne podobne np Raidho 4.1

Równie dobrze mógłbym ciebie zapytać jakim cudem mogą się tobie podobać pudła Tannoy Westminster?

O tyle o ile Tannoy Kingom Royal mógłbym do siebie wstawić o tyle Westmintery nie mają u mnie szans nawet

gdybym dostał je za darmo i mówię całkiem serio.

Juz pisalem ze Tannoy Westminster mi sie nie podobaja z wygladu ,tylko ich granie jest dobre,wielkosc ich tez jest przesadna i lampa moja tez ich nie napedzi!

<br />Cardeasa też mam zamiar posłuchać bo właśnie teraz w Poznaniu stoją. <br />

hehe..,i pewnie Ci się nie spodobają:))

Nim je kupiłem, to dwukrotnie ich słuchałem i..,była lipa na dwóch kołach.

Niestety, bardzo wymagające względem ustawienia i reszty toru.Dopiero po spełnieniu w/w zagrają należycie.

Lukasiq, nigdzie nie napisałem, że Arrakis są o kilka klas lepsze bo i ten mój znajomy też tak mi w mailu nie napisał.

Napisał że "zagrały o kilka klas lepiej" a to duża różnica.Ja również napisałem że zagrały o kilka klas lepiej.

Ponoć do tej prezentacji był jakiś człowiek z Rockporta, więc może wiedział więcej jak je najlepiej ustawić i wyregulować

bo one teraz w edycji mkII mają aktywną zewnętrzną zwrotnicę dlatego niestety ceną wzrosła do 220 000$ w USA.

Podobnie jak ty uważam,iż w tej klasie kolumn nie ma opcji żeby któreś były tak wyraźnie lepsze niż konkurenci.

Sądzę że XLF, Grand Utopie, Q7, Arrakis II, Tesseract itd będą w zbliżonej klasie a różnice będą w niuansach.

Sam nie słyszałem nigdy Rockportów i też zamierzam posłuchać na Monachium ale wiem, że Arrakis nie będzie.

Natomiast ci z moich znajomych z USA i Niemiec którzy odradzali mi Q7 i Q5 to bardzo polecali właśnie Arrakis II.

Ponoć rewelacja ale jednak za drogie. Rozważałem tą opcję ale odpuściłem sobie.

W końcu szukam kolumn do drugiego systemu. Nie muszą być the best.Mogą być zaraz za The Best.

Ale ty może powinieneś spróbować?

Wiem od dealera Rockporta z Beneluxu że zamierzają jesienią zamówić i mieć u siebie Arrakis II.

Mają mi przesłać info kiedy warto by się u nich pojawić.

jaka to niby jest różnica, gdzie to jest wymyślane, projektowane, później produkowane itd - ma grać chyba prawda? Oto chyba tutaj chodzi...? Albo mi się tylko zdaje...

Ma grac - to najwazniejsze bezdyskusyjnie. Ale jak mam do wyboru 2 sprzety i graja bardzo porownywalnie, to wybiore europejskie- takie pomocnicze kryterium wyboru.

Konto w trakcie usuwania

No właśnie Sly, jesteś na 100% pewny co do tych znajomych, którzy jeden produkt odradzają a drugi polecają? Nie mają nic a nic wspólnego z branżą?

Z resztą właśnie tak jak piszesz - posłuchaj jednych i drugich w Monachium, Twój słuch będzie najlepszym i najwierniejszym doradcą. Jeśli nie będzie Q7 i Arrakisa, to będą Q5 lub Q3 a z Rockporta pewnie Avior lub Altair. Dużo Ci to powie zarówno o jednych jak i drugich.

Ja niestety nie mogę pojechać do Monachium, akurat najbliższe 2 tygodnie mam napięte, sporo spraw do załatwienia i to po całej Polsce. W każdym razie czekam na Twoją relację.

Sprawdź kolumienki, Soulution :) , Dartzeela 458 (chciałbym posłuchać!) i Gryphona (będzie nowy Mephisto?). Interesuje mnie również bardzo głośny w hi endowym świecie Rubicon Atomic AD/DA Preamp od Antelope. Nie wiem czy miał już premierę, może będzie w Monachium. Jak możesz to sprawdź. Mimo wszystko ufam Twojemu słuchowi :)

Ale ten Rubicon to chyba rok temu był ale nie grało to albo była sama obudowa.

Od tej pory jest cicho o tym temacie.Też się tym interesowałem ale ucichło i nie wiem co dalej.

Co do wielu moich znajomych to część jest z branży a cześć to jak my hobbyści.

Ale ludzie z branży mają ten plus że regularnie jeżdżą na różne pokazy i słuchają wszystkiego.

Przez to są na bieżąco. Nie mają interesu żeby mnie okłamywać wiedząc że i tak nic od nich nie

kupię.Wolę u nas jeśli tylko uda się dogadać.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale też inny znajomy z którym dziś rozmawiałem polecał mi kolumny firmy Gobel(Goebel) z Niemiec, które też są zbudowane z aluminium

i jakichś kompozytów.

Sylwek co to za tajemniczy znajomy z Niemiec, który poleca tobie taką niszową i kompletnie nie znaną (nawet w Niemczech) markę?

Jak chcesz kupić już koniecznie kolumny z Niemiec to porozmawiaj z "innym" znajomym a on na pewno poleci tobie np. firmę Becker&Muller.

To są na rynku Niemieckim bezapelacyjnie najlepsze (najbardziej popularne) kolumny.

Szeroka oferta (np. kolumny aktywne wraz z przetwornikiem) kolumn i biorą w rozliczeniu inne sprzęty.

Pogadaj sobie z nimi albo posłuchaj w Munchen (na pewno będą) a potwiedzisz to co napisałem a nie to co powiedział tobie znajomy.

Ta firma ma w Niemczech status kultowego producenta.

To ktore kolumny są wreszcie najlepsze-bo można po prostu zgłupieć od tych ofert.

Wiecie,ze każdy taki sam tzn. identyczny system w każdym pomieszczeniu zagra inaczej........więc nie polecajcie tak namietnie tych róznych gratów.

Wiecie,ze odpowiednio skonfigurowany system zagra naprawde lepiej od złozonych ekstremalnie wysoko cenowo elementów?

Aby zagrało musi być odpowiednie pomieszczenie,a niektórzy po prostu nie maja odpowiednich warunków,a maja plany,ze ho,ho))

Powtarzam,ze pewne stąpanie po ziemi ma naprawdę swoje zalety,a ilu mamy chociazby w tym watku DYZIÓW MARZYCIELI...........

Piszcie tak dalej mozna naprawde wyciągnąć ciekawe wnioski-bo luzik Panowie i umiar jest naprawde wskazany-bo audio nie da wam chleba,wręcz

może byc odwrotnie dzieki niemu może go wam zabraknąć......tego nie zyczę ,oby to nie nastapiło.

Tak,tak-nie jest to głos frustrata-bo sprzet mógłbym mieć najdroższy na rynku-tylko pytam sie po co?

Niektórym radze najpierw postawienie dla siebie domu z prawdziwego zdarzenia,a potem pomyślcie o wypasach audio.

Ale to prawda. Średnie kolumny w dobrym akustycznie ponieszczeniu i z odpowiednio dobranym systemem zagrają lepiej a czasem

nawet dużo lepiej niź super wypasy za 200 tys.$ w kiepskim pokoju z przypadkową elektroniką.

To ktore kolumny są wreszcie najlepsze-bo można po prostu zgłupieć od tych ofert.

Wiecie,ze każdy taki sam tzn. identyczny system w każdym pomieszczeniu zagra inaczej........więc nie polecajcie tak namietnie tych róznych gratów.

Wiecie,ze odpowiednio skonfigurowany system zagra naprawde lepiej od złozonych ekstremalnie wysoko cenowo elementów?

Aby zagrało musi być odpowiednie pomieszczenie,a niektórzy po prostu nie maja odpowiednich warunków,a maja plany,ze ho,ho))

Powtarzam,ze pewne stąpanie po ziemi ma naprawdę swoje zalety,a ilu mamy chociazby w tym watku DYZIÓW MARZYCIELI...........

Piszcie tak dalej mozna naprawde wyciągnąć ciekawe wnioski-bo luzik Panowie i umiar jest naprawde wskazany-bo audio nie da wam chleba,wręcz

może byc odwrotnie dzieki niemu może go wam zabraknąć......tego nie zyczę ,oby to nie nastapiło.

Tak,tak-nie jest to głos frustrata-bo sprzet mógłbym mieć najdroższy na rynku-tylko pytam sie po co?

Niektórym radze najpierw postawienie dla siebie domu z prawdziwego zdarzenia,a potem pomyślcie o wypasach audio.

Prawda jest gorzka (przeważnie)...

Ludziska delektują się pisaniem i podnietą... cenami. Zresztą - nie dziwne. Jeśli nie mają czym innym...

Z tym, że nie przesadzałbym z tezą o budowaniu specjalnych pokoi do odsłuchu, czy nawet domu, bo jak piszesz - chleb i popitka jednak ważniejsze są:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ale to prawda. Średnie kolumny w dobrym akustycznie ponieszczeniu i z odpowiednio dobranym systemem zagrają lepiej a czasem

nawet dużo lepiej niź super wypasy za 200 tys.$ w kiepskim pokoju z przypadkową elektroniką.

Coś w tym jest ja wczoraj do 2-giej w nocy słuchałem na 3CD Pasji w.g. Św Mateusza (BWV 244) pod Soltim i oderwać się nie mogłem od słuchania.

Dziś wsadziłem płytkę do nie wyłączanego od tygodnia sprzętu z BWV 245 pod Herreweghe i dupa, jeden jazgot. tak ze się zastanawiam jakie kolumny kupić :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.